Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Γαριδομακαρονάδα!



Υλικά:
1 πακέτο σπαγγέτι
4 μεγάλες γαρίδες
2 ντομάτες
3 σκελίδες σκόρδο
1ποτηράκι κρασιού ούζο
μαϊντανό
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Ξεκινάτε βράζοντας τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Τα σουρώνετε, τα λαδώνετε και τα αφήνετε μέχρι να ετοιμαστεί η σάλτσα.
Σε ένα τηγάνι ρίχνετε λίγο λάδι και σοτάρετε το σκόρδο, που το έχετε κόψει σε κομμάτια. Προσθέτετε τις γαρίδες και μόλις ροδίσουν τις «σβήνετε» με το ούζο. Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες φρέσκιες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και όσοι προτιμούν τα καυτερά μπορούν να ρίξουν επιπλέον κοκκινοπίπερο. Μετά από 5 – 10 λεπτά βγάλτε τις γαρίδες σε ένα πιάτο και συνεχίστε να ανακατεύετε τη σάλτσα μέχρι να λιώσουν οι ντομάτες. Στο τέλος ρίχνετε και τα μακαρόνια και τα ανακατεύετε για να δέσουν τα υλικά σας. Προσθέτε από πάνω τις γαρίδες
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Κολοκυθοκεφτέδες!


Υλικά:
½ κ. πράσινα κολοκυθάκια
200 γρ. τριμμένη φρυγανιά
½ ματσάκι μαϊντανό
½ ματσάκι δυόσμο
10 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι
3 κουτ. αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
ελαιόλαδο
αλάτι/πιπέρι
Εκτέλεση:
Τρίβετε τα κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη. Στη συνέχεια τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι, τα αλατίζετε με αρκετό αλάτι για να βγάλουν τα υγρά τους και τα αφήνετε για ένα τέταρτο περίπου.
Στη συνέχεια ψιλοκόβετε τα πράσινα λαχανικά και το ξερό κρεμμύδι. Τα ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύετε με τα κολοκύθια. Τα ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και τα ανακατεύετε με αλεύρι, μπέικιν πάουντερ και τριμμένη φρυγανιά για να δέσει το μείγμα. Αν δεν θέλετε να σας μαυρίσουν το λάδι όταν τηγανίζονται, μπορείτε να παραλείψετε το αλεύρι. Προσέξτε όμως, γιατί θα δυσκολευτεί να δέσει το μείγμα χωρίς αλεύρι. Φτιάχνετε μικρά κεφτεδάκια, πλάθοντάς τα στο χέρι σας. Ρίχνετε ελαιόλαδο στο τηγάνι να κάψει καλά. Τηγανίζετε τους κεφτέδες. Στη συνέχεια τους τοποθετείτε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το λάδι τους.
Από 

Μελιτζανοσαλάτα!

Υλικά:
4 φλάσκες μελιτζάνες
3 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι λάδι
χυμό δύο λεμονιών
αλάτι, πιπέρι
λίγη πάπρικα
ελιές για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Πλένετε τις μελιτζάνες και κόβετε τα κοτσάνια. Τις ψήνετε στο φούρνο ολόκληρες μέχρι να μαλακώσουν και να ζαρώσει η φλούδα τους.
Τις κόβετε στη μέση και αδειάζετε την ψίχα τους με ένα κουτάλι. Βάζετε την ψίχα σε ένα μπολ και την κάνετε πουρέ με ένα πιρούνι. Προσθέτετε το σκόρδο, κοπανισμένο, και ρίχνετε λίγο-λίγο το λάδι, ανακατεύοντας συνεχώς. Ολοκληρώνετε ρίχνοντας και το χυμό του λεμονιού. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.
Από 

Σουπιές με σπανάκι!

Υλικά:
1 κονσέρβα τοματάκια
1 ποτήρι κρασί
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλυτζάνι λάδι
αλάτι και πιπέρι
1/2 κιλό σπανάκι
1/4 ματσάκι άνιθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
6 σουπιές καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζετε λάδι να ζεσταθεί και προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Αφού μαλακώσει το κρεμμύδι, πρόσθεστε τις σουπιές, ανακατέψτε ελαφρά και σβήστε με κρασί.
Βάλτε τον πελτέ και την ντομάτα στην κατσαρόλα και ανακατέψτε.
Συμπληρώστε με τον μαϊντανό και τον άνιθο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε το σπανάκι και σκεπάστε την κατσαρόλα.
Αφήστε να σιγοβράσει, σε πολύ χαμηλή φωτιά, περίπου μία ώρα μέχρι να «μελώσει» και να δέσει η σάλτσα του.
Από  laconialive.grhttp://www.laconialive.gr

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι!

