Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Τηγανίτες πατάτας !!!



Παίρνουμε και τις κρύες μπύρες και απολαμβάνουμε  την Πολωνική κουζίνα.

Υλικά (ενδεικτικά για 3 μεγάλες τηγανίτες)

    2 μεγάλες πατάτες
    1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
    1 αβγό
    Λίγο αλεύρι ή τρίμμα φρυγανιάς (χρησιμοποίησα φρυγανιά)
    Ελαιόλαδο ή μαργαρίνη
    Αλάτι, πιπέρι




Εκτέλεση

    Καθαρίζω τις πατάτες και το κρεμμύδι και τα τρίβω στον τρίφτη. Τα βάζω σε σουρωτήρι, τα αλατίζω και τα αφήνω περίπου 30 λεπτά ή και περισσότερο να βγάλουν τα υγρά τους. Τα στύβω καλά και τα μεταφέρω σε χαρτί κουζίνας, ώστε να είναι όσο πιο στεγνά γίνεται.



    Τα μεταφέρω σε βαθύ πιάτο, ρίχνω στο κέντρο το αβγό, λίγο τρίμμα φρυγανιάς, αλάτι, πιπέρι, ό,τι μυρωδικό έχω και ανακατεύω καλά. Βάζω αυτό το μείγμα για λίγο στο ψυγείο να σφίξει.

    Βάζω σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο ή μαργαρίνη, αφήνω να κάψει και ρίχνω μια μεγάλη κουταλιά από το μείγμα μου, την οποία απλώνω με την ανάποδη του κουταλιού. Επαναλαμβάνω την διαδικασία για όλο το μείγμα και για όσες τηγανίτες χωράει το τηγάνι.
 



    Τηγανίζω ώσπου να χρυσίσουν και από τις δύο πλευρές. 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.

    Σερβίρω τις τηγανίτες με αβγά τηγανιτά, σαλάτα ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξης σας. Ταιριάζουν πολύ με γιαούρτι που και αυτό το αρωματίζεται με ό,τι θέλετε, ξερά ή φρέσκα μυρωδικά, τριμμένο σκόρδο ή λίγη κέτσαπ.

Από http://www.foodcollection.gr/about/

Φασουλοταβάς με πιπεριές & κεφτεδάκια !!!



Ενα φαγητό γεμάτο μυρωδιές κι αρώματα είναι ο φασουλοταβάς της Γωγώς !!

Υλικά

1 πακέτο φασόλια χάνδρες η γίγαντες
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη
1 κίτρινη
2 μ κρεμμύδια
κεφτεδάκια
λίγο σέλινο κ άνηθο
4 κουτ σούπας σπιτική σάλτσα ή σε συσκευασία
5-6 ντοματίνια
1 κουτ του γλυκού ζάχαρη
αλάτι κ πιπέρι
1 κούπα από το ζωμό φασολιών
λίγο κρασί



Εκτέλεση

Βράζουμε τα φασόλια σε αλατόνερο αφού τα έχουμε βάλει σε νερό από το βράδυ τα ρίχνουμε στο ταψί.
Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με τις πιπεριές
για 5 -6 λεπτά,ρίχνουμε την ζάχαρη κ σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί.
Προσθέτουμε την σάλτσα και τα ντοματίνια ανακατεύουμε και ψήνουμε για πέντε λεπτά ακόμα.


Αλευρώνουμε και τηγανίζουμε ελαφρά τα κεφτεδακια όπως εσείς τα φτιάχνετε, τα προσθέτουμε στο ταψί ρίχνουμε και τον σέλινο ψιλοκομμένο +τον άνηθο.
Ρίχνουμε μια κούπα από τον ζωμό το αλάτι το πιπέρι και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο μέχρι να κάνει χρώμα και να χυλώσει η σάλτσα!!

Gogo Samiou-"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".





MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πάστα ταψιού -Δροσερό γλυκό ψυγείου !!!






Πως θα πεις όχι σε ένα τέτοιο γλυκό που έχει αφήσει ιστορία
αν δεν το έχεις κάνει είναι μία ευκαιρία να το κάνεις !!!

Πατήστε στο τέλος και δείτε το βίντεο εκτέλεσης συνταγής !!























ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ



ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Λουκουμάδες παραλίας !!!


