Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Παλαμίδα πλακί στό φούρνο !!

Πλούσια κλασική σε γεύση συνταγή για ψάρι πλακί στον φούρνο !!






ΥΛΙΚΑ
1 Παλαμίδα
μαϊντανό 1 ματσάκι
2 μεγάλα κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδα
5 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
ελαιόλαδο
αλάτι- πιπέρι
πατάτες κομμένες σε ροδέλες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε το ψάρι καλά,το χαράσσουμε από πάνω και το γεμίζουμε με σκόρδο,μαϊντανό ,κ κρεμμύδι,και μέσα εκεί που βγάζουμε τα σπάραχνα το γεμίζουμε .
Καθαρίζουμε τις πατάτες τις  βάζουμε σε ταψί και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τα κρεμμύδια ,τα σκόρδα .τις ντομάτες .το ελαιόλαδο ,κ το αλατοπίπερο.Ανακατεύουμε καλά ,βάζουμε και το ψάρι στην μέση ετσι όπως το έχουμε ετοιμάσει ,ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο από πάνω ,προσθέτουμε και μισό ποτήρι νερό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο περίπου 1 ώρα και κάτι .Εγώ εδώ χρησιμοποίησα γάστρα .Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παλαμίδα πλακί στό φούρνο !!

Πλούσια κλασική σε γεύση συνταγή για ψάρι πλακί στον φούρνο !!






ΥΛΙΚΑ
1 Παλαμίδα
μαϊντανό 1 ματσάκι
2 μεγάλα κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδα
5 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
ελαιόλαδο
αλάτι- πιπέρι
πατάτες κομμένες σε ροδέλες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε το ψάρι καλά,το χαράσσουμε από πάνω και το γεμίζουμε με σκόρδο,μαϊντανό ,κ κρεμμύδι,και μέσα εκεί που βγάζουμε τα σπάραχνα το γεμίζουμε .
Καθαρίζουμε τις πατάτες τις  βάζουμε σε ταψί και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τα κρεμμύδια ,τα σκόρδα .τις ντομάτες .το ελαιόλαδο ,κ το αλατοπίπερο.Ανακατεύουμε καλά ,βάζουμε και το ψάρι στην μέση ετσι όπως το έχουμε ετοιμάσει ,ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο από πάνω ,προσθέτουμε και μισό ποτήρι νερό και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο περίπου 1 ώρα και κάτι .Εγώ εδώ χρησιμοποίησα γάστρα .Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Εκμέκ πολίτικο το τέλειο!









ΓΛΥΚΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ!
ΥΛΙΚΑ
Φρυγανιές περίπου 1 πακέτο μεγάλο [όσες πάρει το ταψάκι σα...ς για μία στρώση]
ΣΙΡΟΠΙ
1 1\2 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
2 φλυτζάνια τσαγιού νερό
κανέλα
ΚΡΕΜΑ
1,5 λίτρο γάλα
7-8 κουταλιές σούπας κρέμα αραβοσίτου
4 αυγά
ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
Αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα
1 κουτί σαντιγύ φυτική MORFAT CREAMY
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα ταψί ορθογώνιο τοποθετείτε τις φρυγανιές την μία δίπλα στην άλλη ,ώστε να καλυφθεί όλο.Πασπαλίζετε με την κανέλα.

Ετοιμάζετε το σιρόπι με την ζάχαρη και τα δύο φλυτζάνια νερό βράζοντας για 10 λεπτά και περιχύνετε τις φρυγανιές ώστε να καλυφθούν καλά.

Ετοιμάζετε την κρέμα ,αδειάζουμε το γάλα μέσα σε κατσαρόλα και ζεσταίνουμε αλλά κρατάμε στην άκρη ένα φλυτζάνι κρύο και δυαλύουμε τις 7-8 κουταλιές άνθος αραβοσίτου ,και ρίχνουμε το μείγμα μέσα στό ζεστό γάλα ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να δέσει η κρέμα.Προσθέτουμε κι έναν έναν μόνο τους κρόκους και ανακατεύετε καλά.Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή και το ενσωματόνετε στην κρέμα με απαλές κινήσεις.Απλώνετε την κρέμα πάνω στις φρυγανιές Χτυπάτε την κρέμα σε σφιχτή σαντιγύ και την απλώνετε πάνω από την κρέμα με προσοχή και γαρνίρετε με τα αμύγδαλα και ..στο ψυγείο !!
ΣΗΜ.Με ένα πηρουνάκι κάντε κύμματα [σχέδια ]πάνω από την σαντυγί .Αν το ΄θέλετε πολύ γλυκό προσθέστε λίγη ζάχαρη μέσα στην κρέμα την ώρα που αραιώνετε το άνθος αραβοσίτου .Η δοσολογία που γράφω είναι μέτριο σε γλύκα .

Mελιτζάνες της θείας.