 Για γλυκό, πέρα από τον κλασσικό παραδοσιακό χαλβά με το ταχίνι, μπορείτε να προσφέρετε έναν πεντανόστιμο σιμιγδαλένιο χαλβά με πορτοκάλι, που είναι και της εποχής!

Υλικά:
4 ποτήρια νερό
3 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια σιμιγδάλι χονδρό ή 1 χονδρό και 1 ψιλό
1 ποτήρι λάδι
1 ξύλο κανέλλας
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
½ φλ. αμύγδαλο καβουρντισμένο
(για πιο έντονο άρωμα πορτοκαλιού μπορείτε να αντικαταστήσετε μία κούπα νερό στο σιρόπι με χυμό πορτοκαλιού)
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζετε το σιμιγδάλι στο λάδι μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα (προσοχή να μην καεί).
Βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και βράζετε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Ρίχνετε με προσοχή το σιρόπι στον χαλβά και ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει.
Το βάζετε σε φόρμα ή πυρέξ και το αφήνετε να κρυώσει!
laconialive.gr

*Καλαμαράκια τηγανιτά!

Υλικά:
500 γρ. καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα ροδέλες
1/2 φλ. τσαγιού νερό
Χυμό ενός λεμονιού
1 φλ. τσαγιού αλεύρι
αλάτι, πιπέρι (κατά προτίμηση άσπρο)
λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Βάζετε το νερό, το λεμόνι και τα καλαμαράκια σε ένα μπολ, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να μαριναριστούν στο ψυγείο για μία ώρα περίπου.
Σε άλλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι. Στραγγίζετε τα καλαμάρια και τα αλευρώνετε καλά, ένα–ένα. Ζεσταίνετε καλά το λάδι και τηγανίζετε λίγα–λίγα τα καλαμαράκια για 2 λεπτά.
Τα σερβίρετε ζεστά με λεμόνι ή κάποια σάλτσα της αρεσκείας σας.
  

Χταπόδι σχάρας!

Υλικά:
1 χταπόδι
λίγο λάδι
αλάτι, πιπέρι, λεμόνι
Εκτέλεση:
Από το χταπόδι χρησιμοποιείτε μόνο τα πλοκάμια. Τα πλένετε και τα αλείφετε με λάδι. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι.
Ψήνετε σε μέτρια φωτιά στη σχάρα (σε χωνεμένα κάρβουνα ή στο γκριλ), για 5-6 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Τα σερβίρετε ζεστά.

Ρεβυθοκεφτέδες!


Υλικά:
2 κούπες ρεβύθια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 κουτ. σούπας δυόσμο
2 κουτ. σούπας άνιθο
2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
μισό κουτ.γλ. κύμινο
αλάτι-πιπέρι
μισό κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Μουλιάζετε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ σε νερό.
Τα στραγγίζετε και τα πολτοποιείτε σε μπλέντερ.
Τα βάζετε σε ένα μπολ με τα μυρωδικά και όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το ελαιόλαδο).
Αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο να δέσει για τουλάχιστον 1-2 ώρες.
Πλάθετε τους ρεβυθοκεφτέδες και τους βάζοετε σε λαδωμένο ταψί.
Ψήνετε στους 180-190 βαθμούς για 10 λεπτά, τους γυρίζετε και αφήνετε μέχρι να ροδίσουν. Εναλλακτικά μπορείτε να τους τηγανίσετε.
 

Ντοματοκεφτέδες!

Υλικά:
2-3 χοντροκομμένα κρεμμύδια
1 κιλό ντοματάκια (σαντορινιά) χοντροκομμένα
φρέσκο δυόσμο
1 ποτήρι μπύρα
5-6 κουταλιές αλεύρι
Εκτέλεση:
Ανακατεύετε τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να κάνετε ένα μαλακό μείγμα.
Σε ένα τηγάνι ρίχνετε μπόλικο ελαιόλαδο και βάζετε κουταλιά-κουταλιά το μείγμα. Γυρίζετε σταδιακά μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, προσέχοντας να μη σας κολλήσουν.
Μόλις τηγανιστούν, τους βγάζετε από το τηγάνι και τους ακουμπάτε πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Από  laconialive.grhttp://www.laconialive.gr

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Ταραμοσαλάτα πεντανόστιμη !!!

