Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Ψωμάκι & φλογέρες γεμιστές με την ίδια ζύμη !!!!






το ψωμάκι το φτιάχνω με προζύμι που κρατάω πάντα  και το ανανεώνω κάθε εβδομάδα!!!! Προζύμι μπορείτε να βρείτε και από τον φούρνο 

Υλικά για 2 ψωμάκια μεγάλα και για φλογέρες 
3 κιλά αλεύρι
1 λίτρο και κάτι νερό
αλάτι






Οδηγίες για το ψωμί .
 Διαλύω το προζύμι με λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλευράκι έως ότου γίνει ένας πολύ πηχτός χυλός.
Το αφήνουμε τουλάχιστον σε ζεστό μέρος για 6 ώρες για να γίνει το προζύμη.

 
 Βάζω σε λεκανίτσα το προζύμη ,ρίχνουμε χλιαρό νερό περίπου στο κιλό και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι το αλάτι μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακιά,να μην κολλάει στα χέρια ,αν κολλάει προσθέστε αλεύρι.
Το ζυμώνουμε καλά για λίγο και την χωρίζουμε την ζύμη  σε ότι θέλουμε να φτιάξουμε αμέσως  πχ σε μπαλίτσες για καρβελάκια η φραντζόλες η μέσα σε ταψάκι.
 
Λαδώνουμε όπου είναι να ψήσουμε η στρώνουμε χαρτί ψησίματος και τα αφήνουμε ενώ τα έχουμε πλάσει σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν  το πολύ 2-3 ώρες.
Πρίν τα βάλουμε στο φούρνο τα ραντίζουμε με νερό και τα χαράζουμε για να φουσκώσουν ωραία .
Φουρνίζουμε στους 250 βαθμους στο πρώτο τέταρτο και υπόλοιπα 40 λεπτά στους 180 με 200 ανάλογα τον φούρνο στον αέρα .

Φλογέρες 

Υλικά 
Το ίδιο ζυμάρι  που θα κρατήσουμε από το ψωμί 
ζαμπόν  σε φέτες κομμένες στα δύο  
τυρί γκούντα κομμένο στα δύο 
ποσότητα υλικών ανάλογα με τις φλογέρες που θα φτιάξουμε .

Οδηγίες 
Αλευρώνουμε τον πάγκο βάζουμε το ζυμάρι και το χωρίζουμε σε μπαλίτσες .
Το ανοίγουμε αλευρώνοντας συνέχεια χέρια και πάγκο δίνοντας σχήμα βαρκούλας και βάζουμε στην μέση τις φετούλες ζαμπόν τυρί .
Υγραίνουμε τα πλαινά και τα κλείνουμε για να κολλήσουν .
Το κυλάμε ξανά σε αλευρωμένο πάγκο για να δώσουμε το τελικό μακρόστενο σχήμα και τα  τηγανίζουμε σε μέτρια πρός καυτή θερμοκρασία να ροδίσουν με καλαμποκέλαιο  καλύτερα .Καλή επιτυχία !!!








Φλογέρες
Ανοίγω λίγο λίγο από την φουσκωμένη ζύμη που την άφησα κάνα 3ωρω να γίνει μαζί με τα ψωμιά...ανοίγω λοιπόν ένα στενόμακρο ζυμαράκι βάζω μέσα μια φέτα ζαμπόν κομμένο στα 2 και 1 φέτα γκούντα κομμένη και αυτή και βρέχω τις άκρες για να μην ξεκολλήσει...και το γυρνάω κάνοντας το σχήμα της φλογέρας...τηγανίζω σε μέτρια έως λίγο δυνατή φωτιά και από τις 2 πλευρές!!
\



Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Τυροκροκέτες !!! Απολαύστε τες !!!


