Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ψαράκια μαρινάτα & μπρόκολο !







Ψαράκια μαρινάτα & μπρόκολο !




 

Μερίδες: 6
Xρόνος: 20' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη


 1 κιλό ψάρια κουτσομούρες ,μπαρμούνια κ.α.
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές σούπας  δεντρολίβανο
1 φλυτζανάκι του καφέ ξύδι
αλάτι
ελαιόλαδο για το τηγάνι
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο για την μαρινάτα
αλεύρι




 Καθαρίζουμε τα ψάρια τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε στο σουρωτήρι ,τα αλατίζουμε .
Βάζουμε στην φωτιά το τηγάνι με το λάδι να ζεσταθεί αρκετά .
Αλευρώνουμε τα ψάρια τα τινάζουμε καλά και τηγανίζουμε .
Τα τοποθετούμε σε βαθύ σκεύος .
Σε καθαρό τηγάνι βάζουμε το 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο ,το σκόρδο,και το δεντρολίβανο και σωτάρουμε μέχρι να σκουρήνει το σκόρδο .
Αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά προσθέτουμε και το ξύδι [προσοχή εδώ ] και το ξαναβάζουμε στην φωτιά προσθέτοντας και 1 κουταλιά σούπας αλεύρι ανακατεύουμε καλά.
Περιχύνουμε με το υλικό αυτό τα ψάρια .Νοστιμότατα !!
Το μπρόκολο για να διατηρήσει το πράσινο έντονο χρώμα του ,μήν σκεπάζετε την κατσαρόλα ,και μην το αφήνετε μέσα στο νερό .

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Αρακάς λαδερός με πατατούλες !







 

Μερίδες: 5
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη     |    Νηστίσιμη


 1 πακέτο μισού κιλού άρακά κατεψυγμένο  [αν δέν υπάρχει φρέσκος]
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 κουτάκι μικρό ντοματάκια σε κομματάκια ,η 2 κουταλιές κοφτές σούπας πελτέ ντομάτα
αλάτι-πιπέρι-
1/2 κουτ.γλυκού ζάχαρη
3-4 πατάτες μέτριες κομμένες σε κομματάκια 




 Για κατεψυγμένο αρακά ..
Βάζουμε στην κατσαρόλα  τον αρακά κατ ευθείαν από την κατάψυξη και τον σκεπάζουμε με νερό .
Ανάβουμε την φωτιά και μόλις ζεσταθεί σουρώνουμε τον αρακά ,έτσι φεύγουν λίγο τα συντηριτικά .
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στην φωτια προσθέτουμε το λάδι και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για λίγο ,
Προσθέτουμε και τον αρακά ανακατεύουμε και ρίχνουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό ,χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά περίπου .
Προσθέτουμε την ντομάτα το αλατοπίπερο ,τον άνηθο ψιλοκομμένο ,την ζάχαρη ,και τις πατατούλες και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να  δέσει η σάλτσα και να ετοιμαστούν οι πατάτες ,περίπου 15 -20 λεπτά .

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Μακαρόνια με κιμά ,αγαπημένο όλων!!!







 

Μερίδες: 5
Xρόνος: 50' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


 500 γραμ. κιμά
1 πακέτο μακαρόνια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουτί ντοματάκια ,η φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη ,η 2 κουταλιές κοφτές πελτέ
1/2 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο [προαιρετικά]
αλάτι πιπέρι
τριμμένο τυρί [κεφαλοτύρι ,παρμεζάνα]
1/2 ποτήρι του νερού κρασί
κανέλα ξυλάκι
1 κουτ.γλυκού κοφτό ζάχαρη




Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το κιμά ,τα καβουρντίζουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Σβήνουμε με το κρασί ,προσθέτουμε τις ντομάτες ,η τον πελτέ ,βάζουμε και το αλάτι,πιπέρι,ζάχαρη,κανέλα ,Προσθέτουμε και μισό ποτήρι νερό,χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά περίπου.
Ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαιντανό 10 λεπτά πρίν το τέλος του μαγειρέματος .
Σε άλλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια ακολουθώντας της οδηγίες που υπάρχουν στην συσκευασία .
Στραγγίζουμε τα μακαρόνια ,βάζουμε  2 κουταλιές βούτυρο  να κάψει και αν θέλουμε προσθέτουμε μία σκελίδα σκόρδο  πολύ ψιλοκομμένη [προαιρετικά ] ανακατεύουμε και ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια ανακατεύοντας ξανά.
Σερβίρουμε και πασπαλίζζουμε με μπόλικο τυρί.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΑΣ
Για να μην σβωλιάσει ο κιμάς θα πρέπει την ώρα που καβουρντίζετε να μην σταματήσουμε κασθόλου το ανακάτεμα. 

