Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Κέικ από τα πιό αγαπημένα σε γεύση !!!


 Πολύ ωραίο  για κέρασμα.για τον καφέ το τσάι !!! Το κέικ είναι το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων!!! Αυτό θα το λατρέψετε !!!

  ΥΛΙΚΑ
1 Φλιτζάνι του τσαγιού αμυγδαλόψιχα
1 φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκο βούτυρο
η Βιτάμ
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
5 αυγά
3 1\2 φλυτζάνια αλεύρι σκληρό
2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά μπέκιν παουντερ
1 \2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα











ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεματάτε την αμυγδαλόψιχα
την ξεφλουδίζετε και μετά την αλέθετε στο μπλέντερ.
 Χτυπάτε το βούτυρο και ρίχνετε λίγη λίγη την ζάχαρη,προσθέτετε ένα ένα τα κροκάδια μόνο των αυγών ,κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με την μπέκιν παουντερ κ το αλάτι και το ρίχνετε στο μείγμα βουτύρου διαδοχικά με το γάλα ενώ ανακατεύετε ελαφρά χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα την προσθέτετε στο μείγμα και το ανακατεύετε ελαφρά με σπάτουλα.


Στρώνετε την επιφάνεια μιάς φόρμας με τσέρκι με λαδόκολα αλείφετε με βούτυρο κ πασπαλίζετε με αλεύρι και το τινάζετε να φύγει το περιττό- αλεύρι -ρίχνετε μέσα το μείγμα και  ψήνετε σε μέτριο φούρνο προθερμασμένο 180 βαθμούς  επί 40 λεπτά περίπου.
Αφού ψηθεί και κρυώσει τοποθετούμε το κέικ σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη όλη την επιφάνεια .




Σε κατσαρολάκι λιώνουμε 1 κουβερτούρα σοκολάτα με 2 κουταλιές σούπας σαντιγί και 1 κουταλιά σούπας  μέλι -τα ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και μετά με την βοήθεια ενός κουταλιού παίρνουμε από το μείγμα και ρίχνουμε ακανόνιστα από πάνω από την άχνη .
Καλή επιτυχία !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Μπακλαβάς χωριάτικος με ελαιόλαδο !!!

 Ο καθαρά χωριάτικος τρόπος με καυτό ελαιόλαδο !!!Ο καλύτερος μπακλαβάς!

Υλικά:

    1 πακέτο φύλλο κρούστας
    2 -3 φλιτζάνια καρύδια ψιλοκομμένα
    2 κουταλιές ζάχαρη
    κανέλα
    μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
    1 ποτήρι ελαιόλαδο καυτό

Σιρόπι:

Για το σιρόπιασμα του μπακλαβά θα κάνουμε σιρόπι με :

    3,5 φλιτζάνια νερό
    2.5 φλιτζάνια ζάχαρη
    1 φλούδα λεμονιού



Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε σε ενα μπολ τα καρύδια τη ζάχαρη και τα μυρωδικά
Λαδώνουμε τη βάση απο το ταψί μας και στρώνουμε 2  φύλλα χωρις να τα λαδώσουμε μεταξύ τους. Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές απο τα καρύδια και καλύπτουμε με ενα φύλλο και 2 κουταλιές καρύδια.Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ένα φύλλο κρούστας + καρύδια μέχρι να μας μείνουν 2 φύλλα κρούστας. Δεν λαδώνουμε τα φύλλα!
Μόλις βάλουμε τα 2 τελευταία φύλα, αν μας περισσεύουν τα κάτω φύλλα απ το ταψί, τα γυρίζουμε προς τα μέσα, και κόβουμε με ενα κοφτερό μαχαίρι μέχρι κάτω τον μπακλαβά σε κομμάτια.
Καίμε το λάδι και το περιχύνουμε απο πάνω ακούγοντας τα φύλλα να «τσιρτσιρίζουν» και να ψήνονται(να περάσει το λάδι και απο τα κενά). Ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30- 40 λεπτά  να ροδίσει.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερο, τη ζάχαρη και την φλούδα λεμονιού. Το αφήνουμε να κρυώσει και μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά όπως είναι ζεστός τον σιροπιάζουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε μέλι, με το που θα βγάλουμε τον μπακλαβά θα το ρίξουμε επάνω, ειδικά στα κενά για να μελώσει ομοιόμορφα.
Αφήνουμε τον μπακλαβά να τραβήξει το σιρόπι πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο φιστίκι Αιγίνης αν θέλουμε -και μετά σερβίρουμε.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Χορταστική διαφορετική αφράτη ομελέτα !!!