Δείτε περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Συστατικά:

- 200 γρ μοτσαρέλα

- 100 γρ τυρί ρεγκάτο

- 100 g κεφαλοτύρι

- 100 γρ Philadelphia

- ξύσμα από ένα λεμόνι

- 1 φλιτζάνι ζαμπόν, ψιλοκομμένο

-1 αυγό

- 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι

- 1 πρέζα πιπέρι

- Λάδι για τηγάνισμα
- 1 αυγό, χτυπημένο
- 1 ½ φλιτζάνι φρυγανιά
- 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι

Οδηγίες

Ανακατέψτε όλα τα υλικά εκτός από τα 1 χτυπημένο αυγό και την φρυγανιά

Πλάθετε το μείγμα σε μπαλάκια , βουτάτε σε αλεύρι, χτυπημένο αυγό και φρυγανιά.

Ζεσταίνετε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι. Τηγανίζετε τις κροκέτες μέχρι να ροδίσουν.

Τοποθετήτε τις κροκέτες σε απορροφητικό χαρτί, αφήνετε να κρυώσουν για 3 λεπτά πριν

από το σερβίρισμα.

Απολαύστε το.

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Ομελέτα φούρνου με πράσο και μανιτάρια!!!! Φτιάξτε την !!!



Είναι ένα πιάτο με τις μισές θερμίδες της κις λορεν και πλούσιο σε πρωτεΐνες,ασβέστιο και φώσφορο. -Μού άρπαξε εδώ λίγο  -ξεχάστηκα,,εσείς να την επιβλέπετε ..-

Υλικά για 4 άτομα:
4 αυγά,
2οοml φρέσκο γάλα,
200 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο,
100 γρ. ανθότυρο,
1/2 κούπα πράσο ψιλοκομμένο,
1 κούπα μανιτάρια,
1κ.σ εστραγκόν ή δυόσμος,
τριμμένο παξιμάδι η' φρυγανιά,αλατοπίπερο
 Οδηγίες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.
Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το πράσο με 1κ.σ νερό και λίγο αλάτι μέχρι να μαραθεί.
προσθέτουμε τα  μανιτάρια,δυναμώνουμε την φωτιά και σοτάρουμε για 4 λεπτά να Μαραθούν.
Αποσύρουμε  από την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 2-3 λεπτά.μετά βάζουμε το εστραγκόν ή τον δυόσμο με το ανθότυρο και ανακατεύουμε.λαδώνουμε το ταψί καλά.
Πασπαλίζουμε το τριμμένο παξιμάδι καλά καλά και αδειάζουμε το μείγμα.μετά προσθέτουμε το τριμμένο τυρί.σε ένα μπολ,
 Χτυπάμε τα αυγά μέχρι να αποκτήσουν ανοιχτό χρώμα και ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά μαζί με αλάτι-πιπέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί και το ρίχνουμε από πάνω να καλύψει όλη την επιφάνεια.
Αφήνουμε για 1 λεπτό να σταθεί και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρώμα.

Johny Bilinis

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μηλόπιτα κέικ με σταφίδες !! Για το καφεδάκι μας ωραιότατο !!


Υλικά 
500 γραμ,φαρίν απ
1 κούπα καλαμποκέλαιο
1,5 κούπα ζάχαρη
4 αυγά
1/2 κούπα πορτοκάλι
1 κούπα γάλα
ξύσμα από πορτοκάλι
2 βανίλιες
κανέλα
σταφίδες
4 μήλα
μαρμελάδα βερύκοκο



Εκτέλεση 
Χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρημέχρι να λιώσει και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά,
το χυμό,το ξύσμα ,και τις βανίλιεςκαι τέλος εναλάξ το γάλα με την φαρίνα.
Ρίχνουμε στο μείγμα κανέλα ανακατεύουμε και το ρίχνουμε σε λαδωμένο ταψί 32 εκ, διαμέτρο.
Αφού έχουμε μουλιάσει τις σταφίδες  τις ρίχνουμε στο μείγμα μαζί με τα κομμένα σε μικράκομμάτια μήλα '
Από πάνω ρίχνουμε κουταλιές μαρμελάδα βερίκοκο πασπαλίζουμε λίγη κανέλα ακόμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 αέρα για 50 λεπτά.
Οταν το βγάλουμε αλοίφουμε την επιφάνεια με λίγο ακόμα μαρμελάδα βερίκοκο κι όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη .Καλή επιτυχία !!


