Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Ενα υπέρ σοκολατένιο γλυκάκι του πεντάλεπτου !!!



Γλυκάκι του πεντάλεπτου οικονομικό και π ε ν τ α ν ό σ τ ι μ ο !!!
Βουτιά στην σοκολάτα !!!!!

Υλικά
2 συμπυκνωμένα ζαχαρούχο γάλατα θα χρειαστούμε 1κουτί και το μισό ακόμη
2 κουβερτούρες- γάλακτος χρησιμοποίησα-μπορείτε και μαύρη κουβερτούρα
2 κοφτές κουταλιές σούπας κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
ελάχιστο αλάτι

Για από πάνω
1 κούπα τσαγιού αμύγδαλα
1 κουταλιά σούπας κακάο



Τι κάνουμε
Βάζουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ένα κατσαρολάκι στο οποίο μέσα έχουμε σπάσει σε κομματάκια τις σοκολάτες .
Ρίχνουμε από πάνω το γάλα και με το σύρμα -αυγοδάρτη- ανακατεύουμε να λιώσουν.
Μόλις λιώσουν αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνουμε το αλάτι,την υγρή βανίλια,και το κακάο.
Ανακατεύουμε καλά να γίνει ομοιόμορφο μείγμα.





Το αδειάζουμε σε γυάλινο μπολ .
Θρυμματίζουμε στο μούλτι τα αμύγδαλα-όχι σκόνη- λίγες στροφές .
Βάζουμε  στο τηγάνι λίγο λάδι μαζί με τα αμύγδαλα και τα καβουρντίζουμε λίγο .


Τα ρίχνουμε από πάνω από το γλυκό και ρίχνουμε επίσης και μία κουταλιά σούπας κακάο σε όλη την επιφάνεια.


 Το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει και να σταθεροποιηθεί.
Κόβουμε και σερβίρουμε !!! Καλοφάγωτο είναι υπέροχο !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ





 Την επόμενη φορά που θα το ξαναφτιάξω θα βάλω στην βάση του μπολ κρουασανάκια έτοιμα με γέμιση άσπρης κρέμας τα λεγόμενα μιλφέιγ και θα ρίξω από πάνω το μείγμα -πιστεύω ότι θα γίνει ακόμη πιο ωραίο !!!
 











Σουπιές κοκκινιστές κρασάτες με ρύζι !!!


Ενα πιάτο εύκολο και γευστικό !!

Υλικά:

1 κιλό σουπιές
1/2 κούπα τσαγιου λάδι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 φινόκιο ψιλοκομμένο
1 κούπα τσαγιού  κρασί λευκό
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές πελτέ ντομάτας
5 κόκκοι μπαχάρι
2-3 δαφνόφυλλα
Νερό
Αλάτι και πιπέρι


Τι κάνουμε

Κόβουμε τις σουπιές σε κομμάτια,ή τις καθαρίζουμε προσεκτικά ολόκληρες και  τις πλένουμε καλά και τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε να ζεσταθεί  το λάδι  και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια το κρεμμύδι και το φινόκιο περίπου 5  λεπτά.
Προσθέτουμε και τις σουπιές και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά
Προσθέτουμε και κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε τον άνηθο, λίγα φυλλαράκια ψιλοκομμένο φινόκιο, τον πελτέ ντομάτας,
το μπαχάρι, το πιπέρι, τα δαφνόφυλλα  και  ένα ποτήρι χλιαρό νερό.
Μόλις αρχίζουν να βράζουν χαμηλώνουμε την φωτιά
και σιγομαγειρεύουμε  για 1 ώρα το λιγότερο μέχρι να δέσει και να πήξει η σάλτσα.
Λίγο πρίν το τέλος προσθέτουμε ουμε το αλατοπίπερο.Καλή όρεξη !!!

Ρύζι
2 ποτήρια ρύζι
6 ποτήρια νερό
λίγο αλάτι πιπέρι
5 κουταλιές λάδι

τι κάνουμε
Βάζουμε να ζεσταθεί το λάδι στην κατσαρόλα ,προσθέτουμε το ρύζι ανακατεύουμε 5 λεπτάκια  προσθέτουμε το αλατοπίπερο το νερό και σε μέτρια θερμοκρασία μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μελιτζάνες παπουτσάκια με κρέμα !!!


