Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Mελομακάρονα , πολύ πετυχημένη συνταγή !!


Συνταγή που την φτιάχνω χρόνια και κρατάει από την γιαγιά μου .. είναι πολύ σωστά μελωμένα πεντανόστιμα και μοσχομυρίζουν ..εγγύηση 100% !!!
Κάθε χρόνο φγτιάχνω ένα βουνό όπως βλέπετε γιατί δεν προλαβαίνω να μοιράζω και μ αρέσει !!! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ !!!


ΥΛΙΚΑ
4 φλυτζάνια του τσαγιού λάδι
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
2 φλυτζάνια του τσαγιού μπίρα [χωρίς αφρό]ξύσμα απο 2 πορτοκάλια
2 κιλά περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά σούπας κοφτή σόδα
1 κουταλιά σούπας κανελογαρύφαλο

 σιρόπι απο μέλι και ζάχαρη

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Μπορείτε να αντικαταστήσετε την μπύρα με αλισίβα,η με κρασί κόκκινο,η με κονιάκ,και χυμό πορτοκαλιού  [εγώ τα φτιάχνω  με κονιάκ και πορτοκάλι δηλαδή 1 και 1/2 κούπα πορτοκάλι και 1/2 κούπα κονιάκ
καρύδι περασμένο στο μούλτι για πασπάλισμα από πάνω.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπόλ δουλεύετε την ζάχαρη με το λάδι και το κονιάκ με το πορτοκάλι [αν το προτιμήσετε] προσθέτετε και το ξύσμα των πορτοκαλιών ,[το δουλεύετε με το χέρι ,όχι σε μίξερ το μελομακάρονο ποτέ τα  παραδοσιακά ..].

Κοσκινίζετε το ενα τέταρτο από το αλεύρι μαζί με τα μπαχαρικά, σόδα ,κανελογαρύφαλα. και το ρίχνετε στο μείγμα λαδιού,ενώ ανακατεύετε με σπάτουλα .
Προσθέτετε και το υπόλοιπο αλεύρι ,η όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη κάπως σφιχτή.
Την πλάθεται σε μελομακάρονα ,όχι πολύ μεγάλα λίγο πιο μικρό από το μέγεθος του εμπορίου,και τα βάζετε σε ταψιά γιατί γίνονται αρκετά, τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 1\2 ώρα περίπου.

ΣΙΡΟΠΙ
Βράζετε  4 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη ,2 φλυτζάνια του τσαγιού μέλι ,και 3 φλυτζάνια του τσαγιού νερό.

Αφαιρείτε τον αφρό,,βάζετε σε βαθουλό ταψί μελομακάρονα σε μια σειρά τα περιχύνετε με ζεστό σιρόπι ,όταν κρυώσουν τα βάζετε σε πιατέλα μελώνετε και τα υπόλοιπα κατά τον ίδιο τρόπο.
 Έχετε τριμμένο καρύδι [περάστε το στο μούλτι] και πασπαλίζετε από πάνω !! Και του χρόνου με υγεία!!! 



Σημείωση 
Την συνταγή την γράφω με μπύρα αλλά προσωπικά προτιμώ με πορτοκάλι και κονιάκ σε ίσα μέρη .
Όταν λέω αντικαταστήστε την μπύρα με πορτοκάλι και κονιάκ βάζουμε 1 κούπα κονιάκ ι κούπα πορτοκάλι ίσα μέρη δηλαδή .
Αν τα θέλετε πολύ μελωμένα διπλασιάστε την δόση του σιροπιού  
Οταν λέω αλεύρι 2 κιλά περίπου εννοώ ότι βάζουμε  το κιλό κι από εκεί και μετά λίγο λίγο πλάθοντας και σταματάμε στο επιθυμητό σημείο δοκιμάζοντας να πλάσουμε μελομακάρονο .Να τα φτιάξετε λίγο πιο μικρά από του εμπορίου γιατί λίγο μεγαλώνουν ,κι αν θέλετε πολλά διπλασιάστε την δόση σε όλα τα υλικά ,έτσι κάνω κι εγώ γιατί εξαφανίζονται αμέσως !! Καλή επιτυχία !!!!
Πάντα σιροπιάζουμε με τα μελομακάρονα κρύα το σιρόπι προς ζεστό.Εγώ πολλές φορές σιροπιάζω την άλλη ημέρα . 

Δείτε περισσότερες συνταγές ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές


Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Πολίτικη κρέμα με άρωμα μαστίχας!!

Πολίτικη κρέμα με μαστίχα!




