Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Κιμαδοκασερόπιτα !!!! Από τις πιο νόστιμες πίτες !!












ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


 

Μερίδες: 10
Xρόνος: 40' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


 500 γραμ.κιμά
2 καρότα τριμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι τριμμένο στο τρίφτη
300 γραμ.τριμμένο κασέρι
μισό ποτήρι του νερού κρασί
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
2 αβγά
1\2 φλυτζάνι του τσαγιού γάλα φρέσκο
1\2 κουταλάκι γλυκού  πάπρικα προαιρετικά
1πακέτο φύλλο σφολιάτας 




 Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε κιμά με λάδι και κρεμμύδι ,σε 10 λεπτά προσθέτουμε καρότα .πράσο,αλατοπίπερο συνεχίζοντας το σοτάρισμα  για αλλα 5-7 λεπτά .Σβήνουμε  με το κρασί  ,[αν θέλετε προσθέστε και την πάπρικα ],και αφήνουμε  σε σιγανή φωτιά να φύγουν όλα τα υγρά .Μόλις αποροφηθούν  προσθέτουμε  και τα 2 αβγά με το γάλα ανακατεύουμε  και προσθέτουμε  και το κασέρι ανακατεύουμε ξανα καλά το μίγμα.Σε ενα ταψάκι αφού το περάσουμε με λίγο λάδι στρώνουμε το 1 φύλλο σφολιάτας ,στρώνουμε  ωραία το μίγμα και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο ,κόβουμε ότι παρισσεύει από την σφολιάτα αν είναι πολύ ,και τυλίγουμε  λοξά τις άκρες  σαν ρολό .Χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια την πίτα μας προσοχή όχι μέχρι κάτω και την περνάμε με την παλάμη μας  με λίγο λάδι ,Ψήνουμε στους 170 πάνω κάτω να ροδίση  και καλή όρεξη!!

Την ίδια συνταγή  την φτιάχνουμε αν έχουμε χρόνο ανοίγοντας  δικό μας φύλλο !!
Aπό ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Σφολιατίνια με κανέλα και ζάχαρη!

 
 
 
 
 
 
Yλικά

 

 
Φύλλο σφολιάτας
 κανέλα
ζάχαρη
αβγό
[η ποσότητα ανάλογα το πόσα θα φτιάξετε για 1 φύλλο σφολιάτας είναι 45 ζάχαρη 3 κανέλα 1 αβγό




 Ανοίγουμε σε μία επιφάνεια το φύλλο σφολιάτας  και έχουμε χτυπήσει το αυγό σε ένα μπόλ και με ένα πινέλο περνάμε όλη την επιφάνεια .Πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη και τα κόβουμε σε στενές λουριδίτσες πάχος ενός δαχτύλου .Πιάνοντας την μία άκρη και την άλλη τα στρίβουμε αντίθετα την μία πλευρά από την άλλη .Αν θέλουμε τα κόβουμε πιό μικρά ,η τα αφήνουμε μεγάλα .Βάζουμε μία λαδόκολα κι αν δεν έχετε με λίγο λάδι το ταψάκι και τα ψήνουμε στους 180 μέχρι να ροδίσουν .





Kουνουπιδοκεφτέδες φανταστικοί !!









καταπληκτικοί!!



 

Μερίδες: 16
Xρόνος: 30' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


 1/2 κουνουπίδι
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
6 κοτσανάκια  ψιλοκομμένα μαιντανό
 άνηθο1 φλυτζάνι  τσαγιού τυρί τριμμένο
2 αυγά
αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι




 Βράζουμε το κουνουπίδι και αφού το στραγγίξουμε το πατάμε να λιώσει  με ένα πιρούνι και το βάζουμε σε ένα μπόλ .Προσθέτουμε κι όλα τα παραπάνω υλικά ,κρεμμύδι,σκόρδο,αυγά,αλατοπίπερο,δυόσμο,μαιντανό ,άνηθο,αυγά,τριμμένο τυρί .Τα ανακατεύουμε όλα καλά και προσθέτουμε αλεύρι τόσο όσο να γίνει το μίγμα μας σφιχτο ,να στέκετε στο κουτάλι μας να πλάθετε ,Βαζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι ,αλευρώνουμε και τηγανίζουμε .Τους ακουμπάμε για λίγο σε χαρτί  κουζίνας  και μετά στην πιατέλα μας .Καλή όρεξη !

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κουνουπίδι με μπρόκολο .
MΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Κεφτεδάκια της γιαγιάς !!!



















