Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Τυροπιτάκια τετράγωνα με τραγανό φύλλο σφολιάτας.



ΓΕΜΙΣΗ

μαλακή Φέτα Καλαβρύτων., μυτζήθρα Καλαβρύτων, 2 κ. σ γάλα εβαπορέ (αν χρειαστεί), 2 αυγά, άσπρο πιπέρι, , Δυόσμο (προαιρετικά, αν σας αρέσει)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΕΤΟΙΜΑΖΩ ΤΗ ΖΥΜΗ

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι ,κάνουμε μια γούβα και ρίχνουμε μέσα το αραβοσιτέλαιο , το τσίπουρο, το αλάτι και τα τρίβουμε με τα χέρια μας ώστε το αλεύρι μας να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό και σιγά- σιγά και με τα χέρια ζυμώνουμε και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια αφράτη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. 

Την κάνουμε μια μεγάλη μπάλα και την κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια.
Παίρνουμε το ένα κομμάτι και ανοίγουμε ένα αρκετά μεγαλούτσικο φύλλο με τον πλάστη . Το βουτυρώνουμε με το Άριστον και το διπλώνουμε βουτυρώνοντας όπως κάνουμε για να φτιάξουμε σφολιάτα. Στο τέλος έχουμε ένα πακετάκι . Κάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Βάζουμε και τα 2 πακετάκια ζύμης στο ψυγείο καλυμμένα με μεμβράνη για 2-3 ώρες. Όσο τα αφήνουμε στο ψυγείο τόσο το καλύτερο

ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΟΛ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Βάζουμε τα υλικά της γέμισης και τα αναμειγνύουμε να ενωθούν πολύ καλά


ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2- 3 ΩΡΕΣ

Παίρνουμε το ένα πακετάκι ζύμης , ανοίγουμε φύλλο και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Σε κάθε κομμάτι βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά από τη γέμιση και το διπλώνουμε σε τετράγωνο σχήμα. Συνεχίζουμε και με το άλλο πακετάκι ζύμης την ίδια διαδικασία.
Τα βάζουμε στη λαμαρίνα φούρνου που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε ένα κρόκο αυγού με 2 κ. σ γάλα και αλείφουμε τα τυροπιτάκια .. Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 30- 40 λεπτά.

 


Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Πασχαλινά τσουρέκια.

ΥΛΙΚΑ:

Για τη μαγιά:

60γρ. μαγιά νωπή
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
Νερό χλιαρό

Για τη ζύμη:

8 κούπες τσαγιού αλεύρι για τσουρέκια(δυνατό)
1 κούπα μαργαρίνη 250gr.
3 αυγά μεγάλα
1 ¼ κούπας ζάχαρη
¾ κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
1 ½ κούπας γάλα φρέσκο πλήρες
2 κουτ. γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
Λίγη έξτρα μαργαρίνη

Διάλυμα αυγού για επάλειψη
Φιλέ αμυγδάλου
1 κόκκινο αυγό (προαιρετικά αν θέλουμε να το διακοσμήσουμε)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και διαλύουμε με το χλιαρό νερό. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 5’-10’ να βγάλει φουσκάλες (να αφρίσει).
2. Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αφού λιώσει καλά η μαργαρίνη προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει κι αυτή.
3. Σ ‘ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τα προσθέτουμε στη μαργαρίνη. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι χαμηλή.
4. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη μαστίχα, το μαχλέπι και την ενεργοποιημένη μαγιά, προσθέτουμε το μίγμα του αυγού με τη μαργαρίνη και χτυπάμε με τον γάντζο για 10’ η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη, βουτυράτη και να μην κολλάει στα χέρια.
5. Βουτάμε τα χέρια μας στην έξτρα μαργαρίνη που έχουμε λιωμένη και μαζεύουμε τη ζύμη από τον κάδο.
6. Βάζουμε σε ζεστό μέρος να τριπλασιαστεί σε όγκο. Περίπου για 2 ώρες. Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στην ζύμη και δεν έχει επαναφορά τότε είναι έτοιμη.
7. Όταν φουσκώσει φτιάχνουμε σε πλεξούδες και τοποθετούμε σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα να φουσκώσουν για μία ώρα.
8. Αφού φουσκώσουν χτυπάμε 1 αυγό με 1 κουταλιά ζάχαρη και 1 κουταλιά νερό και αλείφουμε καλά με το διάλυμα και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ, αφήνουμε για 15’ ακόμα και ψήνουμε.
9. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° C αντιστάσεις για 45’ περίπου ή στους 160° C αέρα για 45 λεπτά περίπου.
Αφού κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.
Μαρία Ρούπου gefseis-evias.

