Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Λαχανοντολμάδες !!!!



ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ! Συνταγή της μητέρας μου..!!!

ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Θα χρειαστούμε μεγάλο τρυφερο λάχανο και αφού  το ζεματίσουμε θα αφαιρέσουμε τα χοντρά μέρη..
Βαζουμε σε μια λεκανη :
700 γρ. κιμά ανάμικτο (χοιρινό μοσχαρίσιο)
1 κουπα ρύζι
1μεγαλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φυλλο απο το λάχανο ψιλοκομμένο
Ανηθο αλατι πιπέρι λιγο γαρυφαλο και κανέλα (μισο κουταλακι)
1 αυγο
3 κουταλιες λάδι
Ζυμωνουμε καλά και τυλιγουμε τα ντολμαδάκια μας.
Στον πατο μιας φαρδιας κατσαρολας βαζουμε 1 φλουδα πορτοκαλιου 2-3 φυλλα απο το λαχανο αλατι πιπερι και αραδιαζουμε τα ντολμαδάκια.
Ριχ νουμε 3 ποτηρια νερό και αφηνουμε σε σιγανή φωτιά πανω απο ωρα να σιγοβραζουν.
Για την σαλτσα:
Χτυπαμε σε ενα κατσαρολακι 1 αυγό με μια κουταλια κορν φλαουρ και το χυμό 2 λεμονιων. ριχνουμε και το καυτό ζουμακι σιγά σιγά και σιγοβράζουμε μεχρι να πηξει λίγο.

Εκτέλεση φωτό συνταγη από κ.   Ρουλα Λυρου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Μπατζίνα με τραχανά !!!


 

Μια ελαφριά πιτούλα για βραδινό κάναμε απόψε...ΜΠΑΝΖΙΝΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΆ!

ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκανιτσα βαζουμε 2 κουπες τσαγ. τραχανά και 3 κουταλιες λάδι. Ανακατευουμε καλά και αφηνουμε για 10 λεπτά. (αυτό το κανουμε για να διατηρηθεί σπυρωτος ο τραχανάς στη συνταγή μας)
Τρίβουμε και στιβουμε καλά 3 μέτρια κολοκυθακια. Προσθετουμε 3 αυγά 1 γιαουρτακι 2 κουταλιες σιμιγδαλι μια κουταλιά μπεικιν λίγο λαδι και όση φετουλα θελουμε.Στο τελος ριχνουμε τον τραχανά και ανακατευουμε.
.

Λαδωνουμε καλά ενα ταψι 38 νο. ριχνουμε λίγο σιμιγδ. για να μην κολλήσει το μιγμα και αδειαζουμε. Απο πανω ριχνουμε λαδι και λιγο κεφαλοτυρι.
Ψηνουμε 200β για μιση ώρα να ροδίσει..

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ .   Ρουλα Λυρου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Μπατζίνα διαφορετική !!!


Μια ελαφριά πιτούλα για βραδινό κάναμε απόψε...ΜΠΑΝΖΙΝΑ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΆ!

ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκανιτσα βαζουμε 2 κουπες τσαγ. τραχανά και 3 κουταλιες λάδι. Ανακατευουμε καλά και αφηνουμε για 10 λεπτά. (αυτό το κανουμε για να διατηρηθεί σπυρωτος ο τραχανάς στη συνταγή μας)
Τρίβουμε και στιβουμε καλά 3 μέτρια κολοκυθακια. Προσθετουμε 3 αυγά 1 γιαουρτακι 2 κουταλιες σιμιγδαλι μια κουταλιά μπεικιν λίγο λαδι και όση φετουλα θελουμε.Στο τελος ριχνουμε τον τραχανά και ανακατευουμε. 

.




Λαδωνουμε καλά ενα ταψι 38 νο. ριχνουμε λίγο σιμιγδ. για να μην κολλήσει το μιγμα και αδειαζουμε. Απο πανω ριχνουμε λαδι και λιγο κεφαλοτυρι.
Ψηνουμε 200β για μιση ώρα να ροδίσει..

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ .   Ρουλα Λυρου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Κουλουράκια κ μπισκοτάκια με ζύμη σαμπλέ !!!


ΚΟΥΛΟΥΡΆΚΙΑ ΚΑΙ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΖΎΜΗ ΣΑΜΠΛΕ
Νοστιμότατα, ελαφριά, τραγανά και οχι πολύ γλυκά κουλουράκια που θυμιζουν τα Σμυρνέικα.. !