20

προβολές
Μερίδες: 9
Xρόνος: 20' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


 1 λίτρο γάλα
4 κουταλιές σούπας ζάχαρη
 4 κουταλιές νισεστέ
2 κρόκους αβγών
1 μασουράκι βανίλια
1 κουταλάκι κοφτό του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη στο γουδί  σκόνη
ότι γλυκό κουταλιού  ,σιρόπι,η μαρμελάδα έχετε γιά το γαρνίρισμα




 Σε μία κατσαρόλα αδειάζουμε όλο το γάλα και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά,
προσθέτουμε και την ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα [αβγοδάρτη]
Σεμισό φλυτζάνι νερό διαλύουμε το νισεστέ και το προσθέτουμε στο γάλα ,προσθέτουμε και την βανίλια
και τους 2 κρόκους αβγών και ανακατεύουμε συνέχεια γρήγορα να μην μας αρπάξει .
Εχουμε κοπανίσει και την μαστίχα με το γουδάκι μας και την προσθέτουμε .
Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει .
Κατεβάζουμε με από την φωτιά ,την βάζουμε με μία κουτάλα της σούπας σε μπολάκια ,περιμένουμε λίγο να κρυώσει και γαρνίρουμε με το γλυκάκι μας και σερβίρουμε ,ανάρπαστη !!




γιά να κάτσει ωραία το γλυκό επάνω στην κρέμα αφήστετη να κρυώσει [εδώ εγώ βιάστηκα ]







εδώ έχει κρυώσει





Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Τέλειες κρέπες στο φουρνο με γέμιση !!



















Κρέπες με κιμά !!




 

Μερίδες: 5
Xρόνος: 50' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Εύκολη


 Για τις κρέπες  για 6-8 άτομα
125 γραμ.αλεύρι
250 ml γάλα
2 αβγά
1 πρέζα ζάχαρη
2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
ΣΗΜ.Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι έτοιμο μίγμα για κρέπες Γιώτης και να το φτιάξετε σύμφωνα με τις οδηγίες στο κουτί.
ΓΕΜΙΣΗ
500 γραμ.κιμά μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
6 κουταλιές της σούπας λάδι
2 κουταλιές κοφτές πελτέ
1/2 ποτήρι νερό
αλάτι-πιπέρι-ζάχαρη
2 αβγά βρασμένα σφιχτά σε κομμάτακια κομμένα ψιλά
ΜΠΕΣΑΜΕΛ
5 κουταλιές βούτυρο
3-4 ποτήρια γάλα
7 -8 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 κρόκοι αβγών
αλάτι
1 φλυτζάνι τυρί πεκορίνο Αμφιλοχίας ,η ότι άλλο





 ΚΡΕΠΕΣ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε βαθύ μπόλ κάνουμε μία λακουβίτσα και προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο,το γάλα,το αλάτι και την ζάχαρη,ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε και τα αβγά.
Δουλεύουμε το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο και λείο ,και το αφήνουμε για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
Βάζουμε στο  τηγάνι μας ελάχιστο βούτυρο και μόλις ζεσταθεί με ένα φλυτζανάκι του καφέ το γεμίζουμε ως επάνω και το ρίχνουμε στην μέση στο τηγάνι και το κουνάμε να πάει σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού ,μόλις ψηθεί από την μία πλευρά με την βοήθεια μιας σπάτουλας την γυρνάμε από την άλλη,
Τις ετοιμάζουμε κάτ αυτόν τον τρόπο όλες και τις τοποθετούμε την μία πάνω από την άλλη .
Κάθε φορά που θα βουτάμε το φλυτζανάκι μην ξεχνάμε να ανακατεύουμε το μίγμα και να βουτυρώνουμε λίγο το τηγάνι μας
ΚΙΜΑΣ
Βάζουμε στήν κατσαρόλα το κρεμμύδι-σκόρδο ψιλοτριμμένα μαζί με το λάδι,ανακατεύουμε και μόλις σοταριστούν λίγο προσθέτουμε και τον κιμά πιέζοντας τον να τον χωρίσουμε να γίνει σπυρωτός μην μας σβωλιάσει.
Προσθέτουμε και την ντομάτα και το αλάτι πιπέρι ζάχαρη και το 1/2 ποτήρι νερό.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία να πιέι όλο το ζουμί του.
Συγχρόνως βράζουμε και τα αβγά σφιχτά ,μόλις κρυώσουν τα κόβουμε κομματάκια και τα προσθέτουμε στο κιμά που τον έχουμε αποσύρει από την φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει λίγο για να γεμίσουμε τις κρέπες.
Σε ένα πιάτο ρηχό  βάζουμε την κρέπα, στην μέση η γέμιση σε μάκρος ,διπλώνουμε από την δεξιά πλευρά ,μετά κλείνουμε από κάτω κι από πάνω και τέλος τυλίγουμε και τις τοποθετούμε σε ταψάκι στην σειρά.
Ρίχνουμε από πάνω την μπεσαμέλ,λίγο τυρί τριμμένο,και ελάχιστο βούτυρο σκόρπιο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στούς 180 βαθμούς στον αέρα καλύτερα αν έχετε.Θα φουσκώσουν και θα ροδίσουν όταν είναι έτοιμες!
ΜΠΕΣΑΜΕΛ
Σε μέτρια φωτιά σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει προσθέτουμε και το αλεύρι ανακατεύοντας γρήγορα να ενωθεί το αλεύρι με το βούτυρο κι αμέσως ρίχνουμε και το γάλα με μία κίνηση όχι λίγο λίγο κι ανακατεύουμε γρήγορα  μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιογενές  μίγμα.Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει και προσθέτουμε πάντα ανακατεύοντας γρήγορα τούς κρόκους γρήγορα να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μίγμα  το αλάτι μία πρέζα,και σε λίγο το τυρί το τριμμένο κι έτοιμη!!  