 Φτιάξτε αυτήν την απίθανη ομελέτα και ξεγνοιάστε για το τι θα μαγειρέψω πάλι  !! Χορταστική διαφορετική και πεντανόστιμη !!! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗΝ !!!

Υλικά μερίδες 3 με 4
6 αυγά 
3 πατάτες μέτριες κομμένες σε κυβάκια
2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα καρεδάκια
λίγο κουρκουμά
αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο
5 κουταλιές σούπας γάλα εβαπορέ ή φρέσκο


Τι κάνουμε
Βάζουμε τις πατάτες κομμένες σε κυβάκια σε κατσαρολίτσα και τις σκεπάζουμε με νερό .
Τις βράζουμε για 10 λεπτά και τις στραγγίζουμε .






Βάζουμε στο τηγάνι λίγο λάδι να καλύψει την επιφάνεια και ρίχνουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε καρέ και σοτάρουμε 3 λεπτά.
Προσθέτουμε και τις στραγγισμένες πατάτες το αλατοπίπερο και λίγο κουρκουμά και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα κρεμμύδια και πατάτες περίπου 10 λεπτά.







Βάζουμε σε μπολ 6 αυγά  προσθέτουμε και το γάλα λίγο πιπέρι ελάχιστο αλάτι γιατί ήδη έχουμε προσθέσει στις πατάτες -αν θέλουμε κι αν έχουμε προσθέτουμε λίγη τριμμένη με το χέρι φέτα-2 κουταλιές σούπας νερό -και τα χτυπάμε  όλα μαζί με ένα πιρούνι.
Τα ρίχνουμε επάνω από τις πατάτες κρεμμύδια και κουνάμε το τηγάνι να πάει το μείγμα σε όλη την επιφάνεια του.
Περιμένουμε λίγο ανασηκώνοντας την άκρη μην μας αρπάξει [εδώ  λίγο μου άρπαξε ελάχιστα γι αυτό προσοχή] και με ένα μεγαλύτερο πιάτο το εφαρμόζουμε στην επιφάνεια του τηγανιού [να προεξέχει λίγο ] την αναποδογυρίζουμε προσεχτικά και την βάζουμε από την άψητη πλευρά στο τηγάνι ξανά να ψηθεί.


Την αδειάζουμε σε μεγάλη στρογγυλή πιατέλα και την κόβουμε σαν πίτσα έτσι όπως είναι παχιά και αφράτη και πολύ νόστιμη και την απολαμβάνουμε !!! Καλή σας όρεξη !!! Είναι τέλεια !!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




















Κανταΐφάκια πανεύκολα & γρήγορα !!!


Από τα πιο αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά !!!

 Υλικά

    500γρ. κανταΐφι
    200γρ. βούτυρο λιωμένο γάλακτος

Για τη γέμιση

    300 γρ. καρύδια
    1 κουτ. γλυκού κανέλα
    3 κουτ. σούπας ζάχαρη
    4 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη

Για το σιρόπι

    4 φλιτζάνια νερό
    4 φλιτζάνια ζάχαρη
    1 ξύλο κανέλας
    ½ λεμόνι φλούδα και χυμό



