Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015

Πως φτιάχνουμε παντεσπάνι για τις τούρτες μας!



Υλικά για το μεγάλο ταψί νο 30-35 η 2 φόρμες των 22 εκατοστών συν μια φόρμα ψηλή των 17 εκατοστών

9 αυγά μεγάλα χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
1,5 κούπα αλεύρι φαριναπ συν μισή κούπα αλεύρι φαριναπ και 3 κουταλιές σούπας γεμάτες κορν φλάουρ
1 φακελάκι μπαικιν η μια κουταλιά σούπας
λίγο κρεμόριο στην μύτη του κουταλιού του γλυκού (αν δεν έχετε δεν πειράζει)
λίγο αλάτι στην μύτη του κουταλιού του γλυκού
1+2/3 κούπας ζάχαρη
βανίλια σε χαρτάκι  η υγρή βανίλια ένα κουταλάκι του γλυκού,η σποράκια από ένα φασόλι βανίλιας ,
ξύσμα λεμονιού από ένα μικρο λεμόνι
1/3 κούπας βούτυρο λιωμένο ζεστό
1/4 κούπας νερό βραστό καυτό
      Για περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ Μαγειρική και Συνταγές
Εκτέλεση
προθερμαίνομαι τον φούρνο στους 175 βαθμούς
Βουτυρωνόνουμε  τρεις φόρμες δύο των 22 εκατοστών και μία των 18 εκατοστών και ντύνομε πάτο και πλαϊνά με αντικολλητικο χαρτί ντύνομε μια μεγάλη φόρμα των 30-35 εκατοστών με αντικολλητικό  χαρτί..όλα βουτυρωμένα τα αφήνομε στην άκρη
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ το μπαικιν το αλάτι αφήνομε στην άκρη
χωρίζομε κρόκους ασπράδια σε δυο ξεχωριστά μεγάλα μπολ
χωρίζομε την ζάχαρη σε δυο μέρη και την βάζομε σε δυο ξεχωριστά μπολάκια κι αφήνομε στην άκρη.
Μαρέγκα
Χτυπάμε τα ασπράδια με το κρεμόριο αν βάλομε,ένα χαρτάκι βανίλια,το ξύσμα και την μισή ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα πολύ ώρα να γίνουν σφιχτή μαρέγκα που να στέκεται,αφήνομε στην άκρη.
Χτυπάμε σε ένα άλλο μεγάλο μπολ την υπόλοιπη ζάχαρη με τους κρόκους άλλο ένα χαρτάκι βανίλια καλά πολύ καλά να ασπρίσουν και να πήξουν ρίχνομε κουταλιές κουταλιές μια την φορά από το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια παίρνομε και με μαριζ κουταλιές από την μαρέγκα εναλλάξ με το αλεύρι και χτυπάμε συνεχώς να ενσωματωθούν στα μισά περίπου ρίχνομε μέσα το βραστό νερό ανακατεύομε να ανσωματωθεί συνεχίζομε με αλεύρι , μαρέγκα,ρίχνομε και το βούτυρο λιωμένο ανακατεύοντας συνέχεια..τελειώνομε με το αλεύρι και ενσωματώνομε απαλά την υπόλοιπη μαρέγκα μοιράζομε το μείγμα μας στις φόρμες η στην φόρμα και ψήνομε στους 175-180 βαθμούς για μια ώρα περίπου αν πρόκειται να φτιάξομε μια μεγάλη φόρμα η 35-40 λεπτά αν πρόκειται να μοιραστούμε στις φόρμες τις μικρότερες τις βάζομε όλες μαζί στην σχάρα του φούρνου και τις ψήνομε με το μικρότερο ταψάκι στην μέσα μεριά του φούρνου..για να δούμε αν είναι έτοιμα δοκιμάζομε με την λάμα του μαχαιριού..αλλά ποτέ πριν περάσουν 30 λεπτά αλλιώς θα καθίσει το γλυκό μας..αν βγει καθαρή η λάμα βγάζομε κι αναποδογυρίζουμε σε σχάρα αφήνοντας να κρυώσουν..μετά τα τυλίγομε σε μεμβράνη για να μην ξεραθούν και ετοιμάζομε την τούρτα μας..κόβομε αφου κρυώσουν καλά σε όσους δίσκους θέλομε..Καλή επιτυχία!!
Σημείωση.
Για μια μικρή τούρτα χτυπάμε 4 αυγά χωριστά με μισή κούπα ζάχαρη και μια κούπα αλεύρι ,1 βανίλια.ενα κουταλάκι μπαικιν 3 κουταλιές βούτυρο λιωμένο,3 κουταλιες καυτό νερο και ψήνομε στους 175 με 180 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά..η δοση κάνει  για φόρμα 24 εκατοστα
 Σημείωση
Αν θέλομε να κάνουμες μία τούρτα μέτρια χτυπάμε 6 αυγά με 1+1/2 κούπα αλεύρι 1 κούπα ζάχαρη 1 μπέκιν πάουντερ 1 βανίλια 3 κουταλιές λιωμένο βούτυρο 3 κουταλιες σουπας ζεστό νερό .Ψήνομε για 40 με 50 λεπτά .Μετά τα 30 λεπτά τσεκάρομε με το μαχαίρι . 
Η συνταγή είναι από την Αλεξία Αλεξιπτώτου μα παρεμβάσεις υλικών δικές μου Roula's sweet corner