Kαλαμαράκια πεντανόστιμα !



 

προβολές
Μερίδες: 5
Xρόνος: 50' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη


 1 κιλό καλαμαράκια
1 κρεμμύδι
1 φλυτζάνι κρασί λευκό
1 κουτί ντοματάκια,η, 4-5 φρέσκες τριμμένες ντομάτες
αλάτι πιπέρι
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο



  Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια,τα κόβουμε ροδέλες και τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό.
Ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες και 1 φλυτζάνι νερό .Αλατοπιπερώνουμε σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε σε σιγαν΄φωτιά για 30 λεπτά περίπου.
Ρίχνουμε στην σάλτσα τα μακαρόνια και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει το φαγητό με την σάλτσα του .
ΣΗΜ..Γίνετε πολύ ωραίο και με κοφτό μακαρονάκι !~
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 


Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Tάρτα λεμονιού με μαρέγκα!














Υλικά
   1 έτοιμο φύλλο ζύμης τάρτας
    1/2 φλ. τσαγιού Kορν Φλάουρ
    1½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
    1/2 φλ. τσαγιού χυμός λεμονιού
    1? φλ. τσαγιού νερό
    2 κ.σ. βούτυρο
    4 αυγά χωρισμένα
    2 λεμόνια (ξύσμα)
 Εκτέλεση

Θα χρησιμοποιήσουμε ταρτιέρα με αποσπώμενη βάση, 23 εκ. Απλώνουμε το φύλλο τάρτας στην ταρτιέρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190για 12΄-15΄, να ροδίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Ετοιμάζουμε την κρέμα. Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε τον χυμό, το ξύσμα και το νερό. Τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν τα στερεά υλικά. Αφήνουμε το μείγμα να δέσει σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας τα υλικά. Μόλις πάρει βράση το αφήνουμε στη φωτιά για 1΄. Το αποσύρουμε. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους ανακατεύοντας και τέλος ρίχνουμε το βούτυρο. Αφήνουμε 10΄ να κρυώσει η κρέμα λεμονιού. Απλώνουμε την κρέμα στην ψημένη τάρτα και την παγώνουμε για 2 ώρες, να σφίξει. Χτυπάμε τα ασπράδια με μίξερ μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη χτυπώντας τη μαρέγκα με το μίξερ μέχρι να γυαλίσει και να στέκεται. Με ένα πιρούνι χαράζουμε την κρέμα λεμονιού να κάνει αγριάδες. Με κουτάλι γεμίζουμε την τάρτα με τη μαρέγκα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στον αέρα για 5΄, να ροδίσει η μαρέγκα.

