Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Κριτσίνια τραγανά κι αφράτα!!!


1 φύλλο σφολιάτας,
 τριμμένο πικάντικο τυρί,
 ένα αυγό για επάλειψη, 
σουσάμι μαύρο, 
σουσάμι άσπρο, 
αλάτι θαλασσινό. 

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές

Τι κάνουμε
 Αλοίφεις τη σφολιάτα με το χτυπημένο αυγό, πασπαλίζεις με το τριμμένο τυρί και κόβεις σε λωρίδες τη σφολιάτα. Στρίψεις τις δυο άκρες της προς την αντίθετη κατεύθυνση. Βάζεις στο ταψακι και αλοίφείς ξανά με το αυγό. Πασπαλίζεις με τα σουσάμι και το αλάτι και ψήνεις στους 170 ο για 10´ να ροδίσουν .
Οι λιχουδιές της Εφης

Σπιτικό Clυb Sandwich !


ΣΠΙΤΙΚΆ !!
Με τυρι, 
μπεικον,
 ψημενο φιλετο κοτοπουλο, 
ντοματα, 
μαρουλι.
 Με συνοδευτικο τραγανα σπιτικα πατατακια και σως γιαουρτιου,μαγιονεζας κετσαπ, μoυσταρδας...!!
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Για το ντιπ ανακατευετε 3κσ γιαουρτι, 2κσ μαγιονεζα,2κσ κετσαπ,1κσ μουσταρδα. 
Gogo Samiou

Κέικ πορτοκαλιού με επικάλυψη σοκολάτας !!! ΘΕΙΚΟ !!



Για το κέικ πορτοκαλιού
250 γρ. Βούτυρο αγελάδας λιωμένο
 250 γρ. Ζάχαρ

1κουτ γλυκού μπέκιν πάουντερ
300 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.
 200 γρ. Χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
 4 αυγά




Εκτέλεση
Χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα μου. 

Προσθέτω το βούτυρο λιωμένο ( να μην έχει καεί) , το αλεύρι και στο τέλος το χυμό και το ξύσμα. Τα ανακατεύω καλά με μια Μαρίζ. 
Αδειάζω σε ένα ταψακι βουτυρωμένο καλά ( εγώ στρώνω πάντα βουτυρωμένη λαδόκολλα) και ψήνω στους 170 ο για 40-45 ´ ανάλογα το φούρνο. Αφήνω να κρυώσει και φτιάχνω
Γκανάζ με ..
200 γρ. Σοκολάτα κουβερτούρα
 200 γρ. Κρέμα γάλακτος που έχω ζεστάνει πάρα πολύ
1 κουταλάκι μέλι.



 Ρίχνω τη ζεστή κρέμα γάλακτος ,στην οποία έχω ρίξει το μέλι να διαλυθεί, στη σοκολάτα,αφήνω να σταθεί για λίγο και ανακατεύω καλα να ομογενοποιηθεί. Αφήνω τη Γκανάζ να κρυώσει, όχι όμως να πηξει τελείως και διακοσμώ το κέικ μου.


Φωτό εκτέλεση  Εφη Καρεκλά 

Ταρτάκια λαχανικών !

 Ταρτακια με λαχανικα

Για τη ζύμη
125 γρ. Βούτυρο κρύο
1 αυγό
50 γρ. Γάλα
Αλάτι-πιπέρι
250 γρ. Αλεύρι

Χτυπάμε όλα μαζί στο κάδο του μίξερ με το φτερό να γίνουν μια ζύμη. Τη μαζεύουμε και τη βάζουμε για 1/2 ώρα στο ψυγείο.

Για τη γέμιση
1 φλιτζάνι κοκολυθάκι ψιλοκομμένο
1 φλ. Πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
1 φλ. Φινόκιο ψιλοκομμένο
1 φλ. Μανιτάρια ψιλοκομμένα

Για την επικάλυψη
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 ποτήρι γάλα
1 φλιτζάνι κασέρι τριμμένο
1 φλ. Γραβιέρα τριμμένη
Αλάτι πιπέρι.