Το πιο αφράτο και μαλακό κέικ πορτοκαλιού με γλάσο κακάο!!!





Πανεύκολο χωρίς μίξερ και πεντανόστιμο!!!
ΥΛΙΚΑ
3 1/2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κούπες χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
2/3 κούπας (150 ml) σπορέλαιο
1 1/2 κούπα ή 1 3/4 άχνη ζάχαρη για λίγο πιο γλυκό
1 κ.γ κοφτό σόδα
ξύσμα 2 πορτοκαλιών
2 βανίλιες
1 1/2 με 2 κ.σ κακάο
1 πρέζα αλάτι

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΚΑΚΑΟ
125 γρ.μαργαρίνη
6 γεμάτες κ.σ ζάχαρη
4 κ.σ κακάο
3 κ.σ νερό
1 βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Σ'ένα μπολ βάζω την άχνη,το λάδι,τον χυμό,το ξύσμα και το αλάτι και ανακατεύω με ένα σύρμα για 1 λεπτο.
Σ ένα άλλο μπολ ανακατεύω το αλεύρι κοσκινισμένο με τη σόδα και τις βανίλιες και το ρίχνω στο υγρό μίγμα.Ανακατέυω πάλι με το σύρμα για 1 ακόμη λεπτό ίσα να ενωθούν.(Δεν παιδεύω πολύ το μίγμα.)Πρέπει να είναι αφράτο και να μην ''γλιτσιάσει'' από το πολύ ανακάτεμα.
Κρατάω το 1/3 του μίγματος και εκει προσθέτω το κακάο.
Βουτυρώνω με μαργαρίνη και αλευρώνω μια μεγάλη φόρμα για κέικ ή ένα ταψάκι 28 εκ.και αδειάζω μέσα το λευκό μίγμα.Ρίχνω κουταλιές από το σκούρο μίγμα και με ενα μαχαιρι κανω σχλεδια να ανακατευτουν λίγο.Ψήνω στους 170 για 45-50 λεπτα περιπου.Στα 45 το τσεκαρω.

Σ ένα κατσαρολάκι ρίχνω το νερό.μαργαρίνη,ζάχαρη και κακάο και ανακατεύω σε χαμηλή φωτιά να λιωσουν καλά.Προσθέτω στο τέλος και τη βανίλια.Αφού κρυώσει λίγο το κέικ το περιχύνω με το γλάσο(χλιαρό κι αυτό) πάνω σε μια σχάρα.Αλλιως περιμένω να κρυώσει και να ''στεκάρει''το γλασο και απλά το στρώνω με μια σπάτουλα πάνω στο κέικ.
Μπορείτε αν θέλετε να παραλείψετε εντελώς το κακάο μέσα στο κέικ.Είναι κι έτσι πεντανόστιμο!!!
Η ΚΟΥΠΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ 250 ml Η ΑΛΛΙΩΣ ΤΟΥ ΝΕΣ!
Συνταγή από την φίλη Σόφη Τσιώπου-- Οι Λιχουδιές της Σόφης

Μουστοκούλουρα αφράτα.

Γαλακτομπουρεκο εύκολο ρολό!




Για όσους δεν θέλουν να τρώνε μόνο...κρέμα όπως κι εγώ!!!
Φανταστική και πανεύκολη κρέμα,τυλιγμένη σε κριτσανιστό και μελωμένο φύλλο που παραμένει τραγανό και την επόμενη μέρα με το σωστό σιρόπι!!!
Δοκιμάστε το και θα ξετρελαθείτε!!!