Αν θέλουμε να φτιάξουμε εμείς την βάση τάρτας -->
 Υλικά συνταγής

    175 γραμμ. αλεύρι
    100 γραμμ. βούτυρο όχι πολύ παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια
    25 γραμμ. ζάχαρη
    1 κρόκο αυγού
    ξύσμα από 1/2 λεμόνι
    λίγο κρύο νερό


Εκτέλεση

Κοσκινίζουµε το αλεύρι µε την άχνη  Προσθέτουµε το βούτυρο και το ξύσµα και το ψιχουλιάζουµε µε τα χέρια  να γίνει σαν βρεγµένη άµµος. Προσθέτουµε τον κρόκο και λίγο νερό, 1-2 κ.σ., για να ενωθεί η ζύµη. Της δίνουµε σχήµα σφαιρικό και την τυλίγουµε σε µεµβράνη. Την αφήνουµε να ξεκουραστεί και να παγώσει τουλάχιστον για 30΄. Την ανοίγουµε σε φύλλο και την απλώνουµε σε βουτυρωµένη ταρτιέρα.  Την αλείφουµε µε  αυγού ή ασπράδι για να αδιαβροχοποιηθεί. Ψήνουµε για 3΄-4΄ επιπλέον. Αφήνουµε να κρυώσει και συνεχίζουµε µε την κρέµα που έχουµε επιλέξει.

Την συνταγή την φτιάχνω χρόνια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Για περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Κουνουπίδι καπαμά φούρνου--φανταστικό !










Κουνουπίδι καπαμά !


 

Μερίδες: 6
Xρόνος: 50' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη


 1 κουνουπίδι
1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
3 ώριμες ντομάτες ,η ,ένα κουτάκι κονσέρβα τριμμένη ντομάτα
4 καρότα
8 πατάτες
χυμός από 2 λεμόνια




 Πλένουμε και χωρίζουμε σε μπουκετάκια το κουνουπίδι μικρά,τα τοποθετούμε στο ταψί ,προσθέτουμε και τα καρότα κομμένα σε ροδέλες πάχους 2 πόντων,το λάδι,τις ντομάτες .η τα ντοματάκια .τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες μικρές όμως ,χυμό λεμονιών ,αλάτι ,πιπέρι.
Ανακατεύουμε πολύ καλά και τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ,το κουνουπίδι έτσι γίνετε φανταστικό !!! Καλή σας όρεξη !!!
Δεν βάζουμε καθόλου νερό ,ψήνετε με το λαδάκι του,το κουνουπιδάκι θα πάρει λίγο σκούρο χρώμα στις άκρες του  !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Μπρόκολο με μπαρμπουνάκια!!




Τηγανίζω κι ένα καλαμαράκι μαζί !






μπρόκολο με μπαρμπούνια!




 

Μερίδες: 3
Xρόνος: 30' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη


 1 μπρόκολο
1 κιλό μπαρμπούνια
αλάτι
αλεύρι
ελαιόλαδο
λεμόνι



  Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψάρια,τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι αφού τα αλατίσουμε΄.
Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα την βάζουμε στην φωτιά.
Χωρίζουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια και το βάζουμε για λίγο όλο σε μία λεκανίτσα με νερό να το σκεπάζει προσθέτοντας λίγο ξύδι .[ετσι το έκανε η γιαγιά κάτι σαν απολύμανση για τυχόν ζουζουνάκια]
Μόλις αρχζίσει να βράζει το νερό προσθέτουμε αλάτι [δεν το βάζουμε από την αρχή γιατί κάθετε στο πάτο της κατσαρόλας] και ανακατεύουμε .
Προσθέτουμε και το μπρόκολο και το βράζουμε .
3  ΜΥΣΤΙΚΑ
1} Ποτέ δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα γιατί έτσι διατηρεί το λαχταριστό πράσινο χρώμα του.
2} Δεν το παραβράζουμε  γιατί πάλι χάνει το χρώμα του .
3 Δεν το ανακατεύουμε γιατί διαλύετε ,μ ένα μαχαιράκι βυθίζουμε σε κάποιο κοτσανάκι να δούμε αν έβρασε .
ΨΑΡΙΑ
Βάζουμε αλεύρι σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο [για να μην πλένουμε ] και αλευρώνουμε τα ψάρια μας .
Εχουμε το τηγάνι στην φωτιά με το λάδι και μόλις ζεσταθεί αρκετά ,όχι να κάψει, τα τοποθετούμε στην σειρά τινάζοντάς τα να φύγει το περιττό αλεύρι γιατί είναι η αιτία που μαυρίζει το λάδι μας και δεν έχουν ούτε ωραία εμφάνιση ,ούτε ωραία γεύση .
Τα τηγανίζουμε σε λογική θερμοκρασία και δεν τα γυρνάμε ποτέ αν δεν έχει τηγανισθεί η μία πλευρά γιατί θα μας σκορπίσουνε .
Καλή όρεξη !!