Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Κριθαράκι γιουβέτσι με κιμά !!!

 Πολύ νόστιμο οικονομικό κι εύκολο φαγητό για όλη την οικογένεια !!!
Δοκιμάστε το και θα το ευχαριστηθείτε !!!

Υλικά μερίδες 6
300 γραμ μοσχαρίσιο κιμά
4 φλιτζάνια του καφέ 310 γραμ κριθαράκι χοντρό
1 κρεμμύδι ξερό ξυσμένο
2 σκελίδες σκόρδο ξυσμένο
3 ντομάτες ώριμες πολύ
1 κουταλιά σούπας πελτέ
5 κλωνιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι πιπέρι
1 κύβο προαιρετικά --εγώ βάζω --
4 κουταλιές τις σούπας λάδι
 τριμμένο κεφαλοτύρι

Τι κάνουμε
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι ,ρίχνουμε το κρεμμύδι τον σκόρδο ,και τον κιμά και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να καφετίσουν ανακατεύοντας συνεχώς και σπάζοντας τον κιμά με ξύλινη κουτάλα.
Λιώνετε σε μπολ τις ντομάτες πολύ καλά με τα χέρια σας.
Διαλύεται μέσα στις ντομάτες και τον πελτέ της ντομάτες και τα αδειάζεται στην κατσαρόλα.
Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το αλατοπίπερο κι αν βάλετε και τον κύβο.
Προσθέτετε επίσης και 1 ποτήρι του νερού ζεστό νερό  σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζεται περίπου για 40 λεπτά.


Ξεσκεπάζεται την κατσαρόλα ρίχνετε μέσα 3 ποτήρια ζεστό νερό δυναμώνετε την φωτιά και μόλις το φαγητό αρχίσει να βράζει ρίχνετε το κριθαράκι .
Ανακατεύετε συχνά -σκεπάζετε την κατσαρόλα χαμηλώνετε την φωτιά και βράζετε 10 με 12 λεπτά περίπου.
Κοιτάζετε το φαγητό μήπως έχει πήξει πολύ κι αν χρειαστεί ρίχνετε λίγο νερό ακόμα.
Κατεβάζετε από την φωτιά την κατσαρόλα -αφήνετε το φαγητό να μείνει λίγο και σερβίρετε με τριμμένο τυρί .Καλή σας όρεξη !!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Μπιφτέκια με διαφορετικές πατάτες πεντανόστιμες !!!




Φτιάξτε τις πατάτες όπως θα τις διαβάσετε -γίνονται καταπληκτικές ,καθώς και τα μπιφτέκια που στην συγκεκριμένη συνταγή δεν προσθέτουμε πολλά υλικά για να θυμίζουν έντονα μπριζόλα  !! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ !!!

Υλικά μερίδες 4
6 μέτριες πατάτες
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
λίγη πάπρικα γλυκιά
λίγο σκόρδο σε σκόνη
1 κύβο κνορ
πιπέρι-ελάχιστο αλάτι
λίγο κουρκουμά
λίγο κύμινο
λίγο ελαιόλαδο

Μπιφτέκια
500 γραμ κιμά μοσχαρίσιο
1 κουτάλι της σούπας κοφτό μπέικιν πάουντερ
αλάτι-πιπέρι
5 φρυγανιές τύπου Elite
4 κουταλιές σούπας μηλόξυδο -ή απλό ξύδι
Λίγη ρίγανη 


  Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια με τις φρυγανιές μουλιασμένες και στιμμένες καλά.
Ανακατεύουμε -ζυμώνουμε ολα τα υλικά τα αφήνουμε λίγο στο ψυγείο και με λαδωμένα χέρια τα πλάθουμε και τα ψήνουμε σε καυτό στην αρχή τηγάνι γκριλ γυρνώντας τα τακτικά να ψηθούν κι από τις δυό πλευρές .
Αν δεν έχουμε τηγάνι γκριλ τα ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου .
Τα μπιφτέκια αυτά είναι πολύ αφράτα και φουσκωτά ,δεν προσθέτουμε τίποτα περισσότερο γιατί θέλουμε να θυμίζουν έντονα μπριζόλα ψητή.



