Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Τυροπιτάκια της στιγμής !!!

Τα τυροπιτάκια στιγμής είναι μια πολύ εύκολη συνταγή για τυροπιτάκια και πολύ νόστιμη!!!

Υλικά:

    1 ½ κούπα φαρίνα
    ½ βιτάμ (θερμοκρασία δωματίου)
    2 αυγά
    1 ½ κούπα θρυμματισμένη φέτα
    ½ κούπα γάλα εβαπορέ



Εκτέλεση:

    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.  
    Αλευρώνουμε τα χέρια μας και πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού.
    Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, σε απόσταση μεταξύ τους, γιατί φουσκώνουν.
    Ψήνουμε στους 200ο C μέχρι να ροδίσουν.
    Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Από Lia Papadopoulou - olivesandolive

Σουλτάνα - ζουμερό - αφράτο & σιροπιαστό !!!



 Ζουμερό, αφράτο και όποιος το έχει δοκιμάσει πραγματικά δεν μπορεί να αρκεστεί μόνο σε ένα κομμάτι…


Υλικά:

½ κιλό φύλλο κρούστας

1 γιαούρτι 250γρ

1 κούπα σπορέλαιο

1 κούπα ζάχαρη

1 baking powder

2 βανίλιες

4 αυγά

Για το σιρόπι:

2 ½ κούπες ζάχαρη

2 ½ κούπες νερό

2 φλούδες λεμόνι

1 κ.σ χυμό λεμονιού

 


Εκτέλεση:

Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί (διαστάσεων 35x25). Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο εργασίας μας, τα σουρώνουμε ένα-ένα και τα τοποθετούμε στο ταψί. Δεν τα πιέζουμε, θέλουμε να είναι αφράτα. Τα λαδώνουμε με σπορέλαιο σιγά-σιγά με ένα πινέλο. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε τα φύλλα μέχρι να ροδίσουν.

Ύστερα, φτιάχνουμε την κρέμα. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το baking powder  και τις βανίλιες. Χτυπάμε το μείγμα για ακόμη 1’ λεπτό. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε το μείγμα της κρέμας σε όλα τα φύλλα. Θέλουμε να απλωθεί ομοιόμορφα. Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε πάλι μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού.





Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά και το αφήνουμε να βράσει για 5’ λεπτά (υπολογίζοντας το χρόνο, από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει το σιρόπι μας). Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το κόβουμε σε κομμάτια. Με μία κουτάλα, περιχύνουμε σιγά-σιγά το σιρόπι μέχρι να τελειώσει.

Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι του και σερβίρουμε. Το υπόλοιπο το διατηρούμε στο ψυγείο.
Lia Papadopoulou -- olivesandolive

Παραδοσιακή γαλατόπιτα!!!


Παραδοσιακή γαλατόπιτα από Κόνιτσα !!

Υλικά

2 1/2 λίτρα γάλα

3 φλυτζάνια ζάχαρη

1 φλυτζάνι σιμιγδάλι χοντρό

1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

6 βανίλιες

7 αυγά

1 κουτ. γλυκού μαστίχα

ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού

2 κουταλιές σούπας βούτυρο

1 πρέζα αλάτι

φύλλα για πίτα

λίγη κανέλα

Εκτέλεση

Από τα τρία φλυτζάνια ζάχαρη κρατάμε το μισό μαζί με την κανέλα για αργότερα. Χτυπάμε τα 2 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τα αυγά, τις βανίλιες, την μαστίχα, το αλάτι και το ξύσμα. Ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε λίγο χλιαρό γάλα στο μείγμα ανακατεύοντας καλά με αυγοδάρτη.

Όλο μαζί το βάζουμε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα που ζεσταίνεται. Ανακατεύουμε καλά ωσοτου δέσει η κρέμα. Μόλις δέσει βγάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε το ταψί του φούρνου και στρώνουμε 2 φύλλα. Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και την κανέλλα που κρατήσαμε. Συνεχίζουμε με τα μισά φύλλα, ρίχνουμε την κρέμα και βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα.Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Λίτσα Σπανού -ipeirotika

Κολοκυθοανθοί με γέμιση -κατσαρόλας ή φούρνου !!!