 Υλικά
6 μελιτζάνες ομοιόμορφες φλάσκες
500 γραμ.κιμά
2 κρεμμύδια τριμμένα στο τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στο τρίφτη
5 κλωνιά μαιντανό
3 ντομάτες ώριμες στο τρίφτη
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι-λίγη ζάχαρη-λίγη κανελίτσα προεραιτικά
1/2 ποτήρι νερού κρασί λευκό

Κρέμα
5 κουταλιές φυτίνη βούτυρο
8 κουταλιές αλεύρι
2 κρόκους αυγών
1 λίτρο γάλα φρέσκο
1 χούφτα τυρί τριμμένο
αλάτι λίγο

Εκτέλεση
Μελιτζάνες
Πλένουμε ,κόβουμε στην μέση τις μελιτζάνες αφού κόψουμε τα κοτσάνια ,τις σκάβουμε λίγο  στην μέση με την βοήθεια ενός μαχαιριού κι ένα μαζί κουταλάκι για να τις γεμίσουμε με το κιμά και την κρέμα τις αφήνουμε για 30 λεπτά να ιδρώσουν έτσι δεν τραβάνε λάδι πολύ και τις τηγανίζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ΄
Τις τοποθετούμε στο ταψί μας στην σειρά.
Κιμάς
Σε τηγάνι βάζουμε το λάδι ,το κρεμμύδι,το σκορδάκι,το μαιντανό,και το κιμά μαζί και σοτάρουμε πατώντας το κιμά με ξύλινη κουτάλα να γίνει σπυρωτός .
Ρίχνουμε το αλάτι,πιπέρι.κανελίτσα,ζάχαρη και τον πελτέ και ανακατεύουμε σβήνουμε με το κρασί και σε 5 λεπτά προσθέτουμε και τις τριμμένες ντομάτες μαζί με 1/2 ποτήρι  νερό και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε να πήξει εντελώς ο κιμάς τον θέλουμε σχεδόν στεγνό.
Γεμίζουμε τις μελιτζάνες στο ταψί με το κιμά και τον στρώνουμε ομοιόμορφα να βάλουμε την κρέμα.

Κρέμα μπεσαμέλ
Βάζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία [βασικό] το βούτυρο ,μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη [σύρμα]Μόλις γίνει σαν μάζα  μαζί με το βούτυρο ρίχνουμε το γάλα [δεν το ζεσταίνουμε από το μπουκάλι κατ ευθείαν ]ανακατεύουμε συνέχεια ,μόλις αρχίσει και πήζει προσθέτουμε το ελάχιστο αλάτι ,τους κρόκους αυγών ,και μία χούφτα γεμάτη τυρί τριμμένο ,ανακατεύουμε για λίγο κι έτοιμη !
Βάζουμε επάνω σε κάθε μελιτζάνα κρέμα να σκεπάσει το κιμά ,ρίχνουμε και λίγο τυρί τριμμένο από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς να ροδίσει η κρέμα όπως βλέπετε στις φωτογραφίες .Καλή όρεξη !!!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ .
.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Παϊδάκια κοκκινιστά !!!


Υλικά:

1 κιλό παϊδάκια αρνίσια
Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας σάλτσα ντομάτας
1 κουτ γλυκού κοφτό ζάχαρη
3 με 4 ντομάτες ώριμες λιωμένες με τα χέρια ή στον τρίφτη
Αλατοπίπερο
1 ξυλάκι κανέλας προαιρετικά

Τι κάνουμε
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε τα παιδάκια και τα ροδίζουμε απ όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε το αλατοπίπερο τις ντομάτες τον πελτέ αραιωμένο σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό το ξυλάκι κανέλας την ζάχαρη
Προσθέτουμε και ένα ποτήρι νερού νερό χλιαρό και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν να πιούν  το ζουμί και να δέσει η σάλτσα τους. Καλή όρεξη !!!
Συνοδεύουμε με πουρέ ή με τηγανιτές πατάτες ή ρύζι .

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ





Κεφτεδάκια τραγανά κι αφράτα !!!

Ποιός να αντισταθεί σ αυτά τα τραγανά απ έξω και αφράτα μέσα κεφτεδάκια!!