Πατάτες
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες να φύγουν τα τυχόν χώματα.
Με το χοντρό σύρμα των πιάτων τις τρίβουμε λίγο να φύγει η πολύ φλούδα -δεν τις καθαρίζουμε - τις ξεπλένουμε καλά ξανά  και τις βάζουμε σε βαθύ τηγάνι με 1 και 1/2 ποτήρι του νερού νερό .
Ανοίγουμε το μάτι και μαγειρεύουμε .
Μόλις δοκιμάσουμε με ένα πιρούνι και τρυπιούνται εύκολα προσθέτουμε τον κύβο τριμμένο με τα χέρια ,τον κουρκουμά ,το αλατοπίπερο,το σκόρδο σε σκόνη .το κύμινο,τον κουρκουμά και ανακατεύουμε με προσοχή μην τις διαλύσουμε.

Με το που θα σωθεί σχεδόν όλο το νερό προσθέτουμε το λάδι την κουταλιά μουστάρδας και την γλυκιά πάπρικα ,τις ανακατεύουμε με προσοχή και τις ψήνουμε για 5 με 10 λεπτά να πάρουν χρώμα. 
Σερβίρουμε με τα μπιφτέκια και σαλάτα !! Είναι πεντανόστιμα και τα δύο!!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ






Πουγκάκια με φύλλο κρούστας !!!

Τα τρώς δυό δυό φανταστικά !!!


Προετοιμασία: 12-15 λεπτά Μαγείρεμα: 30-35 λεπτά

Υλικά

    Φύλλο κρούστας 500 γρ   
    Ελαιόλαδο
    Ζαμπόν καπνιστό 10-12 φέτες ή γαλοπούλα ψιλοκομμένες   
    Γκούντα 200 γρ τριμμένο   
    Μπέικον 6 φέτες ψιλοκομμένες   
    Κεφαλογραβιέρα 100 γρ τριμμένη   
    Αλάτι- πιπέρι- πάπρικα
    Αμυγδαλόψιχα 30 γρ για πασπάλισμα   

Για την μπεσαμέλ

    Γάλα 1 κούπα του τσαγιού   
    Αυγά 2 τεμ ελαφρώς χτυπημένα   
    Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 κουταλιές της σούπας   
    Μαργαρίνη 50 γρ   

Οδηγίες

Σοτάρουμε το μπέικον για λίγα λεπτά και το ανακατεύουμε με το ψιλοκομμένο ζαμπόν και τα τριμμένα τυριά σε ένα μπολ.
Βάζουμε την μαργαρίνη σε κατσαρολάκι να κάψει, προσθέτουμε λίγο αλάτι,το αλεύρι,ανακατεύουμε να πάρει χρυσό χρώμα, ρίχνουμε το γάλα, ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις για να μη μας σβολιάσει, μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Κατεβάζουμε από την φωτιά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα.
Ανακατεύουμε , προσθέτουμε την μπεσαμέλ στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά κι ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε πιπέρι και πάπρικα.
Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας.
Παίρνουμε ένα- ένα φύλλο, το διπλώνουμε στην μέση , το αλείφουμε με ελαιόλαδο και με ένα κουτάλι της σούπας βάζουμε από το μείγμα στην μέση του  φύλλου.
Ενώνουμε τις άκρες, το κλείνουμε σε σχήμα πουγκί και με λίγο νερό κολλάμε το φύλλο ώστε να θωρακίσουμε την γέμιση. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
Βάζουμε μια μυτούλα μαργαρίνη πάνω από κάθε πουγκί και τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί.
Πασπαλίζουμε με αμυγδαλόψιχα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30-35 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο μας.
Είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε…!!!
Από Αρτεμησία-chefoulis.

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Τυροπιτάκια της στιγμής !!!

Τα τυροπιτάκια στιγμής είναι μια πολύ εύκολη συνταγή για τυροπιτάκια και πολύ νόστιμη!!!

