Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Ταραμοκεφτέδες by Mairh!


 

 ·

Υλικά
500 γραμ μουσκεμένο και καλά στημένο ψωμί
80 - 100 γραμ ταραμά
1 καρότο ψιλοτριμμένο
1 κρεμμύδι περασμένο από το μουλτι
μια κούπα ψιλοκομμένο άνηθο και κρεμμυδάκια
λίγο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
4 κσ ελαιόλαδο
3 κσ φρυγανιά τριμμένη
μπόλικο πιπέρι
αλεύρι για το πανάρισμα
σπορέλαιο για το τηγάνι


εκτέλεση
μουσκεύουμε την ψίχα του ψωμιού και την στύβουμε καλά.
προσθέτουμε όλα τα υλικά μέσα σε μια λεκανίτσα.
προσοχή στην ποσότητα του ταραμά να μην σας γίνουν αλμυρά κεφτεδάκια σας.
ζυμώνετε δυνατά και αφήνετε στο ψυγείο για μια ωρίτσα περίπου.

μετά την μια ωρίτσα δοκιμάζετε την ζύμη αν είναι μαλακή συμπληρώνετε μια δυο κουταλιές φρυγανιά, αν έχετε στημένο καλά το ψωμάκι δεν θε χρειαστεί.
πλάθεται χοντρά κεφτεδάκια τα αλευρώνετε και την ώρα που είναι να τα βάλετε στο τηγάνι τα πατάτε λιγάκι να γίνουν λίγο πλακέ.
και κάτι ακόμα για να μην σας χαλάσουν τα κεφτεδάκια καλό είναι να τα βάλετε σε μικρό τηγάνι και να τα τηγανίζετε 5-7 κάθε φορά να μην πέφτει η θερμοκρασία στο λάδι.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Καρυδόπιτα η παραδοσιακή!!


Υλικά

10 αυγά,
10 κουταλιές σούπας ζάχαρη
10 κουταλιές σιμιγδάλι χοντρό
1 κούπα μεγάλη καρύδια χοντροαλεσμένα
1και 1/2  κουτ.σούπας κοφτή κανέλαι
1 κουτ.σούπας μπέικιν πάουντερ
1 κουτ.κοφτό σούπας  κοπανισμένο γαρύφαλο
2 σφηνάκια κονιάκ
Εκτέλεση
Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα και τα βάζουμε στο ψυγείο.
Στην συνέχεια χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη καλά και προσθέτουμε σιγά σιγά όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί σταδιακά.
Τελευταία προσθέτουμε την μαρέγκα σιγά σιγά και ελαφρά με το σύρμα ανακατεύοντας να ενσωματωθεί με την ζύμη μας
Βουτυρώνουμε ένα ταψί ,πασπαλίζουμε τον πάτο με λιγο σιμιγδάλι,και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς περίπου 40 με 45 λεπτά
Κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα κι αν βγεί καθαρό είναι έτοιμη.
Σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
1 και 1/2 κούπες νερό
Τα βράζουμε για 10-15 λεπτά και σιροπιάζουμε το γλυκό.
Το ένα να είναι κρύο το άλλο ζεστό.
Κόβουμε μπακλαβωτά την καρυδόπιτα και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
Καλή επιτυχία!!
Από την φίλη μου  Chris Tinaki
ΔΕΊΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 




Κοτόπιτα με χειροποίητο φύλλο (δικό μου)



 Για τη ζύμη ... Υλικά:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
3-4 ποτήρια χλιαρό νερό όσο πάρει ,
 1 κούπα του καφέ καλαμποκέλαιο,
 1 φακελάκι ξερή μαγιά,
11/2 κουταλάκι αλάτι,
1 κουταλάκι ζάχαρη
και μισό κουτάλι. μυλόξυδο



Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το χλιαρό νερό και λιώνουμε τη μαγιά ρίχνουμε και το λάδι ,το ξίδι , το αλάτι , τη ζάχαρη και σιγά σιγά το αλεύρι όσο πάρει έως ότου αποκτήσουμε, ζυμώνοντας,μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη!
 Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει περίπου 45 λ.!
 Χωρίζουμε σε 4 μέρη τη ζύμη 2 μεγάλα περίπου τα 2/3 της και 2 μικρότερα για το σκέπασμα ! Ανοίγουμε τα 4 φύλλα ! τα βουτυρώνουμε καλά και τα κλείνουμε ένα ένα σαν σε φάκελο , το ένα πάνω στο άλλο χωρίζοντας με διαφάνεια και τα βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες ! όταν έρθει η ώρα να κάνουμε τις πίτες μας βγάζουμε 2 φακελάκια (1 μεγάλο κι 1 μικρό) ανοίγουμε πάλι το καθένα σε φύλλο και φτιάχνουμε με ότι γέμιση θέλουμε. Τα άλλα 2 θα τα χρησιμοποιήσουμε σε άλλη πίτα !!
Γέμιση Υλικά:

. 1 στήθος κοτόπουλο
. 1 κουτί μανιτάρια σε κονσέρβα
. 2-3 πιπεριές ( ότι χρώμα θέλετε) εγώ έβαλα 2 πράσινες και μια κόκκινη Φλωρίνης.
. 2 κρεμμυδάκι φρέσκο
. λίγο πράσο
. 1 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι
. 4 κ.σ μαργαρίνη
. αλάτι ,πιπέρι πάπρικα, τζίντζερ και λίγο κάρυ.


Εκτέλεση:
1. Βράζουμε το στήθος κοτόπουλου και το "μαδάμε".
2. Σ' ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε ελαφρώς τις πιπεριές, το κρεμμυδάκι, το πράσο, τα μανιτάρια στη μαργαρίνη για 2-3 λ. περίπου.
3. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κοτόπουλο , τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για άλλο 2 λ. ''.Αποσύρουμε από τη φωτιά.
4. Σ' ένα ταψάκι απλώνουμε το μεγάλο μας φύλλο.
5. Από πάνω ρίχνουμε τη γέμιση του κοτόπουλου και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
6. Πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι.
7. Στη συνέχεια "σκεπάζουμε" με το άλλο φύλλο μας , χαράσσουμε σε κομμάτια την πίτα και προσθέτουμε ελάχιστο Βιτάμ από πάνω.
8. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς πάνω κάτω αέρα έως ότου ροδοκοκκινίσει .Καλή επιτυχία!!
Από Πασχαλης Νακ Νακ
Δείτε περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 





Παστίτσιο με 2 μπεσαμέλ!


Yλικά:
1 συσκευασία πέννες
 ½ κιλ. κιμά μοσχ. ,
 1 κρεμμύδι μέτριο τριμμένο στον τρίφτη,
 1 ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη, 
1 κ.σ πελτέ,
 1 πρέζα κανέλα, 
αλάτι , πιπέρι.


 Εκτέλεση
 Βράζουμε τις πέννες σε αλατισμένο νερό και τις αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε τον κιμά. 
Σε τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμύδι να ροδίσει, προσθέτουμε τον κιμά , την ντομάτα, τον πελτέ, το αλάτι , πιπέρι και την κανέλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά για 10 -15 λ.
Ρίχνουμε τα μακαρόνια σε ταψί, προσθέτουμε τον κιμά , ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη να ετοιμάσουμε τις μπεσαμέλ. 
 Μπεσαμέλ Νο1:
 4 κ.σ μαργαρίνη, 4 μεγάλες κουταλιές αλεύρι, 2 κούπες γάλα, 1 αβγό, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, αλάτι. 
Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε τη μαργαρίνη να κάψει καλά και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας καλά με το σύρμα μέχρι να γίνει αρκετά ξανθό. 
Ρίχνουμε και το γάλα σιγά σιγά, το αλάτι , το μοσχοκάρυδο ανακατεύοντας συνέχεια μη σβολιάσει. Όταν πήξει λίγο η μπεσαμέλ ( δεν θέλουμε να είναι πολύ πηχτή) αποσύρουμε και ρίχνουμε το αβγό ανακατεύοντας να διαλυθεί . 
 Μπεσαμέλ Νο2:
 6 κ. σ αλεύρι1 κούπες γάλα1 κούπα τριμμένο κεφαλοτύριΣε άλλο κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί καλά κι όταν αρχίζει να βράζει προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας καλά. 
Όταν πήξει αρκετά η μπεσαμέλ αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ κεφαλοτύρι.Στο ταψί με τα ζυμαρικά απλώνουμε πρωτα την 1η μπεσαμελ να πάει παντού και στη συνέχεια την 2η μπεσαμέλ. 
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 β. για 40-50 λ. αντιστάσεις πάνω κάτω .
Πασχάλης Νακ νακ