Εκτέλεση

Αλέθεται στο μούλτι- όχι να λιώσουν -τα καρύδια και τα ανακατεύετε με τη φρυγανιά, τη ζάχαρη και την κανέλα
Αφρατεύετε το κανταΐφι τρίβοντάς το και ξάνοντας το.
Αλείφεται με βούτυρο ένα ταψάκι διαστάσεων 30 Χ 35εκ. περίπου.
Περιχύνετε με το μισό βούτυρο το ξασμένο κανταΐφι και  το τρίβετε ελαφρά, να πάει παντού
Παίρνετε μικρές ποσότητες από κανταΐφι, να σκεπάζει τη χούφτα σας, τοποθετείτε στο κέντρο από μια κουταλιά γέμιση,γυρνάτε τα πλαϊνά πάνω από τη γέμιση και το τυλίγεται ρολό, έτσι ώστε να την κλειστεί  μέσα.
Τοποθετείτε τα ρολάκια του κανταϊφιού το ένα δίπλα στο άλλο και περιχύνετε όλο το ταψί με το υπόλοιπο βούτυρο αφού το ξαναζεσταίνεται να είναι καυτό.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και μόλις κάψει και σβήσει το λαμπάκι κατεβάζετε στους 150 βαθμούς την θερμοκρασία και ψήνετε πάνω από μία ώρα ,θέλουμε να ψηθούν αργά κι όχι να αρπάξουν και να μείνουν μέσα άψητα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά μαζί να βράσουν σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά .
Στο τέλος προσθέτουμε και τον χυμό από το λεμόνι και αφήνουμε μόνο μία ακόμη βράσει και αποσύρουμε από την φωτιά.
Αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι και σιροπιάζομαι τα κανταΐφια με ένα κουτάλι ομοιόμορφα σε 3 λεπτά από την στιγμή που θα βγουν από τον φούρνο.
Αφήνουμε να κρυώσουν και να ρουφήξουν το σιρόπι τους.
Αν σας αρέσει η γεύση του γαρύφαλλο μπορείτε να προσθέσετε 7 γαρυφαλλάκια μέσα στο σιρόπι την ώρα που βράζει και μετά να τα αφαιρέσετε
Επίσης κατά το ψήσιμο ανάμεσα στα κανταΐφια βάζουμε από μισό καρύδι προαιρετικά.
Βγάζει η δόση 30 κομμάτια περίπου .Καλή επιτυχία !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ








 


Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Υπέροχη -υγιεινή - βελουτέ -σούπα μπρόκολο !!!


 Υπέροχη -υγιεινή -πεντανόστιμη-βελούδινη  !!!! --ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗΝ-- είναι σε γεύση φανταστική !!!!

 Υλικά
1 μικρό μπρόκολο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 πράσο
1/2 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
αλάτι-πιπέρι
1 βιολογικό ζωμό λαχανικών
2 κουταλιές σούπας κοφτές κρέμα γάλακτος
κρουτόν και παρμεζάνα -για το σερβίρισμα


Τι κάνουμε
Σε κατσαρολίτσα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια κομμένα σε κομμάτια ,το μπρόκολο ,και το πράσο κομμένο κι αυτό σε ροδέλες χονδρές.
Σβήνουμε με το λίγο κρασάκι προσθέτουμε το αλατοπίπερο και τον βιολογικό ζωμό λαχανικών ρίχνουμε και ελάχιστο νερό και τα αφήνουμε μέχρι να βράσουν και να μαλακώσουν με σκεπασμένη κατσαρόλα.


Στην συνέχεια τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα αλέθομαι όλα μαζί βάζοντας κάθε φορά που αλέθομαι το μείγμα σε άλλη κατσαρολίτσα.
Αφού τελειώσουμε την διαδικασία  και έχουμε αλέσει και βάλει όλο το μείγμα στην κατσαρόλα ανακατεύουμε με μία κουτάλα κι επειδή μπορεί να είναι πηχτό αρκετά ,ρίχνουμε νεράκι τόσο ώστε να πετύχουμε την όψη σούπας παχύρρευστης και αφήνουμε να πάρει δυό τρείς βράσεις ανακατεύοντας. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και την κρέμα γάλακτος ανακατεύουμε και η βελουτέ πεντανόστιμη υγιεινή σούπα μας είναι έτοιμη.Βγάζει  2 με 3 μερίδες!





Σερβίρουμε βάζοντας στο  κάθε πιάτο λίγα κρουτόν -λίγη παρμεζάνα που του πάει πολύ κι αν θέλουμε με ένα κουτάλι περιχύνουμε την επιφάνεια με λίγη κρέμα γάλακτος κι έτοιμη να την απολαύσουμε .Καλή όρεξη !!!
 Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Νόστιμη, αυθεντική,χωριάτικη αλευρόπιτα σε 12' Μόνο !!!

Αλευρόπιτα απλούστατη και μέσα σε 12' την έχουμε ζεστή πάνω στην λαδόκολλα φέρνοντας την μυρωδιά του χωριού στο σπίτι μας !!!

