Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Τούρτα & πάστες καρδούλες !!



 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙΑ
 220γρ φαρίνα απ
 8κουτ .σούπας.κακάο
1.μπέικιν πάουντερ
 1πρεζα αλάτι
 280γρ. ζάχαρη
 8 αυγά χωρισμένα κρόκος-ασπράδι
1βανιλια
4κουτ.σούπας.νερό

 ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
 Χτυπάμε τα ασπράδια με τη μισή ζάχαρη να γίνουν μαρέγκα, μετά σε άλλο μπολ χτυπάμε στους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη το αλάτι και τη βανίλια μέχρι να αφρατ;eψουν και στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό.
Σταματάμε το χτύπημα και με μια σπάτουλα ενσωματώνουμε τα στερεά υλικά και τη μαρέγκα στο μείγμα σιγά-σιγά.
 Στρώνουμε από μια λαδόκολλα σε 2 ταψιά της κουζίνας ρίχνουμε το μισό μείγμα στο ένα ταψί και το άλλο μισό στο άλλο ταψί ισιώνουμε με μια σπάτουλα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά...
Όταν ψηθεί το βγάζουμε από το φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε με κούπα ότι σχέδιο θέλουμε.Eμένα μου έβγαλε μια τούρτα 26εκ. και 6 πάστες


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
 1000γρ.φυτική κρέμα γάλακτος
35% λιπαρά
8 κουτ.σούπας. άχνη ζάχαρη
1 βανίλια υγρό χρώμα ζαχαροπλαστικής αν θέλουμε


Τα χτυπάμε όλα μαζί να γίνουν σαντιγί Για γαρνίρισμα εγώ έβαλα καρύδα ροζ και χρωματιστό κας -κας.Συνταγή Mina Papa

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Το σιγουράκι Ραβανί !





Είναι τόσο εύκολο που μπορεί να το φτιάξει και ένας αρχάριος! Φουσκώνει πολύ και ΔΕΝ ξεφουσκώνει!!

ΥΛΙΚΑ
6 αυγά
1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι γάλα
1 ποτήρι σπορέλαιο
2 φακελάκια μπέικιν
1 βανίλια
ξύσμα 1 λεμονιού
1 σακουλάκι σιμιγδάλι ψιλό 500 γραμ


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ


5 ποτήρια ζάχαρη
5 ποτήρια νερό
1 βανίλια
φλούδα και χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.σ φρέσκο αγελαδινό βούτυρο (δίνει απίστευτο άρωμα και γυαλάδα!)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Χτυπάω στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν 5 λεπτά.

Χαμηλώνω στο ελάχιστο την ταχύτητα και προσθέτω το σπορέλαιο,το γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα,τη βανίλια το ξύσμα,και τέλος όλο το σακουλάκι με το σιμιγδάλι και το μπέικιν.
Το μείγμα θα είναι ένας αφράτος χυλός νερουλός.Το αδειάζω σε βουτυρωμένο ταψιά 30 εκ. και ψήνω στους 170 βαθμούς  40 λεπτά περίπου.
Το χαράζω σε κομμάτια και το αφήνω στην άκρη.

Βράζω το νερό με τη ζάχαρη,φλούδα και χυμό λεμόνι,4-5 λεπτά.

Προσθέτω τη  
βανίλια και το βούτυρο χωρίς να το ανακατέψω και όταν λιώσει το βούτυρο,σιροπιάζω λίγο λίγο (γιατί το ραβανί είναι αφρός και θα διαλυθεί) με το ζεστό σιρόπι,το χλιαρό γλυκό.Είναι όνειρο!!!Καλή επιτυχία !!!

Από την φίλη Οι Λιχουδιές της Σόφης

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Ξηρομερίτικο λαδορεβανί !





H πιο τέλεια συνταγή για λαδορεβανί που έχω φτιάξει!!!

Υλικά
700γρ ελαιόλαδο ή (400 ελαιόλαδο και 300 σπορέλαιο)
1.400γρ νερό
1 κιλό ζάχαρη
500γρ σιμιγδάλι ψιλό
500γρ σιμιγδάλι χονδρό
3 κ.σ αλεύρι
3 βανίλιες
χυμό 1 λεμονιού
ξύσμα από 1 μικρό πορτοκάλι
σουσάμι άψητο
γαρίφαλλα ολόκληρα ή αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα τους

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζω το λάδι,ζάχαρη,νερό,χυμό και ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και βράζω για 10 λεπτά ακριβώς.

Ρίχνω τα σιμιγδάλια και το αλεύρι μεμιάς και τις βανίλιες χαμηλώνω τη φωτιά και όταν το μίγμα ξεκολλάει από την ξύλινη κουτάλα μου το βάζω στο ταψί που το έχω πασπαλίσει με σουσάμι.το στρώνω με μια σπάτουλα,το χαράζω,το πασπαλίζω με σουσάμι και λίγη ζάχαρη (προαιρετικά),βάζω στο κάθε κομμάτι απο 1 αμύγδαλο χωρίς φλούδα ή απο 1 γαριφαλάκι ολόκληρο και το ψήνω στους 190 45 λεπτά.
 Όταν το βγάλω ρίχνω από πάνω λίγη κανέλα και λίγο γαρίφαλλο σκόνη!!! 
Από Οι λιχουδιές της Σοφης .

Τηγανόψωμα με τυρί και ελιές .



Εύκολα και πεντανόστιμα τηγανόψωμα για όλες τις ώρες!!!


ΥΛΙΚΑ
2 1/2 κούπες περίπου χλιαρό νερό
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 1/2 κουτ.γλ. αλάτι ψιλό
1 κουτ.γλ. ζάχαρη
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυμώνω όλα τα υλικά μαζί,βάζω τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ,τη λαδώνω καλά κι από πάνω,τη σκεπάζω και την αφήνω να φουσκώσει.Κόβω μπαλάκια ζύμης με λαδωμένα χέρια και γεμίζω με τυράκι τριμμένο,ή ελιές.Κλείνω σε πουγκακι τα πατάω να πλατύνουν και τα τηγανίζω.Γίνονται αφράτα και δε ρουφάνε πολύ λάδι!
Οι Λιχουδιές της Σόφης

Υπέροχος χαλβάς Φαρσάλων !



ΥΛΙΚΑ

3/4 κούπας ελαιόλαδο ελαφρύ ή σπορέλαιο
2 κούπες νισεστέ ή κορν φλάουρ
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
1 κούπα ζάχαρη για την καραμέλα
1 κούπα αμύγδαλα ψημένα στους 180 για 8 λεπτά
λίγη ζάχαρη για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύω σε ένα μπολ τις 3 κούπες ζάχαρη,το νερό,το λάδι και το νισεστέ.Τα αφήνω στην άκρη.Σε κατσαρόλα μεγάλη,ρίχνω λίγο λίγο τη ζάχαρη να γίνει καραμέλα.Δηλ.ρίχνω πρώτα λίγη και όταν λιώσει ρίχνω άλλη λίγη.Και συνεχίζω έτσι μέχρι να λιώσει όλη και να σκουρήνει το χρώμα της.Προσθέτω το μίγμα με το νισεστέ και ανακατεύω συνέχεια μέχρι να δέσει όλο το μίγμα και να ξεκολλάει από την κατσαρόλα.Προσθέτω και τα αμύγδαλα.Το αδειάζω σε ταψάκι 28-30 εκ.το στρώνω με ένα κουτάλι,πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη,και το βάζω στο γκριλ του φούρνου στην πιο υψηλή θερμοκρασία για 6-8 λεπτά να καραμελώσει η επιφάνεια!
Οι Λιχουδιές της Σόφης

Πίτσα εξπρές .


Η ζύμη της μόνο με 2 υλικά!!!!!
ΥΛΙΚΑ
400 γρ.αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
400γρ γιαουρτι (2 κεσεδάκια)
1 κ.γ αλάτι
1 κ.γ ρίγανη
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
1 κουτάκι χυμο ντομάτας
2 κ.σ κέτσαπ
2 κ.σ ελαιολαδο
αλατοπίπερο
ρίγανη
παπρικα γλυκια ή καυτερή

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Οτι αλλαντικα και τυρια μας αρέσουν,πιπεριες,μανιτάρια
Εκτελεση
Ζυμώνω όλα τα υλικά μαζί και αφήνω τη ζύμη τυλιγμένη με μεμβράνη να ξεκουραστεί 30 λεπτά.Την απλώνω σε λαδωμένο μεγάλο ταψί του φούρνου με τα χέρια λαδωμένα κι αυτά,και την ψήνω 10 λεπτα στους 180.Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί για τη σαλτσα σ ενα μπολ,βγάζω το ταψί απο το φουρνο,απλωνω τη σαλτσα,βάζω οτι άλλα υλικα θέλω και ξαναψήνω για άλλα 15 λεπτά περιπου να ροδοκοκκινήσει.Εξωτερικά είναι τραγανη και μεσα αφράτη!!!Είναι απλά πεντανόστιμη!!!
Οι Λιχουδιές της Σόφης

Λουλουδόψωμο με σπιτική πραλίνα



 
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
1 κούπα γάλα χλιαρό
1/2 κούπα λιωμένο φρέσκο αγελαδινο βουτυρο
3 κ.σ ζάχαρη
2 βανίλιες
ξύσμα πορτοκαλιού(προαιρετικά)
1 φακελάκι μαγιά σκόνη
1 κ.γ κοφτό αλάτι
400 γρ.περίπου αλεύρι για όλες τις χρησεις
γάλα εβαπορε για το άλλειμα

Εκτέλεση
Σ'ένα μεγάλο μπολ ρίχνω όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατεύω να λιώσει η ζάχαρη με τη μαγιά.Προσθέτω λίγο λίγο το αλεύρι ζυμώνοντας μέχρι να έχω μια ζύμη αφράτη που να μην κολλάει στα χέρια.Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο αλεύρι ακόμα.Αφήνω τη ζύμη μεσα σε μια σακουλίτσα να ξεκουραστει 15 λεπτα.Ανοιγω φυλλο πάχους 1 εκ.και κοβω με ένα στρογγυλο ποτηρι διάμετρο 8-10 εκ.κυκλάκια.Τα αλλείφω με την πραλίνα και τα τοποθετώ σε ταψάκι 28-30 εκ.περιπου με λαδοκολα,το ένα δίπλα στο αλλο.Τα αφήνω να φουσκώσουν άλλα 15 λεπτά.(Δείτε το σχεδιο της φωτο)Αλείφω με εβαπορε γαλα και ψήνω στους 170 αντιστασεις 25-30 λεπτα περιπου.
Αν δε θελετε να φτιάξετε πραλίνα,χρησιμοποιείστε Μερέντα!!!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΡΑΛΙΝΑ
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (397γρ.)
150 γρ κουβερτούρα
150 γρ βιτάμ
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
4 κουταλιές σούπας σκόνη κακάο (κοσκινισμένο)
1 φλιτζάνι τριμμένο φουντούκι (σκόνη)

Εκτέλεση
Λιώνω την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί.
Προσθέτω το ζαχαρούχο με την άχνη, το κακάο και την λιωμένη σοκολάτα.
Τέλος προσθέτετω τα τριμμένα φουντούκια
Μόλις κρυώσει το μείγμα το βάζω στη συντήρηση του ψυγείου και μόλις πήξει είναι έτοιμο.

Γλυκιά μπουγάτσα εύκολη !!



ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 λίτρο γάλα
250 γρ.φρέσκο βούτυρο λιωμένο
2 βανίλιες
4 αυγά
2 κούπες ζάχαρη
άχνη ζάχαρη και κανέλα για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Σε βουτυρωμένο ταψί στρώνω σουρωμένα ένα ένα τα φύλλα.

Τα περιχύνω καλά με το λιωμένο βούτυρο,και τα ψήνω στους 180 για 20 λεπτά.
Σε ένα μπολ ρίχνω το γάλα,τα αυγά,τις βανίλιες και τη ζάχαρη και τα χτυπάω καλά και περιχύνω τα μισοψημένα φύλλα.
Ξαναψήνω για άλλα 25 λεπτά να ροδοκοκκινίσει καλά-καλά.
Πασπαλίζω με άχνη και κανέλα!
Από ,,Οιχουδιές της Σοφης .


Κέικ βουτύρου δίχρωμο !!



Ένα καταπληκτικό,μοσχοβολιστό κέικ βουτύρου δίχρωμο!!!

Μαλακό και ''γεμάτο'' σε γεύση και άρωμα,με τέλεια υφή σκέτη απόλαυση!!!
ΚΕΙΚ ΒΟΥΤΥΡΟΥ ΔΙΧΡΩΜΟ ΜΕ ΜΕΡΕΝΤΑ!!!
ΥΛΙΚΑ
500γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ.φρέσκο αγελαδινό βούτυρο σε θερμ.δωμ.
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα γάλα
4 αυγά
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 πρέζα αλάτι
1 φακελάκι μπέικιν
2 βανίλιες
2 κουτ.σούπας σοκολάτα ρόφημα σκόνη
1 κ.σ κακάο σκόνη
200 γρ.μερέντα για το γέμισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατεψει καλά και να γίνει κρέμα.
-Προσθέτω 1-1 τα αυγά,βανίλιες,ξύσμα,χαμηλωώνω την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνω εναλλάξ το γάλα με το αλεύρι που το έχω κοσκινίσει με το μπέικιν.
-Σε ένα μπολ ρίχνω το 1/3 του μείγματος,προσθέτω τη σοκολάτα ρόφημα σκόνη και το κακάο και λίγο γαλατάκι έξτρα να αραιώσει και ανακατεύω καλά.
-Σε φόρμα βουτυρωμένη αδειάζω εναλλάξ κουταλιές από το λευκό μείγμα με το σοκολατένιο.

Πριν την τελευταία στρώση ρίχνω και μερικές κουταλιές μερεντα.
-Ψήνω στους 180 πάνω κάτω για 45-50 λεπτά.

Περιμένω να γίνει χλιαρό και ξεφορμάρω!!!
Το γλάσο από πάνω που βλέπετε είναι λιωμένη βανίλια(γλυκό υποβρύχιο) και λιωμένη Μερέντα!!!

Εκτέλεση φωτό Οι λιχουδιές της Σοφης .





Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Πανεύκολα ζουμερά σοκολατένια μάφινς γεμιστά !!






 

ΓΕΜΙΖΩ 24 ΥΠΟΔΟΧΕΣ ΓΙΑ ΜΑΦΙΝΣ!

Πανεύκολα ζουμερά σοκολατένια μάφινς γεμιστά με μπισκότο και φανταστικό φρόστινγκ με ζαχαρούχο γάλα,
το οποίο εγώ προσωπικά το λάτρεψα!!!
Μόνο με 2 βασικά υλικά και έπειτα παίζεις με τη φαντασία σου!!!
Είναι ιδανικό για γέμιση και επικάλυψη σε κέικ και σε τουρτες!!!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 24 ΜΑΦΙΝΣ
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα ζάχαρη καστανή
1/2 κούπα κακάο
1/2 κούπα γάλα
1/2 κούπα σπορέλαιο
1/2 κούπα βραστό νερό
1 αυγό
1 κ.γ μπέικιν
1/2 κ.γ σόδα
1 κ.σ ξύδι
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
24 μπισκότα γεμιστά (ότι σας αρέσει)

-Σ'ένα μπολ βάζω όλα τα υλικά για το κέικ εκτός από το νερό και τα μπισκότα και τα ανακατεύω με συρμα.
Προσθέτω στο τέλος το βραστό νερό,ανακατεύοντας καλά.
Στρώνω χάρτινες θήκες στις υποδοχές για τα μάφινς και βάζω από 1 μπισκότο στην κάθε μία.
Μοιράζω το μίγμα για κέικ,σχεδόν μέχρι πάνω(δε φουσκώνουν πάρα πολύ).
Ψήνω το κάθε ταψί χωριστά στους 180 12 λεπτά περίπου.Στα 12 λεπτά τα τσεκάρω με οδοντογλυφίδα.
ΜΗ ΤΑ ΠΑΡΑΨΗΣΕΤΕ!!!
Αφήνω να κρυώσουν καλά.




ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΟΣΤΙΝΓΚ ΜΕ ΖΑΧΑΡΟΥΧΟ ΓΑΛΑ!!!
200 γρ.βούτυρο τύπου LURPAK (ΟΧΙ ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ)
300 γρ ζαχαρούχο γάλα (3/4 περίπου από την κονσέρβα)
2-3 κ.σ κακάο (ανάλογα πόσο σκούρο το θέλετε)
1 βανίλια (ή ότι άλλο άρωμα σας αρέσει)

-Το βούτυρο πρέπει να είναι μαλακό,αλλά όχι λιώμα γιατί δε θα σταθεί η κρέμα μας.
Σ 'ένα μπολ χτυπάω με σύρμα (μπορείτε να το κανετε και στο μίξερ) το βούτυρο με το ζαχαρούχο.
Στρώνει και δένει αμέσως σε κρέμα θα το δείτε.Προσθέτω το κακάο και τη βανίλια.
Βάζω το μίγμα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και γαρνίρω τα κρύα μάφινς μου!!!!
Αν δεν τα φάτε αμέσως (εμένα εξαφανίστηκαν γιατί τα πήγα κέρασμα σε γάμο!!!) τα διατηρείτε στο ψυγείο.Η βουτυρόκρεμα δεν ''κοκαλώνει''είναι
καταπληκτικη και πιο νοστιμη κρύα!!!!

''Τη συνταγή γι'αυτήν την καταπληκτική βουτυρόκρεμα την είδα από τον Άκη Ανδρεάκο και εγώ έκανα προσαρμογή υλικών ανάλογα με τις γεύσεις μου!!!'' μπορείτε να την βρείτε εδώ:

http://www.daddy-cool.gr/2015/07/voytyrokrema-mezaxaroyxo-eykolh.html

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Μπορείτε να παραλείψετε τα μπισκότα μέσα στα μάφινς και να να τα απολαύσετε σκέτα!!!
Eπίσης αν δε θέλετε να φτιάξετε την βουτυρόκρεμα απολαύστε τα με πραλίνα αραιωμένη με λίγο γάλα όπως έκανα εγώ για τον μικρό μου γιο που τρελλαίνεται!!!!

Μηλόπιτα σκεπαστή κλασική Εγγλέζικη !



Υλικά για τη ζύμη

225 γρ.αλεύρι γ.οχ,
140 βούτυρο κρύο
85 γρ.ζάχαρη
Ξύσμα λεμόνι
2 κρόκοι αυγού
Αλάτι

Υλικά για τη γέμιση

2 μήλα γκόλντεν

Ξύσμα μισού λεμονιού

1 μύτη από κουταλάκι τζίτζερ σε σκόνη

1 χουφτίτσα σταφίδες ξανθές

1 κρόκο αυγού

30 γραμμάρια ζάχαρη ξανθιά






Εκτέλεση

ανακατέψτε το αλεύρι, το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη, το αλάτι, τον κρόκο αυγού και μερικά «δάκρυα» νερού, ίσα-ίσα για να πάρει η ζύμη.

Χωρίστε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και αφήστε την στο ψυγείο να ξεκουραστεί

Κόβουμε τα μήλα σε οκτώ κομμάτια το ένα, σε τέσσερα το άλλο, όχι μικρότερα, θα γίνει πουρές!
Τα βάζουμε σε κατσαρολάκι με τη ζάχαρη, το τζίτζερ, τις σταφίδες, το ξύσμα και ελάχιστο νεράκι. Σε φωτιά για 10 λεπτά, λίγο να μαλακώσουν.
Προσοχή! Πρέπει τα μήλα να κρυώσουν, αλλιώς αποτύχαμε.

Πάνω σε μια επιφάνεια ή στον πάγκο της κουζίνας βάλτε αλεύρι και ανοίξτε τη ζύμη. Αν βγαίνει σε κομματάκια δεν υπάρχει πρόβλημα, σηκώστε τα έτσι όπως είναι και δώστε τους μορφή μέσα στο ταψάκι.
Βάλτε όλα τα μήλα στο ταψάκι.
Ετοιμάστε το δεύτερο φύλλο και τοποθετήστε το πάνω στο ταψί. Ρολάρετε καλά τα δύο στρώματα ζύμης, να κλείσει όμορφα γύρω από το ταψάκι.

Περάστε λίγο από το μείγμα αυγού-γάλακτος πάνω από τα χείλη της ζύμης και πάνω από όλη την επιφάνεια της τάρτας.
Κάνετε πέντε-έξι μαχαιριές στην τάρτα και ψήστε 45-50 λεπτά σε φούρνο 180 βαθμών.

Εγώ έκανα τη διπλή δόση, γιατί είναι πολύ μικρή η συγκεκριμένη. Καλή επιτυχία!

Συνταγή 
Εφη Καρεκλά

Λευκή τούρτα αμυγδάλου, με επικάλυψη από ελβετική μαρέγκα βουτύρου!


Το παντεσπάνι υλικά
5 αυγά
125 ζάχαρη
100 αλεύρι
70 αμύγδαλο σκόνη

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Προσθέτουμε το αλεύρι και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε απαλά με μια μαριζ. Αδειάζουμε σε ταψακι βουτυρωμένο και στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για 20ο στους 170ο. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και κόβουμε σε 3 δίσκους.

Κρέμα
350 γάλα
150 κρέμα γάλακτος
80 ζάχαρη
40 κορν φλάουρ
1 αυγό και 3 κρόκους
30 γρ. Λικέρ Αμαρέτο
250 κρέμα γάλακτος χτυπημένη με παχύρρευστη μορφή

Ζεσταίνουμε το γάλα με τη κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αυγά και προσθέτουμε το κορν φλάουρ. Ρίχνουμε το 1/3 από το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε όλο το μείγμα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να πήξει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και Αδειάζουμε σε άλλο σκεύος. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
Αφρατευουμε τη κρέμα προσθέτοντας το Αμαρέτο. Χτυπάμε τα 250 γρ. Κρέμας γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή και Αδειάζουμε στη κρέμα. Ομογενοποιούμε.

Σιροπι
150 ζαχαρη
150 νερο
30 γρ. Λικέρ Αμαρέτο

Συναρμολόγηση

Βρέχουμε το παντεσπάνι με το σιρόπι και Αδειάζουμε το 1/3 της κρέμας. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.


Για το γλάσο από πάνω 

ΥΛΙΚΑ:
80 γρ. νερό
210 γρ. ασπράδια (5 αυγά περίπου)
250 γρ. ζάχαρη ψιλή + 50 γρ.
Άρωμα βανίλιας
λίγο αλάτι
450 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου


ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα το νερό με τα 250 γρ. ζάχαρη σε μέτρια φωτιά.
Τοποθετούμε το θερμόμετρο και περιμένουμε να αρχίσει ο βρασμός.
Εν τω μεταξύ, βάζουμε τα ασπράδια στο μίξερ και όταν αρχίσει ο βρασμός του σιροπιού ξεκινάμε να χτυπάμε τα ασπράδια σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα. Οταν αρχίσει να γίνεται μαρέγκα προσθέτουμε και τα 50 γρ. έξτρα ζάχαρη και συνεχίζουμε. Συγχρόνως παρακολουθούμε το θερμόμετρο (από τη στιγμή που άρχισε ο βρασμός θα πάρει 4-5 λεπτά να φτάσει στους 118 βαθμούς C ).
Όταν το θερμόμετρο δείξει 118 βαθμούς, αποσύρουμε αμέσως και ακουμπάμε για μερικά δευτερόλεπτα πάνω σε μουλιασμένη πετσέτα για να σταματήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας.

Φέρνουμε την κατσαρόλα στο μίξερ, το οποίο συνεχίζει να δουλεύει και ρίχνουμε το σιρόπι από ψηλά λίγο-λίγο, σαν κλωστή πάνω στη μαρέγκα (να μην πέφτει στα τοιχώματα του μίξερ ή στο σύρμα, γιατί θα κάνει κρυστάλλους). Συνεχίζουμε το χτύπημα για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να κρυώσει και να γίνει σφιχτή μαρέγκα (αγκαλιάστε με τις παλάμες τον κάδο για να δείτε αν έχει κρυώσει).
Αλλάζουμε εξάρτημα στο μίξερ. Βγάζουμε το σύρμα και βάζουμε το Κ ή φτερό.Σε δυνατή ταχύτητα, ρίχνουμε το βούτυρο σε κύβους. Όταν ρίξουμε όλο το βούτυρο, χαμηλώνουμε λίγο την ταχύτητα και συνεχίζουμε.
Θα δούμε το μείγμα μας να αλλάζει όψη. Κάποια στιγμή ίσως νομίζετε ότι έχει κόψει, αλλά θα ξαναφτιάξει αμέσως!Και θα έχουμε μια αφράτη κρέμα! Προς το τέλος ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι και τη βανίλια.

Καλή επιτυχία!!!

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Σού με κρέμα και καραμέλα!!

  
Υλικά
*Για την Ζύμη Σου
* 75 gr. βούτυρο
* 150 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 250 ml. νερό
* ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
* 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
* 5 αυγά


* Για την Γέμιση
* 2 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουρ
* 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
* 1½ φλυτζάνια γάλα φρέσκο
* 80 gr. ζάχαρη
* 2 κρόκους αυγών
* ½ κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια ή κάψουλες βανιλίνης


* Για την Σαντιγί
* 250 ml. κρέμα γάλακτος
* 3 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη
* 1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια


*  Για την Καραμέλα
* 1 φλιτζάνι νερό
* 2 φλυτζάνια ζάχαρη
* Επιπλέον θα χρειαστείτε
* Αμύγδαλο φιλέ


Οδηγίες
1. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με την ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα.
Όταν η ζύμη γίνει σφιχτή και ξεκολλάει από τα τοιχώματα είναι έτοιμη.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε την ζύμη 3-4 λεπτά να κρυώσει.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και τα ενσωματώνουμε στην ζύμη.
2. Αφήνουμε την ζύμη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και την χρησιμοποιούμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο.
Δημιουργούμε μικρά σουδάκια με κορνέ σε αντικολλητικό χαρτί με απόσταση ενός εκατοστού, γιατί θα φουσκώσουν και ψήνουμε στους 180°C για 20 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά πριν τα γεμίσουμε.

3. Η σαντιγί

Ετοιμάζουμε την σαντιγί για να παγώσει ως εξής:
Βάζουμε την κρέμα στο μπολ που πρόκειται να την χτυπήσουμε, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Κατόπιν χτυπάμε την κρέμα με την βανίλια μέσα στο κρύο μπολ, προσθέτουμε την άχνη και συνεχίζουμε μέχρι να πήξει και να γίνει σαντιγί.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
4. Η κρέμα ζαχαροπλαστικής

Χτυπάμε στο μίξερ την ζάχαρη, το αλεύρι, το κόρν φλάουρ, τις βανίλιες και τους κρόκους να αφρατέψουν για 2 λεπτά περίπου σε δυνατή ταχύτητα.
5. Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί, μόλις ζεσταθεί ελαφρά,προσοχή μην βράσει, προσθέτουμε το 1/3 από το γάλα στο μείγμα που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί.
Μόλις πάρει το υπόλοιπο γάλα 1-2 βράσεις, προσθέτουμε το μείγμα στο γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πήξει, σε χαμηλή φωτιά.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε καθαρό μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.

Η καραμέλα:
Βάζουμε τα υλικά για την καραμέλα σε αντικολλητικό τηγάνι και τα βράζουμε μέχρι να γίνουν μία καραμέλα.Κατόπιν βυθίζουμε το τηγάνι σε ένα ταψί με καυτό νερό για να μην κρυώσει και σκληρύνει η καραμέλα.

Συναρμολόγηση
αναμειγνύουμε την σαντιγί με την κρέμα ζαχαροπλαστικής να ενσωματωθούν σε μία κρέμα.

Ανοίγουμε τα σού και με την βοήθεια του κορνέ τα γεμίζουμε, κάνουμε την διαδικασία αυτήν μέχρι να γεμίσουμε όλα τα σου.Βουτάμε τα σού στην καραμέλα από την πάνω πλευρά και αμέσως μετά,αν θέλουμε πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο.\

Συνταγή από  Εφη Καρεκλά 
 

Τάρτα με καραμέλα και ξηρούς καρπούς !!


* Ζύμη
* 100 γρ. άχνη ζάχαρη
* 200 γρ. βούτυρο αγελάδας
* 300 γρ. αλεύρι μαλακό
* 1 αυγό
* Γέμιση
* 250 γρ. ζάχαρη, λευκή κρυσταλλική
* 100 γρ. νερό
* 75 γρ. γλυκόζη
* 125 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
* 30 γρ. μέλι
* 200 γρ. καρύδια
* 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης

Ποσότητα: 

2 τάρτες διαμέτρου 10 εκ. ή 12 μικρές, Προετοιμασία: 50΄, Ψήσιμο: 20΄, Αναμονή: 1 ώρα

Ζύμη

Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα ανακατεύουμε με το φτερό μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα στο ψυγείο. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο και την κόβουμε σε στρογγυλούς δίσκους ικανούς να καλύψουν τις φόρμες που θα χρησιμοποιήσουμε( 2 φόρμες τάρτας 10 εκ. και ύψους 5-6 εκ. ή 12 μικρές.) Μεταφέρουμε τους δίσκους στις φόρμες και τους πιέζουμε να εφαρμόσουν καλά στις γωνίες και στα πλαϊνά. Βάζουμε στο εσωτερικό τους μεμβράνη αφήνοντάς την να εξέχει και από πάνω ρίχνουμε ωμό ρύζι γεμίζοντάς τες μέχρι πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20 λεπτά. Αφαιρούμε τις μεμβράνες με το ρύζι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά έως ότου οι βάσεις πάρουν χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν.
ΓέμισηΣε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το μέλι. Αποσύρουμε πριν βράσουν και αφήνουμε κατά μέρος. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη γλυκόζη και την τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις σχηματιστεί μια σκούρα καραμέλα, προσθέτουμε την ζεστή κρέμα γάλακτος προσέχοντας γιατί το μείγμα θα αφρίσει.Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς. Με αυτό γεμίζουμε τις τάρτες. Διατηρούμε εκτός ψυγείου.


Συνταγή από   Εφη Καρεκλά

Τούρτα με σοκολάτα Γκανάζ


Για το παντεσπάνι
190 γρ. Ζάχαρη
4 αυγά
130 γρ. Αλεύρι
10 γρ. Κακάο
1 κ.γ. Μπεκιν

Για το σιρόπι
150γρ. Νερό
150 γρ.ζάχαρη
80 γρ. μαύρο ρου μι

Για τη ganache:
500 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
500 γρ. κρέμα γάλακτος πολύ ζεστή
1 κουταλιά μέλι

Εκτέλεση
Για το παντεσπάνι
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.
Προσθέτουμε το αλεύρι με το κακάο και το μπεϊκιν και ανακατεύουμε απαλά με μια μαριζ.
Αδειάζουμε το μείγμα μας σε βουτυρωμένη φόρμα 22 εκατοστών στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 20-25'.
Αφήνουμε να κρυώσει.

Για το σιρόπι
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5-7' και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει προσθέτουμε το ρούμι.

Για την ganache
Ζεσταίνουμε πολύ καλά την κρέμα γάλακτος και την αδειάζουμε πάνω στη σοκολάτα.
Περιμένουμε 1 λεπτό και ανακατεύουμε καλά να γίνει γαλακτοματοποιηση και να ομογενοποιηθεί το γλασο.

Συναρμολόγηση
Κόβουμε το παντεσπάνι σε τρεις δίσκους. Στρώνουμε το πρώτο σε ένα τσέρκι και το σιροπιάζομαι.
Αδειάζουμε το ενα τρίτο της ganache στο παντεσπάνι και συνεχίζουμε με τα άλλα δυο.
Βάζουμε να παγώσει πολύ καλά η τούρτα μας για 4 ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο.
Καλύπτουμε την επιφάνεια με τρούφα η με ότι αλλά μας αρέσει.

 Συνταγή ΑΠΟ Εφη Καρεκλά