Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Απίθανα πιροσκί!!












 

Μερίδες: 8
Xρόνος: 80' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Εύκολη

 Ζύμη

  • 4 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις [(σως χρειαστεί και λίγο ακόμα)
  • 2 φλυτζάνια φρέσκο γάλα
  • 1 μαγιά νωπή των 40 γραμ. ή 1και 1/2  φακελάκι ξερή
  • 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι 
  • 1 αβγό
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά καλό βούτυρο 

Γέμιση με κιμά

  • 350 γραμ.κιμά
  • 1 μέτριο  κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 
  • 1 ντομάτα ώριμη κομμένη σε κυβάκια
  • αλατοπίπερο
  • 3 κουταλιές της σούπας  ελαιόλαδο 
  • 5-6 κλωναράκια μαιντανό 
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού τυρί τριμμένο π.χ.πεκορίνο Αμφιλοχίας 
  • 1 1/2 κουταλιά σούπας ρύζι ό,τι έχετε γλασσέ ή καρολίνα 
Ζύμη
Σε ένα μπόλ βάζουμε τα 2 φλυτζάνια  αλεύρι, το  ένα αβγό, την 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη, το αλάτι και την μαγιά  αφού την έχουμε λιώσει μέσα στο 1 φλυτζάνι γάλα από τα δύο που χρειαζόμαστε που θα το έχουμε ζεστάνει ελαφρώς. Ρίχνουμε λοιπόν και τα 2 φλυτζάνια γάλα μέσα στο μπόλ με τα υλικά, τις 2 κουταλιές λάδι και την μία κουταλιά βούτυρο λιωμένο και αρχίζουμε να σμίγουμε τα υλικά  στην αρχή με το χέρι και μετά ζυμώνουμε καλά για λίγη ώρα. Θέλουνε μία ζύμη ελαστική. Αν χρειαστεί προσθέστε ελάχιστο αλεύρι, αν και είναι μετρημένο.
Έχω ανάψει το φούρνο στο πιο χαμηλό βαθμό ίσα να ζεστάνει ελαφρώς και βάζω μέσα την ζύμη μέχρι να διπλασιασθεί σε όγκο, να φουσκώσει τουλάχιστον 40 λεπτά. Αν δεν βιάζεστε σκεπάστε τη σε ζεστό σημείο να φουσκώσει. Προσοχή αν την βάλετε στο φούρνο να φουσκώσει να προσέξετε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ελάχιστη, μην σας ψηθεί η ζύμη!

Γέμιση

Σε ένα κατσαρολάκι ή τηγανάκι βάζουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια φρέσκα και ξερά και τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε ελαφρώς. Σε 10 λεπτά προσθέτουμε και το αλατοπίπερο, τη ντομάτα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και ένα ποτήρι νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά περίπου 35 λεπτά. Μόλις φτάσουμε στα 30 λεπτά προσθέστε το ρύζι 1 και 1/2 κουταλιά της σούπας και μαγειρεύουμε μέχρι να στεγνώσει εντελώς. Αποσύρουμε την κατσαρολίτσα από την φωτιά,  αφήνουμε λίγο να κρυώσει, προσθέτουμε και το τυρί, ανακατεύουμε  και είναι έτοιμη η γέμιση  μας.

Πως τα γεμίζουμε

Παίρνουμε τη ζύμη που έχει φουσκώσει και την ζυμώνουμε μία δύο φορές να ξεφουσκώσει. χωρίζουμε σε μπαλάκια τη ζύμη σε μέγεθος που μας αρέσει, το κανονικό είναι λίγο πιο μεγάλο από καρύδι, αλλά τα παιδιά τα θέλουν μεγαλύτερα.
Εμένα με βολεύει να  το ανοίγω μέσα στην παλάμη μου, βάζω το μπαλάκι στο αριστερό χέρι και το πατάω με το  το δεξί και ανοίγει αμέσως και  βάζω μία κουταλιά  του γλυκού γέμιση και το κλείνω. Το πλάθω με προσοχή σαν σουτζουκάκι για να καταλάβετε. Αν το ανοίξετε με τον μικρό πλάστη ροδέλα  να αλευρώσετε την επιφάνεια που θα το ανοίξετε γιατί θα σας κολλήσει. Βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι, αν δεν έχουμε φριτέζα και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Με τρυπητή κουτάλα τα αναποδογυρίζουμε γρήγορα γρήγορα γιατί αρπάζουν και μόλις πάρουν χρυσαφί χρώμα τα βάζουμε σε πιάτο με αποροφητικό χαρτί για λίγο και μετά σερβίρουμε.