ΥΛΙΚΑ
200 γρ.βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 λίτρο γάλα φρέσκο
4 αυγά σε θερμ.δωμ.
1 κούπα ζάχαρη όχι γεμάτη (200 γρ.)
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό όχι γεμάτη (150 γρ.)
1 κ.σ φρέσκο αγελαδινό βούτυρο (50 γρ.)
2 βανίλιες

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 κιλό ζάχαρη
600 γρ.νερό
χυμό 1/2 λεμονιού
1 βανίλια
φλούδα πορτοκαλιού
1 ξύλο κανέλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη 2-3 λεπτά και προσθέτω το σιμιγδάλι και το γάλα χτυπώντας για 1 λεπτό ακόμα.
Αδειάζω το περιεχόμενο σε κατσαρόλα και ανακατεύοντας συνεχώς βράζω μέχρι να δέσει η κρέμα.Όταν δέσει ρίχνω τις βανίλιες και το βούτυρο.Την αδειάζω σε ένα μπολ την σκεπάζω με μεμβράνη και την αφήνω να κρυώσει λίγο.
Ανοίγω τα φύλλα μου και τα κόβω με μαχαίρι στη μέση.
Παίρνω 2 φύλλα τη φορά βουτυρώνοντας ανάμεσα και από πάνω και βάζω από 1 κ.σ κρέμα στην άκρη του φύλλου.Γυρίζω τις 2 πλευρές προς τα μέσα και στη συνέχεια τυλίγω ρολό.Όταν φτάσω κάπου στη μέση του ρολού,βουτυρώνω ξανά και συνεχίζω να ρολάρω.
Τοποθετώ τα ρολά μου σε βουτυρωμένο ταψάκι.
Βγαίνουν 14 ατομικά γαλακτομπούρεκα.
Βουτυρώνω με το υπόλοιπο βούτυρο την επιφάνεια απο τα ρολά και ψήνω στους 180 για 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά καλά.
Εντωμεταξύ βράζω το σιρόπι 5-6 λεπτά να δέσει.Και εδώ είναι το μυστικό.Ενα αραιό σιρόπι θα μας ''παπαρώσει''το φύλλο και αυτό δεν το θέλουμε!!
Μετά τα 6 λεπτά ρίχνω τη βανίλια και σιροπιάζω το καυτό γλυκό με το καυτό σιρόπι.
Το σιρόπι δεν είναι πολύ,θα το ρουφήξει όλο!
Παραμένει τραγανό και την επόμενη μέρα,αλλα΄εκτός ψυγείου!
Αν περισσέψει και την τρίτη μέρα (που δεν νομίζω) τότε το βάζω ψυγείο.







Σοκολατένιο γλυκό ψυγείου σε λιγότερο από 10 λεπτά.

Ένα λαχταριστό σοκολατένιο γλυκό με μπισκότα που γίνεται πανεύκολα και μας φέρνει στη μνήμη γεύση από τα παιδικά μας χρόνια.

ΥΛΙΚΑ

1 λίτρο γάλα

2 βανίλιες

4 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ

1 φλιτζάνι ζάχαρη

2 κουταλιές σούπας κακάο

100-150 γρ κουβερτούρα

1 πακέτο πτι μπερ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε λίγο κρύο νερό διαλύουμε το κορν φλάουρ

Ρίχνουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ενσωματωθούν τα συστατικά και να διαλυθεί το κακάο

Αφήνουμε λίγο να ζεσταθεί το μείγμα και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει.

Στην συνέχεια το κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομματάκια.

Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να αρχίσει το μείγμα να κρυώνει.

Στρώνουμε μία σειρά μπισκότα σε ένα πυρέξ ή ένα τετράγωνο ταψάκι αφού πρώτα τα βουτήξουμε στο γάλα, και ρίχνουμε από πάνω μία στρώση σοκολάτας.

