Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Αμυγδαλωτά μπισκότα !!!



Ιδανικά για να συνοδεύσετε τον καφέ σας

Υλικά για 4-6 άτομα

3 φλιτζάνια θρυμματισμένα ασπρισμένα αμύγδαλα

1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου

3 ασπράδια αυγών

1 φλιτζάνι αμύγδαλο φιλέ

Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς και απλώνετε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί.

Σε ένα μεγάλο μπολ  ανακατεύετε μαζί την θρυμματισμένη αμυγδαλόψιχα, τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα αμύγδαλου.

Προσθέτετε τα ασπράδια αυγών και ανακατεύετε μέχρι να γίνει  μια απαλή και λεία ζύμη.

Στη συνέχεια με ένα κουτάλι του γλυκού παίρνετε τη ζύμη και πλάθετε σε μπισκότα σε σχήμα μισοφέγγαρου.

Τοποθετείτε στη λαδόκολλα και πασπαλίζετε με αμύγδαλο φιλέ.

Ψήνετε στο φούρνο για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Αφήνετε να κρυώσουν για 10 λεπτά. Στη συνέχεια πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και σερβίρετε.
Συνταγή από creteplus

Tο καταπληκτικό Μιλφέιγ της Δήμητρας !!!

Mille-feuille.........
με καραμελωμένα φύλλο σφολιάτας.....
ΥΛΙΚΑ
1 φύλλο σφολιάτας
ζάχαρη για πασπάλισμα
νερό
καλαμποκέλαιο

Κρέμα ζαχαροπλαστικής
350 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες
150 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρα
3 κρόκοι αβγών και 1 ολόκληρο
80 γρ.ζάχαρη κρυσταλλική
40 γρ. κορν φλάουρ
1 κλωναράκι βανίλιας η 2 κάψουλες βανίλια

Λευκό γλάσο
75 γρ. άχνη ζάχαρη
λίγο νερό

Σοκολατένιο γλασο
1 κ.γ κακάο
λίγο νερό



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαρ/κης για να κρυώσει.
Σ ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και το βάζουμε στο μάτι της κουζίνας σε δυνατή φωτιά.
Σε ένα μπολ βάζουμε την ζάχαρη, τ αβγά , το κορν φλάουρ και τ ανακατεύουμε καλά.
Μόλις το μείγμα της κατσαρόλας πάει να κοχλάσει το τραβάμε από την φωτιά και ρίχνουμε λίγο από το ζεστό υγρό στ αβγά κι ανακατεύουμε γρήγορα .Το ρίχνουμε πάλι στο κατσαρολακι και το βράζουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
Την αποσύρουμε από την φωτιά προσθέτουμε και την βανίλια και την βάζουμε σ ένα ταψάκι . Την απλώνουμε καλά και κολλάμε ένα σελοφάν στην επιφάνεια . Την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
Στο ταψί του φούρνου αλείφουμε λίγο καλαμποκέλαιο και βάζουμε μια λαδόκολλα.
Τοποθετούμε το φύλλο σφολιάτας και μ ένα πινελάκι απλώνουμε λίγο νεράκι ελαφρά σε όλη την επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη.
Βάζουμε από πάνω πάλι μια λαδόκολλα και τοποθετούμε από πάνω ένα ταψί να εφάπτεται σε όλη την σφολιάτα.
Την ψήνουμε για 15-20 λεπτά , την βγάζουμε από τον φούρνο και προσεχτικά γυρίζουμε το πάνω κάτω.
Πασπαλίζουμε παλι ζάχαρη κρυσταλλική , βάζουμε την λαδόκολλα και το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά.
Μόλις ψηθεί την βγάζουμε και την κόβουμε σε ένα μεγάλο κομμάτι και σε 5 μικρότερα.
Τ αφήνουμε να κρώσουν.
Την κρέμα ζαχαρ/κης την τοποθετούμε σε ένα μπολ και με το μίξερ χειρός την αφρατεύουμε. Με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται να ξανασφίξει και να"ζελατινοποιηθεί".
Συναρμολογούμε το γλυκό....σε μια πιατέλα τοποθετούμε το μεγαλο κομματι σφολιάτας από πάνω βάζουμε την μισή κρέμα ζαχαρ/κης τα πρώτα 5 φυλαράκια σφολιάτας ξανά κρέμα και τελειώνουμε με τα υπόλοιπα 5 φυλλαράκια.
Ετοιμάζουμε το λευκοό γλάσο ...σ ένα μπολάκι βάζουμε την άχνη ζάχαρη και ρίχουμε τόσο νερό ώσπου να γίνει παχύρευστο.
Ετοιμάζουμε και το σοκολατένιο λιγότερο νεράκι να γινει κάτι πιο παχυρευστο από το λευκό.
Το σοκολατενιο το βάζουμε σε μια σακούλα κορνέ .
Πάνω από τα φυλλαρακια ρίχνουμε το λευκο γλάσο το αλείφουμε να πάει παντού και με το σοκολατενιο κάνουμε σχεδιάκια.