 Δοκιμάστε να τους φτιάξετε είναι πολύ νόστιμο και  ξεχωριστό φαγητό !!!

Υλικά

20 ανθούς 
1φλιτζάνι ρύζι  Καρολίνα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ξερό
1 ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
6 κλωνιά άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι


Εκτέλεση στην κατσαρόλα
Αφαιρούμε τον μίσχο μέσα από τους ανθούς προσεκτικά.
Καθαρίζουμε κι από αγκαθάκια κόβουμε το κοτσανάκι και τους ξεβγάζομαι με μπόλικο νερό.
Βάζουμε το μισό λάδι στο τηγάνι και σοτάρουμε τα δύο ειδών κρεμμύδια.
Προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά ανακατεύουμε και σοτάρουμε περίπου 4 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι το αλατοπίπερο και 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό.
Μαγειρεύουμε για  10 λεπτά περίπου να στεγνώσει το μείγμα .
Αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση και γεμίζουμε τους ανθούς με την βοήθεια ενός κουταλιού και κλείνουμε τα πέταλά τους να γίνουν σαν μπαλίτσες.
Τους τοποθετούμε στην σειρά κοντά κοντά ο ένας στον άλλον ρίχνουμε αλάτι πιπέρι   και τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο.
Ρίχνουμε από πάνω από το πιάτο το υπόλοιπο λάδι και 2 ποτήρια νερό .
Σιγομαγειρεύουμε περίπου 30 λεπτά.

Εκτέλεση στον φούρνο


 Η ίδια διαδικασία - μόνο που μαγειρεύουμε τα υλικά στο τηγάνι περισσότερο περίπου 15 λεπτά αντί για 10 με λίγο περισσότερο νεράκι και μόλις το πιει όλο αφήνουμε να κρυώσει και γεμίζουμε τους ανθούς . Τους  τοποθετούμε στην σειρά σε ταψί ρίχνουμε το μισό λάδι που έχουμε κρατήσει από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο .
Αν σας περισσέψει γέμιση τοποθετήστε την στην άκρη του ταψιού να ψηθεί μαζί με τους ανθούς .


Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ






Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Κολοκυθοανθοί τραγανοί αφράτοι σαν λουκουμάδες !!!



Πανεύκολοι και πεντανόστιμοι !!!

Υλικά για 8 ανθούς

10 κλωναράκια μαιντανό ψιλοκομμένο
300 φέτα κομμένη σε κυβάκια μικρά
200 γραμ τυρί γραβιέρα κομμένη σε μικρά κυβάκια

Υλικά για το κουρκούτι

8 κουταλιές αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
αλάτι
1 κουτάκι μπύρα 500 ml


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Bγάζουμε με προσοχή μην μας σπάσουν οι ανθοί από μέσα το άνθος και κόβουμε το κοτσανάκι.
Σε ένα πιάτο έχουμε βάλει τα τυριά κομμένα κυβάκια με τον μαιντανό .
Τα ανακατεύουμε και γεμίζουμε όλους τους ανθούς .
Τους κλείνουμε σαν μπαλίτσα.
Τους ετοιμάζουμε όλους .
Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι το αλάτι και την μπύρα ,τα χτυπάμε με ένα πιρούνι να γίνει λείος χυλός -θέλουμε να είναι πηχτός σαν μέλι -
Βάζουμε σε βαθύ σκεύος σπορέλαιο να κάψει.
Παίρνουμε έναν έναν τον γεμιστό ανθό και με το χέρι -τον σφίγγουμε- τον βουτάμε μέσα στο χυλό και μετά αμέσως σε καυτό σπορέλαιο.
Κάνουμε το ίδιο για τους υπόλοιπους και γρήγορα γρήγορα τους γυρνάμε μην αρπάξουν.


