Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο!



 ΥΛΙΚΑ
500 γραμ αλεύρι
1 κουτ.γλυκού αλάτι
3 κουτ σούπας λάδι
ΓΕΜΙΣΗ
5 αυγά
1 κιλό φέτα
1 μικρό κουτάκι γάλα εβαπορέ η μια μικρή κρέμα γάλακτος





ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάχνουμε το φύλο και κόβουμε 6 μπαλάκια να γίνουν 6 φύλα.

Ανοιξτε τα με τον τρόπο που λέω .
Σε ενα μπώλ έχετε θρυματίσει την φέτα μ ενα πιρούνι,ρίχνετε τα αυγά,πιπεράκι,και την κρέμα ,η το νουνού,ανακατεύετε καλά και σε ενα ταψί βάζετε λιγο λάδι σε ολη την επιφάνειά του και φύλλο και λάδωμα 2 φύλλα από κάτω ,μετά γέμιση εδώ κι εκεί διάσπαρτη την μισή,ξανά φύλλο ,λάδι,γέμιση ολη πλέον και από πάνω άλλα 2 φύλα ,χαράσουμε και βάζουμε σε όλη την επιφάνεια λάδι με αυγό [χτυπάμε ένα αυγό με 1 φλυτζανάκι του καφέ λάδι]ψηνουμε σε προθερμασμένο φούρνο περίπου 35 λεπτά . 
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



 Πολύ ωραίο φύλλο για όλες της πίτες μας
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο ολόκληρο αλεύρι [αλατίνη]
1 πακέτο νισεστέ [το βρίσκουμε στα ράφια των souper market]γιατί πολλοι με ρωτάνε τι ειναι αυτό
6 κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλάκια κοφτά αλάτι
νερό από την βρύση κατ ευθείαν [δεν χρειάζετε χλιαρό αλλά οχι και πάγος ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Εχουμε ενα μπώλ ,αδειάζουμε μέσα ολο το πακέτο αλεύρι ,ρίχνουμε και το λάδι.και το αλάτι ,ανακατεύουμε ολα τα υλικά και μετά σιγά σιγά ρίχνουμε λίγο λίγο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη ελαστική ,ούτε πολύ σφιχτή ,ούτε πολύ μαλακιά.ζυμώνουμε καλά και κόβουμε την ζύμη στο μέγεθος ενός μικρού μήλου βγαίνουνε περίπου 11 με 12 μπαλάκια .Τα καλύπτουμε με το νιστεσέ και τα αφήνουμε κανένα εικοσάλεπτο σκεπασμένα να ξεκουραστούν .Τώρα [εδώ προσοχή],σε ΄μία καθαρή επιφάνεια ρίχνετε νισεστέ ,παίρνετε ενα μπαλάκι και με τον ψιλό πλάστη το πατάτε λίγο και αφού το πασπαλίσετε με νισεστέ ξανά [το κάνει τραγανό]πλάθετε και το φτάνετε στο μέγεθος ενός μεγάλου ρηχού πιάτου ,το ξαναπασπαλίζετε με νισεστέ και το βάζετε στην άκρη ,επαναλαμβάνετε το ίδιο με ολα τα μπαλάκια ,άνοιγμα στο μέγεθος ενός πιάτου ,νισεστέ πασπάλισμα ,και στην άκρη .Αφου κάνετε ολη αυτή την διαδικασία ρίχνετε ξανά στην επιφάνεια του πάγκου νισεστέ πασπαλίζετε και παίρνετε 1 φύλλο [να ειναι με νισεστέ αρκετό δηλαδή πασπαλισμένο]από πάνω .κι αλλο φύλλο [νισεστέ .από πάνω κι άλλο φυλλο νισεστέ ,δηλαδή τρία το ένα πάνω από το άλλο , με το πλάστη  τον τυλίγετε και πλάθετε με 3 -4 κινήσεις έχετε τρία υπέροχα λεπτά σαν τσιγαρόχαρτο φύλλα ,ιδανικό για πίτες 

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Κιμαδόπιτα!