Η συνταγή αυτή είναι της γιαγιάκας μου!!!
Θυμάμαι που περιμέναμε πώς και πώς να φάμε  την πραγματικά υπέροχη ταραμοσαλάτα!!
Κάθε χρόνο όλοι έρχονται τώρα σπίτι μου να φάνε η να τους φτιάξω αυτήν την πραγματικά καταπληκτική πανεύκολη πεντανόστιμη ταραμοσαλάτα!!ΦΤΙΆΞΤΕ ΤΗΝ !!


ΥΛΙΚΑ
250 γραμ.ταραμά [συνήθως αγοράζω κόκκινο,εδώ χρησιμοποίησα άσπρο]
1 κρεμμύδι πολτοποιημένο στο μούλτι
χυμό από 3 λεμόνια
1 μεγάλο ψωμί του τοστ =πακέτο -και μισό μικρό ακόμα πακέτο .και κόρα να έχει δεν πειράζει .
[η γιαγιά έβαζε μπαγιάτικο ψωμί ,αλλά δοκίμασα κατ αυτόν τον τρόπο και γίνετε το ίδιο ωραίος]
2 ποτήρια ελαιόλαδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Εχουμε συγκεντρώσει όλα τα υλικά μας που είναι,ο χυμός από τα λεμόνια,το κρεμμύδι μας τριμμένο,και το ψωμί μουσκεμένο και στιμμένο πολύ καλά,και το λάδι μας .



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1} Βάζουμε στο κάδο του μίξερ το στυμμένο ψωμί ,ανοίγουμε την ταχύτητα στο μεσαίο και το δουλεύουμε σχεδόν 10 λεπτά ,να δείτε να γίνει σαν κρέμα το ψωμί, [δείτε φωτογραφίες].
2} Αρχίζετε σιγά σιγά χωρίς να διακόψετε το χτύπημα και προσθέτετε λίγο λίγο κρεμμύδι ώσπου να τελειώσει όλο.Το κρεμμύδι όταν το τρίψουμε στο μούλτι βγάζει υγρά εσείς θα το στύψτε καθώς θα το παίρνετε .
3} Αρχίζουμε και προσθέτουμε τον ταραμά ,λίγο λίγο το λεμόνι ,λίγο λίγο το λάδι ,εναλλάξ ώσπου να τελειώσουν τα υλικά μας όλα.

ΣΗΜ.Δοκιμάστε τον όσο τον δουλεύετε και ανάλογα με τα γούστα σας προσθέστε ,η αφαιρέστε ,λεμόνι,λάδι παίρνει αρκετό.η γιαγιά έλεγε θυμάμαι ..όσο λάδι του βάζεις τόσο το ρουφάει ! Καλή Σαρακοστή σε όλους μας !!

ΔΕΙΤΕπερισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παντζαροσαλάτα!

Υλικά:
500 γρ. παντζάρια χωρίς τα πράσινα φύλλα τους
1 φλιτζάνι του τσαγιού καρυδόψιχα χοντροκομμένη
2/3 φλιτζανιού του τσαγιού δυόσμο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
ξίδι όσο σας αρέσει
1/2 κρεμμύδι σε ροδέλες
Εκτέλεση:
Βράζετε τα παντζάρια από το προηγούμενο βράδυ σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα ξεφλουδίζετε, τα κόβετε σε κύβους και τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. Τα σκεπάζετε με μεμβράνη και τα αφήνετε στο ψυγείο.
Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος, χτυπάτε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο με το ξίδι, το σκόρδο και το μισό δυόσμο και περιχύνεται τα παντζάρια. Προσθέτετε το κρεμμύδι, τα καρύδια και τον υπόλοιπο δυόσμο, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε.
Από 

Τζισ κεικ με μαρμελάδα φρούτα του δάσους!


.

Υλικά
1 πακέτο και 1/2 μπισκότα digestive
1 τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια το κανονικό μέγεθος το μικρό
1 κρέμα γάλακτος πλήρες προτίμηση στην φυτική το κανονικό μέγεθος
5 κουταλιές ζάχαρη άχνη
1 πλάκα βιτάμ χρησιμοποιούμε το μισό
1 μαρμελάδα φράουλα ,ή φρούτα του δάσους ,ή ότι σας αρέσει αρκεί να μην είναι πηχτή σε περίπτωση που είναι πηχτή περάστε την με λίγες σταγόνες νερό από το μούλτι!