Βγάζουμε τα λουκουμαδάκια μας πλέον από το τηγάνι όταν γίνουν χρυσοκίτρινοι και τους τοποθετούμε για λίγο σε  χαρτί κουζίνας σερβίρουμε παρέα με τζατζίκι κι αν μας αρέσει πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι και απολαμβάνουμε τραγανούς πεντανόστιμους τέλειους... λουκουμάδες με ανθούς !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


* Ιδιο κουρκούτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με οτιδήποτε λαχανικό π.χ μελιτζάνα κολοκυθάκι κ.τ.λ .

 Εδώ στην παρακάτω φωτογραφία περίσσεψε κουρκούτι και το τηγάνισα σκέτο κουταλιά κουταλιά και πασπάλισα με κεφαλογραβιέρα ..γιατί δεν πετάμε τίποτα !!!
Επίσης σε περίπτωση που σας περισσέψουν τυριά μαιντανός και κουρκούτι ρίξτε τα τυριά μέσα στο κουρκούτι ανακατέψτε και με κουτάλι παίρνετε κουταλιά κουταλιά και τηγανίζετε .



Βάφλες κι ο τρόπος που τις φτιάχνουμε !!!



Ετοιμάστε υπέροχες  βάφλες με  σοκολάτα!!! Δεν πρόκειται να αντισταθεί κανείς !!! Δοκιμάστε την συνταγή!


Υλικά
- 200γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 300γρ. γάλα
- 2 κοφτές κουταλιές σούπας ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 3 αυγά
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
- 1 βανίλια
- πραλίνα
- ψιλοτριμένο φουντούκι


Εκτέλεση
Χωρίζουμε τους κρόκους από το ασπράδι των αυγών και χτυπάμε τα ασπράδια για να γίνουν μαρέγκα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι, το οποίο προσθέτουμε στο τέλος σιγά σιγά ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουμε και ανακατεύουμε. Αφού γίνουν όλα ένας χυλός ρίχνουμε μέσα (και πάλι σιγά σιγά) την μαρέγκα ώστε να ενοποιηθούν. Με μία κουτάλα ρίχνουμε το μείγμα σε δόσεις στη βαφλιέρα, τόσο κάθε φορά ώστε να βγει μια φουσκωτή βάφλα. Μετά από 3-4 περίπου λεπτά η κάθε βάφλα είναι έτοιμη. Αλείψτε με πραλίνα και γαρνίρετε με ότι σας αρέσει συν τριμμένο φουντούκι στο τέλος -για ευκολία υπάρχουν κι έτοιμες βάφλες σε πολύ προσιτή τιμή στα σούπερ μάρκετ !! Καλή σας απόλαυση !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σαρδέλες στον φούρνο-- ή ψητές σχάρα ή γκριλ!!!




 Υλικά (για 4 άτομα)

    1 κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες-αν θέλετε κόβετε τα κεφάλια εγώ τα αφήνω .
    2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
    1½ κουτ. σούπας μουστάρδα, πικάντικη
    χυμός λεμονιού
    2 κουτ. γλυκού ρίγανη
    1/2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ψιλοκοπανισμένο
    2 κουτ. γλυκού κρεμμύδι αποξηραμένο και τριμμένο σε όλα τα σούπερ
    μάρκετ
    ελαιόλαδο
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι




Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα.
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε  το ελαιόλαδο μαζί με όλα τα υλικά μαζί .
Ρίχνουμε το μείγμα στις σαρδέλες και τις ανακατεύουμε με τα χέρια μας, ώστε να καλυφθούν καλά από το υλικό .
Λαδώνουμε ένα ταψί που να χωράει τις σαρδέλες σε μία στρώση.
Απλώνουμε τις σαρδέλες στην σειρά  ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου15 με 20 λεπτά, μέχρι να και να σχηματιστεί μια τραγανή κρούστα στην επιφάνειά τους.Συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα ή χόρτα !!!




Σαρδέλες ψητές σχάρα ή στο γκριλ


 Υλικά
1 κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες πλυμένες και ανοιγμένες λίγο στην κοιλιά
2  σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
ελαιόλαδο
χυμό από λεμόνι
αλάτι
ρίγανη.

