Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Μπάρες με βερίκοκα !!!



Αυτό το υγιεινό γλυκό είναι πολύ καλό και για τα παιδιά.
Τα βερίκοκα είναι πολύ θρεπτικά και περιέχουν φυσικές γλυκαντικές ουσίες.

Υλικά

2 φλιτζ αποξηραμένα βερίκοκα

1 φλιτζ μαρμελάδα βερίκοκο

1 κ.γ. χυμό λεμονιού

1 φλιτζ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¾ φλιτζ μαύρη ζάχαρη

½ φλιτζ βρώμη

1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

¼ κ.γ. κανέλα

¼ κ.γ. σκόνη τζίντζερ

¼ κ.γ. αλάτι

½ φλιτζ Philadelphia light, κρύο και σε μικρά κομμάτια

¼ φλιτζ βούτυρο, κρύο και σε μικρά κομμάτια
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175C με τη σχάρα στο μεσαίο επίπεδο.

Λαδώνουμε ένα ταψί, τετράγωνο με περίπου 22 πόντους περιφέρεια.

Κόβουμε τα αποξηραμένα βερίκοκα σε κομμάτια, και τα ρίχνουμε μέσα σε μία κατσαρόλα με 2/3 φλιτζάνι νερό.

Βράζουμε τα βερίκοκα σε μεσαία φωτιά για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να απορροφήσουν το περισσότερο νερό.

Βγάζουμε τη κατσαρόλα από την φωτιά, και ανακατεύουμε μέσα τη μαρμελάδα και το χυμό λεμονιού.  Αφήστε την κατσαρόλα στην άκρη.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαύρη ζάχαρη, τη βρώμη, το ξύσμα λεμονιού, το κανέλα, το τζίντζερ, και το αλάτι.

Προσθέτουμε τα κομμάτια βούτυρο και Philadelphia light στο μίγμα με το αλεύρι.

Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι ή ένα μίξερ ανακατεύουμε το μίγμα μέχρι το βούτυρο και το  Philadelphia θα γίνουν μικρά κομμάτια σαν μπιζέλια, και η υφή του μίγματος να είναι σαν χαλίκια.

Βάζουμε στην άκρη 1 φλιτζάνι και δύο κουταλιές σούπας του μείγματος για να τα ρίξουμε, στο τέλος, πάνω στο γλυκό.

Ανακατεύουμε το υπόλοιπο μείγμα με ένα κουτάλι της σούπας κρύο νερό, για ένα λεπτό ή μέχρι να σχηματίσουμε μία μπάλα ζύμη.

Πιέζουμε τη μπάλα ζύμη μέσα στο ταψί, ομοιόμορφα, με τα χέρια μας, μέχρι να καλύψει το πάτο του ταψιού.

Εάν η ζύμη κολλάει στα χέρια, μπορούμε να την καλύψουμε με μεμβράνη, ώστε να μην κολλάει όταν την πιέζουμε.  Βγάλουμε τη μεμβράνη πριν ψήσουμε τη ζύμη.

Ψήνουμε τη κρούστα (ζύμη) για 20 λεπτά, μέχρι να ψηθεί αλλά πριν να ροδίσει.

Αμέσως περιχύνουμε το μίγμα με τα βερίκοκα πάνω στην κρούστα, και χρησιμοποιώντας μία σπάτουλα ή ένα κουτάλι αλείβουμε το μίγμα ομοιόμορφα.

Ρίχνουμε, ομοιόμορφα, το υπόλοιπο φλιτζάνι κομμάτια ζύμης πάνω στο μίγμα βερίκοκα.

Βάζουμε το ταψί στον φούρνο, και το ψήνουμε για άλλα 30-35 λεπτά, μέχρι το πάνω μέρος της ζύμης να ροδίσει.

Βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, και το αφήνουμε έξω για μερικές ώρες ή μέχρι να κρυώσει, πριν το κόψουμε.

Κόβουμε σε 4 ίσες λωρίδες προς μία κατεύθυνση και μετά άλλες 4 λωρίδες προς άλλη κατεύθυνση, έτσι ώστε να δημιουργηθούν 16 κομμάτια.