ΜΥΣΤΙΚΟ

Όταν τα κλείνουμε βρέχουμε την επιφάνεια λίγο σε μάκρος με το χέρι μας. Απλά βρέχουμε το δάχτυλό μας σε ένα πιάτο που έχουμε κοντά μας, περνάμε το άνοιγμα και μετά το κλείνουμε πλάθοντας. Το κολλάμε κάπως να κλείσει. Δοκίμασα πολλούς τρόπους άλλους, αλλά ανοίγουν. Είναι ο πιο πετυχημένος! Καλή επιτυχία και καλή όρεξη !!  
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Κιμαδοκασερόπιτα !!!! Από τις πιο νόστιμες πίτες !!












ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


 

Μερίδες: 10
Xρόνος: 40' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


 500 γραμ.κιμά
2 καρότα τριμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι τριμμένο στο τρίφτη
300 γραμ.τριμμένο κασέρι
μισό ποτήρι του νερού κρασί
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
2 αβγά
1\2 φλυτζάνι του τσαγιού γάλα φρέσκο
1\2 κουταλάκι γλυκού  πάπρικα προαιρετικά
1πακέτο φύλλο σφολιάτας 




 Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε κιμά με λάδι και κρεμμύδι ,σε 10 λεπτά προσθέτουμε καρότα .πράσο,αλατοπίπερο συνεχίζοντας το σοτάρισμα  για αλλα 5-7 λεπτά .Σβήνουμε  με το κρασί  ,[αν θέλετε προσθέστε και την πάπρικα ],και αφήνουμε  σε σιγανή φωτιά να φύγουν όλα τα υγρά .Μόλις αποροφηθούν  προσθέτουμε  και τα 2 αβγά με το γάλα ανακατεύουμε  και προσθέτουμε  και το κασέρι ανακατεύουμε ξανα καλά το μίγμα.Σε ενα ταψάκι αφού το περάσουμε με λίγο λάδι στρώνουμε το 1 φύλλο σφολιάτας ,στρώνουμε  ωραία το μίγμα και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο ,κόβουμε ότι παρισσεύει από την σφολιάτα αν είναι πολύ ,και τυλίγουμε  λοξά τις άκρες  σαν ρολό .Χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια την πίτα μας προσοχή όχι μέχρι κάτω και την περνάμε με την παλάμη μας  με λίγο λάδι ,Ψήνουμε στους 170 πάνω κάτω να ροδίση  και καλή όρεξη!!

Την ίδια συνταγή  την φτιάχνουμε αν έχουμε χρόνο ανοίγοντας  δικό μας φύλλο !!
Aπό ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Σφολιατίνια με κανέλα και ζάχαρη!

 
 
 
 
 
 
Yλικά

 

 
Φύλλο σφολιάτας
 κανέλα
ζάχαρη
αβγό
[η ποσότητα ανάλογα το πόσα θα φτιάξετε για 1 φύλλο σφολιάτας είναι 45 ζάχαρη 3 κανέλα 1 αβγό




 Ανοίγουμε σε μία επιφάνεια το φύλλο σφολιάτας  και έχουμε χτυπήσει το αυγό σε ένα μπόλ και με ένα πινέλο περνάμε όλη την επιφάνεια .Πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη και τα κόβουμε σε στενές λουριδίτσες πάχος ενός δαχτύλου .Πιάνοντας την μία άκρη και την άλλη τα στρίβουμε αντίθετα την μία πλευρά από την άλλη .Αν θέλουμε τα κόβουμε πιό μικρά ,η τα αφήνουμε μεγάλα .Βάζουμε μία λαδόκολα κι αν δεν έχετε με λίγο λάδι το ταψάκι και τα ψήνουμε στους 180 μέχρι να ροδίσουν .





Kουνουπιδοκεφτέδες φανταστικοί !!