Υλικά
2-3 φλιτζ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις-ή κίτρινο  κοσκινισμένο
2 αυγά
αλάτι κατά βούληση
βούτυρο
400 γραμ φέτα τριμμένη με το χέρι
νερό χλιαρό περίπου ενα φλυτζάνι
ένα ταψάκι και βούρρρ...στον φούρνο...

Οδηγίες
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το χλιαρό νερό και το αλάτι, τα δύο αυγά ένα-ένα. Τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός και τον αδειάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί, ρίχνουμε από πάνω το βούτυρο σε κυβάκια και την τριμμένη φέτα.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20´με 30' μέχρι να ροδίσει.
Συνταγή από την κυρά Κικίτσας από Μονοδένδρι Χωριάτικες Σπιτικές Πίτες

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Κολοκυθοπιτα αλμυρή (από τις πιό εύκολες χωριάτικες συνταγές) !!!

Κολοκυθόπιτα με γλυκοκολοκύθα---η κολοκύθα στην 'τοπολαλιά' των Χανίων..


• Τι χρειαζόμαστε:

750 γρ. κολοκύθα ή κολοκύθια
500 γρ. τυρί φέτα κατσικίσια
1 μάτσο δυόσμο
3-4 αυγά (το ένα για το τέλος από πάνω)
1 κούπα παρθένο ελαιόλαδο
1 κούπα αλεύρι γοχ
1 κούπα τραχανά (ξυνό ή γλυκό)
Όχι αλάτι (έχει το τυρί)
1 φλυτζάνι γάλα





Διαδικασία:
• Τρίβουμε τα κολοκύθια στην χοντρή πλευρά του τρίφτη.
• Τα στραγγίζουμε πολύ καλά, βάζοντας λίγο αλάτι.
• Ζεσταίνω το γάλα και μουλιάζω τον τραχανά για 15’
• Σε μία λεκάνη χτυπώ τα αυγά, προσθέτω τη φέτα, τον ψιλοκομμένο δυόσμο, το στραγγισμένο κολοκύθι, το αλεύρι και τέλος τον τραχανά. Γίνεται ένας πολτός, όταν ανακατευτούν όλα μαζί.


• Λαδώνουμε ένα ταψί ή πάνω σε λαδόκολλα, και τοποθετούμε το μίγμα.
Χτυπάμε ένα αυγό (και μόνον τον κρόκο του) ελαφρά με λίγο νερό ή γάλα και το περιχύνουμε από πάνω στο μείγμα
• Ρίχνουμε σουσάμι στην επιφάνεια (προαιρετικά)
• Ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β στη μεσαία σκάλα 30 έως 40 λεπτά μέχρι να χρυσίσει.

  Συνταγή από Ειρήνη Αναγνωστάκου  - Χανιά, Κρήτη
Χωριάτικα Σπιτικά Φαγητά - Country Home Cooking

Ρυζόγαλο το παραδοσιακό - Το απλούστερο και νοστιμότερο σπιτικό γλύκισμα!!!!



Ας απλοποιήσουμε τα πράγματα και ας ξαναθυμηθούμε το παλιό, αγνό και νόστιμο ρυζόγαλο, χωρίς πρόσθετες ύλες, χωρίς χημικά και γλυκαντικές ουσίες, το απλό και οικονομικό γλύκισμα για όλην την οικογένεια!

Υλικά:
• 4 κουταλιές σούπας ρύζι γλασέ
• 1 κούπα νερό
• 4 κούπες γάλα πλήρες
• ½ κούπα ζάχαρη
• 2 κ.σ. κορν φλάουρ
• 1 κοτσάνι βανίλιας
• Κανέλλα


Οδηγίες:
1. Πλένουμε το ρύζι και το βράζουμε με το νερό για 10 λεπτά.
2. Ρίχνουμε τις 3½ κούπες γάλα στο ρύζι και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
3. Ρίχνουμε τη ζάχαρη στο μείγμα
4. Διαλύουμε το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο γάλα και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
5. Βράζουμε το ρυζόγαλο για ακόμη 10-15' ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.
6. Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίχνουμε την ξυσμένη βανίλια και ανακατεύουμε για λίγο.
7. Σερβίρουμε σε 5-6 μπολ και το πασπαλίζουμε με κανέλα.Καλοφάγωτο !!!