Κρατάμε τα περισσεύματα, τυλιγμένα με μεμβράνη, μέχρι 5 ημέρες ή για τρείς εβδομάδες στην κατάψυξη.

Από την φίλη 

Μarisa Churchill-- Elena Arsenoglou - Beyond Decoration

Κέικ με Ελαιόλαδο & Καλαμποκάλευρο!!!

 Νόστιμο κέικ με ελαιόλαδο χωρίς αυγά που σερβίρετε με κομπόστα φρούτων !!!

Υλικά

1 ¼ φλιτζανιού αλεύρι για κέικ

¼ φλιτζανιού + 2 κουταλιές σούπας κίτρινο καλαμποκάλευρο

2 κουταλάκια του γλυκού. μπέικιν πάουντερ

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1 φλιτζάνι ζάχαρη

ξύσμα από ½ πορτοκάλι

ξύσμα από ½ λεμόνι

½ κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο δεντρολίβανο

½ φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

Κομπόστα Μελιού με Σύκο και Πορτοκάλι

1 ποτήρι φρέσκα σύκα

2 πορτοκάλια

½ φλιτζάνι μέλι

¼ φλιτζανιού + 2 κουταλιές σούπας νερό

2-4 κουτ. φρέσκο χυμό λεμονιού

Για το κέικ, προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Προετοιμάστε ένα στρογγυλό ταψάκι, αλείφοντας το με ελαιόλαδο και περνώντας το με λίγο αλεύρι.

Κοσκινίστε το αλεύρι για το κέικ, το καλαμποκάλευρο, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την κανέλα.

Τοποθετήστε σε ένα δοχείο τη ζάχαρη, το πορτοκάλι, το ξύσμα λεμονιού και το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο και αφήστε το μίγμα για μερικά λεπτά μέχρι το μείγμα να είναι αρωματικό.

Χύστε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπήστε το ελαφρά με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού και ανακατέψτε καλά.

Ήπια ανακατώστε στο αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Να μην το ανακατέψετε με πολύ δύναμη.

Χύστε το μίγμα στο έτοιμο ταψάκι και ψήστε το για 35 λεπτά.

Αφήστε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά.

Ξεκολλήστε το κέικ γύρω από το ταψάκι με ένα μαχαίρι ή μια σπάτουλα και αναποδογυρίστε το σε μια πιατέλα.

Μέχρι να κρυώσει τελείως ετοιμάστε τη κομπόστα.

Για την κομπόστα, κόψτε τη φλούδα και τη λευκή ψίχα από τα πορτοκάλια με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι.

Χαράξτε το πορτοκάλι σε τμήματα και πάνω από ένα μπολ πιέστε το για να συλλέξετε όλο το χυμό.

Κόψτε τα σύκα σε τέταρτα και προσθέστε τα στο μπολ με τις φέτες πορτοκαλιού.

Μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε τα σύκα, οπότε αν δεν έχετε σύκα μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα πορτοκάλια, ή μερικά αποξηραμένα κεράσια.

Τοποθετήστε το μέλι και το νερό σε μια κατσαρόλα και θερμάνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθούν και να αναμειχθούν.

Αφαιρέστε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε το χυμό λεμονιού.

Τινάξτε τα φρούτα από το σιρόπι, πασπαλίστε το κέικ με τη ζάχαρη άχνη και σερβίρετε με τα φρούτα.

Συνταγή από την φίλη Elena Arsenoglou - Beyond Decoration

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Tυροκροκέτες !!!


Εύκολες, γρήγορες, και νόστιμες !!!


Υλικά
300 γρ. τριμμένο γκούντα
4 κουτάλιες σούπας παρμεζάνα
2 αυγά
3-4 κ.σ αλεύρι κατά προτ φαρίνα βοηθάει να φουσκώσουν
1 κ.σ μπέικιν.


Ανακατεύουμε όλα καλά μάζι, βάζουμε στο ψυγείο 30`. Κάνουμε μπαλίτσες και τηγανίζουμε.Αυτό ήταν όλο !!!!Καλή σας όρεξη !!!

Gogo Samiou - "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".


 MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πατάτες στον φούρνο με μπιφτέκια !!!

Το Κυριακάτικο μας φαγάκι γεμάτο αναμνήσεις μανούλας ...