Τι κάνουμε
Πλένουμε καλά και στραγγίζουμε  τις σαρδέλες..
 Ανακατεύουμε  σε ένα μπολ τρεις κουταλιές περίπου ελαιόλαδο με σκόρδο  και περιχύνουμε  τα ψάρια.
Αλατίζουμε τις σαρδέλες με χοντρό αλάτι και ψήνουμε σε δυνατή φωτιά στη σχάρα για τρία με τέσσερα λεπτά από κάθε πλευρά ή στο γκριλ του φούρνου. Ανακατεύουμε  το υπόλοιπο λάδι με τον χυμό λεμονιού -αν δεν τις προτιμάμε στεγνές και ραντίζουμε  τις πριν τις σερβίρουμε.Καλή όρεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 


Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Σουφλέ σοκολάτας με παγωτό !!!

Μία από τις ωραιότερες συνταγές για σουφλέ που έχετε ποτέ δοκιμάσει. Εύκολο, γρήγορο και τέλειο μαζί.Προσοχή στο ψήσιμο για να είναι ρευστό μέσα !!! Θεικό !!!

Υλικά  για 10 μερίδες

200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
200 γρ. βούτυρο
40 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
4 αυγά
140 γρ. ζάχαρη
160 γρ. αλεύρι λευκό για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση συνταγής

Λιώνουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη για αρκετή ώρα, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
Με μια κουτάλα ανακατεύουμε το μείγμα της ζάχαρης και των αυγών με τη λιωμένη σοκολάτα και το βούτυρο, κάνοντας  απαλές  κινήσεις.
Συμπληρώνουμε την κρέμα γάλακτος και το αλεύρι κοσκινισμένο και λίγο-λίγο και ανακατεύουμε απαλά.
Βάζουμε το μείγμα σε ταψί με ατομικά φορμάκια βουτυρωμένα και αλευρωμένα.Τοποθετούμε το ταψί ατομικά φορμάκια σε  προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε σε θερμοκρασία 210°C για 7 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο σερβίρουμε με μπαλίτσες παγωτό βανίλια ή καιμάκι και γαρνίρουμε με σιρόπι σοκολάτας και ορμάμε !!!!

 Λίγα μυστικά

Μην ξεφορμάρετε αμέσως το σουφλέ.
Αφήστε το να κρυώσει στη φόρμα.
Όταν το κόψετε η σοκολάτα πρέπει να ρέει από μέσα.
Εάν σας βγει στέρεο μέσα, τότε θέλει λιγότερο ψήσιμο.ο χρόνος είναι ανάλογα τον κάθε φούρνο.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κουλουράκια βανίλιας !!!

Αρωματικά και αφράτα !!

Χρειαζόμαστε
1 κιλό αλεύρι,
5 αυγά,
1.3/4 φλυτζάνι φυτίνη, 
1/2 φλυτζάνι γάλα,
2 φλυτζάνια ζάχαρη, 
4 κουταλάκια μπέϊκιν,
4 βανίλιες και 2 κρόκους για άλειμμα.


Χτυπάμε το βούτυρο με τα αυγά και την ζάχαρη, 
ρίχνουμε το γάλα χλιαρό και τις βανίλιες.
Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέϊκιν.
Πλάθουμε και αλείφουμε με κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νεράκι.
Τοποθετούμε αραιά γιατί φουσκώνουν. 
Ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς.
Αυτή η δόση μας δίνει τρεις λαμαρίνες κουζίνας.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τυρόπιτα παραδοσιακή Ρούμελης !!!





Αυτή η τυρόπιτα είναι πολύ νόστιμη , χορταστική και με μια σαλάτα τέλειο γεύμα !!! \
Υλικά
Ταψί Νο 40
7 αυγά
2 κούπες γάλα
Μισή κούπα μακαρονάκι (κοφτάκι)
3 κσ λάδι
500 γρ τυρί φέτα
Μισή κούπα διάφορα τυριά τριμμένα πχ γραβιέρα, κεφαλοτύρι κτλ ( εγώ σήμερα έβαλα τυρί κρέμα) προαιρετικά
Πιπέρι.

