Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Το απόλυτο σοκολατένιο γλυκό !!!

Ένα τέλειο κέικ σοκολάτας με επικάλυψη σοκολατένιας βουτυρόκρεμας. Για τους λάτρεις της σοκολάτας. Μια εύκολη στη παρασκευή της συνταγή για ένα γλυκό που θα το σερβίρετε σαν απλό κέικ ή και σαν τούρτα !!!

Υλικά συνταγής

    Για το κέικ:
    360 ml γάλα
    130 γρ. κακάο σε σκόνη
    2 κ.σ.  μέλι
    280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
    3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    120 γρ. κορν φλάουρ
    1 κ.γ. μαγειρική σόδα
    250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
    3 αυγά
    Για την επικάλυψης βουτυρόκρεμας:
    250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    180 γρ. ζάχαρη άχνη
    180 σοκολάτα κουβερτούρα σε μικρά κομμάκια
    1 κ.γ. γάλα

Εκτέλεση συνταγής

    Πέρνετε ένα στρογγυλό ταψί ή τετράγωνο με αποσπώμενη βάση με διάσταση 25 ή 26 εκ., στρώνετε χαρτί ψησίματος στη βάση του και το βουτυρώνετε καλά στη βάση πάνω από το χαρτί ψησίματος και στα τοιχώματά του. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
    Για το κέικ: Ζεσταίνετε σε μια κατσαρολίτσα το γάλα. Μόλις κάψει καλά το αφαιρείτε από τη φωτιά και προσθέτετε σταδιακά το κακάο ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και έχετε μια σοκολατένια κρέμα. Προσθέτετε και τη μελάσα ή το μέλι και ανακατεύετε να ενσωματωθεί και αυτή. Αφήνετε τη κατσαρόλα στη άκρη να χλυαρίνει καλά το μείγμα.
    Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα ξηρά υλικά, δηλ. το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το κορν φλάουρ, τη σόδα και μια πρέζα αλάτι και τα ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το βούτυρο, που έχει μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου, και χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
    Προσθέτετε στο μείγμα τα 2/3 του μείγματος γάλα-κακάο και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθεί πλήρως. Μέσα στη κατσαρόλα με το υπόλοιπο 1/3 του μείγματος γάλα-κακάο ρίχνετε τα 3 αυγά και τα χτυπάτε (μέσα στη κατσαρόλα) με το μίξερ μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτετε και αυτό το μείγμα στο μπολ και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
    Ρίχνετε το έτοιμο σοκολατένιο μείγμα στο ταψάκι. ισιώνετε την επιφάνειά του και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40 λ περίπου. Το βγάζετε από το φούρνο το αφήνετε για 10-15 λ να σταθεί μέσα στο ταψί και μετά το ξεφορμάρετε σε σχάρα να κρυώσει καλά.
    Για την επικάλυψη βουτυρόκρεμας: Κόβετε σε κομματάκια τη κουβερτούρα και τη λιώνετε σε μπεν μαρί μαζί με 1 κ.σ. από το βούτυρο. Την αφαιρείτε από το μπεν μαρί και την αφήνετε στην άκρη να χλυαρίνει.
    Σε ένα μπολ βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο, το οποίο έχει μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου, και το χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει πολύ καλά. Προσθέτετε σταδιακά και τη λιωμένη σοκολάτα συνεχίζοντας διαρκώς το χτύπημα μέχρι να ενσωματώνετε μετά από κάθε προσθήκη. Ρίχντετε και 1 κ.γ. και χτυπάτε 1/2 λ επιπλέον.
    Μεταφέρετε το κρύο πλέον κέικ σας σε πιατέλα σερβιρίσματος και το καλύπτετε, με μια μαρίζ, στην κορυφή και τα τοιχώματά του. Το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Πεντανόστιμα τρουφάκια με καρύδα !!!

 Υλικά:

    1 πακέτο μπισκότα τύπου πτι-μπερ
    1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
    1 πακέτο ινδοκάρυδο
    3 κ.σ. κακάο
    λίγο κονιάκ

Εκτέλεση:

Λιώνουμε σε μπλέντερ τα μπισκότα εώς ότου γίνουν σκόνη και τα βάζουμε σε μια μικρή λεκανίτσα, όπου προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και τα 3/4 από την ινδική καρύδα, το κακάο και ελάχιστο κονιάκ.

Τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μας μαζί και να γίνουν μια εύπλαστη ζύμη.

Σε ένα πιάτο ρίχνουμε την υπόλοιπη καρύδα και αφού πλάσουμε μικρές μπάλες από την ζύμη μας τις κυλάμε πάνω στην καρύδα για να τις περιβάλει.

Όταν τελειώσουμε βάζουμε τα τρουφάκια μας στο ψυγείο για μια ώρα και είναι έτοιμα για φάγωμα.

 Καλή επιτυχία!

Μπακαλιάρος με λαχανικά !!!


 Υγιεινό φαγάκι που ετοιμάζεται εύκολα !!

Υλικά Μερίδες 3

1 κιλό μπακαλιάρο φρέσκο ή κατεψυγμένο
4 καρότα κομμένα σε χοντρές φετούλες
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα στα 4
3 πατάτες κομμένες στα 4
2 κολοκυθάκια κομμένα σε χοντρά κομμάτια
5 κλωνιά σέλινο ψιλοκομμένο
3  κλωνιά μαιντανό ψιλοκομμένο
3 κλωνιά  άνηθο ψιλοκομμένο
πιπέρι
3 κουταλιές λάδι
ελάχιστο αλάτι


Εκτέλεση

Ανοίγετε με μυτερό μαχαίρι την κοιλιά των ψαριών αν είναι φρέσκα και βγάζετε τα εντόσθια βγάζετε επίσης και τα σπάργανα από το κεφάλι ή τα ξεπαγώνετε και τα καθαρίζετε άν είναι κατεψυγμένα.
Τα ξεπλένετε πολύ καλά.
Βάζετε σε ρηχή κατσαρόλα 6-7 φλυτζάνια νερό με το πιπέρι να βράσουν.
Μόλις πάρει βράση το νερό ρίχνετε όλα τα λαχανικά και τα βράζετε 10 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα.




Βάζετε και τα ψάρια χαμηλώνετε την φωτιά σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε 20 λεπτά περίπου .
Αν το νερό δεν σκεπάζει το ψάρι τότε βράστε  το 10 λεπτά από την μία πλευρά και 10 από την άλλη .
Αν προτιμήσετε κατεψυγμένο αυξήστε τον χρόνο βρασμού σε 30 λεπτά γυρνώντας ξανά κι από τις δύο πλευρές στον μισό χρόνο πάλι από την μία πλευρά 15 λεπτά από την μία 15 λεπτά από την άλλη πλευρά [δοκιμάστε  να δείτε αν είναι εντάξει ]


Βγάζετε το ψάρι σε πιατέλα μαζί με όλα τα λαχανικά.
Σουρώνετε το ζουμί της κατσαρόλας μην τυχόν κι έχει κόκκαλα και περιχύνετε το ψάρι. Φανταστικό !!! Δοκιμάστε το !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  




Κοτόπουλο με μανιτάρια !!!



 Κοτόπουλο φτωχό σε λιπαρά μαγειρεμένο με αυτόν τον τρόπο γίνεται πεντανόστιμο !!!

Υλικά
1 κοτόπουλο του 1 κιλού
2 λεμόνια
1/6 κ.γλυκού σκόρδο σε σκόνη
1/2 κ.γλυκού σκόνη κρεμμυδιού
1/4 γλυκού σκόνη τζίτζερ [πιπερόριζα]
1 μεγάλη κονσέρβα μανιτάρια
2 καρότα
1 κύβο κότας
3 κλωνιά μαιντανό και 3 άνηθο
πιπέρι