Επαναλαμβάνουμε την στρώση μπισκότα σοκολάτα και το γλυκό μας είναι έτοιμο

Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το τοποθετούμε στο ψυγείο για μία ώρα.

Και μετά γιαμ γιαμ!
olasimera.gr

Τζιζ κέικ με βάση σπιτικά μπισκοτάκια!




Το δικό μου τσηζ κέικ με σπιτικά μπισκοτάκια που περίσσεψαν στο σπίτι.Ότι μπισκοτάκια ή κουλουράκια έχουμε δεν τα πετάμε,αλλά φτιάχνουμε ένα γρήγορο και φανταστικό γλυκάκι!!!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ
250 γρ.μπισκότα ή κουλούρια (εγώ έβαλα τις ''Γατίσιες Πατουσίτσες''χωρίς την εσωτερική γέμιση)
100 γρ.μαργαρίνη (μπορούμε να βάλουμε και 80 γρ.) σε θερμ.δωμ.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
600 γρ.τυρί κρέμα σε θερμ.δωμ.
1 φακελάκι γκαρνί σκόνη (λευκή σαντιγι)
200 γρ.γάλα κρύο
1 βανίλια
1/2 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
300 γρ.γλυκό βύσινο με το σιρόπι του ή μαρμελάδα με κομματάκια φρούτου (εγώ εβαλα σπιτικό γλυκό βύσινο)
1/2 με 3/4 κούπα νερό
1 κ.σ κορν φλάουρ (κοφτή)
Ή μπορούμε να παραλείψουμε όλα τα παραπάνω και χρησιμοποιήσουμε σκέτο το γλυκό ή μαρμελάδα της αρεσκείας μας!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Σ'ένα κατσαρολάκι βάζω όλα τα υλικά για την σάλτσα και βράζω μέχρι να πυκνώσει.Αφήνω στην άκρη να κρυώσει.
Στο μουλτι ή σε πολυμηχάνημα με κόφτη ρίχνω τα μπισκότα και το βούτυρο και τα αλέθω να ενωθούν και να γίνουν σαν άμμος.
Στρώνω το μίγμα μπισκότου σε τσέρκι 26-28 εκ.και το πατάω με την ανάποδη ενός κουταλιού να το ισιώσω.
Σ'ένα μπολ χτυπάω το γκαρνί με το γάλα σε σαντιγί.
Στο μπολ του μίξερ ρίχνω το τυρί κρέμα και το ζαχαρούχο και τα χτυπάω για 1 λεπτό.Προσθέτω και την σαντιγι να ενωθεί χτυπώντας άλλο 1 λεπτό.

Αδειάζω το μιγμα αυτό πάνω από τη βάση μπισκότου και βάζω το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει καλά 3-4 ωρίτσες.
Αφου παγώσει και λίγο πριν σερβίρω στρώνω απο πάνω τη σάλτσα μου.
Πανεύκολο και πεντανόστιμο!
Ευχαριστώ την φίλη Σόφη Τσιώπου Οι Λιχουδιές της Σόφηςγια την παραχώρηση της υπέροχης συνταγής της στην σελίδα!! 

Πατατοκροκέτες.



Υλικά
4 μεγάλες πατάτες πολύ καλά βρασμένες
3 αβγά
2 μεγάλα κρεμμύδια περασμένα στο μπλέντερ
3 φλιτζάνια αγνό παρθένο ελαιόλαδοδο
1 1/2 φλιτζάνι γάλα
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 φλιτζάνια κεφαλογραβιέρα πικάντικη
1 φλιτζάνι φρυγανιά
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαιντανό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Εκτέλεση
Περνάτε τις πατάτες αφού τις έχετε ξεφλουδίσει στο μύλο του πουρέ. Σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι με το βούτυρο και προσέχετε να μην σας μαυρίσει.
Βάζω το πουρέ της πατάτας σε μια λεκανίτσα κάνω μια λακούβα και ρίχνω τα αβγά ,το γάλα,την κεφαλογραβιέρα,το κρεμμύδι με το βούτυρο ,τον μαιντανό,αλάτι,πιπέρι,μοσχοκάρυδο. Δουλεύω όλα τα υλικά μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιογενές. Και τέλος προσθέτετε την φρυγανιά για να σφίξει το μείγμα.Το αφήνω στο ψυγείο 2 ώρες νά σφίξει.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο να κάψει και τα ρίχνετε μέσα αφού τα έχετε πλάσει σαν κεφτεδάκια. Περιμένετε να ροδίσουν τα βγάζετε σε χαρτί κουζίνα

Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Γλυκό ψυγείου με φρυγανιές και κρέμα φράουλα.