Φύλλα ζύμη
2 και 1/2 Κούπες αλεύρι ,
αλάτι,
λάδι,
ξυδι,
νερό.



Εκτέλεση 
Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά για το φύλλο .
Εγώ το κάνω από το βράδυ και το διατηρώ στο ψυγείο.
Ανοίγουμε 1 μεγάλο φύλλο για κάτω να πέφτει έξω από το ταψί και άλλα 3 στο μέγεθος του ταψιού
Σε κατσαρόλακι βραζουμε το μακαρονάκι για 8 λεπτά.
Το σουρώνουμε και του ρίχνουμε 1 κσ λάδι .
Χτυπάμε τα αυγά με σύρμα να διαλυθούν και ρίχνουμε το γάλα ανακατεύουμε καλά.
Από αυτό το μείγμα κρατάμε μισό φλυτζ.
Σπάμε τη φέτα με τα χέρια και τη ρίχνουμε στα αυγά, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Σε λαδωμένα ταψί βάζουμε το μεγάλο φύλλο λαδώνω, το δεύτερο φύλλο, ρίχνω το μείγμα και πάνω σκορπώ 2 κσ Βιτάμ σε μικρά κομματάκια.
Βάζω το τρίτο φύλλο, γυρίζω τα φύλλα προς τα μέσα λαδώνω και το τέταρτο φύλλο.
Ρίχνω στο φλιτζάνι που κράτησα με το μείγμα από αυγό, γάλα και ρίχνω 3 κσ λάδι.
Παίρνω μια οδοντογλυφίδα και τρυπώ σε πολλές μεριές την πίτα.
Απλώνω καλά πάνω το μείγμα και ψήνω στους 160-170 για 50 λεπτά αέρα και κάτω αντίσταση.
Συνταγή κ φωτο Φωτεινή Παρασκευοπούλου - "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

Πίτα με πράσο-τυρί -πατάτα !!!

Μια νοστιμότατη πίτα με πράσο, τυρί και πατάτα, εύκολη και χορταστική.

Υλικά

2 φύλλα σφολιάτας

3-4 μεγάλα πράσα

2 πατάτες

3 κρεμμυδάκια φρέσκα

200 γρ τυρί νηστίσιμο ή φέτα κανονική

αλάτι

πιπέρι

μαϊντανό (προαιρετικά)

λίγη μαργαρίνη η λάδι για να αλείψουμε το πάνω φύλλο



Εκτέλεση

Κόβουμε σε ροδέλες τα πράσα και τις πατάτες και τα βράζουμε για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά, έως ότου να τρυπιέται η πατάτα με το πιρούνι.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, τα πράσα και τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Θρυμματίζουμε το τυρί και ανακατεύουμε.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Βάζουμε τη γέμιση και τοποθετούμε και το 2ο φύλλο. Κλείνουμε καλά τα φύλλα και βουτυρώνουμε και κόβουμε την πίτα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 30 λεπτά

Καλή επιτυχία!

Από Zoitsa-radicio


Λαδοκουλουράκια υγιεινά !!!


Μια συνταγή για νόστιμα υγιεινά κουλουράκια, για τον καφέ, το πρωινό-την εργασία  ή το σχολείο !!! 


Υλικά:

Ελαιόλαδο: 1 ποτήρι

Μαργαρίνη: 1/2 πακέτο (125 γρ.)

Ζάχαρη: 1 ποτήρι

Κονιάκ: 1 ρακοπότηρο

Χυμό πορτοκαλιών: 1/2 ποτήρι

Σόδα: 1/2 κουταλάκι τσαγιού

Μπέικιν πάουντερ: 1/2 φακελάκι

Κανέλα: 1 κουταλάκι τσαγιού

Βανίλια: 1 συσκευασία

Γαρύφαλλο: 1 κουταλάκι τσαγιού

Αλεύρι: 1 κιλό περίπου

Σουσάμι καβουρδισμένο: 1/3 κούπας περίπου


Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα άλλο ανακατεύουμε τα μπαχαρικά.