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Ομελέτα με λουκάνικα,εύκολο & χορταστικό πιάτο !!




Oμελέτα με λουκάνικα


 

Μερίδες: 2
Xρόνος: 30' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


Για 2 άτομα
5 αβγά
4 κουταλιές σούπας γάλα
3-4 κουταλιές σούπας τριμμένο τυρί [γραβιέρα,κεφαλοτύρι,ρεγκάτο]
2-3 λουκάνικα Φρανκφούρτης ,μπορείτε και γαλοπούλας
1 μέτριο κρεμμύδι [ψιλοκομμένο]
2 πατάτες λεπτοκομμένες σε ροδέλες
1/2 φλιτζάνι μανιτάρια κονσέρβας  [προαιρετικά]
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα





1] Κόβουμε τα λουκάνικα σε ροδέλες και στραγγίζουμε τα μανιτάρια απο τα νερά της κονσέρβας.

2] Σπάμε τα αβγά σε ένα μπόλ τα χτυπάμε με τον αβγοδάρτη καλά η με πιρούνι ,προσθέτουμε το τυρί ,το γάλα,το αλατοπίπερο και χτυπάμε λίγο ακόμη.

3] Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί σε αντικολλητικό μεγάλο σχετικά τηγάνι και ρίχνουμε το κρεμμύδι μαζί με τα μανιτάρια.
Τα σοτάρουμε για λίγο να μαραθεί το κρεμμύδι και προσθέτουμε και τα λουκάνικα  και τις πατάτες που έχουμε τηγανίσει ελαφρώς ,  κι ανακατεύουμε μερικά λεπτά όλα μαζί .

4] Ρίχνουμε στο τηγάνι τα χτυπημένα αβγά και ψήνουμε την ομελέτα για μερικά λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει από την κάτω πλευρά της .

5] Με την βοήθεια  ενός μεγαλύτερου πιάτου από την επιφάνεια του τηγανιού μας γυρίζουμε και ψήνουμε την ομελέτα κι από την άλλη πλευρά.

6] Σερβίρετε αμέσως σε πιατέλα κ αν σας αρέσει πασπαλίζετε με επιπλέον πιπέρι φρεσκοτριμμένο.

Καλή σας όρεξη !!

ΜΥΣΤΙΚΑ
Η ομελέτα γίνετε πιό αφράτη αν προσθέσουμε 2 κουταλιές σούπας νερό,τα μανιτάρια είναι προαιρετικά.
.





1





Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Τυροπιτάκια εύκολα ,νόστιμα,και γρήγορα!!








 

Μερίδες: 5
Xρόνος: 15' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


Για 20 περίπου τυροπιτάκια
φύλο κρούστας κομμένο σε μακρόστενες λωρίδες περίπου 7 πόντους
300 γραμ.φέτα
6 κουταλιές σούπας γάλα [προτείνω εβαπορέ]
1-2 αβγά
πιπέρι
λάδι για το τηγάνι




 Σε ένα μπολάκι λιώνουμε την φέτα με το πιρούνι,προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.αβγά,πιπέρι,γάλα ,ανακατεύουμε καλά.
Βαζουμε στην άκρη κάθε λωρίδας 1 κουταλιά κοφτή από την γέμιση και τυλίγουμε σε τρίγωνα.
εχουμε βάλει το λάδι στο τηγάνι να κάψει ελαφρώς τα τοποθετούμε μέσα και τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινήσουν .
Τοποθετούμε για λίγο σε χαρτί κουζίνας και  μετά στο πιάτο σερβιρίσματος .