Η συνταγή είναι τις φίλης 
Μαρια Ζαραβελλα
και την εφτιαξε  η φίλη
Eva Horiatiοι κουζινίστας

Κέικ βανίλια -σοκολάτα χωρίς βούτυρο !!! Τέλειο !!!



 Υλικά


5 αυγά
1 κούπα σπορέλαιο
2 κούπες ζάχαρη
2,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ ή 1 φακελάκι
2 βανίλιες
2 κ.σ. κακάο +2 κ.σ. αλεύρι


Οδηγίες

Βάζουμε στο μπολ του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το κακάο και 2 κ.σ. αλεύρι και τα χτυπάμε για 4 λεπτά. Η ζύμη θα είναι σχετικά αραιή και περίπου 7 κούπες.
Κρατάμε στην άκρη 2, 5 κούπες από το μείγμα σε ένα μπολ και αφήνουμε το υπόλοιπο 4,5 κούπες λευκό μείγμα μέσα στο μπολ του μίξερ.
Στο μείγμα που βάλαμε στο μπολ, προσθέτουμε το κακάο και στο λευκό μείγμα τις 2 κ.σ. αλεύρι και ανακατεύουμε ξεχωριστά. Έτσι έχουμε ένα μπολ με καφέ μείγμα και ένα με λευκό μείγμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα 26 αρα με σούστα ή ταψάκι
Παίρνουμε από το λευκό μείγμα ¾ της κούπας και ρίχνουμε στο κέντρο της φόρμας και αυτό θα απλώνει μόνο του (μην επέμβετε εσείς).
Παίρνουμε μετά μισή κούπα από το μείγμα κακάο και το ρίχνουμε πάνω από το λευκό στο κέντρο πάλι . Περιμένουμε λίγο να απλώσει. Αυτό θα συνεχίζουμε να κάνουμε μέχρι να τελειώσουν και τα 2 μείγματα με ηρεμία και χωρίς βιασύνη. Θα το επαναλάβουμε 5 φορές με τη μισή κούπα κακάο και 6 φορές με τα ¾ της κούπας λευκό μείγμα, ρίχνοντας πάντα κέντρο του ταψιού ή της φόρμας και περιμένοντας λίγο για να απλώσει. Τελειώνουμε με λευκό μείγμα.
Ψήνουμε στους 175-180 βαθμούς για 45 με 50 λεπτά. Αφού ψηθεί το αφήνουμε για λίγο στη φόρμα και μετά το βάζουμε σε πιατέλα. Μπορούμε να το φυλάξουμε και στην κατάψυξη.
Λίγα μυστικά ακόμα
Χρησιμοποιώ δοσομετρικές κούπες.


Αrgiro Porpatoneli




ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τουλουμπάκια !!!!