 Κόβετε τα χοντρά από τα πόδια από το κοτόπουλο και βγάζετε την πέτσα τους και το χωρίζετε σε κομμάτια -μερίδες
Σε ένα ρηχό ταψάκι ανακατεύετε τον χυμό λεμονιών, το πιπέρι,την σκόνη τζίτζερ,την σκόνη κρεμμυδιού και την σκόνη σκόρδου.[αν δεν έχετε τζίτζερ ρίχνετε λίγη ρίγανη και λίγο θυμάρι] Βάζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου στην μαρινάδα αυτή και τα αφήνετε 1 ώρα γυρνώντας τα κάθε τόσο από όλες τις πλευρές.
Στραγγίζετε τα μανιτάρια από το ζουμί τους και τα πλένετε πολύ καλά.
Καθαρίζετε τα καρότα και τα κόβετε σε πολύ λεπτές φετούλες
Τα βάζετε σε κατσαρόλα μέτρια με τον μαιντανό και τον άνηθο ψιλοκομμένα και τον κύβο κότας λειωμένο σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα βράζετε σε πολύ χαμηλή φωτιά 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν πολύ και να εξατμιστεί το νερό.

Λάδι δεν βάζουμε καθόλου ούτε αλάτι !!

Εν τω μεταξύ ψήνετε τα κομμάτια του κοτόπουλου στεγνά --κρατώντας στην άκρη την μαρινάδα στην άκρη --στην σχάρα της ψηστιέρας ,ή στο γκρίλ της κουζίνας βάζοντας ένα ταψάκι από κάτω για να μαζεύονται οι χυμοί του .
Εγώ το βάζω σε ταψάκι.


Οταν ροδοκοκκινήσει από όλες τις πλευρές το μεταφέρουμε στην κατσαρόλα που έχουν βράσει τα μανιτάρια προσθέτοντας και την μαρινάδα.




Τα αφήνετε να πάρουν λίγες  βράσεις περίπου 10 λεπτά και τα κατεβάζετε από την φωτιά!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ








Χορτόσουπα όλο υγεία !!!



 Χορτόσουπα υγιεινή με πολύ λίγες θερμίδες από τις αγαπημένες μου πεντανόστιμη !!!

Υλικά Μερίδες 6

2 μέτριες πατάτες
2 κολοκύθια καθαρισμένα
2 μεγάλα καρότα
1 κρεμμύδι ξερό
1σκελίδα σκόρδο
4 κλωνιά μαιντανό -4 κλωνιά άνηθο
5 κλωνιά σέλινο
2 φύλλα σπανάκι
1 παντζάρι με τα φύλλα του
3 κουταλιές σούπας λάδι
2 λεμόνια
λίγο πιπέρι






Εκτέλεση

Πλένετε πολύ καλά όλα τα λαχανικά και τα κόβετε σε κομμάτια .
Τα βάζετε σε κατσαρόλα με 8 ποτήρια νερό.
Τα βράζετε σε μέτρια φωτιά με μισο-σκεπασμένη κατσαρόλαπερίπου 1 ώρα.
Τα κατεβάζετε από την φωτιά και τα περνάτε από τον μύλο των χόρτων από τις μεγάλες τρύπες.
Τα ξαναβάζετε στην φωτιά και προσθέτετε το πιπέρι
Τα βράζετε λίγο μέχρι να πήξει πολύ ελαφρά η σούπα προσθέτοντας στο τέλος τις 3 κουταλιές λάδι.
Σερβίρετε την υπέροχη σούπα με χυμό  λεμονιού
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



















Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Τηγανόψωμο με φέτα !!!





Μια εύκολη συνταγή για ένα λαχταριστό, ζεστό και αφράτο τηγανόψωμο με φέτα. Ένα χορταστικό και πολύ νόστιμο έδεσμα για μικρούς και μεγάλους.

Υλικά συνταγής

    1 1/4 φλ. τσαγιού αλεύρι
    1/2 κοφτό κ.γ. αλάτι
    1/2 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
    1/2 κ.γ. ξύδι
    4 γρ. ξηρή μαγιά [1/2 κ.σ. περίπου]
    1/2 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό *
    1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
    200 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη
    φυτικό λάδι για τηγάνισμα


Εκτέλεση συνταγής

    Ξεκινάμε φτιάχνοντας τη ζύμη. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και σχηματίζουμε μια λακούβα στη μέση. Ρίχνουμε το ξίδι, τη μαγιά, το λάδι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό * –μπορεί να χρειαστεί λίγο λιγότερο ή περισσότερο-.

Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.