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Γαλατόπιτα γλυκιά Ρούμελης !!!





Αυθεντική Συνταγή Ρούμελης !!

Υλικά
Για το ταψί της κουζίνας το τετράγωνο, η ανάλογο στρογγυλό θέλουμε 
4 φύλλα χωριάτικα, 
ενάμιση λίτρο γάλα, κατά προτίμηση πρόβειο η κατσικίσιο. Γίνεται όμως και με αγελαδινό . Είναι 8 κούπες τσαγιού γάλα. 
10 κουταλιές της σούπας, πολύ γεμάτες αλεύρι, 
μια πρέζα αλάτι, 
6 αυγά, 
ζάχαρη όση θα σας αρέσει να είναι στις γεύσεις σας,
ενάμιση πακέτο βούτυρο. Για το βούτυρο, θα ήταν το ιδανικό να είναι κατσικίσιο η αιγοπροβάτων ,η τύπου Κερκυρας που το βρίσκουμε πιο εύκολα στο εμπόριο. Όχι όμως άλλο όπως μαργαρινες, γιατί είναι το μοναδικό που δίνει το άρωμα στην πίτα ! 
Τί κάνουμε 
Ζημωνουμε τα φύλλα και αφήνουμε την ζυμη να ξεκουραστει για μισή ώρα. Μεχρι να ξεκουραστει,σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα κρύο και διαλύουμε τοαλεύρι με τον αυγοδαρτη .
Ρίχνουμε το αλάτι, και δένουμε την κρέμα να γίνει σαν σφικτη μπεσαμελ, γιατι η ζαχαρη,το βουτυρο,και τα αυγα,θα αραιωσουν την κρεμα.
Προσθέτουμε το μισό πακέτο βούτυρο και την ζάχαρη. Χτυπάμε τα 4 αυγά, ρίχνουμε λίγη από την ζεστή κρέμα για να μην ψηθούν, και μετά τα ενσωματωνουμε με την κρέμα στην κατσαρόλα.
Σκεπάζουμε με το καπακι,για να μην κανει κρούστα .
Τώρα πλαθουμε τα φύλλα λεπτά και τα στρώνουμε στο ταψί βουτυρωνοντας τα ένα ,ενα. 
Το πρώτο και το δεύτερο να εξεχουν από το ταψί και τα άλλα σουρωστε τα μέσα. 
Ρίχνουμε την κρέμα στο ταψι όλη μαζί .
Γυρίζουμε τα φύλλα γύρω, γύρω να κάνουμε τον κοθρο, βουτυρωνοντας τα Χτυπάμε πολύ, καλά τα δύο αυγά και τα απλώνουμε απαλά πάνω στην κρέμα. Σκορπαμε λίγα μικρά κομματάκια βούτυρο σε όλη την επιφάνεια, και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για μία ώρα, βλέποντας πότε θα πάρει ωραίο χρώμα. 
Μόλις την βγάλουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα! Καλή επιτυχία, και καλή όρεξη!!!
Συνταγή από Άνθια Ελευθερίου , που την Ευχαριστούμε! 

Λαχανόπιτα με χυλό Παραδοσιακή !!!



Λαχανόπιττα με χυλό - Μία αυθεντική χωριάτικη πίτα με την συνταγή της από την Κοκκινοράχη Γορτυνίας! Παραδοσιακή,όπως την έφτιαχναν οι γιαγιάδες και οι μανάδες μας…Λαχανόπιτα στο χωριό εννοούμε όλα τα χορταρικά.
Υλικά

1 1/2 έως 2 kg άγρια χόρτα γλυκά, καυκαλίδες, λάπατα, σκατζίκια, αγριοσπάνακα, 
διάφορα μυρωδικά, δυόσμο, μαϊντανό, μάραθο, 
ένα κρεμμύδι ξερό μεγάλο ψιλοκομμένο 
φρέσκα κρεμμυδάκια , 
ενάμιση κουτάλα λάδι, 
ένα αυγό προαιρετικά, 
αλάτι, 
πιπέρι 
μία χούφτα ρύζι γλασέ , 
800 γραμ. αλεύρι



Τί κάνουμε

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα
Κατόπιν τα ψιλοκόβουμε μέσα σε μία λεκάνη
Ρίχνουμε επάνω αλάτι  και αρχίζουμε και τα τρίβουμε μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους
Τα στύβουμε λίγα- λίγα και στη συνέχεια προσθέτουμε πιπέρι, το κρεμμύδι ,τα μυρωδικά ,το ρύζι, το λάδι, μία χούφτα αλεύρι και τα ανακατεύουμε

Ετοιμάζουμε τον χυλό
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, λίγο αλάτι, ένα αυγό προαιρετικά και νερό μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός
Ετοιμάζουμε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί και το λαδώνουμε
Ρίχνουμε τον μισό χυλό μέσα στο ταψί και μετά το μείγμα των χόρτων απαλά πάνω στον χυλό
Ύστερα ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυλό και καλύπτουμε τα χόρτα
Πάνω στο χείλος στάζουμε λίγο λάδι για τραγανό ψήσιμο
Τη λαχανόπιττα την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου μιάμιση ώρα


Ευχαριστώ πολύ την σελίδα
Χωριάτικες Σπιτικές Πίτες
 Συνταγή
Μαρίνα Διαμαντοπούλου Τρουπή

Ατομικά σοκολατοπιτάκια Θεικά!!!!

Υλικά
200 γρ φουντούκια τριμμένα 
250 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
 250 γρ σοκολάτα γάλακτος 
200 γρ βούτυρο
 4 αυγά 
200 γρ ζάχαρη
 120 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
Ενα φακελάκι μπέικιν .

Για το γλάσο από πάνω 
1  κουβερτούρα 
100 γρ κρέμα γάλακτος.

Για να δειτε περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ  Μαγειρική και Συνταγές 
 
Εκτέλεση
Χτυπάω την ζάχαρη με το βούτυρο και μετά βάζω ένα ένα τα αυγά μετά το αλεύρι και το μπεικιν.
Σε μπεν μαρί έχω λιώσει τις σοκολάτες και τις ρίχνω και αυτές μέσα στο μείγμα ανακατεύω και βάζω και τα τριμμένα φουντούκια.
Ψήνω στους 160 για 20 λεπτά.
Μόλις βγούν βάζω από πάνω το γλάσο.
Αν θελετε μπορείτε να βάλετε και αρώματα της αρεσκείας σας όπως μπανάνα η ότι άλλο .Καλή επιτυχία!!!
 Zoe Gialvari Thoma-Οι Προκομένες/οι-Συνταγές


Κουλουράκια Σμυρνέικα από την γιαγιά !!!

 Αυτά τα κουλουράκια όταν τα έφτιαχνε  η γιαγιά μου  μοσχομύριζε  όλη η γειτονια στην κυριολεξία ..και φυσικά τα μοίραζε  πάντα από το άνοιχτό παραθύρι της κουζίνας ..φτιάχνοντας διπλές -τριπλές δόσεις !!! Δοκιμάστε τα είναι από τα ωραιότερα και για όλες τις ώρες !!!

 Υλικά

4 + 1\2 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι σκληρό
1\2 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι 
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη 
1\2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1\2 φλιτζάνι του τσαγιού πορτοκάλι στυμμένο ,η, κρασί κόκκινο [ένα από τα δύο] 
4 κουταλιές τις σούπας κονιάκ 
ξύσμα ενός πορτοκαλιού 
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αμμωνία [ μπορείτε να το παραλέιψετε αν δεν σας αρέσει  ] 
1\2 κουταλάκι του γλυκού σόδα 


Εκτέλεση

Βάζετε σε ένα μπολ τα 4 φλυτζάνια αλεύρι και ρίχνετε το λάδι τρίβετε το μείγμα και προσθέτετε το ελάχιστο αλάτι,και την ζάχαρη.
Το τρίβετε μερικά λεπτά για να αναμειχθούν τα υλικά .
Αναμειγνύεται την πορτοκαλάδα ,η το κρασί [ένα από τα δύο] με το κονιάκ,το ξύσμα πορτοκαλιού,την αμμωνία κ την σόδα.
Ρίχνετε το μείγμα αυτό στο μείγμα αλεύρου,ενώ ανακατεύετε στην αρχή με πιρούνι.
Μαζεύεται τη ζύμη σε μια μπάλα ,την ζυμώνετε προσθέτοντας λίγο αλεύρι αν χρειασθεί και την αφήνετε να μείνει  επί 15 λεπτά.