καταπληκτικοί!!



 

Μερίδες: 16
Xρόνος: 30' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


 1/2 κουνουπίδι
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
6 κοτσανάκια  ψιλοκομμένα μαιντανό
 άνηθο1 φλυτζάνι  τσαγιού τυρί τριμμένο
2 αυγά
αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι




 Βράζουμε το κουνουπίδι και αφού το στραγγίξουμε το πατάμε να λιώσει  με ένα πιρούνι και το βάζουμε σε ένα μπόλ .Προσθέτουμε κι όλα τα παραπάνω υλικά ,κρεμμύδι,σκόρδο,αυγά,αλατοπίπερο,δυόσμο,μαιντανό ,άνηθο,αυγά,τριμμένο τυρί .Τα ανακατεύουμε όλα καλά και προσθέτουμε αλεύρι τόσο όσο να γίνει το μίγμα μας σφιχτο ,να στέκετε στο κουτάλι μας να πλάθετε ,Βαζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι ,αλευρώνουμε και τηγανίζουμε .Τους ακουμπάμε για λίγο σε χαρτί  κουζίνας  και μετά στην πιατέλα μας .Καλή όρεξη !

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κουνουπίδι με μπρόκολο .
MΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Κεφτεδάκια της γιαγιάς !!!



















 

Μερίδες: 8
Xρόνος: 30' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


  • 500 γραμ.κιμάς φρέσκος μοσχαρίσιος
  • 8 φέτες  ψωμί βρεγμένο και στιμμένο πολύ καλά [το ψωμί τους κάνει αφράτους μέσα ]
  • 1 αβγό
  • 2 κουταλ.σούπας δυόσμο (μπορείτε αντί δυόσμο μαιντανό)
  • 3 κουτ.σούπας ξύδι (το μηλόξυδο έχει πιο απαλή γεύση)
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο χέρι απαραίτητα δίνει άλλη γεύση
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο  (αν δεν σας αρέσει  μην το βάζετε)
  • 2 κουτ,σούπας ελαιόλαδο για μέσα στο  μίγμα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι μπόλικο
  • αλεύρι
  • αλατοπίπερο




Βάζετε όλα τα υλικά μαζί με το κιμά σε ένα μπόλ και ζυμώνετε πολύ καλά  να γίνουν  ένα.
Καλό είναι να το αφήσετε λίγο να τραβήξουν  τα μυρωδικά  όσο πιο πολύ μπορείτε τόσο πιο καλά .Η γιαγιά τα ζύμωνε από το βράδυ  καμιά φορά και τα  βαζε στο ψυγείο και τηγάνιζε την  άλλη μέρα και μοσχομύριζε η γειτονιά! Βάζετε σε ένα αλουμινόχαρτο ή  μία λαδόκολλα  αλεύρι, να αποφύγετε και το πλύσιμο και πλάθετε στρογγυλά κεφτεδάκια.Τα βάζετε γύρω γύρω από το αλεύρι να είναι έτοιμα  και συγχρόνως έχετε βάλει το τηγάνι στην φωτιά με το λάδι να κάψει. Η ποσότητα πρέπει να σκεπάζει τον μισό κεφτέ. Αλευρώνετε και τηγανίζετε σε καυτό λάδι και μετά χαμηλώνετε  για λίγο, και ξανά  ανεβάζετε την θερμοκρασία, να πάρουν σκούρο χρώμα και να ξεροψηθούν και τους ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί και μετά σε πιατέλα. Συνοδεύονται πολύ ωραία με πατάτες τηγανιτές!

ΜΥΣΤΙΚΟ

Έλεγε η γιαγιά ότι για να γίνουν ξεροψημμένοι δεν πρέπει  να τινάζουμε πολύ το αλεύρι όταν τους αλευρώνουμε και έτσι κάνουν μία ξεροψημμένη κρούστα και το λάδι να είναι  τουλάχιστον ως την μέση του κεφτέ. Επίσης, το καλό ζύμωμα παίζει και αυτό το ρόλο του.Το πολύ ψωμάκι τους κάνει αφράτους και το ψιλοκομμένο μπόλικο κρεμμυδάκι χαρίζει την ωραία γεύση !!