Υλικά
8 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι πχ.Αλατίνη απλό για όλες τις χρήσεις
1και 1/2 φλυτζάνια του τσαγιού χλιαρό γάλα
2/3 νερό χλιαρό
2 φακελάκια ξερή μαγιά
1 κουτ.γλυκού αλάτι
1 αυγό
4 κουταλιές σούπας κοφτές βούτυρο
1/4 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη κρυσταλιζέ
ζάχαρη για το πασπάλισμα κρυσταλιζέ η άχνη κατά προτίμιση
νισεστέ για να τα ακουμπήσουμε να φουσκώσουν




Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπόλ το αλεύρι.
Διαλύουμε την μαγιά μέσα στο χλιαρό γάλα και το προσθέτουμε στο αλεύρι,προσθέτουμε και το χλιαρό νερό την ζάχαρη,το αλάτι,το βούτυρο λιωμένο και το αυγό
Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική να μην κολάει στα χέρια μας .
Σκεπάζουμε το μίγμα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Παίρνουμε την ζύμη και την ανοίγουμε σε φύλο  μεγάλο .
Με την βοήθεια ενός ποτηριού πατάμε πάνω στην ζύμη και κόβουμε κύκλο και με την βοήθεια ενός αρκετά μικρότερου πατάμε στην μέση να γίνει μία μικρή τρύπα.
Πασπαλίζουμε  μία επιφάνεια με νισεστέ [το πουλάνε στα σούπερ μάρκετ] και ακουμπάμε επάνω τα ντόναντς για μισή ώρα περίπου να  φουσκώσουν.
Τα τηγανίζουμε πάντα σε καυτό λάδι και σε ποσότητα να τα καλύπτουν ,τα βγάζουμε τα ακουμπάμε για λίγο σε αποροφητικό χαρτί και κατόπιν τα κυλάμε σε ζάχαρη και ..καλή όρεξη !!!!!
Σημείωση
Το νισεστέ μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με αλεύρι
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπάρες με βερίκοκα !!!



Αυτό το υγιεινό γλυκό είναι πολύ καλό και για τα παιδιά.
Τα βερίκοκα είναι πολύ θρεπτικά και περιέχουν φυσικές γλυκαντικές ουσίες.

Υλικά

2 φλιτζ αποξηραμένα βερίκοκα

1 φλιτζ μαρμελάδα βερίκοκο

1 κ.γ. χυμό λεμονιού

1 φλιτζ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¾ φλιτζ μαύρη ζάχαρη

½ φλιτζ βρώμη

1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

¼ κ.γ. κανέλα

¼ κ.γ. σκόνη τζίντζερ

¼ κ.γ. αλάτι

½ φλιτζ Philadelphia light, κρύο και σε μικρά κομμάτια

¼ φλιτζ βούτυρο, κρύο και σε μικρά κομμάτια
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175C με τη σχάρα στο μεσαίο επίπεδο.

Λαδώνουμε ένα ταψί, τετράγωνο με περίπου 22 πόντους περιφέρεια.

Κόβουμε τα αποξηραμένα βερίκοκα σε κομμάτια, και τα ρίχνουμε μέσα σε μία κατσαρόλα με 2/3 φλιτζάνι νερό.

Βράζουμε τα βερίκοκα σε μεσαία φωτιά για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να απορροφήσουν το περισσότερο νερό.

Βγάζουμε τη κατσαρόλα από την φωτιά, και ανακατεύουμε μέσα τη μαρμελάδα και το χυμό λεμονιού.  Αφήστε την κατσαρόλα στην άκρη.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαύρη ζάχαρη, τη βρώμη, το ξύσμα λεμονιού, το κανέλα, το τζίντζερ, και το αλάτι.

Προσθέτουμε τα κομμάτια βούτυρο και Philadelphia light στο μίγμα με το αλεύρι.

Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι ή ένα μίξερ ανακατεύουμε το μίγμα μέχρι το βούτυρο και το  Philadelphia θα γίνουν μικρά κομμάτια σαν μπιζέλια, και η υφή του μίγματος να είναι σαν χαλίκια.

Βάζουμε στην άκρη 1 φλιτζάνι και δύο κουταλιές σούπας του μείγματος για να τα ρίξουμε, στο τέλος, πάνω στο γλυκό.