Υλικά:

    1 ½ κούπα φαρίνα
    ½ βιτάμ (θερμοκρασία δωματίου)
    2 αυγά
    1 ½ κούπα θρυμματισμένη φέτα
    ½ κούπα γάλα εβαπορέ



Εκτέλεση:

    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.  
    Αλευρώνουμε τα χέρια μας και πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού.
    Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, σε απόσταση μεταξύ τους, γιατί φουσκώνουν.
    Ψήνουμε στους 200ο C μέχρι να ροδίσουν.
    Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Από Lia Papadopoulou - olivesandolive

Σουλτάνα - ζουμερό - αφράτο & σιροπιαστό !!!



 Ζουμερό, αφράτο και όποιος το έχει δοκιμάσει πραγματικά δεν μπορεί να αρκεστεί μόνο σε ένα κομμάτι…


Υλικά:

½ κιλό φύλλο κρούστας

1 γιαούρτι 250γρ

1 κούπα σπορέλαιο

1 κούπα ζάχαρη

1 baking powder

2 βανίλιες

4 αυγά

Για το σιρόπι:

2 ½ κούπες ζάχαρη

2 ½ κούπες νερό

2 φλούδες λεμόνι

1 κ.σ χυμό λεμονιού

 


Εκτέλεση:

Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί (διαστάσεων 35x25). Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας στον πάγκο εργασίας μας, τα σουρώνουμε ένα-ένα και τα τοποθετούμε στο ταψί. Δεν τα πιέζουμε, θέλουμε να είναι αφράτα. Τα λαδώνουμε με σπορέλαιο σιγά-σιγά με ένα πινέλο. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε τα φύλλα μέχρι να ροδίσουν.

Ύστερα, φτιάχνουμε την κρέμα. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το baking powder  και τις βανίλιες. Χτυπάμε το μείγμα για ακόμη 1’ λεπτό. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε το μείγμα της κρέμας σε όλα τα φύλλα. Θέλουμε να απλωθεί ομοιόμορφα. Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε πάλι μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού.





Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά και το αφήνουμε να βράσει για 5’ λεπτά (υπολογίζοντας το χρόνο, από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει το σιρόπι μας). Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το κόβουμε σε κομμάτια. Με μία κουτάλα, περιχύνουμε σιγά-σιγά το σιρόπι μέχρι να τελειώσει.

Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι του και σερβίρουμε. Το υπόλοιπο το διατηρούμε στο ψυγείο.
Lia Papadopoulou -- olivesandolive

Παραδοσιακή γαλατόπιτα!!!


Παραδοσιακή γαλατόπιτα από Κόνιτσα !!

Υλικά

2 1/2 λίτρα γάλα

3 φλυτζάνια ζάχαρη

1 φλυτζάνι σιμιγδάλι χοντρό

1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

6 βανίλιες

7 αυγά

1 κουτ. γλυκού μαστίχα

ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού

2 κουταλιές σούπας βούτυρο

1 πρέζα αλάτι

φύλλα για πίτα

λίγη κανέλα

Εκτέλεση

Από τα τρία φλυτζάνια ζάχαρη κρατάμε το μισό μαζί με την κανέλα για αργότερα. Χτυπάμε τα 2 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τα αυγά, τις βανίλιες, την μαστίχα, το αλάτι και το ξύσμα. Ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε λίγο χλιαρό γάλα στο μείγμα ανακατεύοντας καλά με αυγοδάρτη.

Όλο μαζί το βάζουμε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα που ζεσταίνεται. Ανακατεύουμε καλά ωσοτου δέσει η κρέμα. Μόλις δέσει βγάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε το ταψί του φούρνου και στρώνουμε 2 φύλλα. Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και την κανέλλα που κρατήσαμε. Συνεχίζουμε με τα μισά φύλλα, ρίχνουμε την κρέμα και βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα.Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Λίτσα Σπανού -ipeirotika

Κολοκυθοανθοί με γέμιση -κατσαρόλας ή φούρνου !!!

 Δοκιμάστε να τους φτιάξετε είναι πολύ νόστιμο και  ξεχωριστό φαγητό !!!