Eκτέλεση
Πολτοποιούμε σε σκόνη τα μπισκότα στο μούλτι να γίνουν σκόνη.
Λιώνουμε το μισό και λίγο παραπάνω βιτάμ ,το ρίχνουμε πάνω στην σκόνη μπισκότα και ανακατεύουμε .Στρώνουμε το μείγμα σε ταψάκι μεγέθους τούρτας και καλό είναι σε ταψάκι τσέρκι που ανοίγει και ψήνουμε για 10 λεπτάκια σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα με προσοχή μην μας αρπάξει .Το βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος παγωμένη πολύ και προσθέτουμε και την αχνη και το τυρί κρέμα χτυπώντας συνέχεια .




Το στρώνουμε από πάνω ομοιόμορφα από τα κρύα πλέον μπισκότα το βάζουμε ψυγείο κι όταν περάσει 1 ώρα στρώνουμε την μαρμελάδα μας από πάνω κι έτοιμο !!Υπέροχη γεύση !! Το βάζουμε ψυγείο.
Αν η μαρμελάδα είναι πηχτή αραιώνουμε με λίγο ζεστό νεράκι.Καλή επιτυχία!!
Σημείωση
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι μαρμελάδα μας αρέσει!
Εγώ έβαλα φράουλα .ΤΕΛΕΙΟΟΟΟ !!!

Συνταγή από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 









Ψητό Γεμιστό Καλαμάρι!




Υλικά για 2 άτομα

1 Φρέσκο Καλαμάρι βάρους περίπου 500 γραμμαρίων
100 Γραμμάρια Φέτα
100 Γραμμάρια Κεφαλογραβιέρα
Μία πιπεριά πορτοκαλί ή κίτρινη βιολογικής καλλιέργειας
Ένα σφηνοπότηρο ούζο
Μία κουταλιά της σούπας λάδι ελιάς
Μία μικρή ντομάτα ζουμερή, αρωματική και «ψημένη» (όχι άγουρη)
Μία κουταλιά του γλυκού ζάχαρη, λευκή
Μαϊντανός φρέσκος
Αλάτι και Πιπέρι

Πλένουμε καλά το καλαμάρι μέσα και έξω, σχίζοντας την εσοχή κάτω από το κεφάλι χωρίς ωστόσο να το κόψουμε τελείως. Κόβουμε την ντομάτα, τη φέτα και την κεφαλογραβιέρα σε κύβους και την πιπεριά (το ένα τέταρτο περίπου) σε μικρές ροδέλες και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε μία μεγάλη κουταλιά λάδι ελιάς, μία μικρή κουταλιά ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ένα σφηνοπότηρο ούζο, και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα ελαφρά. Στο τέλος προσθέτουμε 20 περίπου γραμμάρια φρεσκοκομμένο μαϊντανό.

Γεμίζουμε το καλαμάρι με το μίγμα μας και αν χρειάζεται κλείνουμε τυχόν κενά με μία οδοντογλυφίδα. Τοποθετούμε το καλαμάρι σε αλουμινόχαρτο χωρίς να το κλείσουμε και το μαρινάρουμε με όσο μείγμα έχει απομείνει. Το τοποθετούμε σε προθερμασμένο grill (στους 200 περίπου) ή σε κάρβουνα και το ψήνουμε για 12 με 15 λεπτά γυρίζοντας το συχνά.

Συνοδεύεται με πατατοσαλάτα η ρύζι (το οποίο συνδυάζουμε με τη σάλτσα) και ένα ποτήρι τραγανού και μέτριου όγκου κρασί όπως Μοσχοφίλερο ή Sauvignon Blanc για να αναδείξει τις ντελικάτες νότες του φρέσκου θαλασσινού.
Βασίλης Αντωνάς
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας και μαστίχα!!



