Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Κεφτεδάκια της γιαγιάκας μου !!! Τραγανά και πεντανόστμα !!!







Kεφτεδάκια της γιαγιάς Ελενίτσας !!!

 500 γραμ.κιμάς μοσχαρίσιος
1/2 φραντζόλα και λίγο παραπάνω μπαγιάτικο ψωμί  μουλιασμένο σε νερό μαζί με την κόρα
2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα ψιλά με το χέρι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 αυγό
1 κουταλάκι κοφτό ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
4 κουταλιές σούπας ξύδι
λίγο ελαιόλαδο για μέσα στην ζύμη
3 κουταλιές της σούπας νερό μέσα στην ζύμη
ελαιόλαδο για το τηγάνι
αλεύρι





 Σε ένα μπόλ βάζουμε όλα τα υλικά ,κιμά ,αλάτι,πιπέρι,ψωμί στιμμένο πολύ καλά,ρίγανη,αυγό,ξύδι,κρεμμύδια.σκόρδο,ξύδι ,νερόμλάδι.
Τα ζυμώνουμε πολύ καλά και σκεπάζουμε το μπόλ με ένα πιάτο ,με καπάκι ,η με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο .
Βάζουμε λάδι στο τηγάνι τόσο όσο να σκεπάζονται οι κεφτέδες μέχρι την μέση.
Πλάθουμε στρογγυλούς τους κεφτέδες και μετά τους πατάμε να γίνουν λίγο πλακέ.
Βάζουμε το τηγάνι με το λάδι στην φωτιά να κάψει λίγο ,αλευρώνουμε και τινάζουμε το περιττό αλεύρι και τηγανίζουμε .Ισως οι πιό νόστιμοι κεφτέδες που θα έχετε φάει !!!
ΜΥΣΤΙΚΑ .
το πολύ ψωμί
και όταν τηγανίζουμε δεν τους γυρνάμε παρά μόνο μία φορά, δηλαδή
θα περιμένουμε να τηγανιστούν από την μία πλευρά και γυρνάμε άλλη μία από την άλλη .




 

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα και βασιλικό .




Μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα & βασιλικό!

 

Μερίδες: 5
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη
 1 πακέτο μακαρόνια
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα Μπάρμπα Στάθης
1 κρεμμύδι μέτριο αλεσμένο στο μούλτι ,η στον τρίφτη
1 φλυτζανάκι του καφέ λάδι
αλάτι -πιπέρι-1 κουτ.γλυκού κοφτό  ζάχαρη
1 κουτ.γλυκού κοφτό ξερό βασιλικό
1 κουτ.σούπας κοφτή πελτέ
τυρί τριμμένο αν δεν νηστεύετ




 Βράζουμε τα μακαρόνια ,τα στραγγίζουμε και τα καίμε η  με βούτυρο ,η με λάδι .
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το λάδι το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε για  λίγο να μαραθεί το κρεμμύδι.
προσθέτουμε τον πελτέ ,τα κομματάκια ντομάτας ,το αλάτι ,το πιπέρι την ζάχαρη,το βασιλικό και 1 ποτήρι νερό .
Χαμηλώνουμε και σκεπάζουμε λίγο την κατσαρολίτσα μας γιατί πιτσιλάει και βράζουμε μέχρι να πήξει ,να δέσει η σάλτσα μας .

Κριθαράκι γιουβέτσι με κιμά!

Κριθαράκι γιουβέτσι με κιμά!


 

Μερίδες: 6
Xρόνος: 65' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


 300 γραμ.κιμά μοσχαρίσιο
3 φλυτζάνια του καφέ κριθαράκι χονδρό
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 κουτάκι ντομάτα ψιλοκομμένη ,η, 1/2 κιλού φρέσκες ώριμες
1 κουτ.σούπας πελτέ
4 κουταλιές σούπας λάδι
5 κλωνιά μαιντανό
ελάχιστο αλατοπίπερο




 Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι το κρεμμύδι ,το σκόρδο,και τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να καφετίσει όλος ο κιμάς .
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.Ριχνουμε και τις ψιλοκομμένες ντομάτες και την μία κουταλιά πελτέ μέσα στην κατσαρόλα .
Προσθέτουμε και τον μαιντανό και το αλατοπίπερο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 50 λεπτά περίπου.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 3 ποτήρια ζεστό νερό δυναμώνουμε την φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το κριθαράκι.
Ανακατεύουμε συχνά με την ξύλινη κουτάλα και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά,
Οταν το κατεβάσουμε από την φωτιά το αφήνουμε για λίγο να τραβήξει το ζουμάκι του και σερβίρουμε ,






Kράμπλ με σοκολάτα ,μήλο,αχλάδι!









Kράμπλ με σοκολάτα ,μήλο,αχλάδι!

Kράμπλ με σοκολάτα ,μήλο,αχλάδι!