Υλικά

20 ανθούς 
1φλιτζάνι ρύζι  Καρολίνα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ξερό
1 ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
6 κλωνιά άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι


Εκτέλεση στην κατσαρόλα
Αφαιρούμε τον μίσχο μέσα από τους ανθούς προσεκτικά.
Καθαρίζουμε κι από αγκαθάκια κόβουμε το κοτσανάκι και τους ξεβγάζομαι με μπόλικο νερό.
Βάζουμε το μισό λάδι στο τηγάνι και σοτάρουμε τα δύο ειδών κρεμμύδια.
Προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά ανακατεύουμε και σοτάρουμε περίπου 4 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι το αλατοπίπερο και 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό.
Μαγειρεύουμε για  10 λεπτά περίπου να στεγνώσει το μείγμα .
Αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση και γεμίζουμε τους ανθούς με την βοήθεια ενός κουταλιού και κλείνουμε τα πέταλά τους να γίνουν σαν μπαλίτσες.
Τους τοποθετούμε στην σειρά κοντά κοντά ο ένας στον άλλον ρίχνουμε αλάτι πιπέρι   και τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο.
Ρίχνουμε από πάνω από το πιάτο το υπόλοιπο λάδι και 2 ποτήρια νερό .
Σιγομαγειρεύουμε περίπου 30 λεπτά.

Εκτέλεση στον φούρνο


 Η ίδια διαδικασία - μόνο που μαγειρεύουμε τα υλικά στο τηγάνι περισσότερο περίπου 15 λεπτά αντί για 10 με λίγο περισσότερο νεράκι και μόλις το πιει όλο αφήνουμε να κρυώσει και γεμίζουμε τους ανθούς . Τους  τοποθετούμε στην σειρά σε ταψί ρίχνουμε το μισό λάδι που έχουμε κρατήσει από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο .
Αν σας περισσέψει γέμιση τοποθετήστε την στην άκρη του ταψιού να ψηθεί μαζί με τους ανθούς .


Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ






Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Κολοκυθοανθοί τραγανοί αφράτοι σαν λουκουμάδες !!!



Πανεύκολοι και πεντανόστιμοι !!!

Υλικά για 8 ανθούς

10 κλωναράκια μαιντανό ψιλοκομμένο
300 φέτα κομμένη σε κυβάκια μικρά
200 γραμ τυρί γραβιέρα κομμένη σε μικρά κυβάκια

Υλικά για το κουρκούτι

8 κουταλιές αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
αλάτι
1 κουτάκι μπύρα 500 ml


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Bγάζουμε με προσοχή μην μας σπάσουν οι ανθοί από μέσα το άνθος και κόβουμε το κοτσανάκι.
Σε ένα πιάτο έχουμε βάλει τα τυριά κομμένα κυβάκια με τον μαιντανό .
Τα ανακατεύουμε και γεμίζουμε όλους τους ανθούς .
Τους κλείνουμε σαν μπαλίτσα.
Τους ετοιμάζουμε όλους .
Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι το αλάτι και την μπύρα ,τα χτυπάμε με ένα πιρούνι να γίνει λείος χυλός -θέλουμε να είναι πηχτός σαν μέλι -
Βάζουμε σε βαθύ σκεύος σπορέλαιο να κάψει.
Παίρνουμε έναν έναν τον γεμιστό ανθό και με το χέρι -τον σφίγγουμε- τον βουτάμε μέσα στο χυλό και μετά αμέσως σε καυτό σπορέλαιο.
Κάνουμε το ίδιο για τους υπόλοιπους και γρήγορα γρήγορα τους γυρνάμε μην αρπάξουν.


Βγάζουμε τα λουκουμαδάκια μας πλέον από το τηγάνι όταν γίνουν χρυσοκίτρινοι και τους τοποθετούμε για λίγο σε  χαρτί κουζίνας σερβίρουμε παρέα με τζατζίκι κι αν μας αρέσει πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι και απολαμβάνουμε τραγανούς πεντανόστιμους τέλειους... λουκουμάδες με ανθούς !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


* Ιδιο κουρκούτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με οτιδήποτε λαχανικό π.χ μελιτζάνα κολοκυθάκι κ.τ.λ .