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο "τεμπέλικη"


Υλικά: 
 1 λίτρο γαλα, 
1 ½ συσκευασίες κάστερ πάουντερ (SANDE) 
 5 αβγά, 
βιτάμ για επάλειψη,
 αλεύρι για το ταψί,
 κανέλα

 ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

 Εκτέλεση
. Σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το γάλα καλά , αφού έχουμε κρατήσει 1 κούπα στην οποία διαλύουμε το SANDE.
 Όταν αρχίζει να αφρίζει προσθέτουμε λίγο λίγο το SANDE ανακατεύοντας γρήγορα την κρέμα μας μέχρι να πήξει. 

Το καστερ παουντερ

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά ανακατεύοντας συνέχεια. Η κρέμα μας είναι έτοιμη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 250 β.Σε ταψί που προηγουμένως έχουμε αλείψει πολύ καλά με βιτάμ και έχουμε αλευρώσει με μπόλικο αλεύρι ρίχνουμε την κρέμα, πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα και ψήνουμε στους 220 β. μέχρι να ροδίσει καλά !!
Από  Πασχαλης Νακ Νακ



Μπουγάτσα υπέροχη!!




Μπουγάτσα. Ένα αγαπημένο απ” όλους γλύκισμα για όλες τις περιστάσεις. Μια εύκολη συνταγή για μια υπέροχη μπουγάτσα με κρέμα σιμιγδαλιού.
Υλικά συνταγής

12 φύλλα κρούστας

1 1/2 λίτρο γάλα πλήρες

200 γρ. ζάχαρη

180 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

2 αυγά

50 γρ. βούτυρο γάλακτος κρύο κομμένο σε μικρά κομματάκια

160 γρ. βούτυρο λιωμένο (κατά προτίμηση γάλακτος) για το άλειμμα φύλλων

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

ζάχαρη άχνη και κανέλα για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής

Σε μια κατσαρολίτσα, σε μέτρια φωτιά βράζετε το γάλα και ρίχνετε σταδιακά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις πήξει τη κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το κρύο βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει και ενσωματωθεί. Την αφήνετε στην άκρη να μισοκρυώνει ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Σε ένα μπολ χτυπάτε καλά με αυγογδάρτη ή με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας. Προσθέτετε το μείγμα μέσα στο μείγμα σιμιγδαλιού και ανακατεύετε ζωηρά μέχρι να πήξει η κρέμα.

Βουτυρώνετε ένα ταψί με διάμετρο βάσης 34 εκ. και στρώνετε στη βάση του τα 7 φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα ένα ένα. Απλώνετε τη κρέμα από πάνω, γυρίζετε προς τα μέσα τα φύλλα που περίσσεψαν περιμετρικά του ταψιού, τα βουτυρώνετε και στρώνετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα και πάλι ένα ένα. Γυρίζετε προς τα μέσα, στη βάση του ταψιού, τα από πάνω φύλλα που περίσσεψαν.

Ψήνετε τη μπουγάτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35-40 λ ή μέχρι να γίνουν τα φύλλα τραγανά και ροδοκόκκινα. Βγάζετε τη μπουγάτσα σας από το φούρνο, την αφήνετε μέσα στο ταψί για 10-15 λ να “σταθεί” και μετά τη κόβετε σε κομμάτια, τη πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σκόνη κανέλας και σερβίρετε.


sintayes.gr
olasimera

Κρητική Τυρόπιτα!