ΥΛΙΚΑ
για το φύλλο
500 γραμ.αλεύρι γιά όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές σούπας λάδι
1 κουταλιά σούπας ξύδι
αλάτι
1 κουτί νισεστέ [δέν το χρησιμοποιούμε ολο]΄
ΓΕΜΙΣΗ
500 γραμ.κιμά
5 κρεμμύδια μέτρια ξερά
1 ποτήρι του νερού κρασί λευκό
2 αυγά για μέσα
1 αυγό για επάνω από το φύλλο
1 τέταρτο κεφαλογραβιέρα χοντροτριμμένη
4 κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο





ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΕΜΙΣΗΣ
Βάζουμε στο τηγάνι το λάδι ,τα κρεμμύδια ,το κιμά και τα σοτάρουμε.

Μόλις πάρει χρώμα ρίχνουμε μέσα αλάτι,πιπέρι,και το κρασί και σιγοβράζουμε μέχρι να το πιεί ολο και να στεγνώσει.
Αποσύρομαι το τηγάνι από το μάτι της κουζίνας και,οταν κρυώσει λίγο προσθέτουμε το τριμμένο τυρί,κι όταν κρυώσει πιο πολύ προσθέτουμε και τα δύο τα αυγά χτυπημένα .
Ανακατεύουμε καλά. Λαδώνουμε ενα ταψί στρώνουμε ενα φύλλο, λάδωμα παντού το φύλλο και βάζουμε και δεύτερο φύλλο και ξαναλαδώνουμε, 
Βάζουμε λίγη γέμιση ,διάσπαρτη,μετά ξανά ένα φύλλο και ξανά λάδωμα και γέμιση διάσπαρτη,ξανά φύλλο και λάδωμα και γέμιση ,και τέλος 3 φύλλα από πάνω .
Στρίβουμε τις άκρες καλά,χαράσουμε την πίτα μας σε τετράγωνα κομμάτια.Σε ένα μπωλάκι σπάμε ένα αυγό,προσθέτουμε 2 κουταλιές τις σούπας νερό και 1 φλυτζανάκι του καφέ~όχι γεμάτο~λάδι ,ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε επάνω στην πίτα μας.Με καθαρό χέρι το απλώνουμε πάνω σε ολη την επιφάνεια τις πίτας μας .Εχουμε ανάψει το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε ,καλή επιτυχία!!



ΠΩΣ ΦΤΙΆΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΦΥΛΛΟ
Σε ενα μπώλ βάλτε όλο το αλεύρι ,το αλάτι ,το ξύδι,το λάδι,προσθέτετε σιγά σιγά νερό χλιαρό και ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη και να μην κολλάει στά χέρια σας,Την χωρίζετε σε 8 μπαλάκια μέγεθος μήλου.Σε μία επιφάνεια έχετε βάλει το νισεστέ ,ακουμπάτε εκει επάνω τα μπαλάκια και τα κυλάτε με το νισεστέ ..αφήστε τα για μισή ώρα να ξεκουραστεί η ζύμη μας.Μετά ρίξτε σε μία επιφάνεια λίγο νισεστέ,πατήστε με το λεπτό πλάστη το μπαλάκι και ανοιξτε το σε μέγεθος ενός μεγάλου πιάτου ,βάλτε το στήν άκρη και κάντε το ίδιο με όλα τα μπαλάκια .Μετά παίρνετε το ένα κομμάτι φύλλου ,ραντίζετε με το νισεστέ,δεύτερο κομμάτι φύλλο πάνω από το πρώτο ,νισεστέ ράντισμα .και τρίτο φύλλο ράντισμα με νισεστέ,παίρνετε το πλάστη και τα ανοίγετε , κατ αυτόν τον τρόπο τα φύλλα ανοίγουν τρία τρία !! Και το νισεστέ βοηθάει και να ανοίξει στο λεπτό το φύλλο ,και να είναι και τραγανό 

Απο ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τσιζ κέικ Φράουλα με πλούσια κρέμα!

Είναι γευστικό, με μοναδική υφή και αξεπέραστη φρουτένια γεύση!!!