Τι κάνουμε
Σοτάρουμε τα λαχανικά και προσθέτουμε ένα ποτηράκι νερό, αλάτι και πιπέρι να μαλακώσουν και να εξατμίστουν τα υγρά τους. Ανοίγουμε σε φύλλο τη ζύμη μας και κόβουμε με κουπ πατ. Στρώνουμε  τη ζύμη μας μικρές ταρτιέρες η αν δεν έχουμε στρώνουμε το ταψάκι με τις θήκες για τα cup cakes αφού προηγουμένως έχουμε βουτυρώσει πολύ καλά.
Βάζουμε στη κάθε μια από λίγη γέμιση.
Με τα υπόλοιπα υλικά, φτιάχνουμε μια μπεσαμέλ και προσθέτουμε τα τυριά. Γεμίζουμε τις τάρτες με τη μπεσαμελ ,πασπαλίζουμε με σουσάμι ( προαιρετικά ) και ψήνουμε στους 180 ο μέχρι να ροδίσουν και να ψηθεί η ζύμη.Καλή όρεξη!
 Οι λιχουδιές της Εφης


Τάρτα με μπέικον και πράσα !



Για τη ζύμη
80 γρ. Βούτυρο
160 γρ. Γιαούρτι
Μια πρέζα αλάτι
250 γρ. Αλεύρι

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο.



Για τη γέμιση
2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
2/3 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες
200 γρ. Μπέικον
3 αυγά και 1 για το τέλος
200 γρ. Γιαούρτι
200 γρ. Γάλα φρέσκο
3/4 του φλιτζανιού γραβιέρα τριμμένη
Μοσχοκάρυδο
Άνηθο


Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη ζύμη και αφού την παγώσουμε για λίγο, ανοίγουμε σε φύλλο και στρώνουμε μια ταρτιέρα.
Σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια να μαραθούν.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και στο ίδιο λάδι - όσο έμεινε - σοτάρουμε το Μπέικον να γίνει τραγανό.
Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γιαούρτι, το γάλα, το τυρί και πιπέρι.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα πράσα και το Μπέικον.
Αδειάζουμε τη γέμιση στη ζύμη.
Χτυπάμε το αυγό και περιχύνουμε την τάρτα.
Ψήνουμε για 40´ περίπου στους 170 βαθμούς ή μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα, ανάλογα το φουρό.
Καλή επιτυχία!!!Οι λιχουδιές της Εφης

Μπισκότα με ζαχαρόπαστα ! Τα παιδάκια θα ξετρελαθούν !!!







Υλικά
125 γραμμάρια βουτυρο
125 γράμ.
 Άχνη
 1 μετριο αυγό
1 κουταλάκι βανίλια υγρή
250 αλευρι

Τι κάνουμε
Ολα τα υλικά μαζί ζύμωμα .
Αφηνουμε στο ψυγειο για 1 ώρα ψηνουμε στους 180 ο.
Για την επικαλυψη, χρησιμοποιω ζαχαροπαστα ( παιρνω έτοιμη), την οποια χρωματίζω, ανάλογα με το τι θελω, ανοίγω σε φύλλο, κόβω με κουπ πατ, παλι ανάλογα με το σχεδιο. Καποιες λεπτομέρειες γινονται με το χέρι.
 Εφη Καρεκλά







 Εφη Καρεκλά






Μπισκοτάκια σαμπλέ με αυγογλάσο !


Για τα μπισκοτα
125 αχνη
125 βουτυρο
250 αλευρι
1 αυγό
Λίγη βανίλια

Εκτελεση
Χτυπαμε ολα τα υλικα στο μιξερ για λιγο εως ότου αναμειχθούν και μαζεύουμε τη ζυμη μας και τη βαζουμε στο ψυγειο για 1 ώρα.
Ανοίγουμε σε φυλλο (οχι πολυ λεπτό) και κόβουμε με κουπ πατ. Ψηνουμε για 10´ στους 170 βαθμους.
Αφηνουμε να κρυωσουν πολυ καλα.

ΑΥΓΟΓΛΑΣΟ
Στο κάδο του μιξερ χτυπαμε 1 ασπράδι αυγού μαζι με 250 αχνη κοσκινισμενη, λίγη βανίλια και 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού. Αν ειναι πολυ πηχτο προσθετουμε 1 κουταλιά νερο.
Για να τα στολίσουμε μοιράζουμε το γλασσο μας σε ποτηράκια και χρωματιζουμε με οτι χρωμα θελουμε.
Κάνουμε το περίγραμμα του μπισκοτου με σχετικά πυκνό γλασσο και μετα γεμίζουμε με πιο αραιό γλασσο
(προσθετουμε λιγο νερο).
Αφηνουμε να στεγνώσουν και στολιζουμε κάνοντας σχεδιο με πιο πυκνό γλασσο. Αν θελουμε το σχεδιο να ειναι ενσωματωμένο ( οπως οι φραουλες) στολιζουμε οσο ειναι ακόμα νωπό το γλασσο για να απορροφηθεί. Υπάρχουν σχετικά βιντεάκια στο you tube για τη τεχνική. Θελει αρκετή υπομονη, χρονο και φυσικά εμπειρία.