ΥΛΙΚΑ
Μελιτζάνες τσακώνικες
μαιντανό
σκόρδο
4 ντομάτες ψιλοκομμένες ώριμες
...αλάτι -πιπέρι -ελάχιστο κίμινο [προαιρετικά]
3 κρεμμύδια μεγάλα σε φετούλες λίγο χονρές
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τεμαχίζουμε τις μελιτζάνες σε μακρόστενες φέτες και τις αλατοπιπερώνουμε .Βάζουμε το λάδι με το κρεμμύδι να σωταριστεί ελαφρά ,προσθέτουμε και τις μελιτζάνες να πάρουν λίγο χρώμα,προσθέτουμε από πάνω μαιντανό και ντομάτες ψιλοκομμένες,το σκόρδο,κ τα μπαχαρικά , και τις μαγειρεύουμε για 20 λεπτά.Τις αδειάζουμε σε ένα ταψί ,ρίχνουμε από πάνω λίγη φέτα τριμμένη και τις ψήνουμε λίγο στο γκρίλ . ΣΗΜ.Αν θέλετε προσθέστε και λίγες πατατούλες κατά προτίμηση .

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Μπριζόλες με πατάτες φανταστικές !!








Για να δείτε περισσότερες συνυαγές πατήστε ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΕΙΝΑΙ ΛΟΥΚΟΥΜΙ!!
ΥΛΙΚΑ
Πατάτες πλυμμένες καλά, με την φλούδα κομμένες λίγο πιο μικρές από κυδωνάτες
1 κύβο knor
μισό ποτήρι νερό
λίγο λάδι
πάπρικα -κίμινο
μπριζόλες χοιρινές
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τις μπριζόλες τις ψήνουμε ως συνήθως,ηη σε αντικολλητικό τηγάνι με ρίγες μέσα που κρατάει τα περιττά λίπη .
ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΕΣ
Πλένουμε καλά τις πατάτες και χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε τις κόβουμε λίγο πιό μεγάλες από τις τηγανιτές ,η ,λίγοπιό μικρές από τις κυδωνάτες .Τις βάζουμε στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και τις τηγανίζουμε ελαφρώς.Αμέσως μετά λιώνουμε το κύβο στο μισό ποτήρι νερό και το ρίχνουμε από πάνω από τις πατάτες ,μαγειρεύουμε μέχρι να πιούν όλο το ζουμάκι και να μελώσουν 2-3 λεπτά πρίν ρίχνουμε και την πάπρικα και το κίμινο .Γίνονται φανταστικές και συνοδεύουν τα πάντα!!

Παγωτό φράουλα!! Πανεύκολο!!






 ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΤΡΩΜΕ....

ΥΛΙΚΑ

500 γραμ.φράουλες
1 κρέμα σαντυγι [ι φλυτζάνι]
1 κουταλιά σούπας ξύδι βαλσάμικο
1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη .



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνουμε τις φράουλες στο μπλέντερ,η σε μούλτι ,τις βάζουμε σε ένα μπωλάκι και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη ,και την 1 κουταλιά το ξύδι.Το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.Χτυπάμε την σαντυγί μέχρι να πήξει και την προσθέτουμε στο μίγμα με τις φράουλες ,ανακατεύουμε ξανά καλά το αδειάζουμε η,σε μεταλικό δοχείο παγωτού η σε ένα πλαστικό τάπερ και το βάζουμε στην κατάψυξη .Ανα 1 ώρα το βγάζουμε και το χτυπάμε με το μίξερ .Αυτό το κάνουμε 3 φορές άνα 1 ώρα και είναι έτοιμο!



Την συνταγή αυτή την κάνω χρόνια ,όταν την είχα δεί στην τηλεόραση από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου .


Γρανίτα φράουλα!




ΥΛΙΚΑ
500 γραμ.φράουλες
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζάνi τσαγιού νερό

μισό λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με την ζάχαρη και το βράζουμε για 10 λεπτά.Το αποσύρωμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Λιώνουμε τις φράουλες στο μούλτι η στο μπλέντερ και τις βάζουμε σε ένα μπόλ πλαστικό ,η σιδερένιο παγωτού ,ρίχνουμε και τοπαγωμένο σιρόπι ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε κ το χυμό λεμονιού.Το βάζουμε στην κατάψυξη ,και ανά μία ώρα το βγάζετε και το χτυπάτε για 5 λεπτά .Αυτό το κάνετε τρείς φορές ανά μιία ώρα.και είναι έτοιμο! Αν  έχετε παγωομηχανή το βάζετε εκεί και ετοιμάζετε .Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου.

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Μελιτζάνες γεμιστές με κασέρι, Πολύ νόστιμο φαγητό !!!