ΥΛΙΚΑ
1 MORFAT κρέμα [φυτική σαντιγί]
1 και μισό πακέτο μπισκότα Digestive
125 γραμ.βούτυρο,η,μαργαρίνη
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
1 τυρί Philadelfphia 300 γραμ.
ξύσμα από μισό λεμόνι
μαρμελάδα φράουλα






Εκτέλεση
Τρίβουμε τα μπισκότα στο μούλτι η στο μπλέντερ,τα τοποθετώ μέσα στο ταψάκι που θα φτιάξω το κέικ μου και έχω λιώσει το βούτυρο το ρίχνω επάνω στα μπισκότα και ανακατεύω μέχρι να ομογενοποιηθούν .Με την βοήθεια ενός κουταλιού το στρώνω το μείγμα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Στο μπολ του μίξερ ,η σε ένα μπολ απλό αν έχετε μίξερ χειρός,αδειάζουμε την σαντιγί,προσθέτουμε και την ζάχαρη την άχνη και χτυπάμε μέχρι να γίνει αφράτο.Προσθέτουμε και το ξύσμα λεμονιού και το τυρί κρέμα Philadelphia και χτυπάμε λίγο ακόμα σε χαμηλή ταχύτητα.




Στο κέντρο της βάσης μπισκότου βάζουμε 3-4 κουταλιές σούπας μαρμελάδα φράουλα και την στρώνουμε ομοιόμορφα.
Απλώνουμε από πάνω και την κρέμα [πάνω από το μπισκότο κι από την μαρμελάδα]και στρώνουμε καλά την επιφάνεια .Τέλος γαρνίρομαι με 6-7 κουταλιές μαρμελάδα φράουλα και με ένα πιρούνι σχηματίζουμε ¨¨κύματα ¨¨στην επιφάνεια της κρέμας.Αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου.Αν θέλετε γαρνίρετε με φρέσκες φράουλες κομμένες σε φετούλες.

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 
Δείτε περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ--ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μακαρονόπιτα στα γρήγορα !!









Υλικά
 πακέτο φύλλα χονδρά για πίτα
1 πακέτο μακαρόνια χονδρά
300 γραμ.φέτα ,[σκέτη ,η μαζί με άλλα τυριά]
5 αβγά χτυπημένα
λίγο βούτυρο
ελαιόλαδο


ΓΙΑ ΕΠΆΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
1 αβγό
1 φλυτζάνι γάλα
λίγο ελαιόλαδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα μακαρόνια,τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα,προσθέτουμε τα αβγά,το βούτυρο,το τυρί και ανακατεύουμε.
Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι στρώνουμε τρία φύλλα αλειμμένα με λάδι-βούτυρο,απλώνουμε το μισό από το μείγμα μακαρονιών πάνω στό φύλλο καί βάζουμε άλλα δύο φύλλα από πάνω από τα μακαρόνια αλειμμένα κι αυτά με το μείγμα λαδιού -βουτύρου.




Απλώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια πάνω από αυτή την στρώση και από πάνω τά υπόλοιπα φύλλα.

Χαράσουμε την πίτα.Χτυπάμε σε ένα μπόλ το αβγό,το λάδι, και το γάλα και τα ρίχνουμε πάνω στο τελευταίο φύλλο.Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στούς 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει .Αφήνουμε να κρυώσει πρίν την κόψουμε .
 Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Λουκουμάδες Spesialί!!!!


Υλικά
Για το μείγμα
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κιλό νερό
1 φακελάκι μαγιά
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
Λίγο λάδι για το τηγάνισμα
Σιρόπι
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι μέλι
2-3 λεμονόκουπες

Σερβίρισμα
κανέλα σκόνη... τριμμένο καρύδι η σουσάμι

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για το μείγμα μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός. Σκεπάζουμε το χυλό με μία πετσέτα και το αφήνουμε εκτός ψυγείου για περίπου μισή ώρα για να φουσκώσει. Όταν έρθει η ώρα να ψήσουμε τους λουκουμάδες, ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι, παίρνουμε με ένα μεγάλο κουτάλι (το οποίο πρώτα βουτάμε σε νερό) μείγμα και ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι μεγάλες κουταλιές από τον χυλό.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δείτε περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ--> ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κουρκουμπίνια φανταστικά!!!



ΥΛΙΚΑ

Για τα κουρκουμπίνια:

    1 πακέτο φύλλο κρούστας
    1 φλ. ελαιόλαδο Άλτις

Για το σιρόπι:

    2 φλ. ζάχαρη
    1 φλ. νερό
    1 βανίλια
    Χυμό λεμονιού




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για να φτιάξουμε τα κουρκουμπίνια χρειαζόμαστε κάθε φορά 2 φύλλα.