Καλη επιτυχια!!!
 Εφη Καρεκλά-Ελληνικές....gourmed-ιές!!!

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Black Forest Απίθανη !!!

Βάση
130 γρ. αλεύρι 30 γρ. κακάο 20 γρ. κορν φλάουρ 6 αυγά 170 γρ. ζάχαρη

Σιρόπι 100 γρ. νερό 100 γρ. ζάχαρη 100 γρ. Κιρς


Σαντιγί

 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 2 κ.σ. κιρς Κεράσια ή βύσσινα σε κονσέρβα

Διακόσμηση
200 γρ. τρίμμα κουβερτούρας


Βάση

 Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και το κορν φλάουρ. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν πολύ καλά και αφρατέψουν. Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε σιγά-σιγά τα κοσκινισμένα υλικά και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε μία βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα διαμέτρου 24 εκ. και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10 λεπτά και στους 180°C για άλλα 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά (ακόμη καλύτερα για 1 νύχτα). Το κόβουμε οριζοντίως σε 3 ισόπαχους δίσκους.

Σιρόπι
 Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5-7 λεπτά, αρχίζοντας να μετράμε το χρόνο, από τη στιγμή που ξεκινάει το κόχλασμα! 'Επειτα, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και όταν κρυώσει το σιρόπι, προσθέτουμε το Kirs!


Σαντιγί

 Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και το κιρς μέχρι να γίνουν σαντιγί

Συναρμολόγηση
Βρέχουμε με σιρόπι το ένα κομμάτι από τη βάση, απλώνουμε επάνω σαντιγί και κεράσια, τα καλύπτουμε με το άλλο κομμάτι της βάσης, βρέχουμε με το σιρόπι ξανά και απλώνουμε επάνω σαντιγί και κεράσια.

 Τελειώνουμε με το τελευταίο κομμάτι της βάσης το οποίο βρέχουμε με το σιρόπι και καλύπτουμε με την υπόλοιπη σαντιγί. Γαρνίρομαι την τούρτα με το τρίμμα σοκολάτας.

Tip

 Εάν θέλουμε να γαρνίρομαι με καραμελωμένα κεράσια, βράζουμε 250 γρ. ζάχαρη με 50 γρ. γλυκόζη, 50 γρ. νερό και 3-4 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, και φτιάχνουμε μία παχιά καραμέλα (αποσύρουμε μόλις η θερμοκρασία φτάσει στους 150°C-160°C). Αφήνουμε να ηρεμήσει η καραμέλα για ½ λεπτό και βουτάμε μέσα τα κεράσια πιάνοντας τα από το κοτσάνι. Αφήνουμε να στραγγίξει η πολλή καραμέλα και τα τοποθετούμε επάνω σε μία αντικολλητική λαδόκολλα έως ότου παγώσουν. Με αυτά γαρνίρομαι την τούρτα.
Καλή επιτυχία!!!
Συνταγή Εφη Καρεκλά

--Μπαρμπούνια στο τηγάνι η Σαβόρο !!

Υλικά
Μπαρμπούνια καθαρισμένα
Αλεύρι
Αλάτι χονδρό
Πιπέρι
λίγο ούζο 
Σπορέλαιο για τηγάνισμα
Δενδρολίβανο φρέσκο ή ξερό
1 σκ. σκόρδο
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι σπορέλαιο και ρίχνουμε το σκόρδο και το δενδρολίβανο. Αφαιρούμε το σκόρδο μετά από 1-2 λεπτά ίσα ίσα να δώσει άρωμα. Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε καλά τα ψάρια τα ραντίζουμε με ούζο και  τα περνάμε από χονδρό αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια τα αλευρώνουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Τηγανίζουμε 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Αφαιρούμε και σερβίρουμε με φέτες λεμονιού.