ΥΓ.μπορούμε από την προηγούμενη μέρα να ετοιμάσουμε τις σφολιάτες και να τις τοποθετήσουμε σε κουτί  μπισκότων και την κρέμα ζαχαρ/κης να την φυλάξουμε στο ψυγείο.
Συνταγή από Dimitra Stamataki

Κατιμέρια Λήμνου !!!


Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι σταρένιο
1/2 κιλό τυρί καλαθάκι Λήμνου
3 αβγά
1 κουταλάκι αλάτι
1 φλιτζ. γάλα, χλιαρό
κορν φλάουερ για την επιφάνεια
εργασίας
λάδι ελιάς για το τηγάνισμα

Για το γαρνίρισμα:
μέλι ή πετιμέζι,

ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα. Ανακατεύουμε τα υλικά προσθέτοντας σιγά σιγά το γάλα, έως ότου η ζύμη μας γίνει όχι πολύ σφιχτή.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα. Σκεπάζουμε το μπολ με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε μια επιφάνεια εργασίας με κορν φλάουερ, βάζουμε τη ζύμη πάνω και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με το τυρί κομμένο σε κομματάκια και στη συνέχεια τυλίγουμε σε ρολό. Κόβουμε το ρολό σε φέτες, τις βάζουμε οριζόντια πάνω στην επιφάνεια εργασίας και τις πατάμε απαλά με ένα μικρό πλάστη.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό λάδι ελιάς και όταν κάψει, τηγανίζουμε τις φέτες και από τις δύο πλευρές, έως ότου ροδοκοκκινίσουν.
Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα, τις βάζουμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις σερβίρουμε περιχύνοντάς τες με μέλι ή πετιμέζι και πασπαλίζοντάς τες με ζάχαρη.
Σημείωση: Μπορούμε αντί για καλαθάκι Λήμνου να χρησιμοποιήσουμε φέτα.
Πηγή: Παραδοσιακές Συνταγές της Λήμνου, http://users.sch.gr/dipap/syntages.html

Σουπιές με χορταρικά !!!



Σουπιές. Αγαπημένες όλο το χρόνο. Ειδικά εν μέσω νηστείας σίγουρος πρωταγωνιστής στο τραπέζι.

ΥΛΙΚΑ
1,5 κιλό σουπιές
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1 φλιτζάνι τσαγιού άσπρο κρασί
3 μέτριες ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
3 πράσα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μάραθα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
5 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι λάπαθα ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζω τις σουπιές. Τις βάζω σε ελαιόλαδο να τσιγαριστούν για περίπου 5 λεπτά. Κατόπιν σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα. Μόλις έχουν γίνει σχεδόν οι σουπιές τα προσθέτω στην κατσαρόλα με τις ντομάτες, ένα φλιτζάνι νερό και αλατίζουμε. Σκεπάζω και αφήνω να σιγοβράσει για 40 λεπτά. Προσθέτω και το πιπέρι. Ανακατεύω και σερβίρω.
lesvoskitchen

Κουλουράκια ούζου με γλυκάνισο !!!


Υλικά για 3 μεγάλα ταψιά φούρνου:
1 ποτήρι νερού γεμάτο ούζο,
1 ποτήρι νερού γεμάτο λάδι 1 ποτήρι νερού γεμάτο ζάχαρη άσπρη,
2 κουταλιές σούπας σπόρους γλυκανίσου (όχι τον αστεροειδή)
4-5 δάκρυα μαστίχας,
2 κουταλάκια του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ,
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
και περίπου ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Βάζετε στο multi τους σπόρους γλυκανίσου, μαζί με την μαστίχα και μια κουταλίτσα ζάχαρη, τα χτυπάτε με μερικές στροφές, ώστε να σπάσουν οι κόκκοι και να γίνουν όσο το δυνατόν πιο σκόνη.