Παίρνουμε δύο φύλλα, λαδώνουμε το πάνω και στη συνέχεια διπλώνουμε στη μέση αφήνοντας όμως ένα κενό 3 εκατοστών ανάμεσα στις δύο πλευρές (η πάνω πλευρά έρχεται λίγο πιο κάτω από την κάτω πλευρά).
Λαδώνουμε την επιφάνεια και διπλώνουμε με τον ίδιο τρόπο, αφήνοντας ένα κενό, άλλες 2 φορές. Πατάμε το διπλωμένο ζυμάρι με τις παλάμες μας για να φύγει ο αέρας.
Τυλίγουμε την ζύμη προσεκτικά φτιάχνοντας ένα σφιχτό μακρόστενο ρολάκι.
Ο τρόπος που το διπλώσαμε (αφήνοντας απόσταση από τις δύο πλευρές) κάνει πιο ομαλό το τελείωμα στο ρολό.
Τοποθετούμε το ρολάκι πάνω σε ένα αντικολλητικό ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα. Κόβουμε με ένα μαχαίρι σε κομμάτια 2,5 εκατοστών μικρά κουρκουμπινάκια.
 Τα απλώνουμε στο ταψί για να μην είναι κολλημένα το ένα στο άλλο.
Προσέχουμε η ένωση των φύλλων να είναι από κάτω για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο. Αλείφουμε κάθε κουρκουμπίνι με ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν (θέλουν περίπου 15 λεπτά).




Στο μεταξύ βράζουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με την ζάχαρη, τη βανίλια για άρωμα και ξύσμα λεμονιού. Από την στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το αφήνουμε 10 λεπτά και είναι έτοιμο. Όσο το σιρόπι είναι ζεστό και τα κουρκουμπίνια χλιαρά τα ρίχνουμε στο σιρόπι και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να ρουφήξουν.
Τα σερβίρουμε σκέτα ή με πασπαλισμένα με κανέλλα.

Δείτε περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 
Την συνταγή την είδα  από chef στον αέρα τα έφτιαξα και έγιναν καταπληκτικά!!!

Τυροπιτάκια τετράγωνα με τραγανό φύλλο σφολιάτας.



ΓΕΜΙΣΗ

μαλακή Φέτα Καλαβρύτων., μυτζήθρα Καλαβρύτων, 2 κ. σ γάλα εβαπορέ (αν χρειαστεί), 2 αυγά, άσπρο πιπέρι, , Δυόσμο (προαιρετικά, αν σας αρέσει)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΕΤΟΙΜΑΖΩ ΤΗ ΖΥΜΗ

Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι ,κάνουμε μια γούβα και ρίχνουμε μέσα το αραβοσιτέλαιο , το τσίπουρο, το αλάτι και τα τρίβουμε με τα χέρια μας ώστε το αλεύρι μας να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό και σιγά- σιγά και με τα χέρια ζυμώνουμε και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια αφράτη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. 

Την κάνουμε μια μεγάλη μπάλα και την κόβουμε σε 2 ίσα κομμάτια.
Παίρνουμε το ένα κομμάτι και ανοίγουμε ένα αρκετά μεγαλούτσικο φύλλο με τον πλάστη . Το βουτυρώνουμε με το Άριστον και το διπλώνουμε βουτυρώνοντας όπως κάνουμε για να φτιάξουμε σφολιάτα. Στο τέλος έχουμε ένα πακετάκι . Κάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Βάζουμε και τα 2 πακετάκια ζύμης στο ψυγείο καλυμμένα με μεμβράνη για 2-3 ώρες. Όσο τα αφήνουμε στο ψυγείο τόσο το καλύτερο

ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΟΛ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Βάζουμε τα υλικά της γέμισης και τα αναμειγνύουμε να ενωθούν πολύ καλά


ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2- 3 ΩΡΕΣ

Παίρνουμε το ένα πακετάκι ζύμης , ανοίγουμε φύλλο και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Σε κάθε κομμάτι βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά από τη γέμιση και το διπλώνουμε σε τετράγωνο σχήμα. Συνεχίζουμε και με το άλλο πακετάκι ζύμης την ίδια διαδικασία.
Τα βάζουμε στη λαμαρίνα φούρνου που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε ένα κρόκο αυγού με 2 κ. σ γάλα και αλείφουμε τα τυροπιτάκια .. Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 30- 40 λεπτά.