Την πλάθεται σε κορδόνια στο πάχος του μικρού δαχτύλου φτιάχνετε διάφορα σχεδιάκια ,και τα βάζετε σε ταψί ελαφρά λαδωμένο και τα ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο επί μισή ώρα περίπου !! 
[Αν θέλετε σπάστε ένα αυγό σε ένα μπολάκι κρατήστε μόνο τον κρόκο ρίξτε ελάχιστο νεράκι ανακατέψτε το και με ένα πινελάκι όταν τα έχετε πλάσει στο ταψί περάστε τα από πάνω ]
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Φιστικοβούτυρο και πως το φτιάχνουμε!




Επειδή το φυστικοβούτυρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές και βέβαια να φαγωθεί έτσι όπως αλειμμένο πάνω σε ψωμάκι, φρυγανιά κτλ. σκέτο ή με μέλι και μαρμελάδα σκέφτηκα να κάνω δοκιμή και να το φτιάξω μόνη μου…

Ας δούμε λοιπόν τι χρειαζόμαστε

Υλικά

    2-3 φλυτζάνια Φιστίκια αράπικα (peanuts) καβουρντισμένα ανάλατα ή αλατισμένα
    λίγο 4-6 κουτ. σούπας λάδι ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο
    λίγο μέλι
    λίγο αλάτι αν είναι ανάλατα τα φυστίκια
    ένα πολυμηχάνημα τύπου μούλτι



Προετοιμασία

Ρίχνετε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν λεία αλοιφή. Αν τώρα θέλετε να έχετε και λίγα κομμάτια φιστίκια για τραγανό φυστικοβούτυρο κρατάτε μια ποσότητα από τα αρχικά φιστίκια και τα προσθέτετε προς το τέλος… Το βάζετε σε ένα αεροστεγές βάζο και το συντηρείτε για πολύ καιρό στο ψυγείο…

Απλό, γευστικό, θρεπτικό και αρκετά οικονομικό!!!

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λαχανικά με μανιτάρια ψητά !!!

     Απολαύστε ένα γεύμα χωρίς τύψεις !!! Υπέροχο σε όλα του !!!!

    Υλικά ...οι ποσότητες κατά βούλησιν

    200γρ. μανιτάρια πλευρώτους
    2 πιπεριές πράσινες
    2 πιπεριές κόκκινες
    2 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
    ελαιόλαδο
    1 πρέζα ζάχαρη
    1 κ.γ. ρίγανη
    αλάτι
    πιπέρι

Τι κάνουμε

Κόβουμε τις πιπεριές σε ροδέλες τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια σε κομμάτια.
Μαρινάρουμε τα λαχανικά και τα μανιτάρια σε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και ρίγανη όσο περισσότερη ώρα καλύτερα .
Ψήνουμε σε σχάρα τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν σε σχάρα ή τα τοποθετούμε σε ταψάκι και τα ψήνουμε σε γκριλ ή στο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία στην αρχή να ψηθούν και να μαλακώσουν και στην συνέχεια δυναμώνουμε να πάρουν λίγο χρώμα.
Ετοιμάζουμε τη σος.

Υλικά
1/2 κούπα τσαγιού βαλσάμικο
1 κουταλιά σούπας μέλι 

Βάζουμε το βαλσάμικο και το μέλι σε μέτρια θερμοκρασία και το ανακατεύουμε μέχρι να γλασαριστεί και να βγάλει σε όλη του την επιφάνεια χοντρές φουσκάλες.
Βάζουμε σε πιάτο τα ψημένα λαχανικά και περιχύνουμε με τη σος.

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΈΣ

*Μπορούμε να προσθέσουμε και να μαρινάρουμε και κολοκυθάκια  ροδέλες -μελιτζάνες-πιπεριές σε όλα τα χρώματα να τα προσθέσουμε στην μαρινάδα όλα μαζί και να τα ψήσουμε. Συνοδεύουμε με αν θέλουμε με γιαούρτι.