Υλικά

    500 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
    3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
    μουσκεμένο και στυμμένο
    2 μεγάλα κρεμμύδια
    τριμμένα στον τρίφτη
    4 κουταλιές σούπας ξίδι
    1 αυγό
    1 κουτ.γλυκού. ρίγανη
    1 κουτ.σούπας. φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος
    1 κουτ.σούπας. φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
    1 κουτ.σούπας. μαϊντανός ψιλοκομμένος
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
    αλεύρι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά: ψωμί, κρεμμύδια αυγό, μυρωδικά ξίδι και αλατοπίπερο.
Ζυμώνουμε το μείγμα, να ενωθεί καλά.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄ να αρωματιστεί ο κιμάς
Πλάθουμε στρογγυλούς κεφτέδες  και τους πλαταίνουμε με τις παλάμες μας.
Στη συνέχεια τους αλευρώνουμε και τους τινάζουμε ελαφρά.
Έχουμε συγχρόνως  ζεστάνει ελαιόλαδο (τόσο όσο να καλύπτει το μισό κεφτέ όταν θα τηγανίζεται) σε μεγάλο τηγάνι και τηγανίζουμε περίπου 4 λεπτά από την κάθε πλευρά.
Αφήνουμε τους κεφτέδες σε χαρτί κουζίνας να φύγει το περιττό λάδι.Καλή όρεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Ο γύρος που θα φτιάχνετε συνέχεια !!!!


Και θα ξεχάσετε τον έτοιμο γύρο !!!


ΥΛΙΚΑ:

Για 4 μερίδες:

• 500 γρ. χοιρινές πανσέτες, χωρίς κόκαλο

• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

• 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη

• 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι

• 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη

• 1/2 φλιτζάνι (100 ml) καλής ποιότητας ξίδι

• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο




Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω τις πανσέτες σε λεπτές λωρίδες, πάχους όχι περισσότερο από 1 εκ. και τις βάζω σε ένα μεγάλο μπολ με αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, το θυμάρι και την πάπρικα. Ανακατεύω καλά με τα χέρια μου και προσθέτω το ξίδι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύω και πάλι, σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω κατά μέρος για 1 ώρα για να μαριναριστούν καλά οι λωρίδες της πανσέτας.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 200 C. Στερεώνω μια πυκνή σχάρα σε ένα ταψί, ώστε να υπάρχει κενό ανάμεσά τους. Στραγγίζω τις λωρίδες της πανσέτας από τη μαρινάδα και τις απλώνω πάνω στη σχάρα, σε μονή στρώση. Βάζω τη σχάρα -με το ταψί από κάτω- στο μεσαίο ράφι του φούρνου και τις ψήνω για 20- 25 λεπτά, μέχρι να ξεροψηθούν και να ροδίσουν!!!
Σερβίρετε  με ψητές πίτες  σαλάτα πατάτες τηγανιτές και τζατζικάκι !!
Εξαφανίστηκαν όλα αμέσως μόλις τα έφτιαξα !!!!


Τζατζίκι
Υλικά

 1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό

• 2 αγγούρια

• Αλάτι

• Σκόρδο 7 σκελίδες

• Ελαιόλαδο

• Λίγο ξύδι



Πλένουμε τα αγγουράκια μας και τα τρίβουμε στον τρίφτη (στη χοντρή πλευρά, δεν τα ξεφλουδίζουμε), από κάτω έχουμε βάλει το στραγγιστήρι για να φύγει το περιττό νερό. Λιώνω στο γουδί καλά το σκόρδο με το αλάτι. Μεταφέρω το γιαούρτι σε λεκάνη, βάζω το αγγούρι (το στίβε με τα χέρια για να φύγει όλο το νερό του), το σκόρδο, λίγο ξύδι, αλάτι και ανακατεύω καλά. Προσοχή στο ξύδι, βάλτε λίγο δοκιμάζοντας κάθε φορά αν χρειάζεται και άλλο, γιατί αν θα βάλετε πολύ θα ξινίσει.
 ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λωλή Σίφνου παραδοσιακή !!!