ΥΛΙΚΑ

    10 φύλλα κρούστας, 1 συσκευασία 450 γρ. (12 φύλλα)
    200 γρ βούτυρο λιωμένο
    400 γρ. φέτα, τριμμένη χοντρά
    300 γρ. μυζήθρα, λιωμένη με το πιρούνι
    100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
    150 γρ. κρέμα τυρί
    4 αυγά, μέτρια
    πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    Προετοιμάζω τα τυριά, τρίβοντας πρώτα τη φέτα και λιώνοντας τη μυζήθρα. Τα βάζω σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτω τη γραβιέρα, την κρέμα τυρί και ανακατεύω καλά.
    Σε ένα μπολ χτυπάω λίγο τα αυγά ν’ αφρατέψουν.
    Τα ρίχνω στο μίγμα των τυριών και τέλος το πιπέρι. Αναμιγνύω όλα τα υλικά καλά.
    Σε ένα πυρέξ ή ταψί αφού το έχω αλείψει με βούτυρο βάζω το πρώτο σουρωμένο φύλλο κρούστας. Το περνάω με βούτυρο και τοποθετώ από πάνω άλλα δύο, βουτυρώνοντας τα πάντα και φροντίζοντας να περισσεύουν άκρες ώστε να μπορέσω μετά να «κλείσω» την πίτα. Κόβω τα φύλλα που περισσεύουν πέρα από τα χείλη του πυρέξ.
    Ρίχνω το μισή γέμιση των τυριών και τα απλώνω ομοιόμορφα παντού.
    Στρώνω πάλι σουρωτά από πάνω αλειμμένα με βούτυρο τρία φύλλα και απλώνω πάνω τους την υπόλοιπη γέμιση.
    Την σκεπάζω με τέσσερα φύλλα κρούστας που βάζω ίσια πάνω της βουτυρωμένα πάνω κάτω. Σπρώχνω τα φύλλα που περισσεύουν περιμετρικά προς τα μέσα πάνω από εκείνα που κάλυπταν τον πάτο.
    Βουτυρώνω την επιφάνεια και από πάνω του τελικού φύλλου και το χαράσσω ελαφριά με ένα μαχαίρι σε μερίδες.
    Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180*C για μια ώρα και ένα τέταρτο ακόμα μέχρι τα φύλλα να έχουν χρυσαφίσει.
    Βγάζω από το φούρνο, αφήνω να κρυώσει δέκα λεπτά και κόβω σε κομμάτια.
    Σερβίρω αμέσως.

Από  http://www.paxxi.gr/blog/kritiki-tyropita

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Κέικ πορτοκάλι με κράνμπερις και καρύδια!!

 Υλικά
 4 αυγά,
 2 φλ.τς ζάχαρη,
 3 φλ.τσ αλεύρι Αλλατίνη για .ολες .χρήσεις,
 1 μπέικιν, 
2 βανίλιες
1 φλ. τσ, σπορέλαιο, 
1/2 φλ. τσ. χυμό πορτοκαλιού
, 1/2 φλ.τσ. γάλα , 
1 κ.σ λικέρ βύσσινο ,
 ξύσμα από 2 πορτοκάλια
 2 φλ.καφ. χοντροκομμένα καρύδια ,
 1 φλ. καφέ. cranberries αποξηραμένα
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
 Εκτέλεση
 Χτυπάμε πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη προσθέτουμε ένα ένα τα υπόλοιπα υλικά , τους ξηρούς καρπούς στο τέλος ( αλευρωμένους να μην καθίσουν κάτω) και σε φόρμα ψήνουμε στους 160 β. αέρα για 1 ώρα περίπου (δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα ) Καλή επιτυχία!!!
MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σουτζουκάκια Πολίτικα με σάλτσα ντομάτας & πουρέ!!