Στην λεκάνη που θα κάνετε το ζύμωμα, ρίχνετε το ούζο, το λάδι (ή την μαργαρίνη) και την ζάχαρη και χτυπάτε με τον αυγοδάρτη καλά ώστε να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν τα υλικά. Στην συνέχεια ρίχνετε στο μείγμα την σκόνη μαστίχας-γλυκάνισου, την σόδα, το μπέϊκιν, ανακατεύετε και πάλι και σταδιακά αρχίζετε να προστέθετε το αλεύρι, μόλις αρχίσει το μείγμα να αποκτά υφή ζύμης αφήνετε κατά μέρος τον αυγοδάρτη και βάζετε χεράκια!
Γρήγορα έχετε μια εύπλαστη και μυρωδάτη ζύμη.
Την αφήνετε στην άκρη και ετοιμάζετε τα ταψιά σας, στρώνοντας αντικολλητικό χαρτί.
Προθερμένετε τον φούρνου και πλάθεται κουλουράκια σύμφωνα με το πως σας αρέσουν.
Εάν θέλετε μπορείτε να τα πασπαλίσετε με ζάχαρη πριν τα ψήσετε, αλλιώς και έτσι είναι το ίδιο νόστιμα.

Ψήνετε στους 160-170 βαθμούς με αέρα (πάντα ανάλογα με τον φούρνο) μέχρι ν' αρχίσουν να ροδίζουν. Μην τα παραψήσετε χρειάζεται να είναι "μια ιδέα" που έλεγαν και οι μανάδες μας μαλακά όταν βγουν από τον φούρνο, γιατί μετά σφίγγουν.
lesvoskitchen.gr

Νηστίσιμα βουτήματα με ταχίνι !!!

Υλικά για 22 μπισκότα
225 γραμμ. ταχίνι
135 γραμμ. ζάχαρη καστανή
125 γραμμ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιών
10 γραμμ. ξύσμα πορτοκαλιού
15 γραμμ. κονιάκ
280 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γραμμ. αμύγδαλα λευκά, ψιλοτριμμένα στο μούλτι σε σκόνη
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ                                                           1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160 βαθμούς με αντιστάσεις και στρώνουμε με λαδόκολλα 2 μεγάλα ταψιά.Με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα ανακατεύουμε το ταχίνι, με τη ζάχαρη, το χυμό και το κονιάκ για 5′ περίπου. Προσθέτουμε το αλεύρι, το ξύσμα, την αμυγδαλόσκονη και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρι, μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Την πλάθουμε σε μπαλίτσες με μέγεθος περίπου καρυδιού, τις οποίες τοποθετούμε στα ταψιά. Τις πιέζουμε με το κάτω μέρος ενός ποτηριού ώστε να γίνουν επίπεδες.Ψήνουμε τα μπισκότα για 25′ περίπου, μέχρι να ροδίσουν όμορφα.

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι !!

Νόστιμο νηστίσιμο φαγητό !!!

ΥΛΙΚΑ

200 γρ. χταπόδι κομμένο σε μικρά κομμάτια

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/2 πακέτο σάλτσα ντομάτας

250 γρ. κοφτό μακαρονάκι

Λάδι (να καλύπτει τον πάτο της κατσαρόλας)

αλάτι-πιπέρι-δαφνόφυλλο-μπαχάρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σοτάρουμε το κρεμμύδι μας, ρίχνουμε το χταπόδι και το ανακατεύουμε για 2 λεπτάκια, κατόπιν ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας, το πιπέρι, το αλάτι, το μπαχάρι και το δαφνόφυλλο και χαμηλώνουμε την φωτιά.

Όταν μαλακώσει το χταπόδι το βάζουμε σε μία πιατέλα προσθέτουμε λίγο νερό και όταν βράσει ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι μας το ανακατεύουμε και όταν είναι σχεδόν έτοιμο ρίχνουμε και το χταποδάκι και το βγάζουμε από την φωτιά.
lesvoskitchen

Αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή !!!



Συνταγή από τα όμορφα Βασιλικά μέσα από το βιβλίο "Βασιλικά μαγειρέματα"....

ΥΛΙΚΑ
6 αβγά
1 κούπα τσαγιού αµύγδαλα ασπρισµένα χοντροκοπανισµένα
1 κούπα τσαγιού βούτυρο λιωµένο
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
1 ½ κούπα τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
¾ κούπα τσαγιού σιµιγδάλι ψιλό
2 κουταλιές γλυκού µπέικιν
ξύσµα από ένα λεµόνι

ΣΙΡΟΠΙ
3 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε πολύ καλά τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα. Προθέτουμε σταδιακά και τα υπόλοιπα υλικά και τέλος τα ασπράδια των αβγών που τα έχουμε χτυπήσει νωρίτερα. Ρίχνουμε το μείγμα σε ταψάκι και ψήνουμε γι α45 λεπτά στους 180 βαθμούς. Μόλις βγάλουμε την αμυγδαλόπιτα από το φούρνο την περιχύνουμε με το σιρόπι.
lesvoskitchen

Κολοκυθάκια με αυγά !!!