Ανακατεύουμε το υπόλοιπο μείγμα με ένα κουτάλι της σούπας κρύο νερό, για ένα λεπτό ή μέχρι να σχηματίσουμε μία μπάλα ζύμη.

Πιέζουμε τη μπάλα ζύμη μέσα στο ταψί, ομοιόμορφα, με τα χέρια μας, μέχρι να καλύψει το πάτο του ταψιού.

Εάν η ζύμη κολλάει στα χέρια, μπορούμε να την καλύψουμε με μεμβράνη, ώστε να μην κολλάει όταν την πιέζουμε.  Βγάλουμε τη μεμβράνη πριν ψήσουμε τη ζύμη.

Ψήνουμε τη κρούστα (ζύμη) για 20 λεπτά, μέχρι να ψηθεί αλλά πριν να ροδίσει.

Αμέσως περιχύνουμε το μίγμα με τα βερίκοκα πάνω στην κρούστα, και χρησιμοποιώντας μία σπάτουλα ή ένα κουτάλι αλείβουμε το μίγμα ομοιόμορφα.

Ρίχνουμε, ομοιόμορφα, το υπόλοιπο φλιτζάνι κομμάτια ζύμης πάνω στο μίγμα βερίκοκα.

Βάζουμε το ταψί στον φούρνο, και το ψήνουμε για άλλα 30-35 λεπτά, μέχρι το πάνω μέρος της ζύμης να ροδίσει.

Βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, και το αφήνουμε έξω για μερικές ώρες ή μέχρι να κρυώσει, πριν το κόψουμε.

Κόβουμε σε 4 ίσες λωρίδες προς μία κατεύθυνση και μετά άλλες 4 λωρίδες προς άλλη κατεύθυνση, έτσι ώστε να δημιουργηθούν 16 κομμάτια.

Κρατάμε τα περισσεύματα, τυλιγμένα με μεμβράνη, μέχρι 5 ημέρες ή για τρείς εβδομάδες στην κατάψυξη.

Από την φίλη 

Μarisa Churchill-- Elena Arsenoglou - Beyond Decoration

Κέικ με Ελαιόλαδο & Καλαμποκάλευρο!!!

 Νόστιμο κέικ με ελαιόλαδο χωρίς αυγά που σερβίρετε με κομπόστα φρούτων !!!

Υλικά

1 ¼ φλιτζανιού αλεύρι για κέικ

¼ φλιτζανιού + 2 κουταλιές σούπας κίτρινο καλαμποκάλευρο

2 κουταλάκια του γλυκού. μπέικιν πάουντερ

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1 φλιτζάνι ζάχαρη

ξύσμα από ½ πορτοκάλι

ξύσμα από ½ λεμόνι

½ κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο δεντρολίβανο

½ φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

Κομπόστα Μελιού με Σύκο και Πορτοκάλι

1 ποτήρι φρέσκα σύκα

2 πορτοκάλια

½ φλιτζάνι μέλι

¼ φλιτζανιού + 2 κουταλιές σούπας νερό

2-4 κουτ. φρέσκο χυμό λεμονιού

Για το κέικ, προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Προετοιμάστε ένα στρογγυλό ταψάκι, αλείφοντας το με ελαιόλαδο και περνώντας το με λίγο αλεύρι.

Κοσκινίστε το αλεύρι για το κέικ, το καλαμποκάλευρο, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την κανέλα.

Τοποθετήστε σε ένα δοχείο τη ζάχαρη, το πορτοκάλι, το ξύσμα λεμονιού και το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο και αφήστε το μίγμα για μερικά λεπτά μέχρι το μείγμα να είναι αρωματικό.

Χύστε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπήστε το ελαφρά με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέστε το χυμό πορτοκαλιού και ανακατέψτε καλά.

Ήπια ανακατώστε στο αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Να μην το ανακατέψετε με πολύ δύναμη.

Χύστε το μίγμα στο έτοιμο ταψάκι και ψήστε το για 35 λεπτά.

Αφήστε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά.

Ξεκολλήστε το κέικ γύρω από το ταψάκι με ένα μαχαίρι ή μια σπάτουλα και αναποδογυρίστε το σε μια πιατέλα.

Μέχρι να κρυώσει τελείως ετοιμάστε τη κομπόστα.