    Θρυμματίζουμε τη φέτα με πιρούνι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρές μπάλες στο μέγεθος μανταρινιού. Απλώνουμε λίγο αλεύρι σε επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε με τον πλάστη ένα λεπτό φύλλο. Πασπαλίζουμε με φέτα όλη την επιφάνεια. Διπλώνουμε το φύλλο κλείνοντας τις άκρες προς το κέντρο, δημιουργώντας ένα πουγκί και απλώνουμε πάλι το ζυμάρι σε κυκλικό σχήμα πατώντας το με το χέρι μας  το οποίο έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο. [Δώστε σχήμα και εμφάνιση στο τηγανόψωμο πιέζοντας την άκρη του γύρω-γύρω με ένα πιρούνι.]
    Τηγανίζουμε τα τηγανόψωμα σε ζεστό ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε ζεστά.

www.mygreekdish.com

Φτιάξτε το γλυκό της Ινδίας με απλά υλικά !!!

 Gulab jamun: Γλυκάκι με ελάχιστα υλικά!!!

Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για το σιρόπι
300 γραμμάρια ζάχαρη
250 γραμμάρια νερό
1 ½ κουταλιά του γλυκού ροδόνερο

Για τη ζύμη
200 γραμμάρια γάλα σε σκόνη
50 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ



Εκτέλεση

Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τη ζάχαρη με το νερό και ζεσταίνετε σε δυνατή εστία ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτετε το ανθόνερο και αφήνετε στην άκρη.

Για τη ζύμη
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα σε σκόνη, αλεύρι, μπέικιν και ανακατεύουμε απαλά λίγο. Στη συνέχεια προσθέτουμε ½ ποτήρι νερό για να φτιάξουμε τη ζύμη. Πλάθουμε τη ζύμη με τα χέρια μας μέχρι να γίνει μια απαλή και αφράτη ζύμη. Στη συνέχεια πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια μεγέθους ενός κεφτέ. Στη συνέχεια τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για 3 -4 αναποδογυρίζοντας τα μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.

Στη συνέχεια αφαιρούμε τα μπαλάκια από το λάδι και τα ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι. Ανακατεύουμε καλά μέσα στο σιρόπι για 5 λεπτά και μετά σερβίρουμε
olasimera 
sidagi.gr

Φανουρόπιτα !!!


 Aπό τις πιο ωραίες και πιο επιτυχημένες Φανουρόπιτες !!!

Φτιάξτε την μοιράσετε την και βοήθειά μας !!!

 Την μονή δόση την κάνω σε ταψάκι μιας χρήσεως Sanitas το τετράγωνο πιο μεγαλο μεγεθος νο 134 κ την διπλή σε ταψακι 30 χ 25



Αν θέλουμε διπλή [το συνιστώ ] βάζουμε όλα τα υλικά που θα διαβάσετε από κάτω διπλά και 1 κουταλιά μόνο παραπάνω κονιάκ



Υλικά για 1 δόση ΕΔΩ


    2 φλιτζάνια πορτοκάλι χυμό από φρέσκα πορτοκάλια καλύτερα

    2 φλιτζάνια ζάχαρη

    1 φλιτζάνι λάδι [βάζω καλαμποκέλαιο αλλά μπορούμε και με ελαιόλαδο ]

    1 φαρίν απ των 500γραμ και μισό ακόμα πακέτο σύνολο 750 γραμ.--ισως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμη περισσότερο-λιγότερο όχι .

    4 κουταλιές σούπας κονιάκ

    1 κοφτή κουταλιά σούπας μπέκιν πάουντερ

    1 φλιτζάνι σταφίδα ξανθή (ραντίστε με νερό και αλευρώστε)

    1 κουταλιά σούπας κανέλα ή γαρύφαλλο ή  μιξ μαζί

    ζάχαρη άχνη προαιρετικά


Επειδή κατά την παράδοση τα υλικά πρέπει να είναι 9, αν δεν βάλετε άχνη προσθέστε 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα αλεσμένη όχι λιώμα. Εγώ δεν βάζω καρύδια λιτή απλή  με την νοστιμιά της .











Η Φανουρόπιτα θέλει χέρι, όχι μίξερ και όσο την φτιάχνετε να μελετάτε αυτό που θέλετε να σας φανερώσει ο Άγιος υγεία-δουλειά-ή ότι άλλο  και να προσεύχεστε. Ε,κι ας πούμε ενα «Θεός σχωρές τη μανουλα του » καθώς θα γευόμαστε το γλυκό κομμάτι της φανουρόπιτας που θα μοιραστεί  στις εκκλησιές μας.