Μπορούμε να τα φτιάξουμε και κατά αυτόν τον τρόπο 
 Μπαρμπούνια Σαβόρο
 
3 σκελίδες σκόρδο
2 κ.γλ. δεντρολίβανο
1 φύλλο δάφνης
1 φλ. λάδι
1/2 φλ. ξίδι
2 κ.σ. αλεύρι
αλάτι & πιπέρι


 

Kαθαρίζουμε τα μπαρμπούνια, τα αλατίζουμε ελαφρά και τ' αφήνουμε για μια ώρα με τ' αλάτι.Τα ξεπλένουμε και τα αλευρώνουμε καλά 1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι μέχρι να κάψει καλά και τηγανίζουμε τα ψάρια για 3-4 λεπτά από τις δύο πλευρές ώστε να μην καούν.
2. Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το τηγάνι και προσθέτουμε λίγο ακόμα λάδι αν χρειάζεται για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα μας. 
3. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το σωτάρουμε στο λάδι.
4. Προσθέτουμε το δενδρολίβανο, τη δάφνη και το ξίδι.
5. Ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς και αφήνουμε να ψηθεί και να δέσει λίγο η σάλτσα.
Τοποθετούμε τα ψάρια σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

 Περισσότερες συνταγές ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές 
Δείτε περισσότερες συνταγές

Πηγή: http://www.lovecook.gr

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Κέικ Ανανά !! Φανταστική γεύση !!!


Σήμερα θα σας δώσω ένα κέικ ανανά..πολύ πολύ γευστικό αλλά και εμφανίσιμο, γιορτινό και κατάλληλο για τις φιλικές σας ή επίσημες συγκεντρώσεις σας.
Η συνταγή είναι πολύ παλιά και την έχω διαφοροποιήσει σε κάποια σημεία.




ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
2 κονσέρβες φέτες ανανά, 100 γραμμάρια ζάχαρη, 100 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 260 γραμμάρια μαργαρίνη soft 280 γραμμάρια ζάχαρη, 5 αβγά,, 240 γραμμάρια αλεύρι, 1 μπέκιν κεράσια μαρασκίνο, ½ φλιτζάνι τριμμένη ινδική καρύδα , Φιλέ αμύγδαλα, 2 κουταλιές χυμό ανανά


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε τα 100 γραμμάρια βούτυρο με τα 100 γραμμάρια ζάχαρη να γίνει κρέμα και αλείφουμε τον πάτο και τα πλάγια της φόρμας μας. με αυτό το μείγμα . Τοποθετούμε τις φέτες του ανανά στον πάτο και στα πλαϊνά της φόρμας και βάζουμε στα κενά κεράσια μαρασκίνο Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 10- 15 λεπτά. Ρίχνουμε ένα- ένα τα αυγά. Κατεβάζουμε το κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι τμηματικά αφού το έχουμε κοσκινίσει μαζί με το μπέκιν .. Ανακατεύουμε ελαφρά με μια μαρίζ και ρίχνουμε και την τριμμένη ινδική καρύδα. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα πάνω από τον ανανά. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά στον αέρα.
Μετά από 10 λεπτά αναποδογυρίζουμε !!!!
Πασπαλίζουμε με φιλέ αμύγδαλα .
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
Συνταγή
Marianna Karas-Μαγειρεύοντας με την marianna-Marianna's γευσεις!!!!

Τυροπιτάκια τετράγωνα με τραγανό φύλλο !!




Ωραιότατα , τυροπιτάκια με τραγανή, αρωματική ζύμη και με υπέροχη γέμιση από χωριάτικη φέτα Καλαβρύτων Τυροπιτάκια που θυμίζουν τζάκι, Χριστούγεννα, χωριό. Ψημένα στο φουρνο …..σκέτη απόλαυση Το αναμεικτο αλεύρι (μισό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μισό σκληρό αλεύρι) μαζί με το τσίπουρο κάνει τη διαφορά στη ζύμη….
Δοκομάστε τα….

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ.

1 σφηνάκι αραβοσιτέλαιο, αλάτι, 1 σφηνακι τσίπουρο, 200 ml νερό, αλεύρι όσο πάρει (το αλευρι που χρησιμοποίησα είναι ανάμεικτο) (μισό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μισό σκληρό αλεύρι) , βιτάμ (μαλακό) για τα φύλλα
ΓΕΜΙΣΗ

Φέτα Καλαβρύτων., 2 κ.σ γάλα εβαπορέ, 2 αυγά, άσπρο πιπέρι, ,Δυόσμο (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζω τη ζύμη