Υλικά
1 1/2 κούπα αλεύρι δυνατό

2 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό

1/2 κουταλάκι αλάτι

1 1/4 κούπας νερό
1 κουταλιά ζάχαρη
1/2 κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη
6 αυγά
λάδι για τηγάνισμαγια το σιρόπι
2 κούπες νερό
2 1/2 κούπες ζάχαρη
1/2 κούπα μέλι ή γλυκόζηγια το γαρνίρισμα
1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, το σιμιγδάλι. Βάλτε το νερό, τη ζάχαρη και το λίπος σε μια μικρή βαθιά κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει δυνατά, σβήστε τη φωτιά και αφήστε την κατσαρόλα επάνω σ' αυτή. Ρίξτε μεμιάς το αλεύρι και ανακατέψτε γρήγορα μ' ένα ξύλινο κουτάλι, έως ότου γίνει ζύμη σφιχτή, που θα ξεχωρίσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και θα μαζευτεί σαν μπάλα γύρω από το κουτάλι. Αδειάστε τη ζύμη στο μπολ του μίξερ κι αφήστε τη, να κρυώσει 8'-10'. Στο διάστημα αυτό, ετοιμάστε το σιρόπι. Ανακατέψτε σε μια κατσαρόλα τα υλικά και βράστε τα 5'. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει. Χτυπήστε τη ζύμη με το γάντζο ζυμώματος και ρίξτε μέσα ένα-ένα τ' αυγά. Αφήστε κάθε αυγό να ενσωματωθεί καλά με τη ζύμη, πριν ρίξετε το επόμενο. Ρίξτε τόσα αυγά, όσα χρειάζονται, για να γίνει μια ζύμη απαλή και γυαλιστερή, που να μην τρέχει. Σε μια πλατιά και βαθιά κατσαρόλα με χοντρό πάτο ή σε φριτέζα, κάψτε μπόλικο λάδι (μισό ελαιόλαδο, μισό καλαμποκέλαιο). Βάλτε τη ζύμη σε σακούλα με χοντρή μύτη σε σχήμα αστεριού και άνοιγμα 1 εκ. Πιέζοντας τη σακούλα, κόψτε με υγρό μαχαίρι κορδόνια ζύμης με μήκος 5 εκ. μέσα στο καυτό λάδι. Βάλτε τόσα, όσα χωράει η κατσαρόλα και πατώντας τα με τρυπητή κουτάλα, ώστε να καλύπτονται από το λάδι, αφήστε τα να ροδοψηθούν ολοτρόγυρα. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα κι ακουμπήστε τα σε απορροφητικό χαρτί, να φύγει η περίσσεια του λαδιού. Ρίξτε τα κατόπιν στο σιρόπι, αφήστε τα 5' και ύστερα βγάλτε τα σε πιατέλα. Πασπαλίστε τα με καρύδια. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία, έως ότου τελειώσει η ζύμη. Σερβίρετέ τα την ίδια ημέρα. ΄Οσα περισσέψουν, φυλάξτε τα στο ψυγείο σκεπασμένα με πλαστική μεμβράνη.
ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ σε ευχαριστούμε για την ωραία συνταγή σου !

Πισία σαν την ζύμη του λουκουμά καταπληκτικές !!

Υλικά

2 κούπες χλιαρό νερό (500γρ)
1/2 κούπα σπορέλαιο
1 φακελάκι μαγιά
μια πρέζα ζάχαρη
1 κ.σούπας αλάτι

1 βανίλια

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

1 κούπα=250γρ

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Σιγά σιγά προσθέτουμε
το αλεύρι κοσκινισμένο κρατώντας λίγο στην άκρη,τη βανίλια,ζυμώνουμε λίγο,μετά προσθέτουμε το λάδι,το αλάτι και ΑΝ χρειάζεται το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά να έχουμε μια πολύ μαλακή εύπλαστη ζύμη.
Πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια το ανοίγουμε και ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ με ότι θέλουμε!!!!!!


Σημείωση ,,γίνονται τηγανητές  και στο φούρνο κατά προτίμηση

Απίθανο γλυκάκι με Σιροπιαστό παντεσπάνι ινδικής καρύδας & κρέμας !!



Υλικά
1,5 κούπα ινδοκαρυδο,
1,5 κούπα φαρίνα,
1 κγ μπεικιν,
2\3 κούπας βούτυρο,
1κουπα Ζάχαρης,
3 αυγά χωρισμένα,
2\3 κούτας γάλα,
ξύσμα πορτοκάλι.
Για την κρέμα:
 1,5 λίτρο γάλα,
6 κσ κορνφλάουρ,
5κσ σιμιγδάλι ψιλό,
3 κρόκους,
1 ποτήρι ζάχαρη,
βανίλια 
Για την επικάλυψη  
γκαρνί κ ινδοκαρυδο.
Για το σιρόπι:
1,5 κούπα νερό 
1,5 ζάχαρη,
2 κσ βούτυρο,
ξύσμα λεμονιών.
Εκτέλεση 
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη,ρίχνουμε τους κρόκους,χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα ξεχωριστά.προσθέτουμε στο μείγμα κρόκων όλα τα υπόλοιπα υλικά κ τέλος τη μαρέγκα με μια μαρίζ καλύτερα.ψήνουμε στους 180 περίπου μισή ώρα.σιροπιάζομαι το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι.Για την κρέμα βράζουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να δέσει η κρέμα.Την στρώνουμε επάνω από το κέικ αφού κρυώσει και τέλος προσθέτουμε την σαντιγι- γκαρνί
Γαρνίρουμε με κερασάκια  και ινδοκάρυδο .