Για περισσότερες συνταγές πατήστε εδω Μαγειρική και Συνταγές 

Χοιρινό φρικασέ με μαρούλια,σελινόριζα,και πράσο!




Χοιρινό φρικασέ !


 

Μερίδες: 6
Xρόνος: 70' λεπτά
Bαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολη


 1 κιλό χοιρινό
4 μαρούλια χονδροκομμένα
1 ματσάκι άνηθο
1 κρεμμύδι ξερό
3-4  φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο ,η ,μία σελινόριζα ψιλοκομμένη για πιό ωραία γεύση
αλάτι-πιπέρι
5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ
2 αβγά
χυμό απο λεμόνια
1 κουταλιά σούπας κοφτή αλεύρι ,η κόρν φλάουρ



  Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι με τοκρέας ,τα κρεμμύδια ,το πράσο,η την σελινόριζα και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά περίπου 15 λεπτά.
Προσθέτουμε ζεστό νερό να σκεπάζει το κρέας και σιγοβράζουμε μέχρι το κρέας να μαλακώσει.[περίπου 50 -60 λεπτά]
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μαρούλια ,αλάτι ,πιπέρι και μαγειρεύουμε  μέχρι να δοκιμάσουμε και να τρώγονται τα λαχανικά.
Προσέχουμε να έχει λίγο ζουμάκι για το αβγολέμονο .
ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ
Βάζουμε στο μούλτι τα αβγά ολόκληρα ,το χυμό λεμονιών,και το αλεύρι ,η το κόρν φλάουρ.τα χτυπάμε όλα μαζί και κουνόντας την κατσαρόλα τα ρίχνουμε μέσα στο φαγητό μας ,Αφήνουμε να πάρει 1 -2 βράσεις κι είναι έτοιμο !
Αλλος τρόπος αλλά με κίνδυνο να κόψει το αβγό αν δεν είμαστε έμπειρες  είναι ο κλασικός τρόπος της μαμάς,χτύπημα με το πιρούνι και σιγά σιγά προσθέτουμε το λεμόνι και λίγο ζουμάκι και μετά το ρίχνουμε με προσοχή στην κατσαρόλα .

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Κεφτεδάκια της γιαγιάκας μου !!! Τραγανά και πεντανόστμα !!!







Kεφτεδάκια της γιαγιάς Ελενίτσας !!!

 500 γραμ.κιμάς μοσχαρίσιος
1/2 φραντζόλα και λίγο παραπάνω μπαγιάτικο ψωμί  μουλιασμένο σε νερό μαζί με την κόρα
2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα ψιλά με το χέρι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 αυγό
1 κουταλάκι κοφτό ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
4 κουταλιές σούπας ξύδι
λίγο ελαιόλαδο για μέσα στην ζύμη
3 κουταλιές της σούπας νερό μέσα στην ζύμη
ελαιόλαδο για το τηγάνι
αλεύρι





 Σε ένα μπόλ βάζουμε όλα τα υλικά ,κιμά ,αλάτι,πιπέρι,ψωμί στιμμένο πολύ καλά,ρίγανη,αυγό,ξύδι,κρεμμύδια.σκόρδο,ξύδι ,νερόμλάδι.
Τα ζυμώνουμε πολύ καλά και σκεπάζουμε το μπόλ με ένα πιάτο ,με καπάκι ,η με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο .
Βάζουμε λάδι στο τηγάνι τόσο όσο να σκεπάζονται οι κεφτέδες μέχρι την μέση.
Πλάθουμε στρογγυλούς τους κεφτέδες και μετά τους πατάμε να γίνουν λίγο πλακέ.
Βάζουμε το τηγάνι με το λάδι στην φωτιά να κάψει λίγο ,αλευρώνουμε και τινάζουμε το περιττό αλεύρι και τηγανίζουμε .Ισως οι πιό νόστιμοι κεφτέδες που θα έχετε φάει !!!
ΜΥΣΤΙΚΑ .
το πολύ ψωμί
και όταν τηγανίζουμε δεν τους γυρνάμε παρά μόνο μία φορά, δηλαδή
θα περιμένουμε να τηγανιστούν από την μία πλευρά και γυρνάμε άλλη μία από την άλλη .