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αραβοσιτέλαιο , το τσίπουρο, το αλάτι και κάμποσο ανάμεικτο αλεύρι και το τρίβουμε με τα χέρια μας να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό και σιγά- σιγά το αλεύρι και με τα χέρια μας ζυμώνουμε και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια αφράτη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Την κάνουμε μια μεγάλη μπάλα και την κόβουμε σε 4 ίσα κομμάτια.
Παίρνουμε ένα –ένα κομμάτι , το χωρίζουμε στα τέσσερα και ανοίγουμε 4 φυλλαράκι α με τον πλάστη. Βουτυρώνουμε τα φυλλαράκια και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο .Τα διπλώνουμε σε ρολό και κάνουμε ένα ζυμαράκι μπάλα . Κάνουμε το ίδιο και με τα αλλα 3 κομμάτια της ζύμης μας και έχουμε 4 ζυμαράκια μπάλες.
Τα αφήνουμε στο ψυγείο σκεπασμένα με μεμβράνη 5-6 ώρες.

Όσο τα αφήνουμε στο ψυγείο τοσο καλυτερα



ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΟΛ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ…
Βάζουμε τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε να ενωθούν πολύ καλά

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 6 ΩΡΕΣ

Παίρνουμε ένα ζυμαράκι μπάλα , ανοίγουμε φύλλο και το κόβουμε με σε τετράγωνα κομμάτια. Σε κάθε κομμάτι βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά από τη γέμιση και το διπλώνουμε σε τετράγωνο σχήμα.
Τα βάζουμε στη λαμαρίνα φούρνου που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε ένα κρόκο αυγού με 2 κ. σ γάλα και αλείφουμε τα τυροπιτάκια Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 30- 40 λεπτά.Καλή Επιτυχία!!
 Μαγειρεύοντας με την marianna-Marianna Karas-Marianna's γευσεις!!!

Μελομακάρονα τα τέλεια !!!




ΥΛΙΚΑ
4 φλυτζάνια του τσαγιού λάδι
1 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
2 φλυτζάνια του τσαγιού μπίρα [χωρίς αφρό]ξύσμα απο 2 πορτοκάλια
2 κιλά περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά σούπας κοφτή σόδα
1 κουταλιά σούπας κανελογαρύφαλο

 σιρόπι απο μέλι και ζάχαρη

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Μπορείτε να αντικαταστήσετε την μπύρα με αλυσίβα,η με κρασί κόκκινο,η με κονιάκ,και χυμό πορτοκαλιού σε ίσα μέρη [εγώ τα φτιάχνω  με κονιάκ και πορτοκάλι σε ίσα μέρη]
καρύδι περασμένο στο μούλτι για πασπάλισμα από πάνω.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπόλ δουλεύετε την ζάχαρη με το λάδι και το κονιάκ με το πορτοκάλι [αν το προτιμήσετε]προσθέτετε και το ξύσμα των πορτοκαλιών ,[το δουλεύετε με το χέρι ,όχι σε μίξερ το μελομακάρονο ποτέ!! τα  παραδοσιακά ..].

Κοσκινίζετε το ενα τέταρτο από το αλεύρι μαζί με τα μπαχαρικά, σόδα ,κανελογαρύφαλα. και το ρίχνετε στο μίγμα λαδιού,ενώ ανακατεύετε με σπάτουλα .
Προσθέτετε και το υπόλοιπο αλεύρι ,η όσο χρειάζετε για να γίνει η ζύμη κάπως σφιχτή.
Την πλάθετε σε μελομακάρονα ,οχι πολύ μεγάλα λίγο πιό μικρό από το μέγεθος του εμπορίου,και τα βάζετε σε ταψιά γιατί γίνονται αρκετά, τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 1\2 ώρα περίπου.

ΣΙΡΟΠΙ
Βράζετε  4 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη ,2 φλυτζάνια του τσαγιού μέλι ,και 3 φλυτζάνια του τσαγιού νερό.

Αφαιρείτε τον αφρό,,βάζετε σε βαθουλό ταψί μελομακάρονα σε μια σειρά τα περιχύνετε με ζεστό σιρόπι ,όταν κρυώσουν τα βάζετε σε πιατέλα μελώνετε και τα υπόλοιπα κατά τον ίδιο τρόπο.
 Εχετε τριμμένο καρύδι [περάστε το στο μούλτι] και πασπαλίζετε από πάνω !! Καί του χρόνου με υγεία!!! 

