Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Αφράτα ψωμάκια με προζύμι από τον βασιλικό του Σταυρού !!!



Αναπιάνομαι το προζύμι με μισό ποτήρι χλιαρό νερό και λίγο αλευράκι να φτιάξουμε πηχτό χυλό.
Τον αφήνουμε να μείνει όλη την νύχτα το πρωί ζυμώνουμε με μισό λίτρο χλιαρό νερό ,αλεύρι -όσο πάρει συνήθως παίρνει 1 κιλό και λίγο παραπάνω,αλάτι ,ζάχαρη ,και λάδι .
Κόβουμε την ζύμη σε 12 μπάλες .
Μέσα σε 3 ώρες έχουν φουσκώσει και τα ψήνουμε 40 λεπτά στους 200 βαθμούς αέρα κι ανάλογα τον φούρνο.Καλή επιτυχία !!!



Πως θα αναπιάσετε το προζύμι
Απόσπασμα από το βιβλίο ΚΑΛΟΓΗΡΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ του Αρχιμ. Δοασιθέου

«Περνούμε ένα κλαδί βασιλικό από την ύψωση του Τιμίου Σταυρού (εκ των χειρών του Ιερέως και όχι απ' τον δίσκο ή απ' τον επίτροπο).
Πριν ξεραθεί, ένα απόγευμα, ρίχνουμε στο δοχείο που «αναπιάνουμε» το προζύμι, λίγο χλιαρό νερό. Σ' αυτό εμβαπτίζουμε τον κλάδο του βασιλικού σταυρώνοντας μέσα στο νερό τρεις φορές και ψάλλοντας συγχρόνως το «Σώσον Κύριε, τον λαόν Σου» και το «Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ εκουσίως».



Αφαιρούμε τον βασιλικό και ρίχνουμε σκληρό αλεύρι λίγο-λίγο, ανακατεύοντας μ' ένα κουτάλι, ώσπου να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός. Τυλίγουμε το δοχείο με μια καθαρή πετσέτα και με το μάλλινο κάλυμμα και τοποθετούμε σε μέρος ζεστό. Το πρωί αναπιάνουμε το προζύμι με λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι ακόμη και το αφήνουμε και πάλι τυλιγμένο στο ίδιο ζεστό μέρος. Το βράδυ κάνουμε πάλι το ίδιο με λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι και το αφήνουμε τυλιγμένο στο ίδιο ζεστό μέρος έως το πρωί. Επαναλαμβάνουμε δηλ. το ίδιο πράγμα τρεις φορές. Το πρωί ζυμώνουμε το ψωμί ή τα πρόσφορα με σκληρό αλεύρι, χλιαρό νερό και αλάτι.




Από το ζυμάρι που θα φτιάξετε θα κρατήσετε ένα κομμάτι για προζύμι για το επόμενο ζύμωμα. Αφήστε το μέσα σε ένα μπολ με καπάκι ή δοχείο να φουσκώσει καλά και τοποθετήστε το στο ψυγείο. (αυτό πρέπει πάντοτε να γίνεται μετά από κάθε ζύμωμα για να έχετε  προζύμι κάθε φορά που το χρειάζεστε)!».

 Maria Kazdagli‎-"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σουτζουκάκια με ρύζι !!!


Κλασικό πιάτο λαχταριστό με ρύζι πιλάφι!!

Υλικά
1κιλό κιμά
8 φρυγανιές τριμμένες
1 αυγό
1 ντομάτα τριμμένη
2 κρεμμύδια τριμμένα αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, δυόσμο,κύμινο,λάδι,μισό κρασοπότηρο κρασί.
Ζυμώνω καλά βάζω σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνω στο γκριλ.
Σε κατσαρόλα βάζω λάδι, σοτάρω 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο, 2 σκελίδες σκόρδο,μπαχάρι,1 βάζο σάλτσα ντομάτας που την έχω φτιάξει εγώ με ντομάτα και πιπεριά Φλωρίνης, κρασι,αλάτι πιπέρι, 2 κούπες νερό ,αφήνω να βράσει και Ρίχνω τα σουτζουκάκια.