 Εδώ στην παρακάτω φωτογραφία περίσσεψε κουρκούτι και το τηγάνισα σκέτο κουταλιά κουταλιά και πασπάλισα με κεφαλογραβιέρα ..γιατί δεν πετάμε τίποτα !!!
Επίσης σε περίπτωση που σας περισσέψουν τυριά μαιντανός και κουρκούτι ρίξτε τα τυριά μέσα στο κουρκούτι ανακατέψτε και με κουτάλι παίρνετε κουταλιά κουταλιά και τηγανίζετε .



Βάφλες κι ο τρόπος που τις φτιάχνουμε !!!



Ετοιμάστε υπέροχες  βάφλες με  σοκολάτα!!! Δεν πρόκειται να αντισταθεί κανείς !!! Δοκιμάστε την συνταγή!


Υλικά
- 200γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 300γρ. γάλα
- 2 κοφτές κουταλιές σούπας ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 3 αυγά
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
- 1 βανίλια
- πραλίνα
- ψιλοτριμένο φουντούκι


Εκτέλεση
Χωρίζουμε τους κρόκους από το ασπράδι των αυγών και χτυπάμε τα ασπράδια για να γίνουν μαρέγκα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι, το οποίο προσθέτουμε στο τέλος σιγά σιγά ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουμε και ανακατεύουμε. Αφού γίνουν όλα ένας χυλός ρίχνουμε μέσα (και πάλι σιγά σιγά) την μαρέγκα ώστε να ενοποιηθούν. Με μία κουτάλα ρίχνουμε το μείγμα σε δόσεις στη βαφλιέρα, τόσο κάθε φορά ώστε να βγει μια φουσκωτή βάφλα. Μετά από 3-4 περίπου λεπτά η κάθε βάφλα είναι έτοιμη. Αλείψτε με πραλίνα και γαρνίρετε με ότι σας αρέσει συν τριμμένο φουντούκι στο τέλος -για ευκολία υπάρχουν κι έτοιμες βάφλες σε πολύ προσιτή τιμή στα σούπερ μάρκετ !! Καλή σας απόλαυση !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σαρδέλες στον φούρνο-- ή ψητές σχάρα ή γκριλ!!!




 Υλικά (για 4 άτομα)

    1 κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες-αν θέλετε κόβετε τα κεφάλια εγώ τα αφήνω .
    2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
    1½ κουτ. σούπας μουστάρδα, πικάντικη
    χυμός λεμονιού
    2 κουτ. γλυκού ρίγανη
    1/2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ψιλοκοπανισμένο
    2 κουτ. γλυκού κρεμμύδι αποξηραμένο και τριμμένο σε όλα τα σούπερ
    μάρκετ
    ελαιόλαδο
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι




Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα.
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε  το ελαιόλαδο μαζί με όλα τα υλικά μαζί .
Ρίχνουμε το μείγμα στις σαρδέλες και τις ανακατεύουμε με τα χέρια μας, ώστε να καλυφθούν καλά από το υλικό .
Λαδώνουμε ένα ταψί που να χωράει τις σαρδέλες σε μία στρώση.
Απλώνουμε τις σαρδέλες στην σειρά  ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου15 με 20 λεπτά, μέχρι να και να σχηματιστεί μια τραγανή κρούστα στην επιφάνειά τους.Συνοδεύουμε με ντοματοσαλάτα ή χόρτα !!!




Σαρδέλες ψητές σχάρα ή στο γκριλ


 Υλικά
1 κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες πλυμένες και ανοιγμένες λίγο στην κοιλιά
2  σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
ελαιόλαδο
χυμό από λεμόνι
αλάτι
ρίγανη.

Τι κάνουμε
Πλένουμε καλά και στραγγίζουμε  τις σαρδέλες..
 Ανακατεύουμε  σε ένα μπολ τρεις κουταλιές περίπου ελαιόλαδο με σκόρδο  και περιχύνουμε  τα ψάρια.
Αλατίζουμε τις σαρδέλες με χοντρό αλάτι και ψήνουμε σε δυνατή φωτιά στη σχάρα για τρία με τέσσερα λεπτά από κάθε πλευρά ή στο γκριλ του φούρνου. Ανακατεύουμε  το υπόλοιπο λάδι με τον χυμό λεμονιού -αν δεν τις προτιμάμε στεγνές και ραντίζουμε  τις πριν τις σερβίρουμε.Καλή όρεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 


Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Σουφλέ σοκολάτας με παγωτό !!!