Ένα εύκολο γλυκάκι για όσους νηστεύουν αλλά και όχι ..και θέλουν κάτι γλυκό,δροσερό και γευστικότατο!!!

ΥΛΙΚΑ
2 πακέτα φρυγανιές περιπου
ΣΙΡΟΠΙ
21/2 κούπες ζάχαρη
2/12 κούπες νερό
χυμό 1/2 λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλα
1 βανίλια
4 κ.σ ποτό φράουλα (προαιρετικά)

ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑ
1 λίτρο ρόφημα σόγιας (αυτό που μοιάζει με γάλα)
6 κ.σ άνθος αραβοσίτου βανίλια (για ζεστή κρέμα)
4-5 κ.σ ζάχαρη
2 βανίλιες
2 κ.σ μαργαρίνη (100 γρ.)
ΚΡΕΜΑ ΦΡΑΟΥΛΑ
500 γρ. φράουλες πλυμένες και καθαρισμένες
7-8 κ.σ ζάχαρη
1 κ.σ γεμάτη κορν φλάουρ
1 βανίλια

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΙΓΥ
2 φακελάκια γκαρνί ή μόρφατ σε σκόνη βανίλια
400 ml ρόφημα σόγιας
ή (500 γρ.φυτική κρέμα την πράσινη χτυπημένης σε σαντιγί με 3 κ.σ άχνη και 2 βανίλιες).

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
1)-Πολτοποιώ τις φράουλες με όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ και το αφήνω στην άκρη.
2)-Σε μια κατσαρόλα ρίχνω το ρόφημα σόγιας και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω καλά να λιώσει το άνθος αραβοσίτου.Έπειτα βάζω την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύω συνεχώς να δέσει η κρέμα.
3)-Βράζω το σιρόπι 1 λεπτό μόνο και ρίχνω τη βανίλια στο τέλος και το ποτό.Στρώνω τις μισές φρυγανιές σε ένα ταψάκι 25Χ30 περίπου και ρίχνω από πάνω το μισό σιρόπι όπως είναι καυτό.
Αφήνω 2-3 λεπτά να το ρουφήξουν και ρίχνω από πάνω την κρέμα βανίλιας όπως είναι καυτή.Έπειτα τις υπόλοιπες φρυγανιές τις βουτάω μια μια στο καυτό σιρόπι και τις στρώνω πάνω από την κρέμα.
4)-Ρίχνω τον πολτό φράουλας σε ένα κατσαρόλι και βράζω να δέσει σε κρέμα.Αδειάζω την κρέμα φράουλας πάνω από τις φρυγανιές.

5)-Τέλος χτυπάω τα γκαρνι με το ρόφημα σόγιας σε σαντιγι ή χτυπάω την φυτικη κρέμα σε σαντιγι και απλώνω από πάνω,αφού κρυώσει πρώτα το γλυκό.Κρατάω λίγη σαντιγι να γαρνίρω στο τέλος.Βάζω το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει καλά.Είναι δροσερό,αναλαφρο και πεντανόστιμο!!!
EΠΙΣΗΣ ΑΝ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΓΚΑΡΝΙ ΚΑΙ Η ΦΥΤΙΚΗ ΚΡΕΜΑ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΒΑΛΤΕ ΣΑΝΤΙΓΙ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΡΕΜΑ ΦΥΤΙΚΗ ΣΟΓΙΑΣ Ή ΧΤΥΠΗΣΤΕ ΣΕ ΣΑΝΤΙΓΙ ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ!!!