Υλικά

1Κιλό κιμά μοσχαρίσιο ελιά
1πατάτα τριμμένη
2 αυγά 
10 φρυγανιές μουσκεμένες
1 κούπα σκληρό τυρί τριμμένο
2 κρεμμύδια τριμμένα
2 σκελίδες σκόρδο
δυόσμος
μαϊντανό
φρέσκια ρίγανη-αν δεν έχετε ξερή
αλάτι
πιπέρι χυμό από δυό λεμόνια
λάδι





Εκτέλεση
Την διαφορά την κάνει το τυράκι που έχω τρίψει μέσα, βάζω μια κούπα τριμμένο τυρί  αλλά το σκληρό Δανίας .
Έχω δοκιμάσει και με άλλα τυριά αλλά σαν και αυτό το τυρί που βάζω δεν υπάρχει η γεύση του.
Και τα 2 αυγά που βάζω στο μείγμα βοηθάει να είναι πολύ αφράτα
Μουσκεύω την φρυγανιά ρίχνω τα μυρωδικά ανακατεύω όλα μαζί ρίχνω το λεμόνι βάζω τις πατάτες και ψήνω στους 18Ο1,30 ώρα σε αέρα μέχρι να ροδίσει το φαγητό!!

Gogo Samiou -  "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

 ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κουλουράκια κανέλας !!!





Yλικά
1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
1ποτ φρέσκο χυμό πορτοκαλιού... η χυμό του εμπορίου
1ποτ ζάχαρη
1κγ μαγειρική σόδα
2κγ κανέλα
1κγ γαρίφαλο
1κγ μπεικιν
αλεύρι φαρίνα η για όλες της χρήσης οσο πάρει




Με πολύ λίγα υλικά !!

Εκτέλεση
Χτυπάμε λίγο το λάδι με την ζάχαρη, προσθέτουμε τον χυμό ενώ έχουμε διαλύσει μέσα την μαγ σόδα.
Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και όσο αλεύρι πάρει, περίπου 800-850γρ..... Πλάθουμε τα κουλουράκια τα ρολάρουμε μέσα στο σουσάμι για να κολλήσει επάνω τα κάνουμε στρογγυλά και ψήνουμε στους 180 για 20 λεπτά.
Γίνονται πολύ τραγανά και νόστιμα..!! Μπορούμε να βάλουμε και ζάχαρη από πάνω αντί για σουσάμι.!

Gogo Samiou- "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Παντεσπάνι αφράτο κι εύκολο !!!



Το πιο Εύκολο και ΑΦΡΑΤΟ Παντεσπάνι - The best Sponge Cake Ever !!!

Ιδανικό για τις σπιτικές τούρτες  που θα φτιάχνετε έτοιμο σε 1 λεπτό !!!

ΔΕΙΤΕ την  εκτέλεση ...πατώντας  το βίντεο στο τέλος !!

Υλικά







ΔΕΙΤΕ το βίντεο κάτω ακριβώς .




MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πατάτες στο φούρνο --αλλιώς ..!!!

 





Πολύ ωραία ιδέα ,πολύ ωραία γεύση,πολύ γρήγορο -πρωτοτύπησε με κάτι διαφορετικό και πεντανόστιμο !!! Πολύ ωραίο και για μπυρίτσα ή κρασάκι συνοδευτικό !!



Υλικά
Πατάτες καλοσχηματισμένες μέτριες σε μέγεθος-ποσότητα μετράμε-
1 κουταλιά μεγάλη σούπας θυμάρι
1 κουταλιά σούπας πάπρικα γλυκιά
αλάτι -πιπέρι
1 χούφτα τυρί τριμμένο παρμεζάνα
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδο
λίγα κλωναράκια μαιντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλίες βούτυρο

 Τι κάνουμε
Κθαρίζουμε απ έξω τις πατάτες τις πλένουμε και τις κόβουμε λεπτές φετούλες με το μαχαίρι ή άν έχετε με το ειδικό εργαλείο ,πρέπει να είναι ισόπαχες .
Για να μην περισσεψουν ή μας λείψουν έχουμε κοντά την φόρμα με τις θηκούλες και γεμίζουμε κάθε φορά για να δουμε πόσες θα χρειαστούμε .