Μία από τις ωραιότερες συνταγές για σουφλέ που έχετε ποτέ δοκιμάσει. Εύκολο, γρήγορο και τέλειο μαζί.Προσοχή στο ψήσιμο για να είναι ρευστό μέσα !!! Θεικό !!!

Υλικά  για 10 μερίδες

200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
200 γρ. βούτυρο
40 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
4 αυγά
140 γρ. ζάχαρη
160 γρ. αλεύρι λευκό για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση συνταγής

Λιώνουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη για αρκετή ώρα, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
Με μια κουτάλα ανακατεύουμε το μείγμα της ζάχαρης και των αυγών με τη λιωμένη σοκολάτα και το βούτυρο, κάνοντας  απαλές  κινήσεις.
Συμπληρώνουμε την κρέμα γάλακτος και το αλεύρι κοσκινισμένο και λίγο-λίγο και ανακατεύουμε απαλά.
Βάζουμε το μείγμα σε ταψί με ατομικά φορμάκια βουτυρωμένα και αλευρωμένα.Τοποθετούμε το ταψί ατομικά φορμάκια σε  προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε σε θερμοκρασία 210°C για 7 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο σερβίρουμε με μπαλίτσες παγωτό βανίλια ή καιμάκι και γαρνίρουμε με σιρόπι σοκολάτας και ορμάμε !!!!

 Λίγα μυστικά

Μην ξεφορμάρετε αμέσως το σουφλέ.
Αφήστε το να κρυώσει στη φόρμα.
Όταν το κόψετε η σοκολάτα πρέπει να ρέει από μέσα.
Εάν σας βγει στέρεο μέσα, τότε θέλει λιγότερο ψήσιμο.ο χρόνος είναι ανάλογα τον κάθε φούρνο.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κουλουράκια βανίλιας !!!

Αρωματικά και αφράτα !!

Χρειαζόμαστε
1 κιλό αλεύρι,
5 αυγά,
1.3/4 φλυτζάνι φυτίνη, 
1/2 φλυτζάνι γάλα,
2 φλυτζάνια ζάχαρη, 
4 κουταλάκια μπέϊκιν,
4 βανίλιες και 2 κρόκους για άλειμμα.


Χτυπάμε το βούτυρο με τα αυγά και την ζάχαρη, 
ρίχνουμε το γάλα χλιαρό και τις βανίλιες.
Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέϊκιν.
Πλάθουμε και αλείφουμε με κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νεράκι.
Τοποθετούμε αραιά γιατί φουσκώνουν. 
Ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς.
Αυτή η δόση μας δίνει τρεις λαμαρίνες κουζίνας.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τυρόπιτα παραδοσιακή Ρούμελης !!!





Αυτή η τυρόπιτα είναι πολύ νόστιμη , χορταστική και με μια σαλάτα τέλειο γεύμα !!! \
Υλικά
Ταψί Νο 40
7 αυγά
2 κούπες γάλα
Μισή κούπα μακαρονάκι (κοφτάκι)
3 κσ λάδι
500 γρ τυρί φέτα
Μισή κούπα διάφορα τυριά τριμμένα πχ γραβιέρα, κεφαλοτύρι κτλ ( εγώ σήμερα έβαλα τυρί κρέμα) προαιρετικά
Πιπέρι.

Φύλλα ζύμη
2 και 1/2 Κούπες αλεύρι ,
αλάτι,
λάδι,
ξυδι,
νερό.