Υλικά
κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια (750γρ).
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 νεροπότηρο χυμό πορτοκαλιού
1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι γλυκού τριμμένο γαρίφαλο
2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
3 κουταλιές σούπας μέλι
300 γρ. μαύρη σταφίδα
200 γρ, Ξανθή σταφίδα
550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Τι κάνουμε
Σ ένα μεγάλο μπώλ βάζετε αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύετε καλά και ρίχνετε τα κυβάκια της κολοκύθας και ξανα ανακατεύετε.
Απλώνετε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και πασπαλίζετε μπόλικο σουσάμι από πάνω
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα
Συνταγή από τον φίλο   Ο μαγειράκος

Μελιτζάνες με κουρκούτι μπύρας !!!

 Σερβίρονται ζεστές και κρύες με τριμμένο τυράκι από πάνω προαιρετικά και είναι  αφράτες και τραγανές!!! Αριστο μεζεδάκι !!!

Υλικά

3-4  μελιτζάνες
αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα

Για το κουρκούτι μπύρας

2 φλιτζ  τσαγιού  αλεύρι,
2 κουτ σούπας  κορν φλάουερ,
1 κουτάκι μπύρα πολύ παγωμένη
αλάτι, πιπέρι .

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε  τις μελιτζάνες  και τα κόβουμε  κατά μήκος
Τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε στο ψυγείο λίγη ώρα να βγάλουν τα υγρά τους και να τα δούμε να στεγνώσουν.

Ετοιμασία  κουρκούτι:

Αδειάζουμε την μπύρα σε μπολ και λίγο- λίγο ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το κορν φλάουερ και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη μέχρι να έχουμε έναν όχι πολύ σφιχτό χυλό. Ο χυλός δεν πρέπει να είναι λείος. Τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε  στο ψυγείο για 15 λεπτά.
Απλώνουμε σε μια πετσέτα τα λαχανικά .
Τα στεγνώνουμε πολύ να μην έχουν νερά.
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά να κάψει και βουτάμε μία -μία φέτα από τις μελιτζάνες  στο χυλό και τις ρίχνουμε στο τηγάνι. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν  καλά.
Τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας  να στραγγίσουν και σερβίρουμε πασπαλίζοντας από πάνω προαιρετικά με τριμμένο τυρί.Καλή όρεξη !!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Κατά τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε και κολοκυθάκια ή οποιοδήποτε λαχανικό .

*Πιλάφι με γαρίδες & μύδια !!!

Στα σούπερ μάρκετ βρίσκουμε συσκευασία με κατεψυγμένα θαλασσινά για να ετοιμάσουμε αυτό το υπέροχο φαγητό !!

Υλικά
¼ κούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 καυτερή πιπεριά ξερή
2-3 κ. σ. πελτέ ντομάτας
3 ποτήρια του νερού ρύζι  για πιλάφι
250 γρ. κατεψυγμένα μύδια και γαρίδες
4 ποτήρια νερού νερό
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε τα μύδια και τις γαρίδες σε θερμοκρασία δωματίου ,τα ξεπλένουμε και αφήνουμε να  στραγγίξουν καλά.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι
Όταν κάψει ελαφρώς , προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να γυαλίσει  το κρεμμύδι.
Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και το ρύζι και το ανακατεύουμε  κι αυτό για λίγα  λεπτά.
Προσθέτουμε 6  ποτήρια νερό, την πιπεριά, τον πελτέ και αφήνουμε να βράσουν για 15  λεπτά περίπου .
Όταν δούμε το ρύζι να είναι σχεδόν έτοιμο στα 15 λεπτά , ρίχνουμε τα μύδια και τις γαρίδες.
Βράζουμε για λίγο ακόμα περίπου 10 λεπτά να το δούμε να μελώσει το ζουμάκι και αλατοπιπερώνουμε
Σβήνουμε τη φωτιά κατεβάζουμε την κατσαρόλα ,σκεπάζουμε λίγο με μία πετσέτα κι από πάνω το καπάκι να τραβήξει τα τυχόν υγρά και σερβίρουμε .
Καλή όρεξη !!!
Αν χρειαστεί όταν βράζει το ρύζι προσθέτουμε λίγο νεράκι .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Ταλιατέλες με μελιτζάνες & μπέικον -απίστευτη γεύση !!!

 ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ αυτό το υπέροχο σε γεύση φαγητό !!!

Υλικά

1 συσκευασία ταλιατέλες (500γρ)
3 με 4  μελιτζάνες κομμένες καρεδάκια
7 φέτες χοντροκομμένες μπέικον σε καρεδάκια
3 κουτ γλυκού  ξύδι βαλσάμικο
4 κλαδάκια φρέσκο βασιλικό
2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
1/2 κουτ γλυκού  μπούκοβο
1 κουτ γλυκού κοφτό  ζάχαρη
4 κουτ,σούπας  ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι
100γρ τυρί παρμεζάνα τριμμένη



Τι κάνουμε
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε καρεδάκια και τις περνάμε λίγο από το τηγάνι .
Τις αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να φύγει το περιττό λάδι .
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι το μπέικον κομμένο σε κομματάκια και ανακατεύουμε σοτάροντας για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε και τις μελιτζάνες το βαλσάμικο το βασιλικό, μπούκοβο λίγο, και ζάχαρη αλάτι πιπέρι και θυμάρι.
Προσθέτουμε και 1/2 ποτήρι ζεστό νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει και να γίνει πηχτή και δεμένη σάλτσα.
Βράζουμε τις ταλιατέλες τις σουρώνουμε και τις προσθέτουμε μέσα στο μείγμα μπέικον μελιτζάνας .Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα προαιρετικά .Καλή όρεξη !!! .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 


Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή απίθανη !!!



Μια πραγματικά πανεύκολη αρωματική  πορτοκαλόπιτα με σίγουρη επιτυχία για ένα λαχταριστό γλυκό !!!

Υλικά συνταγής

    1 πακέτο φύλο κρούστας
    1 κεσεδάκι γιαούρτι
    4 αυγά
    1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
    3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
    ξύσμα από 1 πορτοκάλι
    1 καψουλίτσα βανίλιας
    1 φακελάκι μπέϊκιν πάουντερ
    Για το σιρόπι:
    2 1/2 ποτήρια νερό
    1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιου
    2 ποτήρια ζάχαρη
    2 φλούδες πορτοκαλιού

Εκτέλεση συνταγής

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
    Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ, προσθέτουμε το γιαούρτι και μετά τα υπόλοιπα υλικά.
    Κόβουμε το φύλλο πρώτα σε λωρίδες και μετά  μικρά κομματάκια και το ρίχνουμε μέσα στα υλικά και  ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε το μίγμα σε ένα ταψί ή πυρέξ και ψήνουμε στους 170 ο λιγότερο από 1 ώρα. Βγάζουμε το γλύκισμα από το φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει.
    Για το σιρόπι:Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5′ περίπου μέχρι να δέσει ελαφρώς και περιχύνουμε τη πορτοκαλόπιτα κρύα με καυτό σιρόπι.
Γαρνίρουμε με γλυκό πορτοκάλι προαιρετικά -καλή επιτυχία !!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ξεροτήγανα χρυσά παραδοσιακά !!!






 Γιορτινό γλύκισμα που αγαπάμε πολλοί !!!

ΥΛΙΚΑ
για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι σκληρό
2 (~) κούπες νερό
1 κρασοπότηρο σούμα (ρακί, τσίπουρο)
3 κτΣ λάδι
2 κτΣ λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Λάδι για το τηγάνισμα.

για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα μέλι
2 κούπες νερό
1 ξυλαράκι κανέλα
½ λεμόνι

για το πασπάλισμα
καβουρντισμένο-αλεσμένο σουσάμι
καρύδι τριμμένο
αμύγδαλο τριμμένο
κανέλα σκόνη



Τί κάνουμε

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε, μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη.
Την αφήνουμε 20 λεπτά σκεπασμένη και τη χωρίζουμε σε 3 μέρη.
Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ξεχωριστά σε λεπτό φύλλο, με την βοήθεια του πλάστη.
Με τη ροδέλα κόβουμε κατσαρές κορδέλες.
Επειδή ξεραίνονται γρήγορα, τις σκεπάζουμε με πετσέτα.
Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι άφθονο λάδι με τη θερμοκρασία του διακόπτη λίγο πάνω από τη μέση.
Τυλίγουμε ή στρίβουμε τις ζυμαρένιες κορδέλες και τις ρίχνουμε στο τηγάνι κάνοντας κουμάντο με ένα πιρούνι.
Μόλις πάρουν ένα πολύ απαλό χρυσό χρώμα τα βγάζουμε με προσοχή να μην σπάσουν, τα ακουμπάμε πάνω σε χαρτί κουζίνας και ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Μόλις πάρει βράση, το αφήνουμε για 3 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά.
Βουτάμε τα ξεροτήγανα για 5 δευτερόλεπτα στο σιρόπι, τα αναποδογυρίζουμε, τα αφήνουμε άλλο τόσο και τα βγάζουμε.
Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο αμύγδαλο, το σουσάμι το καρύδι και την κανέλα.
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Συνταγή από-- Γιώργος Βαρβάκης

Κόκκορας ή κοτόπουλο κρασάτο !!!

Ολη η νοστιμιά στο πιάτο !!! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ  !!!


Υλικά

    2 κιλά κόκκορας, σε µικρές µερίδες (ή 1 µεγάλο  κοτόπουλο)
    2 ξερά κρεµµύδια, σε καρέ
    2 µεγάλες ντοµάτες, κοµµένες κονκασέ
    2 κουτ. σούπας πελτές
    2 πιπεριές κέρατα + 2 Φλωρίνης, σε ψιλά καρέ
    1 µικρό ξύλο κανέλας
    1 ποτήρι του κρασιού
    λευκό ή ροζέ κρασί
    150 ml ελαιόλαδο
    αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
  

Τι κάνουμε
Σε µια κατσαρόλα χαµηλή και φαρδιά ζεσταίνουµε το λάδι σε µέτρια προς δυνατή φωτιά και ροδίζουµε τα κοµµάτια του πουλερικού. Αν δεν χωράνε όλα τα κοµµάτια, το κάνουµε σε δύο δόσεις, για να ροδίσουν οµοιόµορφα και να µην καταστραφεί το δέρµα. Μόλις ροδίσουν τα κοµµάτια, τα βγάζουµε σε µια πιατέλα. Προσθέτουµε στο σκεύος το κρεµµύδι και το σοτάρουµε για 6 - 8 λεπτά, µέχρι να γυαλίσει και να γίνει διάφανο.
Προσθέτουµε έπειτα τις πιπεριές και σοτάρουµε να µαραθούν λίγο. Βάζουµε ξανά τον κόκορα στην κατσαρόλα, σβήνουµε µε το κρασί και περιµένουµε 2 λεπτά µέχρι να εξατµιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουµε έπειτα την ντοµάτα και τον πελτέ, σείουµε την κατσαρόλα να κατανεµηθούν οµοιόµορφα τα υλικά και προσθέτουµε αλατοπίπερο και την κανέλα. Προσθέτουµε ζεστό νερό τόσο που να µισοσκεπάζει τα κοµµάτια του πουλερικού και χαµηλώνουµε τη φωτιά σε µέτρια.
Κλείνουµε µε το καπάκι και αφήνουµε να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, µέχρι να µαλακώσει ο κόκορας και να δέσει η σάλτσα. Δοκιµάζουµε το αλάτι και ελέγχουµε αν είναι τρυφερό το κρέας και η σάλτσα πυκνή. Αν δεν έχει µαλακώσει αρκετά, βράζουµε λίγο ακόµη. Αν χρειαστεί, προσθέτουµε λίγο νερό επιπλέον (ζεστό, για να µη σταµατήσουµε το βρασµό). Αν παρ’ όλα αυτά το κρέας έχει γίνει και η σάλτσα είναι αραιή, το βγάζουµε και βράζουµε τη σάλτσα µέχρι να δέσει.
Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές ή μακαρόνια. Καλή επιτυχία !!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Κούκις στα γρήγορα !!!

Πανεύκολα κούκις με 2 σοκολάτες  για όλες τις ώρες !!

Υλικά

    160 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
    220 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
    200 γρ. βούτυρο αγελάδας, τεμαχισμένο σε κύβους, σε θερμοκρασία δωματίου
    2 αυγά
    260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    80 γρ. κακάο
    1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    100 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, ψιλοκομμένη στο μπλέντερ
    100 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, ψιλοκομμένη στο μπλέντερ

Τι κάνουμε
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τις δύο ζάχαρες με το βούτυρο και τα χτυπάμε με το φτερό, προσθέτοντας μετά από λίγο τα αυγά (ένα-ένα).

Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε στο μείγμα το βουτύρου, συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές ζυμάρι. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες σοκολάτες και ανακατεύουμε ελαφρώς με το μίξερ ώστε να πάνε παντού.

Καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου. Παίρνουμε μικρές δόσεις από το ζυμάρι και πλάθουμε στρογγυλές μπαλίτσες με διάμετρο 3 εκ. Πιέζουμε με την παλάμη μας ελαφρώς την κορυφή να γίνει κάπως πλακέ, και ακουμπάμε τα μπισκότα στη λαμαρίνα, αφήνοντας απόσταση ανάμεσά τους, γιατί θα απλώσουν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180◦C και ψήνουμε για 8-10 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν πολύ καλά. Διατηρούνται για 2 εβδομάδες, αρκεί να τα κλείσουμε σε ένα δοχείο που σφραγίζει καλά.Μου έγιναν τέλεια !!!

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συνταγή από τον Στέλιο Παρλιάρο

Καρυδόπιτα παραδοσιακή σιροπιαστή !!!



 Ζουμερή σιροπιαστή καρυδόπιτα !! Πιο εύκολη δεν γίνεται !!

Υλικά
300 γρ. καρύδια, ψιλοτριμμένα στο μούλτι
100 γρ. καρύδια, χονδροκομμένα (καλύτερα να τα κοπανίσουμε λίγα-λίγα στο γουδί)
300 γρ. ζάχαρη
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)
6 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού (γεμάτο) μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι
600 γρ. ζάχαρη
800 γρ. νερό
80 γρ. κονιάκ

Διαδικασία

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ, με το σύρμα  το βούτυρο με 200 γρ. από τη ζάχαρη, προσθέτοντας έναν-έναν τους κρόκους, έως ότου αφρατέψει καλά το μείγμα.  Μεταφέρουμε αλλού το μείγμα και καθαρίζουμε τον κάδο. Τον στεγνώνουμε καλά και ρίχνουμε εκεί τα ασπράδια με τα υπόλοιπα 100 γρ. ζάχαρης. Τα χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνουν μαρέγκα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ψιλοτριμμένα καρύδια με το αλεύρι, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ. Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα μέσα στο μείγμα του βουτύρου και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μισή ποσότητα μαρέγκας, ανακατεύουμε απαλά, ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα καρυδιού-αλευριού και στο τέλος την υπόλοιπη μαρέγκα.


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170º C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 30 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, στρώνουμε όλη την επιφάνεια ώστε να είναι ίσια, την πασπαλίζουμε με τα χονδροκομμένα καρύδια και ψήνουμε 1 ώρα τουλάχιστον. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας στο κέντρο με ένα μαχαίρι· θα πρέπει να βγαίνει στεγνό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης. Λίγο πριν τη βγάλουμε, ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σιρόπι:
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 3 λεπτά (ο χρόνος μετράει μετά το σημείο βρασμού). Προσθέτουμε το κονιάκ και περιχύνουμε την καρυδόπιτα όταν είναι και τα δύο ζεστά.

Συμβουλές
Μπορούμε να γλασάρουμε την καρυδόπιτα με σοκολάτα, αφού κρυώσει. Ζεσταίνουμε 200 γρ. κρέμα γάλακτος και την αδειάζουμε πάνω από 200 γρ. τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ομογενοποιούμε πολύ καλά. Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει ελαφρώς και να πήξει πριν περιχύσουμε την καρυδόπιτα. Μπορούμε να μετατρέψουμε την καρυδόπιτα σε αμυγδαλόπιτα ή φουντουκόπιτα, αντικαθιστώντας τα καρύδια με αμύγδαλα ή φουντούκια, αντίστοιχα.
Αυτήν την συνταγή την κάνω πάντα κι είναι πάρα πολύ ωραία κι επιτυχημένη ,όταν έχω κάποιο ιδιαίτερο λόγο κάνω και το γλάσο κι είναι εξαιρετική όπως και σκέτη με σιροπάκι
Είναι του Στέλιου Παρλιάρου εγγύηση και την φτιάχνω πολύ συχνά  !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπουκίτσες κοτόπουλο !!!

Πολύ γρήγορο και νόστιμο !!!