Ρύζι:
Σε κατσαρόλα βάζω 1 μεγάλη κουταλιά βούτυρο να λιώσει, 1 κρεμμύδι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη , 1 καρότο τριμμένο να σοταριστούν, το 2 κούπες ρύζι, 5 κούπες ζεστό νερό ,αλάτι , πιπέρι και αφήνω να βράσει μισοσκεπασμένο.


Το τέλος πριν πιει όλο το νερό κλείνω την εστία και σκεπάζω με υφασμάτινη πετσέτα .

Φωτεινή Παρασκευοπούλου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Κοτόπιτα !!!


Υλικά
1 κοτόπουλο 🐔 ή δύο στήθια
3 κρεμμύδια
1 μανιτάρια 🍄
10 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
Κόκκινη - πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένα
1/4 διαφορά κίτρινα τυριά
500 γραμ  φίλο κρούστας
Λάδι
Για την μπεσαμελ
500γρ γάλα
5 κσ αλεύρι γοχ
1 κσ βούτυρο.

Εκτέλεση
Βράζουμε το κοτόπουλο 🐔 μαζί με τα κρεμμύδια στην χύτρα για 15'..
Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε με πολύ λίγο λάδι το μπέικον ρίχνουμε τις πιπεριές τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να μαλακώσουν.
Φτιάχνουμε την μπεσαμελ σε ένα κατσαρολακι ρίχνουμε το γάλα και το αλεύρι ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει και στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο..
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Τώρα παίρνουμε μια λεκανίτσα και μαδάμε το κοτόπουλο 🐔 σε μικρά κομμάτια ρίχνουμε τα υλικά από το τηγάνι προσθέτουμε την μπεσαμέλ και στο τέλος τα κίτρινα τυριά..
Ανακατεύουμε για να δέσουν τα υλικά.. (ξέχασα να σας πω ότι αλάτι ρίχνουμε και στο κοτόπουλο που βράζει και στην γέμιση και στην μπεσαμελ) παίρνουμε ένα ταψί το λαδώνουμε και στρώνουμε τέσσερα φύλλα ένα ένα λαδωμένο, βάζουμε γεμίσει σκεπάζουμε με τρία φύλλα συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία δηλαδή τρία φύλλα γέμιση μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
Ψήνουμε στους 180' για μια ώρα περίπου.


Θώμη Μητρούλα‎- Νικολετα Παλινεύρη ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Tσιπούρα με λαχανικά & μανιτάρια μαγειρεμένη με κρασί !!!




 Πρωτότυπη συνταγή που θα ενθουσιάσει!! Υγιεινός συνδυασμός του ψαριού με τα λαχανικά δίνει ένα εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα !!!

Υλικά
2 τσιπούρες
2 καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 πατάτα μεγάλη κομμένη σε μικρά κυβάκια
2 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες -κρατάμε λίγες ροδέλες 3  για επάνω στο μαγείρεμα
5 κλωνιά σέλινο  ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη και την αφαιρούμε
1 κρεμμύδι μέτριο κομμένο λωριδίτσες λεπτές
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές λωριδίτσες
1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε λεπτές λωριδίτσες
1 ποτήρι νερού μανιτάρια  τα έτοιμα κομμένα λεπτά σε κονσέρβα 
1/2 λίτρο κρασί ρετσίνα
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι και προαιρετικά λίγο κουρκουμά
2 δαφνόφυλλα 




Πλένουμε καθαρίζουμε τα ψάρια .
Τα βάζουμε σε βαθύ μεγάλο τηγάνι στην μέση και προσθέτουμε όλα τα υλικά λαχανικά αλάτι πιπέρι κουρκουμά και μαζί το κρασί και το λάδι .