Λιώνουμε το βούτυρο.


Αδειάζουμε σε μπολ τις πατάτες από τα φορμάκια και ρίχνουμε από πάνω όλα τα υλικά μαζί και το λιωμένο βούτυρο .
Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι ή με τα χέρια .



Αρχίζουμε και στοιβάζομαι μέσα στις βουτυρωμένες θηκούλες η οποίες καλό θα είναι να είναι αντικολλητικές --εγώ κόλλησα λίγο -- τις πατάτες προσέχοντας να βάζουμε από κάτω τις μεγαλύτερες σε μέγεθος κι επάνω επάνω τις πιο μικρές σχηματίζοντας βουναλάκι .
Οτι περισσέψει από το μείγμα το βάζουμε σε όλες τις πατάτες από πάνω στο τέλος ..



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 με 190 βαθμούς περίπου 30  λεπτά να δούμε να πάρουν χρώμα και να ψηθούν να πάρουν και χρώμα .
Βγάζουμε το ταψί μας από το φούρνο και σε λίγα λεπτά με σπατουλίτσα βγάζουμε τις πατάτες ..κι έτοιμες ..δεν προλαβαίνεις να τις δεις εξαφανίζονται !!! Καλή όρεξη !! Αξίζει !!






Εγινε τόσο νόστιμο να το φτιάξετε κι εσείς !!!







Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ



Πέρκα μαριναρισμένη στον φούρνο !!!

 Με 5.60 ευρώ κόστος απίθανο ψαράκι χωρίς καθόλου κόκκαλα που αρέσει σε μικρούς μεγάλους !! Μερίδες 3 !!! Απίστευτη νοστιμιά !!!



Υλικά
1 συσκευασία πέρκα

Μαρινάδα 
2 λεμόνια τον χυμό
1/2 πιπεριά πράσινη
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδο
1 κουταλιά κοφτή μουστάρδα
χυμό από 1 πορτοκάλι
4 κουταλιές σούπας λάδι
1 κουπάκι του καφέ νερό
1 μικρό κρεμμυδάκι ξερό 
αλάτι -πιπέρι
λίγο κουρκουμά --εδώ μου έπεσε λίγο παραπάνω  εμένα εσείς προσέξτε--
Τα βάζουμε όλα μαζί στο μούλι και τα αλέθουμε καλά .
 

Ρίχνουμε την μαρινάδα μέσα στο ταψάκι που θα ψήσουμε το ψάρι .
Τοποθετούμε το ψάρι μέσα στο ταψί μέσα στην μαρινάδα και το γυρίζουμε κι από τις δύο πλευρές να πάει παντού.


Αφήνουμε για μισή ωρίτσα σκεπασμένο να τραβήξει τις μυρωδιές του και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς αέρα μέχρι να ψηθεί η πέρκα .
Περίπου 20 λεπτά ανάλογα τον φούρνο . Π ε ν τ α  ν ό σ τ ι μ ο !!!



Συνοδεύουμε με σαλάτα ότι κι όποια μας αρέσει .
Εδώ σαλάτα με λάχανο μαρούλι ντομάτα καρότο φρέσκο κρεμμυδάκι ελίτσες και κράνμπερι λάδι αλάτι λίγο και μηλόξυδο !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Κοτόπιτα !!!



Καταπληκτική κοτόπιτα !!!

Πατήστε και δείτε την εκτέλεση σε βίντεο από την φίλη της σελίδας Ελένη την ευχαριστώ πολύ !!!

Υλικά

Περίπου 1 1/2 κιλό κοτόπουλο
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 μπουκάλι νερό
100 γραμμάρια γάλα
πιπέρι
αλάτι
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
5 αβγά
200 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα
1 φλιτζάνι του τσαγιού λειωμένο φυτικό βούτυρο
1 πακέτο φύλλο κρούστας (450 γραμμάρια)




English language

About 1 1/2 kilo of chicken
2 big onions
1 bottle of water
100gr of milk
Pepper
Salt
1 tea spoon nutmeg
5 eggs
200gr grated graviera(Greek yellow cheese)
1 tea cup melted vegetable butter
1 pack crust layers(450gr)

Πατήστε να δείτε το βίντεο από κάτω .