Γρήγορη μα και πεντανόστιμη συνταγή σε ένα πιάτο με πρώτη ύλη τα κολοκυθάκια!!

ΥΛΙΚΑ
2 μέτρια κολοκύθια
2 αβγά
μισή κούπα τριμμένη ξερή μυζήθρα
άνηθος
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τα κολοκύθια σε κύβους και τα σοτάρουμε στο καυτό λάδι. Προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο και λίγο αλάτι και αφήνουμε να σιγοβράσουν. Χτυπάμε τα αβγά με τη μυζήθρα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας καλά. Ρίχνουμε το πιπέρι και αφήνουμε στο μάτι μέχρι να απορροφήσει το υγρά του.
lesvoskitchen

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Γιαουρτογλυκό με ζελέ & μπισκότα !!!



Το πιο εύκολο γλυκάκι ψυγείου !!!


Υλικά -- η ποσότητα ανάλογα το μέγεθος ταψιού - εδώ χρησιμοποίησα το κανονικό μέγεθος πυρέξ.

1 +1/2 Μπισκότα  πτι μπερ
2 ζελέ με γεύση μπανάνας
2 κεσεδάκια γιαούρτι
1 μπανάνα κομμένη σε ροδέλες 


Τι κάνουμε  

Στο ταψάκι βάζουμε μια στρώση με πτιμπερ.
Φτιάχνουμε το ένα φακελάκι ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες και μόλις κρυώσει λίγο προσθέτουμε και το γιαούρτι και ανακατεύουμε .
Μετά το στρώνουμε ομοιόμορφα επάνω από τα μπισκότα .....και από πάνω φτιάχνουμε και το άλλο φακελάκι ζελέ μόλις γίνει λίγο χλιαρό  με μία κουτάλα το προσθέτουμε από πάνω από την κρέμα και ρίχνουμε εδώ κι εκεί στην επιφάνεια  ροδέλες μπανάνας.
Το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει και το εξαφανίζουμε !!!
Συνταγή από την φίλη Vana Zouka
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πιπεριές γεμιστές !!!


 Νοστιμότατο φαγητό !!!


Υλικό
1 κρεμμύδι ξερό
4 κρεμμύδια φρέσκα
1 καρότο τριμμένο στο μούλτι
1 πράσο
Σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι

3 με 4 πατάτες 
Ρύζι Καρολίνα -ποσότητα υπολογίστε 1 κοφτή κουταλιά της σούπας για το κάθε πιπεριά 
Λάδι




Τι κάνουμε
Όλα ψιλοκομμένα στην κατσαρόλα με λαδάκι και τα γύρισα μια βόλτα
Μετά έβαλα τον πελτέ μου
Ντομάτα τριμμένη (από δικό μου βάζο)
Λίγη ζαχαρούλα
Ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο
Λίγο λάδι ακόμα
Ρύζι Καρολίνα
Και ανακάτεψα βγάζοντας από την φωτιά 





(Σιγουρεύομαι ότι η γέμιση μου είναι υγρή και όχι στεγνή, αλλιώς συμπληρώνω και με λίγο νεράκι)
Ανακάτεψα τις πατάτες καλά σε μια λεκάνη με λάδι, αλάτι, πιπέρι, τζίντζερ σκόνη, ντομάτα χυμό και τις έριξα στην γάστρα
(Έριξα μέσα και λίγη γέμιση που μου έμεινε )....
Από πάνω έβαλα τις πιπεριές που γέμισα , ράντισα και με λίγο λαδάκι προσθέτουμε και τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες.
Έκλεισα το καπάκι και το έβαλα στο προθερμασμένο φούρνο
Έψησα στους 180 βαθμούς για καμιά ώρα.Καλή όρεξη !!!

Aπό την φίλη η συνταγή  Vana Zouka 
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Λαχανόσουπα η ευεργετική !!!

Λαχανόσουπα είχαμε σήμερα φίλοι μου....Σούπερ διαίτης!