 


Κουνάμε το τηγάνι πέρα δώθε να ανακατευθούν βάζουμε από πάνω μερικές ροδέλες ντομάτας που θα λιώσουν κατά το μαγείρεμα και θα δώσουν ελαφρύ χρώμα και γεύση στο φαγητό μας σκεπάζουμε χαμηλώνουμε την φωτιά για 20 με 25 λεπτά από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει κι αμέσως μετά δυναμώνουμε ξεσκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μείνει με πηχτή σαλτσούλα .



 Για τα παιδάκια -που έχω κι εγώ το καθαρίζουμε πολύ προσεκτικά .


 

Επειδή το κρασί σκεπάζει το φαγητό μας δεν χρειαζετε να το γυρίσουμε το ψάρι.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε ...αν έχουμε παιδάκια τους το καθαρίζουμε οι μεγάλοι το απολαμβάνουν ολόκληρο !! Είναι πολύ νόστιμο φαγητό  δοκιμάστε το !!!


* Εγώ πρόσθεσα και λίγη ζάχαρη για την ξυνίλα της ντομάτας .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Μοσχαράκι με λαχανικά !!!




Εξαιρετική συνταγή για Μοσχαράκι βραστό με λαχανικά. Υγιεινό φαγητό με πολλές βιταμίνες!!

Υλικά
1 κιλό μοσχάρι -έβαλα στρογγυλό -
4 καρότα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμενο σε κομμάτια μεγάλα
2 κολοκύθια κομμένα σε κομμάτια μεγάλα
1 ματσάκι σέλινο κομμένο
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα κομμένη σε κομμάτια
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
3 με 4 πατάτες κομμένες στην μέση
3 κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο
αλάτι -πιπέρι
λίγο κουρκουμά




Πλένουμε το κρέας το σκουπίζουμε και το βάζουμε στην κατσαρόλα με το λάδι.
Το σοτάρουμε για λίγα λεπτά και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά αφού πρώτα τα έχουμε πλύνη καλά και κόψει σε κομμάτια.
Τα φέρνουμε μιά γύρα με ξύλινη κουτάλα μαγειρεύοντας για 5 λεπτά.


Ζεσταίνουμε αρκετό νερό και το προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλανα τα σκεπάζει όλα η ποσότητα.
Προσθέτουμε το αλατοπίπερο τον κουρκουμά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Κατεβάζουμε την φωτιά στο 2 και μαγειρεύουμε μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνει με λίγο ζουμάκι περίπου 3 δάχτυλα στην κατσαρόλα -βρασμός πάνω από μία ώρα να τσιμπήσουμε με το πιρούνι το κρέας και να λιώνει .


Εχει απίστευτη γεύση με ολα αυτα τα λαχανικά και το κρέας γίνετε σαν λουκουμάκι !!!
Σερβίρουμε με  λαχανικά κρέας και λίγο αό το ζουμί τους.
Αν μας  αρέσει προσθέτουμε στο κάθε πιάτο και λίγο χυμό λεμονιού αλλά και σκέτο είναι γλύκισμα !!!Καλή σας όρεξη !!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Κουλουράκια κανέλας !!!


Τα πιο μοσχομυριστά και αφράτα κουλουράκια !!!

Υλικά

1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
1ποτ φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1ποτ ζάχαρη
1κγ μαγειρική σόδα
2κγ κανέλα
1κγ γαρίφαλο
. 1κγ μπέικιν
Αλεύρι φαρίνα η για όλες της χρήσης
σουσάμι προαιρετικά



ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Χτυπάμε λίγο το λάδι με την ζάχαρη,.
Προσθέτουμε τον χυμό ενώ έχουμε διαλύσει μέσα την μαγειρική  σόδα.
Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και νόσο αλεύρι παρειά, περίπου 800-850γρ.


Πλάθουμε τα  κουλουράκια τα ρολάρουμε μέσα στο σουσάμι για να κολλήσει επάνω τα κάνουμε στρόγγυλα και ψήνουμε στους 180 για 20 λεπτά,
Γίνονται πολύ τραγανά και νόστιμα..!!
Μπορούμε να βάλουμε και ζάχαρη από πάνω αντί για σουσάμι.!