Υλικά
Για τα σουτζουκάκια

   1/2 κιλό κιμά
    2-3 φέτες ψωμί (μόνο την ψίχα)
    1 κρεμμύδι
    2 σκελίδες σκόρδο
    1 κ.γ. κύμινο (σκόνη)
    αλάτι, πιπέρι, λίγο ξύδι
    ελαιόλαδο


Για τη σάλτσα ντομάτας

    4-5 ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1 συσκευασία (500 ml) ντομάτα στον τρίφτη
    1 κρεμμύδι
    1-2 σκελίδες σκόρδο
    1 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί
    1 κ.γ. ζάχαρη
    αλάτι, πιπέρι, κύμινο
    1/2 φλ. ελαιόλαδο
    μαϊντανός για διακόσμηση


Πώς το κάνουμε:

    Μουλιάζουμε το ψωμί και αναμιγνύουμε όλα τα υλικά για τα σουτζουκάκια λαδώνοντας που και που τα χέρια μας για να μην κολλάει ο κιμάς.
    Πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
    Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
    Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το κύμινο και τη ζάχαρη και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει λιγάκι.
    Ρίχνουμε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα, προσθέτουμε 1-2 ποτήρια νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά (μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μείνει μια πηχτή σάλτσα.)
    Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε με ρύζι η πουρέ.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν θέλετε μπορείτε να ετοιμάσετε όλο το φαγητό σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι σουρώνοντας τα υπολείμματα από τα τηγανισμένα σουτζουκάκια.
Αν δε βιάζεστε αφήστε τα σουτζουκάκια 1-2 ώρες σκεπασμένα στο ψυγείο να "σφίξουν".Καλή επιτυχία!!
 Πασχαλης Νακ Νακ

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Κοζανίτικα Γιαπράκια!! Παραδοσιακό!!




Υλικά: 
½ κιλ. κιμά μοσχαρίσιο ή κρέας σπάλα μοσχαρίσια ψιλοκομμένη 
½ κιλ. χοιρινό κιμά ή κρέας χοιρινό ψιλοκομμένο
 1 μεγάλο κρεμμύδι 
¾ φλυτζ. τσαγ. Ρύζι γλασέ 
1 ½ ποτήρι νερό
 χυμό από 1 ½ λεμόνια 
1 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
 1 μεγάλο λάχανο αρμιά ( λάχανο τουρσί) 
Αλάτι , 
 μαυρο πιπέρι ,μοσχοπίπερο, κόκκινο πιπέρι ή μπούκοβο, 
2 κ. σ βούτυρο φυτικό 
2 κ.σ τοματοπελτέ ή 2 μέτριες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη 


 Δείτε περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Εκτέλεση:
 Βγάζουμε ένα ένα τα φύλλα της αρμιάς , αφαιρούμε με το μαχαίρι τα σκληρά και ινώδη κοτσάνια και κόβουμε τα φύλλα στο μέγεθος που μας αρέσει ( ανάλογα πόσο μεγάλα τα θέλουμε). 
Στον πάτο μιας κατσαρόλας ή γάστρας στρώνουμε μια σειρά από μικρές κλιματόβεργες ( εγώ δεν έβαλα ) και από πάνω 2-3 μεγάλα φύλλα αρμιάς για να μην τσικνώσουν τα γιαπράκια στο βράσιμο
Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας τους κιμάδες , το ρύζι πλυμένο και το λάδι.
Τρίβουμε στον τρίφτη το κρεμύδι και τις ντομάτες και τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με το μαυροπίπερο , το χυμό από 1/2 λεμόνι και ½ ποτήρι αρμόζουμο ή ½ ποτήρι νερό για να είναι αφράτος ο κιμάς! Ανακατεύουμε καλά μαζί όλα τα υλικά . 
 Παίρνουμε λίγη από τη γέμιση - περίπου μια κουταλιά μεγάλη της σούπας - ανάλογα και με το μέγεθος του φύλλου και γεμίζουμε ένα φύλλο της αρμιάς κλείνοντας και σφίγγοντας σε σχήμα που θέλουμε. 
Τοποθετούμε ένα ένα τα γιαπράκια στην κατσαρόλα ή την γάστρα σφιχτά και όταν γίνει η πρώτη σειρά πασπαλίζουμε με κόκκινο πιπέρι ή μπούκοβο ,ρίχνουμε λίγα σπυριά μοσχοπίπερο και ραντίζουμε με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού !
 Συνεχίζουμε έως ότου καλύψουμε όλες τις σειρές!! Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό, το βούτυρο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου ! θα ελέγχετε βέβαια κι άμα χρειαστεί και παραπάνω ή λιγότερο! Καλή επιτυχία!!
Από  Πασχαλης Νακ Νακ


Τούρτα μπανόφι το διαφορετικό!


Υλικά:
4 μεγάλες μπανάνες
1 κούπα χοντροκομμένα φουντούκια καραμελωμένα
ξύσμα από κουβερτούρα
1 σφηνάκι λικέρ (τριαντάφυλλο) αραιωμένο με 1 σφηνάκι νερό
για το παντεσπάνι :
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
60 γρ. κακάο σκόνη κοσκινισμένο
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι ελαφρύ
1 ½ φλιτζανιού τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού ανθρακική σόδα
4 αυγά
μια τσιμπιά αλάτι


Eκτέλεση :
Χτυπάμε σε ένα μπολ το λάδι με την ζάχαρη.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε τα αυγά.
Κατόπιν ρίχνουμε την σόδα εναλλάξ με το αλεύρι και τέλος το κακάο, τις βανίλιες, και το αλάτι.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 26 εκ. και αδειάζουμε εκεί το μείγμα του κέικ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 175 βαθμούς, για 25 λεπτά περίπου.
Όταν ψηθεί, αφαιρούμε το κέικ από το ταψί και το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα να κρυώσει.


για τη σαντιγί :
1 μεταλλικό κουτί φυτική σαντιγί
150 γρ. ζάχαρη άχνη 2 κουταλάκια νες καφέ
1 κουταλιά ζεστό νερό
Εκτέλεση:
Διαλύουμε το νες καφέ στο νερό.
Χτυπάμε την φυτική κρέμα καλά μέχρι να αφρατέψει.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη σιγά σιγά και τον καφέ αφού χτυπήσουμε ακόμα λίγο να ομογενοποιηθούν.
για την κρέμα καραμέλας:
2 ζαχαρούχα
1 κ.σούπας βούτυρο

Δείτε περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Εκτέλεση:
Αδειάζουμε τα 2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα σε κατσαρολάκι .
Προσθέτουμε και το βούτυρο
Σε μέτρια θερμοκρασία αρχίζουμε και ανακατεύουμε με το σύρμα [αυγοδάρτη ]
η με ένα κουτάλι.
Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δούμε ότι το ζαχαρούχο μας αρχίζει και καραμελώνει. Μόλις πάρει να γίνετε ξανθωπό προς σκούρο σαν καραμέλα το κατεβάζουμε από την φωτιά και είναι έτοιμο για χρήση ,να το προσθέσουμε στο γλυκό μας
Συναρμολόγηση:
Kόβουμε το παντεσπάνι μας με μεγάλο μαχαίρι ή το ειδικό σύρμα και τοποθετούμε το ένα κομμάτι στη βάση για τούρτες και το ραντίζουμε με το αραιωμένο λικέρ.
Στην επιφάνειά του απλώνουμε τη μισή κρέμα καραμέλας κι από πάνω τις 3 μπανάνες κομμένες σε ροδέλες. Από πάνω τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι . Ραντίζουμε πάλι με το υπόλοιπο λικέρ και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα καραμέλας αφού προσθέσουμε την 4η μπανάνα λιωμένη στο μούλτι με λίγο γάλα και αφού τη χτυπήσουμε λίγο με το σύρμα να αφρατέψει. Αφήνουμε καμμιά ώρα στο ψυγείο να σφίξει και ετοιμάζουμε τη σαντιγί.
Βγάζουμε από το ψυγείο και απλώνουμε επάνω τη σαντιγί κρατώντας μισό κορνέ περίπου για γαρνιτούρες και σχέδια. Πασπαλίζουμε με τα καραμελωμένα φουντούκια, το ξύσμα κουβερτούρας, κάνουμε τη διακόσμηση με το κορνέ και μπαίνει στο ψυγείο για όλο το βράδυ ! Θα κοπεί την επομένη το πρωί!!!Καλή επιτυχία!!
Από Πασχαλης Νακ Νακ

Σοκολατόπιτα!! Σοκολατένια λάβα!!


Υλικα:
7 αβγά
1 πακέτο βιτάμ ή άλλη μαργαρίνη

250 γρ. κουβερτούρα
2 βανίλιες
1 κούπα ζάχαρη άχνη
1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 




 

Εκτελεση
Λιώνουμε την κουβερτουρα με το βουτυρο σε μπεν μαρι και αφηνουμε να κρυώσει λίγο.
Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα με μίξερ χειρός. Ρίχνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο μέσα στο μείγμα και χτυπάμε ακόμα λίγο μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.


 Για περισσότερες συνταγές πατήστε  ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
 
Κατεβαζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου, όχι παραπάνω γιατί θέλουμε η σοκολατόπιτα στη μέση της να είναι ρευστή και στις άκρες στερεή!!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Αν την ψήσουμε σε πήλινη φόρμα, καλό είναι να τη βγάλουμε στα 10 λεπτά και τα υπόλοιπα 5 λεπτά ψήνεται έξω, από τη θερμοκρασία που κρατάει το πήλινο!!Καλή επιτυχία!!!

Από  Πασχαλης Νακ Νακ

Σουφλεδάκι αλμυρό & γρήγορο!


Υλικα:
Έτοιμο φύλλο κρούστας
κασέρι
ζαμπόν
1 αυγό
 ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Εκτέλεση
Βάζουμε λίγα φύλλα κρούστας μέσα σε βουτυρωμένη φόρμα, στρώνουμε κασέρι και ζαμπόν και επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις ανάλογα με την ποσότητα των υλικών μας! Τελειώνουμε με φύλλο κρούστας. Από πάνω ρίχνουμε το αυγό χτυπημένο με το μισό ποτήρι γάλα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει!Καλη όρεξη!!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πανεύκολο εκμέκ κανταίφι!!!



Μια πανεύκολη συνταγή για ένα υπέροχο εκμέκ καταΐφι. Ένα αγαπημένο και πάντα ευπρόσδεκτο σε μικρούς και μεγάλους γλυκό. Μια παραλλαγή για ένα καταΐφι με βάση φύλλο καταΐφι, φρυγανιά τριμμένη, κανέλα και χοντροαλεσμένα καρύδια.

Υλικά συνταγής

    1 1/2 πακέτο φύλο καταΐφι
    2 φλ. τσαγιού καρύδια χοντροαλεσμένα
    1 κ.σ. κανέλα σκόνη
    1 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
    1 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο φρέσκο
    Για το σιρόπι:
    6 φλ. τσαγιού ζάχαρη
    4 φλ. τσαγιού νερό
    χυμό 1/2 λεμονιού
    2 βανίλιες
    Για τη κρέμα επικάλυψης:
    1 φάκελος σαντιγί garni
    1 φάκελο κρέμα ζαχαροπλαστικής στιγμής
    Γάλα για τη σαντιγί και τη κρέμα όσο αναφέρεται στη συσκευασία τους
    ψιλοθρυμματισμένα φιστίκια Αιγίνης για πασπάλισμα



Εκτέλεση συνταγής

    Για το σιρόπι: Ξεκινάτε με το σιρόπι για να κρυώσει καλά. Σε μια κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζετε για 6 λ περίπου από το σημείο βρασμού. Το αφήνετε στην άκρη να κρυώνει.
    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς. Λιώνετε το βούτυρο.
    Για τη βάση εκμέκ: Έχετε αφήσει το φύλλο καταΐφι από βραδύς στο ψυγείο να ξεπαγώσει καλά. Την επομένη το μεταφέρετε στο πάγκο εργασίας σας το ανοίγετε και αφρατεύετε με τα χέρια σας και το χωρίζετε σε 3 ίσα μέρη. Στρώνετε σε ένα ανάλογο ταψί, το 1 από τα τρία μέρη καταΐφιού.
    Σε ένα μπολ αναμιγνύετε καλά τα καρύδια, τη φρυγανιά και τη κανέλα και πασπαλίζετε με το μισό από το μείγμα το στρωμένο στο ταψί φύλλο καταΐφι. Στρώνετε από πάνω το δεύτερο μέρος από το φύλλο καταΐφι και το πασπαλίζετε με το υπόλοιπο μείγμα φρυγανιάς. Τέλος στρώνετε από πάνω το τρίτο μέρος φύλλου καταΐφιού και το περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο.
    Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λ περίπου μέχρι να ροδίσει καλά, φροντίζοντας να το ελέγχετε για να μη καεί. Το αφαιρείτε από το φούρνο, το περιχύνετε παντού με το κρύο πλέον σιρόπι και το αφήνετε στην άκρη να “πιεί” όλο το σιρόπι του και να κρυώσει καλά.
    Για τη κρέμα επικάλυψης: Μέχρι να κρυώσει η βάση φτιάχνετε τη κρέμα ζαχαροπλαστικής, χτυπώντας τη σκόνη με κρύο γάλα, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Φτιάχνετε και τη σαντιγί σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και την αναμιγνύετε με τη κρέμα ζαχαροπλαστικής, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα, με απαλές κινήσεις μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
    Μόλις κρυώσει καλά η σιροπιασμένη βάση, στρώνετε από πάνω τη κρέμα-σαντιγί και πασπαλίζετε με τα θρυμματισμένα φιστίκια Αιγίνης ή καρύδια.

Προαιρετικά, προσθέστε επιπλέον σαντιγί πάνω από τη κρέμμα και πασπαλίστε με θρυμματισμένα καρύδια
 https://www.sintayes.gr/syntages/panefkolo-ekmek-kata%CE%90fi/


Πατάτες με μέλι & μουστάρδα καραμελωμένες !





Μερικές φορές είναι δύσκολο να ψήσουμε συνοδευτικές πατάτες μαζί με το κρέας που βάζουμε στο φούρνο, άλλοτε γιατί η μαγειρική διαδικασία του κρέατος είναι διαφορετική, άλλοτε γιατί τις Κυριακές που μαζευόμαστε όλη η οικογένεια στο τραπέζι το ταψί δε μας φτάνει να στριμωχτούν όλα… Τότε λοιπόν κι εμείς τις ψήνουμε ξεχωριστά. Μάλιστα για να γίνουν ένα πεντανόστιμο συνοδευτικό τις καραμελώνουμε, ενώ το άρωμα της μουστάρδας δίνει την πικάντικη νότα που χρειάζονται οι πατάτες μας για να λιώνουν κυριολεκτικά στο στόμα…
Υλικά

1,5 κιλό πατάτες mini

3 κ.γ. Μουστάρδα με μέλι

40 ml ελαιόλαδο

1 ποτήρι ξηρό λευκό κρασί (100 ml)

1 κ.γ. ζωμό λαχανικών σε σκόνη διαλυμένο σε ½ κούπα νερό

2 κ.σ. ζάχαρη καστανή

Χυμός 1 λεμονιού

1 πρέζα ρίγανη, μερικά κλωνάρια θυμάρι φρέσκο

Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο. Καθαρίζουμε με τον αποφλοιωτή (peeler) τις μικρές πατάτες έτσι ώστε να μη χάσουμε πολύ από τη σάρκα τους. Στο multi χτυπάμε τη μουστάρδα με το ελαιόλαδο, το κρασί, το ζωμό, τη ζάχαρη και το λεμόνι, αρκετά μέχρι να έχουμε ένα μείγμα ομοιογενές.

Στρώνουμε τις πατάτες σε ένα ταψί σε μέγεθος όπου οι πατάτες να μην είναι η μια πάνω στην άλλη και τις περιχύνουμε με το μείγμα που δημιουργήσαμε στο Multi.

Πασπαλίζουμε τις πατάτες με τη ρίγανη και το θυμάρι, με αλάτι και πιπέρι.

Τοποθετούμε στο φούρνο και ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Όταν τις τρυπάμε με το πιρούνι εύκολα είναι έτοιμες.
Olasimera