Υλικά
φινόκιο

κρεμμύδι φρέσκο
πράσο
καρότο
πιπερόριζα
σέλινο
λάχανο
καυτερή πιπεριά
ντομάτα
μαϊντανό
άνηθο
πάπρικα
αλάτι
πιπέρι
λάδι (έβαλα ελάχιστο)
εάν θέλετε βάλτε και ένα κύβο ότι σας αρέσει γεύση.


Τι κάνουμε
Τα έβαλα όλα με την σειρά που τα γράφω --αφού πρώτα τα έπλυνα και τα ψιλοέκοψα-- στην κατσαρόλα με λαδάκι να πάρουν λίγο και μετά έριξα ζεστό νεράκι και τα άφησα να βράσουν 40 λεπτά.

Σερβίρω με λεμονάκι !!!
Από την φίλη μου Vana Zouka
MΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Παστίτσιο λαχανικών !!!




Η πραγματικότητα είναι πως το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων μισούν τα λαχανικά. Από το μαγείρεμα μέχρι και την κατανάλωση τους. Τα οποία όμως είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, αφού μπορούν να «ξεπλύνουν» και το τελευταίο κύτταρο μας από βλαβερές τοξίνες.

Την ίδια συζήτηση είχα πριν λίγο καιρό με έναν φίλο ο οποίος είπε την ατακα, «Το μπρόκολο, παστίτσιο δεν πρόκειται να γίνει!». Κάτι που πήρα σαν πρόκληση…

Υλικά που θα χρειαστείς

    500 γρμ. μακαρόνι για παστίτσιο ή πένες (βρασμένα για 9 λεπτά)
    2 κρεμμύδια ξερά (καθαρισμένα, περασμένα στο τρίφτη)
    2 γλυκοπατάτες (καθαρισμένες, περασμένες στο τρίφτη)
    1 καρότο (καθαρισμένο, περασμένο στο τρίφτη)
    1 πράσο (καθαρισμένο, στον τρίφτη και αυτό)
     2 χούφτες μανιτάρια (ψιλοκομμένα)
    ½ ποτήρι λευκό κρασί (οχι ρετσίνα)
    Αλάτι, πιπέρι, 3 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

Για την κρέμα μπεσαμέλ:

    3-4 κ.σ. βούτυρο (φυτικό για την vegan εκδοχή του φαγητού)
    1 μεγαλη κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
    1 λίτρο γάλα (για την vegan εκδοχή 800 ml γαλα αμυγδάλου)
    2 αυγά (για την vegan εκδοχη 80-100 γρμ. τυρί τοφου)
    Extra τυρί τριμμένο για πασπάλισμα (αν εισαι vegan χρησιμοποιείς φυτικό).



Πως να το φτιάξεις:

Σε μια κατσαρόλα με 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο, σοτάρεις το καρότο, την γλυκοπατάτα, το πράσο, τα μανιτάρια και το κρεμμύδι. Όταν πάρουν χρώμα σβήσε με το κρασί και χαμήλωσε την φωτιά για να σιγοβράσει 5 λεπτά.

Αφου έχεις βράσει τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό, τα στραγγίζεις χωρίς να τα ξεπλύνεις και τα στρώνεις σε ένα ταψί σε διαστάσεις φούρνου. Απο πάνω προσθέτεις μια στώση απο το μείγμα λαχανικών ωστε να μην δημιουργούνται κενα και το αφήνεις στην άκρη να κρυώσει, μέχρι να φτιάξεις την μπεσαμέλ.

Σε μια καθαρή κατσαρόλα ρίχνεις το βούτυρο και μόλις λιώσει  το αλεύρι, ανακατεύεις με μια σπάτουλα μέχρι να πάρει ένα ξανθό χρώμα. Σιγα σιγά και με δόσεις προσθέτεις το γάλα και αφου αποκτήσει την υφή κρέμας τράβηξε απο την φωτιά και πρόσθεσε τα αυγά ή το τοφου.

Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτεις αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα μοσχοκάρυδο. Στρώνεις την κρέμα στο ταψι και ψήνεις στους 170 βαθμούς στο γκρίλ μέχρι να πάρει χρυσαφί καφέ χρώμα. Πασπαλίζεις με το τριμμένο τυρί και το ξαναβάζεις στο φούρνο για 4-5 λεπτά.

Tips

Πριν τον κόψεις και τον σερβίρεις άφησε τον για 15 λεπτά σε κρύα επιφάνεια για να «σταθούν» τα υγρά.
Βρείτε κι άλλες συνταγές από τον Χάρη στο charisalexandres

Στιφάδο μανιταριών !!!