Εκτέλεση 
Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά για το φύλλο .
Εγώ το κάνω από το βράδυ και το διατηρώ στο ψυγείο.
Ανοίγουμε 1 μεγάλο φύλλο για κάτω να πέφτει έξω από το ταψί και άλλα 3 στο μέγεθος του ταψιού
Σε κατσαρόλακι βραζουμε το μακαρονάκι για 8 λεπτά.
Το σουρώνουμε και του ρίχνουμε 1 κσ λάδι .
Χτυπάμε τα αυγά με σύρμα να διαλυθούν και ρίχνουμε το γάλα ανακατεύουμε καλά.
Από αυτό το μείγμα κρατάμε μισό φλυτζ.
Σπάμε τη φέτα με τα χέρια και τη ρίχνουμε στα αυγά, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Σε λαδωμένα ταψί βάζουμε το μεγάλο φύλλο λαδώνω, το δεύτερο φύλλο, ρίχνω το μείγμα και πάνω σκορπώ 2 κσ Βιτάμ σε μικρά κομματάκια.
Βάζω το τρίτο φύλλο, γυρίζω τα φύλλα προς τα μέσα λαδώνω και το τέταρτο φύλλο.
Ρίχνω στο φλιτζάνι που κράτησα με το μείγμα από αυγό, γάλα και ρίχνω 3 κσ λάδι.
Παίρνω μια οδοντογλυφίδα και τρυπώ σε πολλές μεριές την πίτα.
Απλώνω καλά πάνω το μείγμα και ψήνω στους 160-170 για 50 λεπτά αέρα και κάτω αντίσταση.
Συνταγή κ φωτο Φωτεινή Παρασκευοπούλου - "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

Πίτα με πράσο-τυρί -πατάτα !!!

Μια νοστιμότατη πίτα με πράσο, τυρί και πατάτα, εύκολη και χορταστική.

Υλικά

2 φύλλα σφολιάτας

3-4 μεγάλα πράσα

2 πατάτες

3 κρεμμυδάκια φρέσκα

200 γρ τυρί νηστίσιμο ή φέτα κανονική

αλάτι

πιπέρι

μαϊντανό (προαιρετικά)

λίγη μαργαρίνη η λάδι για να αλείψουμε το πάνω φύλλο



Εκτέλεση

Κόβουμε σε ροδέλες τα πράσα και τις πατάτες και τα βράζουμε για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά, έως ότου να τρυπιέται η πατάτα με το πιρούνι.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, τα πράσα και τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Θρυμματίζουμε το τυρί και ανακατεύουμε.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Βάζουμε τη γέμιση και τοποθετούμε και το 2ο φύλλο. Κλείνουμε καλά τα φύλλα και βουτυρώνουμε και κόβουμε την πίτα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 30 λεπτά

Καλή επιτυχία!

Από Zoitsa-radicio


Λαδοκουλουράκια υγιεινά !!!


Μια συνταγή για νόστιμα υγιεινά κουλουράκια, για τον καφέ, το πρωινό-την εργασία  ή το σχολείο !!! 


Υλικά:

Ελαιόλαδο: 1 ποτήρι

Μαργαρίνη: 1/2 πακέτο (125 γρ.)

Ζάχαρη: 1 ποτήρι

Κονιάκ: 1 ρακοπότηρο

Χυμό πορτοκαλιών: 1/2 ποτήρι

Σόδα: 1/2 κουταλάκι τσαγιού

Μπέικιν πάουντερ: 1/2 φακελάκι

Κανέλα: 1 κουταλάκι τσαγιού

Βανίλια: 1 συσκευασία

Γαρύφαλλο: 1 κουταλάκι τσαγιού

Αλεύρι: 1 κιλό περίπου

Σουσάμι καβουρδισμένο: 1/3 κούπας περίπου


Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα άλλο ανακατεύουμε τα μπαχαρικά.

Λιώνουμε τη μαργαρίνη και την βάζουμε στο μίξερ, μαζί με το λάδι, τη ζάχαρη και το κονιάκ.

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και την προσθέτουμε κι αυτή. Τα χτυπάμε και προσθέτουμε σιγά – σιγά τα μπαχαρικά. Τέλος ρίχνουμε λίγο – λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά, μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη.

Πλάθουμε μπαστουνάκια και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα βάζουμε σε λαδωμένα ταψιά ή στρωμένα με λαδόχαρτο.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

«Λιχούδα από Κρήτη» - radicio.com