Gogo Samiou -oΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Γλυκάκι στα γρήγορα !!!


Αν θέλουμε κάτι γλυκό στα γρήγορα !!

Υλικά
2 Πακέτα μικρά κρουασανάκια  7DAYS Mini Croissant
2 κουταλιές σούπας βούτυρο -έβαλα Κέρκυρας-
4 κουταλιές σούπας μαρμελάδα -έβαλα φράουλα-
2 αυγά
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη ότι έχετε ΄-έβαλα μαύρη -
1/2 ποτήρι του νερού γάλα -έβαλα αραιωμένο εβαπορέ-









Τι κάνουμε
Βουτυρώνουμε με τις 2 κουταλιές ολες το ταψάκι μας που θα ψήσουμε το γλυκό ,μέγεθος σαν μία τούρτα μικρή ζαχαροπλαστείου το ταψί και το ραντίζουμε με την κουταλιά ζάχαρης.
Αμέσως μετά κόβουμε τα κρουασανάκια στην μέση και τα στρώνουμε στο ταψάκι το ένα δίπλα στο άλλο .


Στα κενά μεταξύ τους βάζουμε μαρμελάδα .
Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και περιχύνουμε την επιφάνεια να πάει παντού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 με 20 λεπτά στους 180 αέρα πάνω κάτω .
Εμένα μου αρέσει πολύ η κανέλα το πασπάλισα λίγο προαιρετικά από πάνω .!!

"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ". Eφη Κυβελου

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Τηγανιά ψημένη σε καρβελάκι με τυριά !!!


 Δοκιμάστε το αρέσει πολύ !!!

Κάνουμε  την τηγανιά  όπως ξέρουμε ή διαβάστε παρακάτω συνταγή.
Αδειάζουμε  ένα καρβέλι την ψίχα από μέσα ρίχνουμε κάτω  στην βάση του  διάφορα τυριά πχ κασέρι ή γκούντα.
Βάζουμε  την τηγανιά μέσα το γεμίζουμε ,και πάλι κασέρι ή τυριά  διάφορα επάνω και στα πλαϊνά.
Κλείνουμε  με το καπάκι .
Όλο το ψωμάκι το αλείφουμε με βούτυρο και το βάζουμε στο φούρνο για μισή ώρα ..μέχρι να ροδίσει...180 βαθμούς προθερμασμένο φούρνο !!





Anastasia Basilopoulou 

Τηγανιά
 ένα κιλό κρέας χοιρινό κομμένο σε κυβάκια
 λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι
1/2 ποτήρι νερού κρασί, κόκκινο, ροζέ ή λευκό ή ότι έχετε
λίγα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια
θυμάρι ή ρίγανη
2 κουταλιές σούπας μουστάρδα


Σε ένα  τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και, μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα κομματάκια του χοιρινού
 Όταν το χρώμα τους σκουρύνει ελαφρώς προσθέτουμε κρασί σε ποσότητα τόση που να καλύπτει τους κύβους του χοιρινού. .
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την τηγανιά να σιγομαγειρευτεί για περίπου 20 λεπτά  μόνο ανακατεύοντας που και που ελαφρώς.
Μόλις το χρώμα του κρέατος γίνει  ρόδινο από  απόχρωση και το κρασί απορροφηθεί, προσθέτουμε αν θέλουμε κρεμμύδι, πιπεριές ή και τα δύο,  ψιλοκομμένα αλλά όχι υπερβολικά, για να μη παρατηγανιστούν και χάσουν τη φρεσκάδα τους.
Προσθέτουμε και την 1 κουταλιά μουστάρδας αραιωμένη σε λίγο νεράκι.
Αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε ρίγανη ή θυμάρι και ανακατεύουμε.
15 με 20 λεπτά μαγείρεμα κι έτοιμη η τηγανιά μας .αν θέλουμε προσθέτουμε  και λίγο  χυμό λεμονιού.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ .