Κυριακή, 6 Μαρτίου 2016

Κοζανίτικα Γιαπράκια!! Παραδοσιακό!!




Υλικά: 
½ κιλ. κιμά μοσχαρίσιο ή κρέας σπάλα μοσχαρίσια ψιλοκομμένη 
½ κιλ. χοιρινό κιμά ή κρέας χοιρινό ψιλοκομμένο
 1 μεγάλο κρεμμύδι 
¾ φλυτζ. τσαγ. Ρύζι γλασέ 
1 ½ ποτήρι νερό
 χυμό από 1 ½ λεμόνια 
1 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
 1 μεγάλο λάχανο αρμιά ( λάχανο τουρσί) 
Αλάτι , 
 μαυρο πιπέρι ,μοσχοπίπερο, κόκκινο πιπέρι ή μπούκοβο, 
2 κ. σ βούτυρο φυτικό 
2 κ.σ τοματοπελτέ ή 2 μέτριες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη 


 Δείτε περισσότερες συνταγές πατώντας ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Εκτέλεση:
 Βγάζουμε ένα ένα τα φύλλα της αρμιάς , αφαιρούμε με το μαχαίρι τα σκληρά και ινώδη κοτσάνια και κόβουμε τα φύλλα στο μέγεθος που μας αρέσει ( ανάλογα πόσο μεγάλα τα θέλουμε). 
Στον πάτο μιας κατσαρόλας ή γάστρας στρώνουμε μια σειρά από μικρές κλιματόβεργες ( εγώ δεν έβαλα ) και από πάνω 2-3 μεγάλα φύλλα αρμιάς για να μην τσικνώσουν τα γιαπράκια στο βράσιμο
Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας τους κιμάδες , το ρύζι πλυμένο και το λάδι.
Τρίβουμε στον τρίφτη το κρεμύδι και τις ντομάτες και τα προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με το μαυροπίπερο , το χυμό από 1/2 λεμόνι και ½ ποτήρι αρμόζουμο ή ½ ποτήρι νερό για να είναι αφράτος ο κιμάς! Ανακατεύουμε καλά μαζί όλα τα υλικά . 
 Παίρνουμε λίγη από τη γέμιση - περίπου μια κουταλιά μεγάλη της σούπας - ανάλογα και με το μέγεθος του φύλλου και γεμίζουμε ένα φύλλο της αρμιάς κλείνοντας και σφίγγοντας σε σχήμα που θέλουμε. 
Τοποθετούμε ένα ένα τα γιαπράκια στην κατσαρόλα ή την γάστρα σφιχτά και όταν γίνει η πρώτη σειρά πασπαλίζουμε με κόκκινο πιπέρι ή μπούκοβο ,ρίχνουμε λίγα σπυριά μοσχοπίπερο και ραντίζουμε με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού !
 Συνεχίζουμε έως ότου καλύψουμε όλες τις σειρές!! Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό, το βούτυρο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου ! θα ελέγχετε βέβαια κι άμα χρειαστεί και παραπάνω ή λιγότερο! Καλή επιτυχία!!
Από  Πασχαλης Νακ Νακ