Γκόλφω Νικολάου-Διαμαντης Φυδανάκης

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κανελοζαχαροτσουρεκάκια (μπουλάρ) Πεντανόστιμα!!



 Μια συνταγη της φιλης απο το Κιλκις Αγγελικης πεντανοστιμα!!

Συνταγη: Υλικα

2 ποτηρια γαλα χλιαρο
1 ποτηρι ζαχαρη
2 βανιλιες
1 ποτηρι λιωμενο βουτυρο
2 φακελακια μαγια
Λιγο μαχλεπι
2 με 3 αυγα
Μαυρη ζαχαρη και κανελα
Αλευρι οσο παρει μεχρι να πλαθονται








Εκτελεση


 προσθετω ολα τα υλικα τα ζυμωνω τα αφηνω για μιση ωρα να δραση η μαγια τα χωριζω σε τεσσερις μπαλιτσες τα ανοιγω προσθετω μαυρη ζαχαρη και κανελα και ψηνω για μιση ωριτσα στους 170 βαθμους
Μπορειτε να κανετε μιση δοση γιατι βγαινουν αρκετα και καλυτερα να εχουν αποσταση για να παρουν το χωρο τους για να φουσκωσουν και να ροδισουν — ωραία.


Συνταγή  Stavroula Aifanth

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Πίτσα απλή και νοστιμότατη !!

 Από τις ωραιότερες ζύμες για πίτσα !!! Φτιάξτε την ακριβώς έτσι και συνδυάστε ότι υλικά θέλετε !!Δεν χρειάζεται απαραίτητα να την αφήσετε να ξεκουραστεί την ετοιμάζουμε κι αμέσως την ανοίγουμε και την στρώνουμε στο ταψί μας .Την φτιάχνω πολύ συχνά με διάφορες παραλλαγές και σας το λέω εκ πείρας ετοιμάζετε αμέσως !!!



Υλικά για την ζύμη

2 ποτήρια του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά
1 ποτήρι χλιαρό νερό
30 γρ κρέμα γάλακτος
1 κ σ λάδι
1/2κ γλυκού ζάχαρη
 1/2 κ γλυκού αλάτι

 Για την πίτσα

15 φέτες ζαμπόν
10 φέτες του τόστ γκούντα
250 γραμ μοτσαρέλα κομμένη σε κομμάτια 
8 φέτες ζαμπόν η μπέικον αν την θέλετε πιο πικάντικη σε κομματάκια
8  φέτες μπέικον
 κρέμα γάλακτος  που περισσεύει από την ζύμη [όχι όλη ]
Αν την θέλετε με πιο πολύ τυρί προσθέστε τριμμένο μαλακό τυρί στο τέλος