Εύκολο γρήγορο, πεντανόστιμο και μυρωδάτο. Αν το φτιάξεις δε θα χρειαστεί να ξανά «κυνηγήσεις» κουνέλι για αυτό το υπέροχο πιάτο. Είναι ιδανικό αν είσαι εργένης, γευστικότατο αν είσαι vegeterian ή vegan, πανεύκολο αν είσαι πρωτάρης.

Υλικά που θα χρειαστείς για 6 άτομα:

    700 γρ. φρέσκα μανιτάρια
    500 γρ. μικρά κρεμμύδια για στιφάδο
    2 φλιτζάνια χυμό τομάτας ή τριμμένη
    1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
    1 δαφνόφυλλο
    2 ξύλα κανέλας
    8-10 μπαχάρια (ολόκληρα)
    Μια πρέζα τριμμένο γαρίφαλο
    Αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, ελαιόλαδο.



Πως να το φτιάξεις:

Σε μια κατσαρόλα με 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο σοτάρεις ολόκληρα τα κρεμμύδια (αφού πρώτα τα καθαρίσεις) για περίπου 12 λεπτά. Ανακάτεψε τα με μαλακές κινήσεις κάθε 4-5 λεπτά ώστε να πάρουν χρώμα.

Στην συνέχεια ξέπλυνε τα μανιτάρια και ρίξε τα στην κατσαρόλα ολόκληρα, ανακάτεψε απαλά να πάρουν χρώμα, αν χρειαστεί πρόσθεσε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο επιπλέον.

10 λεπτά μετά κι αφού πάρουν χρώμα τα μανιτάρια ρίξε τα ξύλα κανέλας, τα μπαχάρια, την δάφνη, το γαρίφαλο και σβήσε με το κρασί, ρίξε την τομάτα. Ρίξε λίγο αλάτι, πιπέρι και ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Άσε να βράζει σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Αυτό ήταν! Καλή όρεξη…!!!
Βρείτε κι άλλες συνταγές από τον Χάρη στο charisalexandres

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Σουσαμόπιτα παραδοσιακή Θράκης !!!

 Με κεράσανε και ξετρελάθηκα από την γεύση της !!! Δοκιμάστε την κι εσείς !!!

Υλικά

    Φύλλο κρούστας 1 πακέτο  
    Ελαιόλαδο 1 κούπα  
    Σουσάμι άσπρο 400 γρ  
    Φρυγανιές 150 γρ. τριμμένη  
    Καρυδόψιχα 150 γρ (ή αμύγδαλα)  
    Πορτοκάλι 1 κουταλάκι του γλυκού μόνο το ξύσμα του  
    Κανέλα 1 κουτάλι της σούπας  
    Ζάχαρη 200 γρ  
    Γαρύφαλλα 10 τεμ  

Για το σιρόπι

Πετιμέζι 3 ποτήρια το βρίσκουμε στα βιολογικά αλλά και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μπορείτε να αντικαταστήσετε με μέλι .
    Νερό 3 ποτήρια  
    Ζάχαρη 3 ποτήρια
    Βανίλιες 2





Οδηγίες

Ψήνουμε το σουσάμι σε ένα τηγάνι, το ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με την καρυδόψιχα (ή αμύγδαλα) και την φρυγανιά και τα αλέθομαι ελαφριά.
Σε ένα μπολ βάζουμε  το μείγμα και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την μισή κανέλα και την ζάχαρη.
Βάζουμε  το λάδι σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε.
Σε ένα πυρέξ ή ταψί μακρόστενο, αφού το λαδώσουμε, βάζουμε 2 φύλλα από την κρούστα και τα αλείφουμε με το ζεστό λάδι.
Ρίχνουμε την γέμιση.
Στρώνουμε πάνω από την γέμιση άλλα 2 φύλλα και τα αλείφουμε με το ζεστό λάδι, ρίχνουμε πάλι γέμιση και στρώνουμε άλλα 2 φύλλα (κάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση).
Στο τέλος βάζουμε 4 φύλλα τα οποία τα ραντίζουμε   με το λάδι.
Χαράζουμε την πίτα σε ρόμβους και βάζουμε σε κάθε κομμάτι ένα γαρύφαλλο [προαιρετικά ] και την ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.
Αφού ψηθεί την βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη, το πετιμέζι και τις βανίλιες και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στην κρύα πίτα και την αφήνουμε να το απορροφήσει καλά και μετά την κόβουμε.

\Σημείωση: το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και η πίτα κρύα.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