Ευχαριστώ την φίλη Σόφη Τσιώπου για την παραχώρηση της συνταγής Οι Λιχουδιές της Σόφης

Αμυγδαλωτά παραδοσιακά.



ΥΛΙΚΑ
8 ασπράδια,
1 κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοκομμένα
500 γρ. ζάχαρη (250 gr 'άχνη-250 gr κανονική ψιλή)
1 ποτηράκι ούζο
Ξύσμα από ένα λεμόνι
2 βανίλιες
Αμύγδαλα ολόκληρα
Ανθόνερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε πολύ καλά τα ασπράδια μαρέγκα και στην συνεχεία μαζί με την ζάχαρη.
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αμύγδαλο, ούζο, ξύσμα λεμόνι, βανίλιες τα ανακατεύουμε καλά και σιγά -σιγά ρίχνουμε την μαρέγκα το μείγμα να είναι κανονικό όχι αραιό και απλώσουν τα αμυγδαλωτά στο ψήσιμο.
Εχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 c αερόθερμο. Στρώνουμε στο ταψί αντικολητικό χαρτί. Δίνουμε ότι σχήμα θέλουμε και από πάνω βάζουμε ένα ολόκληρο αμύγδαλο. Ψήνουμε στους 180 c για 20 λεπτά. Οταν το βγάλουμε από τον φούρνο το ραντίζουμε με ανθόνερο, επίσης βάζουμε και κάτω από την λαδόκολλα για να μπορεί να ξεκολλήσει εύκολα. Τα τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη να μην παίρνουν αέρα και σκληρύνουν.
Σοφία Εφη Λούκα=gefseis-evias

Σαπουνέ χαλβάς.

 ΥΛΙΚΑ
8 ποτήρια νερό
4 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια κόρν –φλάουερ
1 ποτήρι βούτυρο (μαργαρίνη)
Αμύγδαλα ασπρισμένα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάχνουμε το σιρόπι όπως συνήθως βράζοντας νερό και ζάχαρη. Βάζουμε το βούτυρο να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κόρν –φλάουερ, το ανακατεύουμε, ρίχνουμε τα αμύγδαλα να πάρουν λίγο χρώμα και σιγά σιγά προσθέτουμε το σιρόπι και ανακατεύουμε μέχρι να μας πήξει ο χαλβάς.
Βάζουμε τον χαλβά σε ταψάκι τον στρώνουμε ομοιόμορφα ρίχνουμε ζαχαρη από πάνω και σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς τον ψήνουμε για λίγο να κάνει κρούστα!!!Καλή επιτυχία!!
Περισσότερες συνταγές πατηστε ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Ευχαριστώ την φίλη της σελίδας Meri Peristeri  για την συνταγή που έστειλε έγινε υπέροχος !!


Σοκολατόπιτα.



ΥΛΙΚΑ:
5 αυγά
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι γάλα
2 ποτήρια φαρίνα αλεύρι
1/2 ποτήρι κακάο σκόνη
1 μπεϊκιν παουντερ
1 βανίλια
1 Βιτάμ σε χάρτινη συσκευασία σε θερμοκρασία δωματίου

Για το σιρόπι:
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη

Για το γλάσο
1 φλυτζανάκι του ελληνικού καφέ, γάλα (ίσως και λίγο παραπάνω)
1 κουταλιά σούπας Βιτάμ
1 νουκρέμα (τη μεσαία συσκευασία)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί στο κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε για 5 λεπτά.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί με διαστάσεις περίπου 40x20 εκατοστά, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε στους 180 για 45 λεπτά με 1 ώρα περίπου. 

Το σιρόπι το βράζουμε 5 λεπτά. 