 

Μερίδες: 6
Xρόνος: 45' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη

 6 αχλάδια καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια
3 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια
45 γραμ.καστανή ζάχαρη

Για το κράμπλ
1 κουβερτούρα σε τρίμματα
30 μπισκότα πτί μπέρ
75 γραμ.βούτυρο
120 γραμ.καστανή ζάχαρη



Για το κράμπλ
Κάνουμε τα μπισκότα σε μικρά τρίμματακαι τα βάζουμε σε ένα μπόλ μαζί με το βούτυρο αφού το έχουμε λιώσει  και την ζάχαρη ανακατεύουμε με τα χέρια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στούς 180 βαθμούς .
Ανακατεύουμε τα κομματάκια μήλου με τα κομματάκια αχλαδιού μαζί με την ζάχαρη και τα στρώνουμε ομοιόμορφα σε ένα πυρέξ.
Από πάνω μοιράζουμε και τα τρίμματα κουβερτούρας και τέλος ρίχνουμε και το κράμπλ,
Φουρνίζουμε για 35 λεπτά ,σερβίρετε σε ποτήρι και τρώγετε κρύο ,όχι ζεστό .

Αντί για κουβερτούρα για πιο ευκολία χρησιμοποίησα σταγόνες Γιώτης .

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Καραμελωμένα μήλα έκπληξη!!!


 

11

προβολές
Μερίδες: 6
Xρόνος: 25' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη
 3 μήλα μεγάλα κομμένα σε λεπτές φετούλες μισοφέγγαρα
100 γραμ. βούτυρο καλό [χρησιμοποιώ το Αγνό]
2 πρέζες κανέλα
1 λεμόνι   το χυμό
1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
300 γραμ.ζάχαρη
 Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φετούλες .
Τα περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού ,τα ανακατεύουμε να πάει παντού.
Σε τηγάνι λιώνουμε το βύτυρο ,προσθέτουμε την κανέλα ,την ζάχαρη,6 κουταλιές νερό και ανακατεύουμε .
Αραδειάζουμε και τα μήλα στο τηγάνι και τα ροδίζουμε για 20 λεπτά περίπου  γυρίζοντας προσεκτικά και από τις 2 πλευρές.
Μοιράζουμε τα μήλα με την φανταστική σάλτσα τους σε μπολάκια και τα σερβίρουμε χλιαρά με 1 -2 κουταλιές σαντιγί σε κάθε μπόλ!

Την κρέμα γάλακτος την αγόρασα έτοιμη από το ζαχαροπλαστείο .







Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Θεικές κρέπες με 4 τυριά!!











 

Μερίδες: 6
Xρόνος: 40' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


 10 κρέπες ψημένες ,  την συνταγή θα την βρείτε για κρέπες εδώ στην μαγειρική .
Εγώ χρησιμοποιώ πάντα έτοιμο μίγμα για κρέπες Γιώτης είναι καταπληκτικές,Από εκεί είναι και η συνταγή  !
4 φλυτζάνια του τσαγιού γάλα
1 φλυτζάνι του τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
1 φλυτζάνι του τσαγιού τριμμένη κεφαλογραβιέρα [προτείνω Πεκορίνο Αμφιλοχίας ]
1 φλυτζάνι του τσαγιού τριμμένο ρεγκάτο
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ροκφόρ κομμένο σε μικρά κομματάκια
3 αβγά
10 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ κοφτές




 Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα 2 1/2 φλυτζάνια γάλα ,τα 2 αβγά και τα χτυπάμε με το σύρμα ελαφρώς.
Προσθέτουμε και τις 10 κοφτές κουταλιές κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά.
Τοποθετούμε το κατσαρολάκι στην φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα,προσθέτουμε όλα τα τριμμένα τυριά το ζαμπόν και ανακατεύουμε καλά.
Μοιράζουμε το μίγμα στίς κρέπες τις διπλώνουμε από δεξιά και αριστερά και τις τυλίγουμε σε ρολά.Τις βάζουμε σε ελαφρώς βουτυρωμένο ταψάκι ,η πυρέξ ,χτυπάμε και το ένα αβγό σε 2 φλυτζάνια τσαγιού γάλα περιχύνουμε ,πασπαλίζουμε με τριμμένο ρεγκάτο και φουρνίζουμε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά περίπου να πάρουν ωραίο χρώμα.Καλή επιτυχία και καλή μας όρεξη !!  

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Xαλβάς με καρύδια !









 

Μερίδες: 15
Xρόνος: 30' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη
500 γραμ.σιμιγδάλι χονδρό
1 ποτήρι νερού  λάδι σπορέλαιο
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
3 ποτήρια  νερού ζάχαρη
4 ποτήρια νερού  νερό
2 ξυλάκια κανέλα
1 φλούδα από ένα λεμόνι
1 φλυτζάνι του τσαγιού καρύδια χονδροκομμένα
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό .την ζάχαρη,την κανέλα και την φλούδα λεμονιού.
Οταν αρχίσει να βράζει σε 10 λεπτά το  κατεβάζουμε από την φωτιά.

Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι το βούτυρο και το σιμιγδάλι και σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ακριβώς για 20 λεπτά να ψηθεί καλά το σιμιγδάλι και να γίνει  χρυσαφί σκούρο χρώμα.
Στήν μέση του χρόνου δηλαδή στε 10 λεππτά προσθέτουμε και τα καρύδια και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε μέσα στήν  κατσαρόλα με το σιμιγδάλι το σιρόπι [με προσοχή γιατί πιτσιλάει μην καούμε έχοντας αφαιρέσει τα ξυλάκια κανέλας και την φλούδα λεμονιού], και ανακατεύουμε σε πιό χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας .Σκεπάζουμε με μία πετσέτα την κατσαρόλα να κρυώσει και έπειτα  φορμάρουμε το χαλβά μας πασπαλίζοντάς τον με κανέλα!