 Εκτέλεση ζύμης

 Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι κάνουμε  μία λακουβίτσα ,Σε ένα ποτήρι νερό χλιαρό ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και  το φακελάκι την μαγιά και  την ζάχαρη και  το αλάτι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι καλά.
Λίγο λίγο ρίχνουμε το μείγμα αυτό μέσα στο αλεύρι κ ζυμώνουμε , /αν χρειαστεί λίγο αλεύρι παραπάνω προσθέτουμε / να γίνει μία  ζύμη ελαστική .
Την κάνουμε μπαλίτσα και την αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί.
{{{Στο διάστημα αυτό βάζουμε  σε  ένα κατσαρολακι .την ντομάτα ,την ζάχαρη,το αλάτι ,πιπέρι,λάδι, το βασιλικό  και λίγο νερό  και το βράζουμε να πήξει λίγο η σάλτσα μας περίπου 15 λεπτά ανακατεύοντας.ΑΥΤΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΤΗ ΑΠΛΗ }}
 Παίρνουμε το ταψί μας το περνάμε όλο στην επιφάνεια με λάδι ραντίζουμε και λίγο αλεύρι και το τινάζουμε να μείνει ελάχιστο.
Βάζουμε μέσα την ζύμη στη μέση του ταψιού ..πατάμε την ζύμη με το χέρι να γίνει πλακέ και με το ειδικό ξύλινο ροδάκι την απλώνουμε σε όλο το ταψί.

Πίτσα
Στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια κρέμα γάλακτος ίσα να καλύψει όλη την επιφάνεια αμέσως μετά τις φέτες τυρί .από πάνω το μπέικον η ζαμπόν  διάσπαρτο  κι από πάνω την μοτσαρέλα σε κομμάτια
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο να ψηθεί η ζύμη και να λιώσουν τα τυριά .
Αν την θέλετε πιο πικάντικη προσθέστε κι άλλα υλικά μανιτάρια σουτζουκάκι η κοκτέιλ λουκανικάκια ότι σας αρέσει ,επίσης μπορείτε αντί για την λίγη κρέμα γάλακτος στην θέση της να προσθέσετε μία σάλτσα που σας προανέφερα θα την φτιάξετε σ ένα μπρικάκι βάζοντας λίγο λάδι ,λίγο πελτέ λίγο νερό  λίγη ζάχαρη αλάτι κ βασιλικό ,λίγο βράσιμο και στρώνουμε πάνω από την βάση τις πίτσας και μετά  τα υλικά . 





Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Παστάκια ,παστάκια ,παστάκια !!!!!





 .
Υλικά  για το παντεσπάνι


6 αυγά΄
6 κουτ.σούπας ζάχαρη
6 κουτ.σούπας αλεύρι
4 κουτ.σούπας κακάο
4 κουτ.σούπας σπορέλαιο
1 βανίλια
2 κ.γ κοφτά μπέικιν




Υλικά για το σιρόπι

300 γρ.ζάχαρη
350 γρ.νερό
1 βανίλια
2 κ.σ κονιάκ ή άλλο ποτό της αρεσκείας μας(προαιρετικά)
1κ.γ χυμό από λεμόνι ή μια κ.σ γλυκόζη(ότι έχετε)


Οδηγίες

-Χτυπάω τα αυγα με τη ζαχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να φουσκώσουν 3-4 λεπτά.Ρίχνω και τη βανίλια.Προσθέτω το αλεύρι που το έχω κοσκινίσει με το κακάο και το μπέικιν στην πολύ χαμηλή ταχύτητα του μίξερ και τέλος ρίχνω λίγο λιγο και το σπορέλαιο.Αν μπορείτε να κάνετε το ανακάτεμα των στερεών υλικών στο μείγμα των αυγών με σπάτουλα,ακόμα καλύτερα,για να μη χάσουμε πολύ ογκο από το φούσκωμά τους.Αδειάζω το μίγμα σε ταψάκι βαθύ βουτυρωμένο 25χ30 περίπου και ψήνω στους 180 βαθμούς αντιστάσεις 10 λεπτά,ή μέχρι να το δοκιμάσω με οδοντογλυφίδα και να βγαίνει στεγνή.Όσο ψήνεται το παντεσπάνι βράζω το σιρόπι 2-3 λεπτά μόνο,κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το κονιάκ(άν βάλω) Περιχύνω με το καυτό σιρόπι,το καυτό γλυκό.Αφήνω να κρυώσει.