 


Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Πασχαλινά τσουρέκια.

ΥΛΙΚΑ:

Για τη μαγιά:

60γρ. μαγιά νωπή
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
Νερό χλιαρό

Για τη ζύμη:

8 κούπες τσαγιού αλεύρι για τσουρέκια(δυνατό)
1 κούπα μαργαρίνη 250gr.
3 αυγά μεγάλα
1 ¼ κούπας ζάχαρη
¾ κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
1 ½ κούπας γάλα φρέσκο πλήρες
2 κουτ. γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
Λίγη έξτρα μαργαρίνη

Διάλυμα αυγού για επάλειψη
Φιλέ αμυγδάλου
1 κόκκινο αυγό (προαιρετικά αν θέλουμε να το διακοσμήσουμε)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και διαλύουμε με το χλιαρό νερό. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 5’-10’ να βγάλει φουσκάλες (να αφρίσει).
2. Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αφού λιώσει καλά η μαργαρίνη προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει κι αυτή.
3. Σ ‘ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τα προσθέτουμε στη μαργαρίνη. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι χαμηλή.
4. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη μαστίχα, το μαχλέπι και την ενεργοποιημένη μαγιά, προσθέτουμε το μίγμα του αυγού με τη μαργαρίνη και χτυπάμε με τον γάντζο για 10’ η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη, βουτυράτη και να μην κολλάει στα χέρια.
5. Βουτάμε τα χέρια μας στην έξτρα μαργαρίνη που έχουμε λιωμένη και μαζεύουμε τη ζύμη από τον κάδο.
6. Βάζουμε σε ζεστό μέρος να τριπλασιαστεί σε όγκο. Περίπου για 2 ώρες. Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στην ζύμη και δεν έχει επαναφορά τότε είναι έτοιμη.
7. Όταν φουσκώσει φτιάχνουμε σε πλεξούδες και τοποθετούμε σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα να φουσκώσουν για μία ώρα.
8. Αφού φουσκώσουν χτυπάμε 1 αυγό με 1 κουταλιά ζάχαρη και 1 κουταλιά νερό και αλείφουμε καλά με το διάλυμα και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ, αφήνουμε για 15’ ακόμα και ψήνουμε.
9. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° C αντιστάσεις για 45’ περίπου ή στους 160° C αέρα για 45 λεπτά περίπου.
Αφού κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.
Μαρία Ρούπου gefseis-evias.

Το πιο αφράτο και μαλακό κέικ πορτοκαλιού με γλάσο κακάο!!!





Πανεύκολο χωρίς μίξερ και πεντανόστιμο!!!
ΥΛΙΚΑ
3 1/2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κούπες χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
2/3 κούπας (150 ml) σπορέλαιο
1 1/2 κούπα ή 1 3/4 άχνη ζάχαρη για λίγο πιο γλυκό
1 κ.γ κοφτό σόδα
ξύσμα 2 πορτοκαλιών
2 βανίλιες
1 1/2 με 2 κ.σ κακάο
1 πρέζα αλάτι

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΚΑΚΑΟ
125 γρ.μαργαρίνη
6 γεμάτες κ.σ ζάχαρη
4 κ.σ κακάο
3 κ.σ νερό
1 βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Σ'ένα μπολ βάζω την άχνη,το λάδι,τον χυμό,το ξύσμα και το αλάτι και ανακατεύω με ένα σύρμα για 1 λεπτο.
Σ ένα άλλο μπολ ανακατεύω το αλεύρι κοσκινισμένο με τη σόδα και τις βανίλιες και το ρίχνω στο υγρό μίγμα.Ανακατέυω πάλι με το σύρμα για 1 ακόμη λεπτό ίσα να ενωθούν.(Δεν παιδεύω πολύ το μίγμα.)Πρέπει να είναι αφράτο και να μην ''γλιτσιάσει'' από το πολύ ανακάτεμα.
Κρατάω το 1/3 του μίγματος και εκει προσθέτω το κακάο.
Βουτυρώνω με μαργαρίνη και αλευρώνω μια μεγάλη φόρμα για κέικ ή ένα ταψάκι 28 εκ.και αδειάζω μέσα το λευκό μίγμα.Ρίχνω κουταλιές από το σκούρο μίγμα και με ενα μαχαιρι κανω σχλεδια να ανακατευτουν λίγο.Ψήνω στους 170 για 45-50 λεπτα περιπου.Στα 45 το τσεκαρω.