ΥΛΙΚΑ
Μελιτζάνες   μακρόστενες  [τσακώνικες]
3 μέτρια κρεμμύδια κομμένα
4-5 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
500 γραμ .ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
κασέρι κομμένο σε μπαστουνάκια ,τόσα όσες και οι μελιτζάνες
αλάτι -πιπέρι-ζάχαρη -λάδι

Καθαρίζουμε από το κοτσάνι της μελιτζάνες  τις σκουπίζουμε και τις τηγανίζουμε μέχρι να μαραθούν και τις τοποθετούμε στο ταψί μας στην  σειρά. Έχουμε κόψει σε μπαστουνάκια το κασέρι και με το χέρι κάνουμε μία ''τομή'' και το βάζουμε στην μέση της κάθε μελιτζάνας .Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε κρεμμύδι σκόρδο και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν λίγο .Προσθέτουμε και τις ντομάτες  αλάτι,πιπέρι .και ζάχαρη  και μαγειρεύουμε για 1 τέταρτο περίπου .Ρίχνουμε όλο αυτό το μείγμα λαχανικών πάνω από τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια .
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Αν θέλετε πασπαλίστε όλη την επιφάνεια  του φαγητού με κάποιο τριμμένο μαλακό τυρί .Καλή επιτυχία!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ













Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Κέικ με κεράσι ,καρύδα ,και μαρμελάδα!!






ΥΛΙΚΑ
250 γραμ.ζάχαρη
250 γραμ.βούτυρο [απλό βιτάμ]
6 αυγά
80 γραμ.καρύδα
150 γραμ.[μόνο] αλεύρι
1 φακελάκι μπέκιν πάουντερ
250 γραμ.κεράσια [χρειαζόμαστε τόσα όσα να  μπούν διάσπαρτα στο ταψάκι μας]
10 κουτ.σούπας μαρμελάδα κεράσι [εδώ  έβαλα και λίγη φράουλα μαζί]
μισό λεμόνι το χυμό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1]  Χτυπάμε την ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να γίνει αφράτο και προσθέτουμε και  τους κρόκους μόνο.
2] Το αποσύρω από το μίξερ και χωρίς χτύπημα με μία σπάτουλα προσθέτω κι ανακατεύω ,καρύδα,τα ασπράδια σε μαρέγκα,
και τέλος το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ κοσκινισμένο.
3]Αδειάζω το μίγμα σε ταψάκι  [μέθεθος λίγο μεγαλύτερο από το σχήμα τούρτας] αφού το έχω βουτυρώσει και πασπαλίσει με αλεύρι όλη την επιφάνειά του.
4] Βάζω από πάνω την μισή μαρμελάδα διάσπαρτη  [δείτε φωτό] και με το χέρι ανοίγω τα κεράσια βγάζω τα  κουκούτσια από τα κεράσια και τα τοποθετώ κι αυτά διάσπαρτα αρκετά κοντά το ένα με το άλλο.
5] Εχω ανάψει τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνω γιά περίπου 50 λεπτά .
Κατά το ψήσιμο τα κεράσια θα κρυφτούν μέσα στο κέικ ,αλλά ΄΄οταν ψηθεί και το αναποδογυρίσετε θα είναι από πάνω και μέσα !
6] Αφου ψηθεί το βγάζουμες από το φούρνο ,το αφήνουμε να κρυώσει  ΕΝΤΕΛΩΣ και το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα .
7] Προσθέτω από πάνω σε όλη την επιφάνεια  την υπόλοιπη μαρμελάδα που την έχω ζεστάνει και έχω αραιώσει με το χυμό μισού λεμονιού.Καλή επιτυχία   γίνετε τέλειο!!!



Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Κοτόπουλο με αρακά και φασολάκια!!








ΥΛΙΚΑ
1 Κοτόπουλο κομμένο στα τέσσερα
1 κιλό αρακά [αυτήν την εποχή φρέσκο]
500 γραμ.φασολάκια  [φρέσκα]
3 ντομάτες  ώριμες
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 κουτ.σούπας πελτέ [προαιρετικά]
λάδι
αλάτι-πιπέρι-ζάχαρη
6 κλωναράκια μαιντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1]Βαζουμε το λάδι και το κρεμμύδι  το σκόρδο  στην κατσαρόλα μαζί και το κοτόπουλο και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
2]προσθέτουμε τις ντομάτες λιωμένες με τα χέρια μας και τον πελτέ,μαζί και το αλατοπίπερο και την ζάχαρη.
3]Χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε για 40 λεπτά περίπου .ΑΝ χρειάζετε λίγο νερό τόσο οσο να σκεπάζει το κοτόπουλο προσθέτουμε .
4]προσθέτουμε και τα λαχανικά μας ,αρακά φασολάκια και μαγειρεύουμε περίπου για μισή ώρα ακόμα , [δοκιμάστε  ο χρόνος εξαρτάτε κι από την ποιότητα του αρακά]
5] Λιγο πρίν το κατεβάσετε από την φωτιά 10 λ επτά περίπου προσθέστε και τον μαιντανό .Καλή σας όρεξη!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