Για την λευκή κρέμα

εδώ έκανα μια δική μου αλλαγή γιατί μου αρέσει περισσότερο αυτή η φυτική σαντιγί
1 φυτική σαντιγί (κρύα)του ενος λίτρου εχω φώτο για την σαντιγί
1 κουτάκι ζαχαρούχο(397-400 γρ.)
1 βανίλια
-Χτυπάω την σαντιγί, προσθέτω το ζαχαρούχο και τη βανίλια και απλώνω την κρέμα στο κρύο παντεσπάνι και βάζω ψυγείο να παγώσει 1 ώρα.

Για την γκανάζ

200 γρ.κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)
200γρ.γάλα εβαπορέ(αδιάλυτο)
1 κ.σ μέλι ή γλυκόζη
-Βράζω το γάλα,το ρίχνω πάνω στην ψιλοκομμένη σοκολάτα προσθέτω και το μέλι,ανακατεύω και αφήνω να γίνει χλιαρή
για να κάνω ατομικά παστάκια κόβω στο μέγεθος του ποτηριού που θέλω να κάνω το παστάκι μου και βάζω την κρέμα και από πάνω την σοκολάτα!!! ο στολισμός είναι στην δίκη σας φαντασια!!!!

 16 Παστάκια by mairh Γιαγια Μαιρη εν δραση-Οι Κουζινίστας 
μια συνταγη πάστας ταψιού της Σόφη Τσιώπου

Σοκολατόπιτα που δεν μπορείς να αντισταθείς!!!


Μια εύκολη συνταγή για μια υπέροχη και πανεύκολη Σοκολατόπιτα. Μια “Μαγική” σοκολατόπιτα για όλες τις περιστάσεις, που κανείς δεν μπορεί να της αντισταθεί.

Υλικά συνταγής

4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 ¼ φλ. τσαγιού ζάχαρη
110 γρ. λιωμένο βούτυρο
1/3 φλ. τσαγιού σκόνη κακάο
1/2 φλ. τσαγιού σταγόνες σοκολάτας
2 φλ. τσαγιού γάλα χλιαρό
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

1. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 160 οC και στρώνετε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι 30 Χ 17 εκ.
2. Χωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών. Βάζετε τα ασπράδια σε μπολ και τα χτυπάτε μέχρι να έχετε μια πηχτή μαρέγκα.
3. Σε άλλο μεγάλο μπολ, βάζετε τους κρόκους, τη βανίλια και τη ζάχαρη και με το μίξερ χειρός μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες μείγμα. Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και σταδιακά το αλεύρι,το κακάο και το γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Αφήνετε το μίξερ, προσθέτετε στο μπολ τη μαρέγκα και τις σταγόνες σοκολάτας, ανακατεύετε απαλά με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως.
4. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά [ανάλογα πόσο στεγνή τη θέλετε].  Βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε για 1 ώρα να κρυώσει. Πριν σερβίρετε, το ξεφορμάρετε σε πιατέλα, πασπαλίζετε με τη ζάχαρη άχνη, το κόβετε σε κομμάτια και το απολαμβάνετε.\

http://www.stroumfaki.org/


Ρολά κανέλας με πραλίνα φουντουκιού!!

Θα τα λατρέψετε εσείς αλλά θα λατρέψουν και τα παιδάκια σας  με το γάλα τους ή και σκέτα.

Υλικά συνταγής

10 φέτες λευκό ψωμί του τόστ χωρίς την κόρα
10 κουτ.γλυκού πραλίνα φουντουκιού [νουτέλα]
1 αβγό
1,5 κουτ.σούπας γάλα
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κουτ.σούπας τριμμένη κανέλα
και βούτυρο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση συνταγής