Σ ένα κατσαρολάκι ρίχνω το νερό.μαργαρίνη,ζάχαρη και κακάο και ανακατεύω σε χαμηλή φωτιά να λιωσουν καλά.Προσθέτω στο τέλος και τη βανίλια.Αφού κρυώσει λίγο το κέικ το περιχύνω με το γλάσο(χλιαρό κι αυτό) πάνω σε μια σχάρα.Αλλιως περιμένω να κρυώσει και να ''στεκάρει''το γλασο και απλά το στρώνω με μια σπάτουλα πάνω στο κέικ.
Μπορείτε αν θέλετε να παραλείψετε εντελώς το κακάο μέσα στο κέικ.Είναι κι έτσι πεντανόστιμο!!!
Η ΚΟΥΠΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ 250 ml Η ΑΛΛΙΩΣ ΤΟΥ ΝΕΣ!
Συνταγή από την φίλη Σόφη Τσιώπου-- Οι Λιχουδιές της Σόφης

Μουστοκούλουρα αφράτα.

Γαλακτομπουρεκο εύκολο ρολό!




Για όσους δεν θέλουν να τρώνε μόνο...κρέμα όπως κι εγώ!!!
Φανταστική και πανεύκολη κρέμα,τυλιγμένη σε κριτσανιστό και μελωμένο φύλλο που παραμένει τραγανό και την επόμενη μέρα με το σωστό σιρόπι!!!
Δοκιμάστε το και θα ξετρελαθείτε!!!

ΥΛΙΚΑ
200 γρ.βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 λίτρο γάλα φρέσκο
4 αυγά σε θερμ.δωμ.
1 κούπα ζάχαρη όχι γεμάτη (200 γρ.)
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό όχι γεμάτη (150 γρ.)
1 κ.σ φρέσκο αγελαδινό βούτυρο (50 γρ.)
2 βανίλιες

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 κιλό ζάχαρη
600 γρ.νερό
χυμό 1/2 λεμονιού
1 βανίλια
φλούδα πορτοκαλιού
1 ξύλο κανέλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη 2-3 λεπτά και προσθέτω το σιμιγδάλι και το γάλα χτυπώντας για 1 λεπτό ακόμα.
Αδειάζω το περιεχόμενο σε κατσαρόλα και ανακατεύοντας συνεχώς βράζω μέχρι να δέσει η κρέμα.Όταν δέσει ρίχνω τις βανίλιες και το βούτυρο.Την αδειάζω σε ένα μπολ την σκεπάζω με μεμβράνη και την αφήνω να κρυώσει λίγο.
Ανοίγω τα φύλλα μου και τα κόβω με μαχαίρι στη μέση.
Παίρνω 2 φύλλα τη φορά βουτυρώνοντας ανάμεσα και από πάνω και βάζω από 1 κ.σ κρέμα στην άκρη του φύλλου.Γυρίζω τις 2 πλευρές προς τα μέσα και στη συνέχεια τυλίγω ρολό.Όταν φτάσω κάπου στη μέση του ρολού,βουτυρώνω ξανά και συνεχίζω να ρολάρω.
Τοποθετώ τα ρολά μου σε βουτυρωμένο ταψάκι.
Βγαίνουν 14 ατομικά γαλακτομπούρεκα.
Βουτυρώνω με το υπόλοιπο βούτυρο την επιφάνεια απο τα ρολά και ψήνω στους 180 για 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά καλά.
Εντωμεταξύ βράζω το σιρόπι 5-6 λεπτά να δέσει.Και εδώ είναι το μυστικό.Ενα αραιό σιρόπι θα μας ''παπαρώσει''το φύλλο και αυτό δεν το θέλουμε!!
Μετά τα 6 λεπτά ρίχνω τη βανίλια και σιροπιάζω το καυτό γλυκό με το καυτό σιρόπι.
Το σιρόπι δεν είναι πολύ,θα το ρουφήξει όλο!
Παραμένει τραγανό και την επόμενη μέρα,αλλα΄εκτός ψυγείου!
Αν περισσέψει και την τρίτη μέρα (που δεν νομίζω) τότε το βάζω ψυγείο.