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 Βαζουμε σε μια λεκανη 600γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εγώ χρησιμοποιώ μπλε Αλατινη) 1 κουπα ζαχαρη 3 βανιλιες λιγο ξύσμα λεμονιού και ανακατευουμε.
Τριβουμε με τον τριφτη του κρεμμυδιου 1 πλάκα παγωμένο βούτυρο (250 γρ.) προσθέτουμε 4 κουταλιές σουπας σπορέλαιο 2 αυγά, 1 κουταλιά μπεικιν, λιγο κονιακ και ζυμωνουμε. Ισως χρειαστεί να προσθεσουμε και λιγο παγωμένο νερό αν η ζυμη ειναι πολύ σφιχτή.
Πλαθουμε κουλουράκια και ψηνουμε σε 180β περιπου 20 λεπτά.
Μπορουμε να ανοιξουμε τη ζύμη σε φύλλο περιπου 3-4 χιλιοστά και να κοψουμε μπισκοτα με κουπ πατ. Οταν ψηθούν βαζουμε μαρμελάδα ενδιαμεσα..

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Ρουλα ΛυρουΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
 

Κοτοσαλάτα μοναδική !!!

Μοναδική και απίστευτη σε γεύση κοτοσαλάτα !!!

Υλικά Κοτοσαλάτας

2 Στήθος Κοτόπουλο βρασμένο

1 Καρότο Τριμμένο

2 Μέτρια ξερά κρεμμύδια

150 γρ Σκληρό τυρί

Σκόρδο σε σκόνη

5-6 κουταλιές σούπας μαγιονέζα

Ψιλοκομμένος μαϊντανός

Αλάτι

Πιπέρι

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΔΩ --> https://www.youtube.com/watch?v=WpbD3F2Uk68
 

Γιουβέτσι μπουκιά κ συχώριο !!!


Γιουβέτσι.... Στη γάστρα με Μοσχαρίσια Στηθοπλευρα !!!! Έγινε Μπουκιά και συχώριο  !!!!

ΥΛΙΚΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ενάμιση κιλό κρέας λάδι στην κατσαρόλα και το θωρακιζω απ'όλες τις πλευρές
Ρίχνω αλάτι πιπέρι ντομάτα δίκια μου και νερό ζεστό και βράζω για 40 λεπτά.
Ανοίγω την χύτρα βάζω το κρέας με το ζουμακι του στη γάστρα ρίχνω το κριθαράκι σκεπάζω και ψήνω Αντιστάσεις για περίπου 20 λεπτά .
Ενδιάμεσα ανακατεύω κάνα δυο φορές  .
Σβήνω με λίγο ζουμακι γιατί σιγά σιγά θα το πιεί να μην μείνει το φαγητό στεγνό .

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Βουλα ΠολυζουΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Σούπα λαχανικών !!!


 


ΣΟΎΠΑ ..... ΛΑΧΑΝΙΚΏΝ .... ΠΕΝΤΑΝΌΣΤΙΜΗ !!!

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβω ένα πράσο μεγάλο σε κομμάτια
3 καρότο σε κομμάτια
3 πατάτες σε κομμάτια
2 ξερά κρεμμύδια σε κομμάτια
Και 3 με 4 κλωνάρια σέλινο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ένα κουταλάκι του γλυκού βούτυρο στην κατσαρόλα.
Μόλις λιώσει το βούτυρο ρίχνω τα λαχανικά και ανακατεύω μέχρι να γιαλισουν.
Ρίχνω αλάτι πιπέρι έναν κύβο λαχανικών και ένα λίτρο ζεστό νερό.
Βράζω για 20 λεπτά.
Με την Τρυπητή κουτάλα βγάζω τά λαχανικά στο μουλτι και τα πολτοποιο.
Το ρίχνω στο ζωμό.
Αν έχετε ραβδομπλεντερ μπορείτε να το κάνετε ποίο εύκολα.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Βουλα ΠολυζουΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Πρασοτηγανιά !!!


 

ΠΡΑΣΟΤΙΓΑΝΙΑ ..... Δεν έμεινε ΨΙΧΟΥΛΟ !!!! Και Όχι άδικα.... Γιατί γίνεται ΠΕΝΤΑΝΌΣΤΙΜΟ  !!!!

ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λάδι στην κατσαρόλα μόλις ζεσταθεί ρίχνω το κρέας που το έχω κόψει σε κομμάτια.
Είναι κομμάτι λαιμού χοιρινό.
Το θωρακίζω απ'όλες τις πλευρές
Ρίχνω αλάτι πιπέρι ρίγανη
Σβήνω με ένα ποτήρι του κρασιού κρασί 🍷
Αφού εξατμιστεί η αλκοόλη ρίχνω τα πράσα που τα έχω κόψει στη μέση και σέ κομμάτια
Ανακατεύω μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτω ζεστό νερό ανάλογα με το πόσο ζουμί έβγαλαν τα πράσα. Εγώ έβαλα 2 ποτήρια του νερού.
Κλείνω τη χύτρα και βράζω για 20 λεπτά.
Ανοίγω και βράζω λίγο ακόμα μέχρι να μείνει με το λαδακι του.
Νά έχετε ψωμάκι ζεστό και μπόλικο λεμόνι 🍋

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Βουλα ΠολυζουΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Κουλουράκια λαδιού !!!

 Λαδοκούλουρα με σουσάμι !!!

 ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

2 ποτήρια πορτοκαλόζουμο και το χυμό ενος λεμονιού,

 2 ποτηρια λαδι, 

2 ποτήρια ζάχαρη , 

3 κουτ.γλυκού σόδα, 

2 κουτ.γλυκου μπεκιν, 

2 κουτ.γλυκού κανέλα, 

ξυσμα λεμονιού πορτοκαλιού, 

αλεύρι οσο πάρει να ειναι μαλακό το ζυμάρι, 

σουσάμι μετά το  πλάσιμο από πάνω . 

Ανακατεύεις όλα τα υλικά μαζί να λιώσει η ζάχαρη και τέλος το αλεύρι.

Ψήνουμε σε ταψί με λαδόκολλα 180 βαθμούς να ψηθούν κ να πάρουν χρώμα !!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Χριστίνα Αλιφραγκη ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!!
 

Τυροπιτάκια με σιμιγδαλόκρεμα !!!



Τυροπιτάκια με σιμιγδαλόκρεμα και δυο τυριά !!! Είναι πάρα πολύ τραγανά και νόστιμα!!!!


Σε κατσαρολα βαζουμε τρεις κουπες γαλα αγελαδινο να γινει χλιαρο.
 Εν συνεχεια ριχνουμε μια κουπα σιμιγδαλι ψιλο και ανακατευουμε με γρήγορες κινησεις με τον δαρτη των αυγων να παρει βραση και να πηξει.
Συνεχιζουμε ριχνοντας τρεις κ.σ βουτυρο αγελαδινο λιγο μοσχοκαρυδο και αποσυρουμε απο την φωτια ριχνοντας τρια αυγα  καλα χτυπημενα με το πηρουνι η τον δαρτη λιγο αλατακι λιγο πιπερακι
Μολις μισοκρυώσει η κρεμα ριχνουμε ενα πιατο βαθυ γεματο τριμμενο  με τα
χερια τυρι φετα μαζι με ενα κιτρινο μαλακο τυρι της αρεσκείας σας κατα προτιμησιν κασερι τριμμενο στον τριφτη
Παιρνουμε ενα πακετο φυλλο κρουστας και αλοιφουμε με βουτυρο  γαλακτος  ενα φυλλο  καλα και το χαρασουμε οπως ειναι  κατα πλατοςσε τεσσερα μερη βαζουμε μια κ.σ γεμιση απο το μιγμα μας σε καθε λωριδα  και την τυλιγουμε σε τριγωνο
 Αλοιφουμε και εξωτερικα με βουτυρο και τα τοποθετουμε σε λαμαρινα με λαδοκολλα
Κατα τον ιδιο τροπο τυλιγουμε σε τριγωνα ολα τα φυλλα μας  ενα προς ενα
Βγαινουν περιπου σαραντα τριγωνα τυροπιττακια  
Τα ψηνουμε στους 150° πανω κατω στις αντιστασεις του φουρνου μας εως οτου χρυσαφισουν πανω και κατω !!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Μαίρη Καπνίση ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!!
 

Μηλόπιτα !!!


Μόλις την έβγαλα! Ζεστή-ζεστή αφράτη εύκολη γευστική ΜΗΛΌΠΙΤΑ!!!!

 Υλικά:

400 γρ αλεύρι Φαρίνα,

200 γρ ζάχαρη,

1 φακελάκι μπέικιν,

μια πρέζα αλάτι,

4 αυγά,

200 ml λάδι ελαφρύ,

50 ml γάλα φρέσκο,

4 μήλα,

2 κ.γ.κανελα!

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κυβακια!

