Για το φυλλο
1 κιλο κιτρινο αλευρι
ΜΑΝΑ,
1 φλυτζανι τσαγιου ελαιολαδο,
2 κουταλιες της σουπας ξυδι,
2
κουαλακια του γλυκου αλατι,
2 κουταλακια του γλυκου μπεικιν,
χλιαρο νερο
οσο παρει για να γινει η ζυμη μαλακη και να μην κολλαει στα χερια
Θα
χρειαστουμε 250 γρ λιωμενο βουτυρο για να βουτυρωσουμε τα φυλλα.
Εκτέλεση
Σε
μια λεκανη βαζουμε το αλευρι και κανουμε μια λακουβα στη
μεση,προσθετουμε το ελαιολαδο,το ξυδι,το αλατι,το μπεικιν και λιγο,λιγο
το νερο και ζυμωνουμε.
Θελουμε μια ζυμη μαλακη και
ευπλαστηΑφηνουμε τη ζυμη να ξεκουραστει.
Στη συνεχεια
χωριζουμε τη ζυμη σε 12 μπαλακια.
Περνουμε πρωτα τα εξι μπαλακια τα
ανοιγουμε σε μικρα φυλλα και αφου τα βουτυρωσουμε τα τοποθετουμε το ενα
πανω στο αλλο, τα κλεινουμε γυρω γυρω και τα κανουμε μια μεγαλη
μπαλα.
Κανουμε το ιδιο και με τα υπολοιπα εξι μπαλακια.
Τα
βαζουμε στο ψυγειο για μια ωρα να παγωσει το βουτυρο.
Ετοιμαζουμε τη
γεμιση.
1 κιλο φρεσκο σπανακι,
1 μεγαλο πρασο,
1ματσο κρεμυδακια
φρεσκα,
αλατι,
πιπερι,
λιγο ελαιολαδο,
4 αυγα,
1 φλυτζανι του καφε ρυζι
η
τραχανα,300 γρ φετα.
Σωταρουμε στο ελαιολαδο το πρασο με τα
κρεμυδακια,προσθετουμε το σπανακι και αλατοπιπερωνουμε.
Οταν αρχισει
να βραζει το σπανακι προσθετουμε το ρυζι να τραβηξει τα υγρα.
Οταν
κρυωσει λιγο το μειγμα με το σπανακι προσθετουμε τα αυγα και
ανακαυευουμε καλα!!!!Λαδωνουμε ενα μεγαλο ταψι(της
κουζινας).
Ανοιγουμε το πρωτο φυλλο με τον πλαστη δινοντας το σχημα
του ταψιου μας.
Βαζουμε το φυλλο στο ταψι και απλωνουμε το μειγμα με
το σπανακι.
Πανω στο σπανακι ριχνουμε τη φετα τριμμενη σε χοντρα
κομματια.
Ανοιγουμε και το δευτερο φυλλο και
σκεπαζουμε.
Χαραζουμε την πιτα σε κομματια και
βουτυρωνουμε.
Ψηνουμε στους 180 βαθμους μεχρι να παρει ωραιο χρωμα η
πιτα!!
Μαρια Μαρδα