Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015

Ψωμάκι & φλογέρες γεμιστές με την ίδια ζύμη !!!!






το ψωμάκι το φτιάχνω με προζύμι που κρατάω πάντα  και το ανανεώνω κάθε εβδομάδα!!!! Προζύμι μπορείτε να βρείτε και από τον φούρνο 

Υλικά για 2 ψωμάκια μεγάλα και για φλογέρες 
3 κιλά αλεύρι
1 λίτρο και κάτι νερό
αλάτι






Οδηγίες για το ψωμί .
 Διαλύω το προζύμι με λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλευράκι έως ότου γίνει ένας πολύ πηχτός χυλός.
Το αφήνουμε τουλάχιστον σε ζεστό μέρος για 6 ώρες για να γίνει το προζύμη.

 
 Βάζω σε λεκανίτσα το προζύμη ,ρίχνουμε χλιαρό νερό περίπου στο κιλό και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι το αλάτι μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακιά,να μην κολλάει στα χέρια ,αν κολλάει προσθέστε αλεύρι.
Το ζυμώνουμε καλά για λίγο και την χωρίζουμε την ζύμη  σε ότι θέλουμε να φτιάξουμε αμέσως  πχ σε μπαλίτσες για καρβελάκια η φραντζόλες η μέσα σε ταψάκι.
 
Λαδώνουμε όπου είναι να ψήσουμε η στρώνουμε χαρτί ψησίματος και τα αφήνουμε ενώ τα έχουμε πλάσει σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν  το πολύ 2-3 ώρες.
Πρίν τα βάλουμε στο φούρνο τα ραντίζουμε με νερό και τα χαράζουμε για να φουσκώσουν ωραία .
Φουρνίζουμε στους 250 βαθμους στο πρώτο τέταρτο και υπόλοιπα 40 λεπτά στους 180 με 200 ανάλογα τον φούρνο στον αέρα .

Φλογέρες 

Υλικά 
Το ίδιο ζυμάρι  που θα κρατήσουμε από το ψωμί 
ζαμπόν  σε φέτες κομμένες στα δύο  
τυρί γκούντα κομμένο στα δύο 
ποσότητα υλικών ανάλογα με τις φλογέρες που θα φτιάξουμε .

Οδηγίες 
Αλευρώνουμε τον πάγκο βάζουμε το ζυμάρι και το χωρίζουμε σε μπαλίτσες .
Το ανοίγουμε αλευρώνοντας συνέχεια χέρια και πάγκο δίνοντας σχήμα βαρκούλας και βάζουμε στην μέση τις φετούλες ζαμπόν τυρί .
Υγραίνουμε τα πλαινά και τα κλείνουμε για να κολλήσουν .
Το κυλάμε ξανά σε αλευρωμένο πάγκο για να δώσουμε το τελικό μακρόστενο σχήμα και τα  τηγανίζουμε σε μέτρια πρός καυτή θερμοκρασία να ροδίσουν με καλαμποκέλαιο  καλύτερα .Καλή επιτυχία !!!








Φλογέρες
Ανοίγω λίγο λίγο από την φουσκωμένη ζύμη που την άφησα κάνα 3ωρω να γίνει μαζί με τα ψωμιά...ανοίγω λοιπόν ένα στενόμακρο ζυμαράκι βάζω μέσα μια φέτα ζαμπόν κομμένο στα 2 και 1 φέτα γκούντα κομμένη και αυτή και βρέχω τις άκρες για να μην ξεκολλήσει...και το γυρνάω κάνοντας το σχήμα της φλογέρας...τηγανίζω σε μέτρια έως λίγο δυνατή φωτιά και από τις 2 πλευρές!!
\