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι,την ζάχαρη,το μπέικιν το αλάτι,τα αυγά,το λάδι και τα χτυπάμε με το μίξερ!

Ρίχνουμε λίγο - λίγο το γάλα!

Θέλουμε μείγμα λίγο ποιο σφιχτό από όταν φτιάχνουμε ένα κέικ!

Ρίχνουμε μέσα τα μήλα και την κανέλα και τα ανακατεύουμε!

Βάζουμε λαδόκολλα σε τσερκι η ταψί η και πυρέξ (26) ρίχνουμε το μείγμα,,το ισιωνουμε και την ψήνουμε στους 180 β προθ.αντισ.μεσαια σχάρα για 1 ώρα φυσικά ανάλογα τον φούρνο!

Ελενχουμε με ξυλάκι από σουβλάκι!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Tzeni Tsanaktsidou ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!!
 

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Πατατόσουπα σούπερ ..οικονομική εύκολη νόστιμη !!!!


  Πατατόσουπα σούπερ ..οικονομική εύκολη νόστιμη !!!!

 Συστατικά:
1 κιλό πατάτες
1 κόκκινη πιπεριά
Λίπος ή Λάδι
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας γλυκιά πάπρικα
Ζωμός λαχανικών
Αλας
Πιπέρι

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΔΩ -->  https://www.youtube.com/watch?v=MIJR_-5yBac

Παραδοσιακή ψαρόσουπα Λευκάδας να γλύφεις κ το πιάτο !!!!


 Σημερινό Παραδοσιακή ψαρόσουπα Λευκάδας από την Γκόλφω να γλύφεις κ το πιάτο !!!!

 Υλικά

Καρότα
σέλινο
ελαιόλαδο
κρεμμύδι
σκόρδο
μισό κύβο λαχανικών
πατάτες
κουρκουμά
πιπέρι
καυτό νερό
ψάρι βακαλάο

κορν φλάουρ

λεμόνι

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΥΛΙΚΩΝ Κ ΤΗΝ ΕΚΤΈΛΕΣΗ ΕΔΩ --> https://www.youtube.com/watch?v=RvytSqqOliE&list=RDCMUCnrWVN09Ys3Qjyd4pqLdazw&index=1


 

Καγιανά !!!


Καγιανάς ή στραπατσάδα !!!

ΥΛΙΚΑ
5 αυγά,
6 ντομάτες
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κίτρινη πιπεριά, ψιλοκομμένες
1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένες
1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
1 κύβο με extra γεύση λαχανικών
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. ρίγανη, ξερή
¼ κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
½ κ.γ. ζάχαρη, κρυσταλλική
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα:
Φέτα, θρυμματισμένη
Ρίγανη, ξερή
Φρυγανισμένο ψωμί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 Ρίχνουμε τις ντομάτες μέσα στον κάδο του μίξερ και τις πολτοποιούμε.
2 Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο.
3 Ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες πιπεριές και σοτάρουμε. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και ανακατεύουμε.
4 Προσθέτουμε ακόμη τον πελτέ ντομάτας, τις ντομάτες, το κύμινο, τη ρίγανη, το αλάτι, 1 κύβο με extra γεύση λαχανικών και τα 5 αυγά.
5 Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μεταξύ τους μέσα στο τηγάνι μέχρι να ψηθούν και τα αυγά. Αποσύρουμε τον καγιανά από τη φωτιά και σερβίρουμε ζεστό με φρυγανισμένο ψωμί πασπαλίζοντας με θρυμματισμένη φέτα και ρίγανη.
6 Σερβίρουμε.

tip: Δε βάζουμε πολλά αυγά γιατί θα γίνει μία σφιχτή ομελέτα. Για ένα ζουμερό αποτέλεσμα, ρίχνουμε τα αυγά στο τηγάνι λίγο πριν εξατμιστούν όλα τα υγρά.

Από κ. George Limperopoulos !
 

Μοσχαράκι σούπα !!!


 Μοσχαράκι βραστό ότι καλύτερο για το κρύο που έχουμε7 βαθμούς εδώ !!!


 Βράζω το κρέας στη χύτρα για περίπου 20/30 λεπτα .

Στη συνέχεια στραγγίζω το ζουμί που έχει βράση το κρέας και προσθέτω πατάτες καρότα κρεμμύδι  σελινόριζα σέλινο φύλλα  αλάτι πιπέρι ελαιόλαδο το κρεας λίγο ρύζι και βραζω ώσπου να μαγειρευτεί. Καλή μας όρεξη !!!

Από κ. George Limperopoulos