 Εκτέλεση


Βάζουμε σε ένα λεκανάκι το λάδι με τη ζάχαρη και δουλεύουμε με το χέρι να λιώσει η ζάχαρη.



Μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά όπως το πορτοκάλι-το κονιάκ-το κανελογαρύφαλλο -το μπεικιν και συνεχώς δουλεύουμε με το χέρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη θα το καταλάβετε .

 Τελευταία προσθέτουμε το αλεύρι θέλουμε το μείγμα να είναι λίγο πιο ρευστό ελάχιστα από του κέικ.

Ραντίζουμε με λίγο αγιασμό [καλό είναι άν έχετε], ή με νερό την σταφίδα να υγρανθεί λίγο να κολλήσει το αλεύρι -την αλευρώνουμε  τινάζουμε να φύγει το περιττό  και όπως έχουμε αδειάσει  την Φανουρόπιτα στο ταψί ρίχνουμε από πάνω την σταφίδα και με ένα κουτάλι ή σπάτουλα την βυθίζουμε ανακατεύοντας  μέσα στο μείγμα να πάει παντού

  (η γιαγιά μου ράντιζε με λίγες σταγόνες αγιασμό έτσι για το καλό, που πάντα πρέπει να υπάρχει στο σπίτι μας!)


 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου  με αέρα αν υπάρχει για να δείτε αν ψήθηκε καλά κάντε το γνωστό ..βυθίζουμε ένα μαχαίρι σε μία ακρούλα όχι στην μέση ποτέ κάθετε ότι ψήνουμε ξεφουσκώνει ,αν λοιπόν το μαχαίρι βγει καθαρό είναι έτοιμη

 Καλή επιτυχία και του χρόνου με υγεία !!!


Τις σταφίδες τις αλευρώνουμε για να μην πάνε στον πάτο του ταψιού αλλά να είναι σκόρπιες

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Για να δείτε περισσότερες συνταγές πατήστε  ΕΔΩ -- ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


 Σημείωση

Προσωπικά όπως κι εδώ στις φωτογραφίες κάνω διπλή δόση στο ταψί του φούρνου να γίνει αρκετή  να μοιράσω σε περισσότερο κόσμο μια και χρόνια που την φτιάχνω ξέρω ότι αρέσει πολύ .Βάζω λοιπόν όλα τα υλικά διπλά που σας γράφω πιο πάνω σε δόση εκτός από το κονιάκ που προσθέτω μόνο 1 κουταλιά της σούπας επιπλέον .


Η προσευχούλα που αν θέλετε θα σιγοψυθιρίζετε καθώς την φτιάχνετε είναι η παρακάτω :

Kύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός ημών,ο θαυμαστός εν τοις αγίοις σου, ο εισακούων τας δεήσεις και εκπληρών τα προς το συμφέρον αιτήματα ημών, ευλόγησον τον άρτον τούτον, τον υπό τού δούλου σου (δείνος ή των δούλων σου τούτων ) προπαρασκευασθέντα  και νυν προσφερόμενον εις ευχαριστίαν και δοξολογίαν ανθ

Ειρήνευσον την ζωήν ημών , παράσχου ημίν τα προς σωτηρίαν αιήματα , δωρούμενος ημίν τα επίγεια και ουράνια αγαθά σου, πρεσβείαις της Υπεραγίας δεσποίνης ημών Θεοτόκου , του αγίου και ενδόξου μάρτυρος Φανουρίου και πάντων των αγίων σου.ών παρά σου τη μεσιτεία τού αγίου και ενδόξου μάρτυρος σου Φανουρίου του νεοφανούς και θαυματουργού, απήλαυσαν και εις μνημόσυνον των ευσεβώς τελειωθέντων και τούτους μεν ανάπαυσον εν τη βασιλεία σου, ημάς δε πάντας εν υγεία διατήρησον , ποιούντας εν ειρήνη το θέλημα σου και την ευχαριστίαν επί πάσι τοις δωρήμασι σου αναφέροντας.