Σοκολατένιο γλυκό ψυγείου σε λιγότερο από 10 λεπτά.

Ένα λαχταριστό σοκολατένιο γλυκό με μπισκότα που γίνεται πανεύκολα και μας φέρνει στη μνήμη γεύση από τα παιδικά μας χρόνια.

ΥΛΙΚΑ

1 λίτρο γάλα

2 βανίλιες

4 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ

1 φλιτζάνι ζάχαρη

2 κουταλιές σούπας κακάο

100-150 γρ κουβερτούρα

1 πακέτο πτι μπερ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε λίγο κρύο νερό διαλύουμε το κορν φλάουρ

Ρίχνουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ενσωματωθούν τα συστατικά και να διαλυθεί το κακάο

Αφήνουμε λίγο να ζεσταθεί το μείγμα και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει.

Στην συνέχεια το κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομματάκια.

Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να αρχίσει το μείγμα να κρυώνει.

Στρώνουμε μία σειρά μπισκότα σε ένα πυρέξ ή ένα τετράγωνο ταψάκι αφού πρώτα τα βουτήξουμε στο γάλα, και ρίχνουμε από πάνω μία στρώση σοκολάτας.

Επαναλαμβάνουμε την στρώση μπισκότα σοκολάτα και το γλυκό μας είναι έτοιμο

Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το τοποθετούμε στο ψυγείο για μία ώρα.

Και μετά γιαμ γιαμ!
olasimera.gr

Τζιζ κέικ με βάση σπιτικά μπισκοτάκια!




Το δικό μου τσηζ κέικ με σπιτικά μπισκοτάκια που περίσσεψαν στο σπίτι.Ότι μπισκοτάκια ή κουλουράκια έχουμε δεν τα πετάμε,αλλά φτιάχνουμε ένα γρήγορο και φανταστικό γλυκάκι!!!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ
250 γρ.μπισκότα ή κουλούρια (εγώ έβαλα τις ''Γατίσιες Πατουσίτσες''χωρίς την εσωτερική γέμιση)
100 γρ.μαργαρίνη (μπορούμε να βάλουμε και 80 γρ.) σε θερμ.δωμ.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
600 γρ.τυρί κρέμα σε θερμ.δωμ.
1 φακελάκι γκαρνί σκόνη (λευκή σαντιγι)
200 γρ.γάλα κρύο
1 βανίλια
1/2 κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
300 γρ.γλυκό βύσινο με το σιρόπι του ή μαρμελάδα με κομματάκια φρούτου (εγώ εβαλα σπιτικό γλυκό βύσινο)
1/2 με 3/4 κούπα νερό
1 κ.σ κορν φλάουρ (κοφτή)
Ή μπορούμε να παραλείψουμε όλα τα παραπάνω και χρησιμοποιήσουμε σκέτο το γλυκό ή μαρμελάδα της αρεσκείας μας!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Σ'ένα κατσαρολάκι βάζω όλα τα υλικά για την σάλτσα και βράζω μέχρι να πυκνώσει.Αφήνω στην άκρη να κρυώσει.
Στο μουλτι ή σε πολυμηχάνημα με κόφτη ρίχνω τα μπισκότα και το βούτυρο και τα αλέθω να ενωθούν και να γίνουν σαν άμμος.
Στρώνω το μίγμα μπισκότου σε τσέρκι 26-28 εκ.και το πατάω με την ανάποδη ενός κουταλιού να το ισιώσω.
Σ'ένα μπολ χτυπάω το γκαρνί με το γάλα σε σαντιγί.
Στο μπολ του μίξερ ρίχνω το τυρί κρέμα και το ζαχαρούχο και τα χτυπάω για 1 λεπτό.Προσθέτω και την σαντιγι να ενωθεί χτυπώντας άλλο 1 λεπτό.

Αδειάζω το μιγμα αυτό πάνω από τη βάση μπισκότου και βάζω το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει καλά 3-4 ωρίτσες.
Αφου παγώσει και λίγο πριν σερβίρω στρώνω απο πάνω τη σάλτσα μου.
Πανεύκολο και πεντανόστιμο!
Ευχαριστώ την φίλη Σόφη Τσιώπου Οι Λιχουδιές της Σόφηςγια την παραχώρηση της υπέροχης συνταγής της στην σελίδα!!