Για την κομπόστα, κόψτε τη φλούδα και τη λευκή ψίχα από τα πορτοκάλια με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι.

Χαράξτε το πορτοκάλι σε τμήματα και πάνω από ένα μπολ πιέστε το για να συλλέξετε όλο το χυμό.

Κόψτε τα σύκα σε τέταρτα και προσθέστε τα στο μπολ με τις φέτες πορτοκαλιού.

Μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε τα σύκα, οπότε αν δεν έχετε σύκα μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα πορτοκάλια, ή μερικά αποξηραμένα κεράσια.

Τοποθετήστε το μέλι και το νερό σε μια κατσαρόλα και θερμάνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθούν και να αναμειχθούν.

Αφαιρέστε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε το χυμό λεμονιού.

Τινάξτε τα φρούτα από το σιρόπι, πασπαλίστε το κέικ με τη ζάχαρη άχνη και σερβίρετε με τα φρούτα.

Συνταγή από την φίλη Elena Arsenoglou - Beyond Decoration

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Tυροκροκέτες !!!


Εύκολες, γρήγορες, και νόστιμες !!!


Υλικά
300 γρ. τριμμένο γκούντα
4 κουτάλιες σούπας παρμεζάνα
2 αυγά
3-4 κ.σ αλεύρι κατά προτ φαρίνα βοηθάει να φουσκώσουν
1 κ.σ μπέικιν.


Ανακατεύουμε όλα καλά μάζι, βάζουμε στο ψυγείο 30`. Κάνουμε μπαλίτσες και τηγανίζουμε.Αυτό ήταν όλο !!!!Καλή σας όρεξη !!!

Gogo Samiou - "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".


 MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πατάτες στον φούρνο με μπιφτέκια !!!

Το Κυριακάτικο μας φαγάκι γεμάτο αναμνήσεις μανούλας ...


Υλικά

1Κιλό κιμά μοσχαρίσιο ελιά
1πατάτα τριμμένη
2 αυγά 
10 φρυγανιές μουσκεμένες
1 κούπα σκληρό τυρί τριμμένο
2 κρεμμύδια τριμμένα
2 σκελίδες σκόρδο
δυόσμος
μαϊντανό
φρέσκια ρίγανη-αν δεν έχετε ξερή
αλάτι
πιπέρι χυμό από δυό λεμόνια
λάδι





Εκτέλεση
Την διαφορά την κάνει το τυράκι που έχω τρίψει μέσα, βάζω μια κούπα τριμμένο τυρί  αλλά το σκληρό Δανίας .
Έχω δοκιμάσει και με άλλα τυριά αλλά σαν και αυτό το τυρί που βάζω δεν υπάρχει η γεύση του.
Και τα 2 αυγά που βάζω στο μείγμα βοηθάει να είναι πολύ αφράτα
Μουσκεύω την φρυγανιά ρίχνω τα μυρωδικά ανακατεύω όλα μαζί ρίχνω το λεμόνι βάζω τις πατάτες και ψήνω στους 18Ο1,30 ώρα σε αέρα μέχρι να ροδίσει το φαγητό!!

Gogo Samiou -  "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

 ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κουλουράκια κανέλας !!!





Yλικά
1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
1ποτ φρέσκο χυμό πορτοκαλιού... η χυμό του εμπορίου
1ποτ ζάχαρη
1κγ μαγειρική σόδα
2κγ κανέλα
1κγ γαρίφαλο
1κγ μπεικιν
αλεύρι φαρίνα η για όλες της χρήσης οσο πάρει




Με πολύ λίγα υλικά !!

Εκτέλεση
Χτυπάμε λίγο το λάδι με την ζάχαρη, προσθέτουμε τον χυμό ενώ έχουμε διαλύσει μέσα την μαγ σόδα.
Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και όσο αλεύρι πάρει, περίπου 800-850γρ..... Πλάθουμε τα κουλουράκια τα ρολάρουμε μέσα στο σουσάμι για να κολλήσει επάνω τα κάνουμε στρογγυλά και ψήνουμε στους 180 για 20 λεπτά.
Γίνονται πολύ τραγανά και νόστιμα..!! Μπορούμε να βάλουμε και ζάχαρη από πάνω αντί για σουσάμι.!

Gogo Samiou- "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".