 

Μερίδες: 8
Xρόνος: 30' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


  • 500 γραμ.κιμάς φρέσκος μοσχαρίσιος
  • 8 φέτες  ψωμί βρεγμένο και στιμμένο πολύ καλά [το ψωμί τους κάνει αφράτους μέσα ]
  • 1 αβγό
  • 2 κουταλ.σούπας δυόσμο (μπορείτε αντί δυόσμο μαιντανό)
  • 3 κουτ.σούπας ξύδι (το μηλόξυδο έχει πιο απαλή γεύση)
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο χέρι απαραίτητα δίνει άλλη γεύση
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο  (αν δεν σας αρέσει  μην το βάζετε)
  • 2 κουτ,σούπας ελαιόλαδο για μέσα στο  μίγμα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι μπόλικο
  • αλεύρι
  • αλατοπίπερο




Βάζετε όλα τα υλικά μαζί με το κιμά σε ένα μπόλ και ζυμώνετε πολύ καλά  να γίνουν  ένα.
Καλό είναι να το αφήσετε λίγο να τραβήξουν  τα μυρωδικά  όσο πιο πολύ μπορείτε τόσο πιο καλά .Η γιαγιά τα ζύμωνε από το βράδυ  καμιά φορά και τα  βαζε στο ψυγείο και τηγάνιζε την  άλλη μέρα και μοσχομύριζε η γειτονιά! Βάζετε σε ένα αλουμινόχαρτο ή  μία λαδόκολλα  αλεύρι, να αποφύγετε και το πλύσιμο και πλάθετε στρογγυλά κεφτεδάκια.Τα βάζετε γύρω γύρω από το αλεύρι να είναι έτοιμα  και συγχρόνως έχετε βάλει το τηγάνι στην φωτιά με το λάδι να κάψει. Η ποσότητα πρέπει να σκεπάζει τον μισό κεφτέ. Αλευρώνετε και τηγανίζετε σε καυτό λάδι και μετά χαμηλώνετε  για λίγο, και ξανά  ανεβάζετε την θερμοκρασία, να πάρουν σκούρο χρώμα και να ξεροψηθούν και τους ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί και μετά σε πιατέλα. Συνοδεύονται πολύ ωραία με πατάτες τηγανιτές!

ΜΥΣΤΙΚΟ

Έλεγε η γιαγιά ότι για να γίνουν ξεροψημμένοι δεν πρέπει  να τινάζουμε πολύ το αλεύρι όταν τους αλευρώνουμε και έτσι κάνουν μία ξεροψημμένη κρούστα και το λάδι να είναι  τουλάχιστον ως την μέση του κεφτέ. Επίσης, το καλό ζύμωμα παίζει και αυτό το ρόλο του.Το πολύ ψωμάκι τους κάνει αφράτους και το ψιλοκομμένο μπόλικο κρεμμυδάκι χαρίζει την ωραία γεύση !!

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Πατατοκεφτέδες souper γεύση!!!

 ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ  ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Μερίδες: 7
Xρόνος: 30' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


  • 1 κιλό πατάτες 
  • 2 αβγά
  • 400 γραμ.τυρί τριμμένο  [θέλει μπόλικο, εδώ έβαλα πεκορίνο Αμφιλοχίας]
  • 2 κρεμμύδια τριμμένα 
  • 7 φιλαράκια μαιντανό
  • δυόσμο 2 κουταλιά της σούπας 
  • αλατοπίπερο 
  • *αλεύρι όσο πάρει 




Βράζουμε τις πατάτες και τις κάνουμε όπως  για πουρέ. και τις βάζουμε σε ένα μπόλ . Βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά ανακατεύουμε και στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι, τόσο όσο να γίνει μία ζύμη που να πλάθεται.  Πλάθετε σε κεφτέδες και τηγανίζετε σε μέτρια θερμοκρασία με προσοχή μην σας αρπάξουν. Μόλις ροδίσουν τους βγάζετε λίγο στο απορροφητικό χαρτί και καλή σας όρεξη!! 

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΑΣ
Αν δεν βλετε την σωστή ποσότητα αλεύρι οι πατατοκεφτέδες κατά το τηγάνισμα σκορπίζουν ,τηγανίστε έναν και τσεκάρετε ,αυτό είναι το μυστικό τους ,η σωστή ποσότητα σε αλεύρι ,να είναι κάπως σφιχτή ,και το αλεύρι που χρησιμοποίησα εδώ εγώ είναι φαρίνα που φουσκώνει μόνο του.Μπορείτε να βάλετε και αλεύρι για όλες τις χρήσεις .Γίνονται πραγματικά φανταστικοί!! 











Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Πατάτες σουφλέ με σκόρδο & κρέμα γάλακτος!!Συνοδευτικό κυρίως πιάτου,





Πατάτες σουφλέ με σκόρδο & κρέμα γάλακτος!!




Μερίδες: 8
Xρόνος: 70' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


  • 2 κιλά πατάτες κομμένες στρογγυλές φέτες
  • 10 (ναι δέκα) σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 3 κρέμες γάλακτος των 250 ml
  • πιπέρι-αλάτι


Τοποθετείτε τις κομμένες πατάτες σε ταψί ρηχό, ρίχνετε το σκόρδο, το αλατοπίπερο και ανακατεύετε. Έπειτα, ρίχνετε και τις τρεις κρέμες γάλακτος.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς για μιάμιση ώρα. Μόλις ροδίσει είναι έτοιμο. Πού και πού προς το τέλος να ανακατεύετε με μία ξύλινη σπάτουλα προσεκτικά. Καλή σας όρεξη!
Τη συνταγή μου την έδωσε η φίλη Meri Peristeri, την ευχαριστώ πολύ!! Στείλτε μου και δικές σας συνταγούλες!!