Υλικά
8 μεγάλα κυδώνια (1200 γρ καθαρισμένο έτοιμα )
1 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
4 κλωναρακια αρμπαρόριζα
1 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα
Χυμό μισού λεμονιού
.
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κυδώνια από φλούδες και κουκούτσια. Τα κόβουμε σε φετακια όπως τις πατάτες για τηγάνι. Μέχρι να καθαρίσουμε όλα τα κυδώνια θα δούμε ότι θα αρχίσουν να μαυρίζουν, δεν μας πειράζει αυτό, δεν θα τα βάλουμε σε νερό, απλά θα τα αφήσουμε σε μπολ. Αφού τελειώσουμε με το καθάρισμα , βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και μόλις αρχίσει να λιώνει ρίχνουμε τα κυδώνια μας. Θα δούμε ότι τα ίδη μαυρισμένα αρχίζουν να παίρνουν το αρχικό τους χρώμα.
Ξεκινάμε με δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να παίρνει βράση. Εκεί χηλωνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα. Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε ξεσκέπαστο για 8 με 10 ώρες ή αν το κάνουμε βράδυ θα το αφήσουμε όλη νύχτα.
Την επόμενη μέρα ρίχνουμε τα κλωναρακια αρμπαρόριζας και ξεκινάμε να βράζουμε ξανά το γλυκό, να δέσει το σιρόπι.Μόλις πάρει να βράζει ρίχνουμε και τα αμύγδαλα και αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά μόνο. Στα τελευταία λεπτά ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Το γλυκό μας είναι έτοιμο και δεμένο σωστά. Για να το ελέγξουμε θα βγάλουμε λίγο σιρόπι και θα το αφήσουμε να κρυώσει καλά,ρίχνουμε σταγόνες σταγόνες σε ένα πιατάκι και αν η σταγόνα σταθεί και δεν απλώσει τότε είναι έτοιμο το γλυκό μας. Αν απλώνει η σταγόνα τότε δεν είναι έτοιμο, θα το βάλουμε να βράσει άλλο ένα 5 λεπτό.
Μυστικά για πετυχημένο γλυκό.
-Κοιτάμε τα κυδώνια που θα πάρουμε να είναι αγουρωπα, θα πετύχουμε καλύτερο γλυκό.
- Αν τώρα τα κυδώνια μας είναι μαλακά και πολύ αφράτα το γλυκό μας δεν θέλει μισή ώρα βράσιμο αλλά 15 λεπτά αλλιώς θα μας λιώσουν στο βράσιμο.
- Για να πετύχουμε κίτρινο σκούρο χρώμα θα δέσουμε με τη μία το γλυκό χωρίς να αφήσουμε να σταθεί για λίγες ώρες.
-Αν θουμε σκούρο κόκκινο χρώμα θα ακολουθήσουν ακριβώς τη συνταγή.
-Όσο καθαρίζουμε τα κυδώνια μας θα δούμε ότι αρχίζουν να μαυρίζουν,δεν μας πειράζει, οτν ξεκινήσουμε να τα Βράζουμε θα επανέρθει το χρώμα τους.
-Δεν τα βάζουμε σε νερό με λεμόνι κατά το καθάρισμα, τραβάνε νερό και το βράζουν στο βράσιμο. Είναι τζάμπα κόπος.
- Τα κουκούτσια και τις φλούδες δεν τα πατάμε, μπορούμε να κάνουμε κυδωνοπαστο.
- Αν χρειαστεί να ξαφρισουμε το γλυκό θα το κάνουμε στην αρχή και μόνο τότε, πιο μετά αν θέλουμε να ξαφρισουμε θα μαζεύουμε και ζάχαρη μαζί.
- Το λεμόνι που ρίχνουμε στο τέλος βοηθάει το γλυκό μας να μη ζαχαρωσει.
-Αν κάνουμε μεγάλη ποσότητα και χρειαστεί να το αποθηκεύουμε σε βάζα αποστηρωμενα, θα τα πλυνουμε και θα τα βάλουμε στο φούρνο για ενα τέταρτο στους 150 βαθμους.
eκτέλεση φωτό συνταγή από blog MPAXARI & KANELA