Λιώνουμε τη μαργαρίνη και την βάζουμε στο μίξερ, μαζί με το λάδι, τη ζάχαρη και το κονιάκ.

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και την προσθέτουμε κι αυτή. Τα χτυπάμε και προσθέτουμε σιγά – σιγά τα μπαχαρικά. Τέλος ρίχνουμε λίγο – λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά, μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη.

Πλάθουμε μπαστουνάκια και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα βάζουμε σε λαδωμένα ταψιά ή στρωμένα με λαδόχαρτο.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

«Λιχούδα από Κρήτη» - radicio.com

Κέικ Μαρμπρέ !!!



Εύκολη συνταγή για κέικ μαρμπρέ, νόστιμο και γρήγορο, χωρίς βούτυρο.
Προετοιμασία: 20 λεπτά | Μαγείρεμα: 50 λεπτά | Σύνολο: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά συνταγής:
Αλεύρι: 2 κούπες
Μπέικιν πάουντερ: 2 κουταλάκια τσαγιού
Αλάτι: 1 πρέζα
Αυγά: 4 μεγάλα
Ζάχαρη: 2 κούπες
Γάλα: 1 κούπα
Ηλιέλαιο: 1/2 κούπα
Βανίλια: 1/2 κουταλάκι εκχύλισμα ή 1 βανιλίνη
Πορτοκάλι: ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή 1/2 κουταλάκι εκχύλισμα
Κακάο: 4 - 6 κουταλιές σούπας (ανάλογα το γούστο σας)

Οδηγίες:
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι 25 Χ 30 περίπου και το στρώνετε με λαδόχαρτο στον πάτο και ολόγυρα ή το πασπαλίζετε με αλεύρι.
2. Ανακατεύετε το αλεύρι με τη μπέικιν και το αλάτι. Το κρατάτε κατά μέρος.
3. Χτυπάτε σε μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέτετε το ξύσμα και την βανίλια. Χαμηλώνετε λίγο την ταχύτητα και προσθέτετε το γάλα και το ηλιέλαιο.
4. Μειώνετε κι άλλο την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε κουταλιά - κουταλιά το μείγμα με το αλεύρι. Όταν τελειώσει το αλεύρι, σταματάτε το χτύπημα.
5. Αδειάζετε στο ταψάκι τα 3/4 της ζύμης. Στην υπόλοιπη ζύμη κοσκινίζετε το κακάο και ανακατεύετε με σπάτουλα να απορροφηθεί το κακάο και να γίνει ομοιόμορφη η ζύμη. Την βάζετε σε κορνέ με μύτη και την αδειάζετε σε διάφορα σημεία (αλλού πιο βαθιά και αλλού πιο επιφανειακά) μέσα στο ταψάκι. Αν θέλετε περνάτε ένα μαχαίρι μέσα στη ζύμη, προς διάφορες κατευθύνσεις για να δημιουργήστεε νερά.
6. Ψήνετε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο, για 50 λεπτά (ελέγχετε με μαχαίρι αν έχει ψηθεί πριν το βγάλετε κι αν χρειάζετε, το ψήνετε μερικά λεπτά επιπλέον).
7. Βγάζετε το κέικ από το φούρνο και τα βγάζετε από το ταψί. Αφαιρείτε το λαδόχαρτο και το αφήνετε σε σχάρα να κρυώσει.
Από την Luise-- radicio

Τάρτα με καραμελωμένο γάλα-σαντιγί-μπανάνες !!!

Εύκολη, νοστιμότατη τάρτα με καραμελωμένο γάλα, μπανάνες και σαντιγί!


Υλικά συνταγής: Μερίδες 10

Μπισκότα digestive: 300 γρ.
Λιωμένο βούτυρο: 90 γρ.
Καραμελωμένο γάλα: 1 κονσέρβα (397 γρ.) υπάρχει και έτοιμο στα σουπερ μαρκετ
Μπανάνες: 3 μέτριες
Κρέμα γάλακτος: 300 ml (35% λιπαρά)
Ζάχαρη άχνη: 2 κουταλιές σούπας
Τριμμένη σοκολάτα: 50 - 60 γρ (ή σταγόνες σοκολάτας)

Οδηγίες:
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνετε μια φόρμα που ανοίγει 26 εκ. με λαδόχαρτο ψησίματος.
2. Τρίβετε τα μπισκότα και τα ανακατεύετε με το λιωμενο βούτυρο. Τα απλώνετε στον πάτο και στα τοιχώματα της φόρμας σε έψος 3 εκ. περίπου. Ψήνετε την βάση για 10 περίπου λεπτά. Την βγάζετε και την αφήνετε να κρυώσει. Την ξεφορμάρετε με προσοχή και την βάζετε σε πιατέλα.
3. Ανοίγετε το καραμελωμένο γάλα και αν είναι πολύ σφιχτό, το βάζετε σε μπολ και το ανακατεύετε καλά, να μαλακώσει και να γίνει ομοιογεννές. Το απλώνετε στη βάση. Καθαρίζετε τις μπανάνες και τις απλώνετε πάνω από την καραμέλα.
4. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη σε σαντιγί και την απλώνετε πάνω από τις μπανάνες.
5. Πασπαλίζετε με την σοκολάτα και βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον να σφίξει το γλυκό.



Από την Luise-- radicio

Κεφτέδες με φακές !!!



Κεφτεδάκια  φτιαγμένα με όσπρια και πλιγούρι. Νοστιμότατα, θρεπτικά, μπορούν να γίνουν όχι μόνο στο τηγάνι, στο φούρνο ή στο γκριλ !!!

Υλικά συνταγής:36 κεφτέδες περίπου

Ελαιόλαδο: 2 κουταλιές
Ψιλοκομμένο κρεμμύδι: 1 μέτριο
Τριμμένο καρότο: 1 μέτριο
Ντοματοπελτέ: 1 κουταλιά σούπας
Τριμμένο κύμινο: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
Καυτερή πάπρικα: 1 κουταλιά γλυκού
Σουμάκ: 1 κουταλάκι τσαγιού (προαιρετικά) είναι Ανατολίτικο μπαχαρικό θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ
Κόκκινες φακές: 1 κούπα
Νερό: 4 κούπες
Πλιγούρι: 1 κούπα
Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει
Αλεύρι: 1 κούπα περίπου (για το αλεύρωμα)
Ηλιέλαιο: όσο χρειαστεί για το τηγάνισμα

Οδηγίες:
1. Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μαραίνεται το κρεμμύδι με το καρότο για 4 - 5 λεπτά να μαλακώσουν. Προσθέτετε την πάπρικα, το κύμινο και αν χρησιμοποιείτε το Σουμάκ.
Ανακατεύετε και προσθέτετε τον ντοματοπελτέ και μαγειρεύετε ανακατεύοντας για 1 λεπτό περίπου.
2. Προσθέτετε τις φακές και το νερό και δυναμώνετε την φωτιά μέχρι το φαγητό να πάρει βράση. Χαμηλώνετε και βράζετε με σκεπασμένη την κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν καλά οι φακές. Προσθέτετε το πλιγούρι, αλατοπίπερο και κλείνετε τη φωτιά.
3. Αφήνετε την κατσαρόλα σκεπασμένη για τουλάχιστον 20 λεπτά να "τραβήξει" και να φουσκώσει το πλιγούρι. Αδειάζεται το μείγμα σε ταψάκι και αφήνετε να κρυώσει.
4. Πλάθεται μέτρια κεφτεδάκια, τα οποία πατάτε να φαρδίνουν ελαφρά και τα αλευρώνετε. Τα τηγανίζετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν ροδίσουν καλά από την μία πλευρά, τα γυρίζετε με προσοχή και από την άλλη.
5. Βγάζετε τα κεφτεδάκια σε πιατέλα και τα σερβίρετε ζεστά. Ταιριάζουν με πράσινη σαλάτα.

Από την Luise-- radicio