Υλικά για  τετράγωνο ταψί πυρέξ
Σιρόπι
1,5 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
Γλυκό
1,5 πακέτο φύλλα κρούστας κομμένα πολύ μικρά κομματάκια τα οποία αφήνουμε όλη νύχτα μέσα σε ένα μεγάλο ταψί να ξεραθούν.την επομένη τα αφρατεύουμε με τα χέρια μας ..να μην είναι καθόλου κολημένα  μεταξύ τους
1 κούπα ζάχαρη
5 αυγά
1 βανίλια σε χαρτάκι που γράφει απ έξω βανίλια με ζάχαρη και πορτοκάλι
ξύσμα 2 πορτοκαλιών ακέρωτων
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1 κούπα σπορέλαιο ίσως λιγότερο
1 κούπα γάλα
1 μεγάλη κουταλιά μπαικιν το οποίο ρίχνομαι μέσα στο γάλα να φούσκωση
5-6 σπυριά μαστίχας τα οποία κοπανίζουμαι στο γουδί με λίγη από την ζάχαρη της συνταγής
λίγα αμύγδαλα φιλέ για το πασπάλισμα
Φρόστινγ κρέμας γάλακτος
300 γρ.κρέμα γάλακτος κρύα από το ψυγείο
200 γρ.τυρί κρέμα
βανίλια
1 κούπα ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση σιρόπι
Φτιάχνουμαι το σιρόπι και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλι βαθύ και ξαφρίζομε συνέχεια διότι ο χυμός φουσκώνει.
Αφήνουμε να βράσει περίπου 10 λεπτά από το σημείο βρασμού και κατεβάζομε από την φωτιά αφήνουμε να κρυώσει.

Γλυκό.
Χτυπάμε την ζάχαρη τα αυγά το ξύσμα την βανίλια την κοπανισμένη μαστίχα πολύ καλά να πήξουν και να αφρατέψουν.ρίχνουμε μέσα το σπορέλαιο ανακατεύοντας συνέχεια,το γάλα με το μπαικιν,τον χυμό χτυπάμε καλά να ενσωματωθούν. 
Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνομαι μέσα σαν βροχή τα φύλλα.ανακατεύομαι με ένα κουτάλι καλά να πάει παντού το φύλλο και να έχομε ομοιογενές μείγμα.
έχομε λαδώσει ένα ταψί και ρίχνομε μέσα το μείγμα.προσέχομαι να μην έχει καθόλου σβώλους από το φύλλο.πασπαλίζομαι με αμύγδαλο φιλέ και ψήνομαι 180 με 200 βαθμούς περίπου 40 λεπτά.
Θα το δείτε να εχει φουσκώσει  και να πάρει έντονο χρώμα.προσοχή μην το καεί.
Βγάζετε από τον φούρνο,το αφήνετε λίγο να ηρεμήσει και μετά με κουτάλα ρίχνετε προσεκτικά από πάνω το σιρόπι.
Αφήνετε να το πιεί και αφού κρυώσει σερβίρετε.
Προσθέτομε  μια γενναία κουταλιά από το φρόστινγκ κι απολαμβάνετε.
Φρόστινγ κρέμας γάλακτος.
Χτυπάτε τα υλικά ολα σε ένα μπολ μεταλικό  μέχρι να γίνει σαντιγί.
Προσοχή μην παραχτυπήσετε.
Οταν το δείτε και πήξει και κάνει σαν κύμματα σταματήστε και βάλτε την  στο ψυγείο να περιμένει  μέχρι να σερβίρετε.Καλή επιτυχία!!
Από 
Roula's sweet corner·
ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ - ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κουλουράκια Φανταστικά !!


ΥΛΙΚΑ

 400γρ. βούτυρο Lurpak σοφτ ανάλατο
550γρ. ζάχαρη
6 αυγά
200γρ. γάλα
100γρ. χυμό πορτοκάλι
1 φακελάκι αμμωνία [θα τη διαλύσουμε στο χυμό πορτοκάλι]
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
1 μπέικιν πάουντερ
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει για να έχουμε μια ζύμη μαλακιά που δεν θα κολλάει στο χέρι...[περίπου 2 κιλά αλεύρι]
Για το άλειμμα 2 κρόκοι αυγού με 4κ.σ. γάλα.



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το μπέικιν πάουντερ.
Με μίξερ, χτυπάμε βούτυρο και ζάχαρη για 6΄-7΄λεπτά, να αφρατέψει καλά και να γίνει κρέμα.
Προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, και το αλάτι.
Ένα ένα ρίχνουμε τα αβγά χτυπώντας πολύ καλά το μείγμα.Προσθέτουμε και το γάλα.
Διαλύουμε την αμμωνία στο χυμό και τα προσθέτουμε και αυτά στο μείγμα.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε.
Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη και εύπλαστη.
Πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε. Τα αραδιάζομαι σε λαμαρίνες.
Αλείφουμε με διάλυμα αυγού.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς αέρα για 10'-15'λεπτά
 Από Mina Papa 

ΔΕΙΤΕ περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