 Κάνουμε τρυπούλες σε πολλά σημεία στο κέικ και το σιροπιάζομαι έχοντας ζεστό το κέικ και κρύο το σιρόπι και όταν κρυώσουν και τα δύο, τότε ρίχνουμε σιγά-σιγά το γλάσο, το οποίο φτιάχνουμε ως εξής: 

Ζεσταίνουμε λίγο σε χαμηλή φωτιά το γάλα, ρίχνουμε τη νουκρέμα και τέλος το βούτυρο.
Ανακατεύουμε ώσπου να γυαλίσει το μείγμα.
Αν μας φανεί σφιχτό, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο γαλατάκι ακόμα!
Από Αgriro Porpatoneli

Φράουλα γλυκό.



ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φράουλες γλυκιές αλλά σφιχτές
700 - 800 γραμ. ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
¼ φλιτζάνι χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες. Αφαιρούμε προσεκτικά τα κοτσανάκια τους και δεν πιέζουμε τα φρούτα για να μη μας λιώσουν, αφήνοντάς τα ολόκληρα.
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και αμέσως μόλις αρχίσει αρχίσει να δένει ελαφρά το σιρόπι ρίχνουμε τις φράουλες και τις αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά περίπου. Ξαφρίζουμε συνεχώς για να μη σκουρύνει το σιρόπι τους και να είναι διαυγές.

Αφού μαλακώσουν οι φράουλες παρατηρούμε αν έχει δέσει το σιρόπι ελέγχοντας με το γνωστό τρόπο της σταγόνας σε ένα καθαρό πιατάκι. Αν η σταγόνα σταθεί στο πιατάκι το σιρόπι μας είναι έτοιμο. Τότε ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, τις αφήνουμε να πάρουν ακόμα μια βράση και τις κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το γλυκό μας είναι έτοιμο.


Αν χρειάζεται κι άλλο δέσιμο βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα τις φράουλες σε ένα μπωλ για να μη λιώσουν και συνεχίζουμε το βράσιμο του σιροπιού και κατόπιν ρίχνουμε μέσα τις φράουλες, το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε όπως προηγουμένως είπαμε.
Αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα στο ψυγείο.
Διατηρείται πολύ !!!ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πασχαλινά κουλουράκια.


ΥΛΙΚΑ
400 γρμ. Βούτυρο ή φυτίνη
½ κιλό ζάχαρη
6 αυγά( χώρια τους κρόκους από το ασπράδι)
½ ποτήρι γάλα
10 γρμ. Αμμωνία
Λίγο ξύσμα πορτοκάλι (προαιρετικά)
2 βανίλιες
Αλεύρι μαλακό όσο πάρουν(περίπου 1 ½ κιλό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη 5-10’ να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα , ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους το ξύσμα πορτοκάλι και τις βανίλιες, στο γάλα διαλύουμε την αμμωνία και προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε, χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και διπλώνουμε σίγα-σιγά στο μείγμα με τη ζάχαρη, τέλος προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο να γίνει μία ζύμη μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια μας. Αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Πλάθουμε σε μικρές πλεξούδες, χτυπάμε ένα αυγό με λίγο γάλα και αλείφουμε τα κουλουράκια, ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Από Μαρία Ρούπα gefseis-evias.


Τηγανόψωμα.

Υλικά:
1/2 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά
Λίγο λάδι
Λίγο χλιαρό νερό
Μυζήθρα βαρελίσια
Λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε σε χοντρό στρογγυλό φύλλο, περίπου στο μέγεθος ενός πιάτου. Ανοίγουμε φύλλο χονδρουλό, το κόβουμε με ένα πιάτο στρογγυλή πίτα και το αλείφουμε με μυζήθρα βαρελίσια.
Το σκεπάζουμε από πάνω με άλλο ένα ίδιο φύλλο, βρέχουμε τις άκρες να κολλήσουν και τις πατάμε με πηρούνι. Αφού έχουμε κάψει το λάδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τηγανίζουμε τα τηγανόψωμα μέχρι να ροδίσουν και απο τις 2 πλευρές.
Συνηθίζω μόλις τα βγάζω απο το τηγάνι, να τα ανοίγω και να τους βάζω φέτες ντομάτας μέσα.
Δοκιμάστε τα!
Γιώτα Αλούκου