Σημείωση 
Οταν λέω αντικαταστήστε την μπύρα με πορτοκάλι και κονιάκ βάζουμε 1 κούπα κονιάκ ι κούπα πεορτοκάλι ίσα μέρη δηλαδή .
Αν τα θέλετε πολύ μελωμένα διπλασιάστε την δόση του σιροπιού  
Οταν λέω αλεύρι 2 κιλά περίπου εννοώ ότι βαζουμε  το κιλό κι από εκεί και μετά λίγο λίγο πλάθοντας και σταματάμε στο επιθυμητο σημείο δοκιμάζοντας να πλάσουμε μελομακάρονο .Να τα φτιάξετε λίγο πιο μικρά από του εμπορίου γιατί λίγο μεγαλώνουν ,κι αν θελετε πολλά διπλασιάστε την δόση σε όλα τα υλικά ,έτσι κάνω κι εγώ γιατί εξαφανίζονται αμέσως !! Καλή επιτυχία !!!!

Δείτε περισσότερες συνταγές ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές

Πανακότα με σος καραμέλας !!








400 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
400 γραμμάρια γάλα
200 γραμμάρια ζάχαρη

2 βανίλιες
8 φύλλα ζελατίνες.
βουτάμε τα φύλλα σε κρύο νερό να μαλακώσουν
ρίχνουμε την κρέμα σε κατσαρόλα μαζί με τις βανίλιες και την ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά να λιώσουν τα υλικά. .. προσθέτουμε τις ζελατίνες αφού τις στραγγίσουμε και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν καλά τα υλικά μας... αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το κρύο γάλα... ανακατεύουμε και το βάζουμε σε φόρμα ή μικρά ατομικά φαρμάκια



  Για την σος 
Λιώνουμε ζάχαρη σε αντικολιτικό τηγάνι περίπου μια κούπα .μόλις αποκτήσει χρυσάφι χρώμα προσθέτουμε 200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος με πολύ μεγάλη προσοχή γιατί  πιτσιλάει. Ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά ως που να δέσει η σος. .. Μόλις κρυώσει την περιχύνετε στην πανακότα..
 Ανδρονικη ΖαχουΟι Προκομένες/οι - Συνταγές
 Δείτε περισσότερες συνταγές ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές 

Τσιπουρέκια: Συνταγή από τους Πόντιους που ήρθαν από την Κριμαία.

 Για περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές

 Υλικά ζύμης
500 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλάτι λίγο
και νερό χλιαρό όσο πάρει για να μην κολλάει στα χέρια

Για την γέμιση
200 γραμ κιμά
1 κρεμμύδι μέτριο
μαιντανό 
αλάτι και πιπέρι 

Τι κάνουμε 
Ετοιμάζουμε την ζύμη βάζοντας όλα τα υλικά να φτιάξουμε μία εύπλαστη ζύμη.Την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί ,την κάνουμε μπαστούνι και την χωρίζουμε σε μπαλάκια μέτρια.
Ανοίγουμε φύλλο και βάζουμε μέσα ένα κουταλάκι από την γέμιση τα διπλώνουμε και τα κλείνουμε καλά.
Τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά.
Για να ετοιμάσουμε την γέμιση  με λίγο λάδι σοτάρουμε τα υλικά κιμά κρεμμύδι μαιντανό αλάτι πιπέρι και σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει πρίν την χρησιμοποιήσουμε.
Σημείωση 
Το φύλλο το θέλουμε να είναι πολύ λεπτό.
 Ελενη Παπαδοπουλου

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Πιροσκί από τα πιό ωραία & γεμίζουμε με ότι μας αρέσει!!

Υλικά

Ένα ποτήρι γάλα φρέσκο χλιαρό
Ένα ποτήρι νερό
Ένα ποτήρι ηλιέλαιο

Τρία αυγά
Ένα φακελάκι μαγιά
Λίγο αλάτι
Αλεύρι για όλες τις Χρήσης όσο πάρει 


Για περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές

 Τι κάνουμε 
Ολα τα υλικά σε μπολ και αρχίζουμε και ζυμώνουμε  
[Την μαγιά την αραιώνουμε στο γάλα χλιαρό και την προσθέτουμε ]
Η ζύμη να είναι μαλακή και αφράτη
Την αφήνουμε την  ζύμη 35 με 40 λεπτά να ξεκουραστεί
Πλάθουμε μπαλάκια τα ανοίγουμε και βάζουμε ότι γεμίσει μας αρέσει π.χ πατάτα ,λουκάνικο ,κιμά.και ότι άλλο .
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι
Εγώ τηγανίζω στο 7.
Καλή επιτυχία!!

 Marianna Chrysanhopoulou-Οι Προκομένες/οι - Συνταγές