Απλώστε σε κάθε φέτα ψωμιού ένα κουταλάκι του γλυκού πραλίνα ξεκινώντας από τη μία πλευρά απλώνοντας την ποσότητα προς την άλλη. Τυλίξτε το ψωμί σε σφιχτό ρολό.
Αναμιγνύετε σε ένα μπολ το γάλα με το αυγό και σε ένα μεγάλο, ρηχό πιάτο ανακατεύετε τη ζάχαρη με την κανέλα.
Ζεστάνετε το βούτυρο στο τηγάνι. Βουτήξτε κάθε ρολό στο μείγμα με το γάλα μέχρι να καλυφθεί τελείως και μετά τοποθετήστε το στο τηγάνι. Ψήστε ελαφρά μέχρι το ψωμί να πάρει ένα μελί χρώμα. Βγάλτε το ρολό από το τηγάνι και κυλήστε το στο μείγμα με τη ζάχαρη και την κανέλα. Επαναλάβετε τη διαδικασία και για τα υπόλοιπα ρολά. Σερβίρονται ζεστά.
Αν δεν σας αρέσει η κανέλα βουτήξτε τα στη ζάχαρη μόνο και μετά σε νουτέλα.

 http://www.stroumfaki.org/

Κολοκυθοκεφτεδες με σάλτσα άνηθου


Είναι αφράτοι! Είναι  άκρως εξαιρετικοί!!!

Υλικά
2 φλιτζάνια Κολοκυθάκια τριμμένα, και στραγγισμένα καλά
1/2 φλιτζάνι αλεύρι [ίσως χρειαστεί και παραπάνω να δούμε να στέκετε στο κουτάλι μας ]
2 αυγά
1/4 φλιτζάνι άνηθος
1 κ.γγ μπεικιν
1/4 φλιτζάνι Τριμμένη φέτα
 Σκόρδο Αλάτι
3 κ.σ λάδι

Για την σάλτσα
1/2 φλιτζάνι Γιαούρτι
2 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ άνηθο
λίγο μηλόξυδο για έξτρα γεύση 
Αλάτι

Οδηγίες
Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί!  Βάλτε σε ένα τηγάνι λίγο λάδι να κάψει και
ρίξτε κουταλιά -κουταλιά το μείγμα , τηγανίστε και από τις 2 πλευρές γυρίζοντάς προσεκτικά με σπατουλίτσα !

Για την σάλτσα!
Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί και σερβίρετε μαζί με τους υπέροχους κολοκυθοκεφτέδες !
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 


Παξιμαδάκια καλορίζικα ,πολύ νόστιμα!!

Υλικά

3  κούπες του τσαγιού ελαιόλαδο,
1και 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη, 
1 πορτοκάλι το ξύσμα
1  κούπα αμύγδαλα καβουρδισμένα και σπασμένα στο μούλτι
1 κούπα σουσάμι καβουρδισμένο. 
1 κουτ.γλυκού σόδα
1 σφηνάκι ρακί-η κονιάκ
1/2 κούπα τσαγιού χυμό πορτοκάλι
20 γραμ.μπέκιν πάουντερ
1 και  1/2 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κοφτό κουτ.γλυκού κανέλα
1/2 κουτ,γλυκού τριμμένο γαρ ύφαλο

Εκτέλεση 
Στο  χυμό πορτοκαλιού διαλύω την σόδα την  ρακί η κονιάκ την κανέλα και το  γαρίφαλο. Προσθέτουμε το λάδι που πρώτα έχουμε μέσα δουλέψει την καστανή ζαχαρη να λιώσει ,και αμέσως μετά όλα τα υλικά και ανακατεύουμε
Τέλος ρίχνω το αλεύρι που το έχω ανακατέψει με το μπαικιν.
 Το αλεύρι λίγο λίγο το ρίχνω τόσο όσο να πλάθονται 
.Χωρίζω τη ζύμη σε 4 μέρη και κάνω μπαστουνια μεγάλα σαν ψωμί μακρόστενο και το κόβω σε κομμάτια 1,5 εκατοστό. 
Ψήνω 180 βαθμούς για μια ώρα περίπου.
Γίνονται σαν παξιμάδια και βγαίνουν  τρία ταψιά.

Είναι πολά  τα υλικά αλλά αξίζει τον κόπο αν τα κάνετε θα τρελαθείτε Διατηρούνται σε τάπερ για αρκετό καιρό αν κρατηθείτε και δεν τα φάτε αμέσως.
 Μαρια Γεροθαναση-Οι Κουζινίστας