Υλικά

    Στήθος κοτόπουλο 1 1/2 μεγάλο   
    Ελαιόλαδο 1/2 φλυτζάνι τσαγιού   
    Κρεμμύδια 3 μεγάλα   
    Λεμόνια 2 τον χυμό τους   
    Μουστάρδα 2 κουταλιές της σούπας   
    Κύβο κότας 1   
    Κάρυ 1 κουταλιά του γλυκού   
    Αλάτι - πιπέρι

Οδηγίες

Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρές μπουκίτσες, αφού πρώτα το έχουμε πλύνει πολύ καλά. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε μεγάλες λωρίδες. Στην κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και  σοτάρουμε τα κρεμμύδια ελαφρώς. Αμέσως μετά ρίχνουμε το κοτόπουλο και το σοτάρουμε μέχρι να ασπρίσει καλά  από όλες τις πλευρές. Το αφήνουμε μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Σε ένα μπολάκι βάζουμε τον χυμό λεμονιού, εκεί μέσα λιώνουμε τον κύβο κότας και την μουστάρδα. Το ρίχνουμε στο κοτόπουλο, προσθέτουμε το κάρυ, το αλατοπίπερο και αφήνουμε να ψηθεί στην κατσαρόλα για 25-30 λεπτά (μπορούμε να το ψήνουμε στην χύτρα ταχύτητος για 15 λεπτά). Αν κρίνουμε ότι χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο νερό , ρίχνουμε άλλο ένα φλυτζανάκι του καφέ.Καλή όρεξη !!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η συνταγή του συγκλονιστικού τσουρεκιού «ΤERKENLIS» !!!



ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ:
240 gr. ζάχαρη
160 gr. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
200 gr. γάλα
70 gr. μαγιά
1 πρέζα αλάτι
3 αυγά
600 gr. αλεύρι
3 κουτ. γλυκού μαχλέπι

ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
1 κουβερτούρα
1/3 πακέτο μαργαρίνη
5 κουταλιές σούπας γάλα
1 κρόκος αυγού

Tι κάνουμε
Πρώτα κάνουμε το προζύμι. Στο χλιαρό γάλα (όχι καυτό) λιώνουμε την μαγιά και προσθέτουμε και λίγο αλεύρι να γίνει χυλός. Το αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένο με μεμβράνη (1 ώρα περίπου).
Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο με την ζάχαρη και τα χτυπάμε έως ότου λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε και τα αυγά και όλα τα υγρά και ανακατεύουμε.
Τέλος ρίχνουμε το προζύμι, το Χαλέπι και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας και ζυμώνοντας με το χέρι (όχι πολύ ζύμωμα). Αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί.
Κόβουμε σε κομμάτια και πλάθουμε τα τσουρέκια τοποθετούμε σε λαδόκολλα αφού φουσκώσουν πάλι τα ψήνουμε στους 170°C πάνω κάτω αντίσταση μέχρι να ροδίσουν και να έχουν πάρει και από κάτω (30-40 λεπτά). Αν τα πατήσουμε με το δάκτυλό μας επανέρχεται η ζύμη δεν βουλιάζει.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν στη λαμαρίνα. Αν θέλετε πριν τα ψήσετε τα αλείφετε με κρόκο αυγού ή φτιάχνετε ένα γλάσο σοκολάτας και το περνάτε αφού κρυώσουν.

Γλάσο:
 Λιώνουμε την σοκολάτα με το γάλα. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας για να λιώσει ρίχνουμε και τον κρόκο και ανακατεύουμε γρήγορα για να μην ψηθεί. Το γλάσο αυτό σταθεροποιείται σε λίγες ώρες αλλά παραμένει μαλακό. Αν λιώσετε λευκή σοκολάτα μπορείτε να κάνετε και μερικές γραμμούλες σχεδιάκια.Καλή επιτυχία !!!
 olatora.gr

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Τάρτα με τυριά & μπέικον !! Το κάτι άλλο !!!




Καταπληκτική τάρτα που πρέπει να δοκιμάσετε όλοι !!!

Υλικά ζύμης 
1 γιαούρτι 200 γραμ 
1 βιτάμ 
1 αυγό
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
500 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

τι κάνουμε 
Τα βάζουμε όλα μαζί στον κάδο του μίξερ τα δουλεύουμε να γίνουν ένα και να φτιάξουμε μία ωραία ζύμη εύπλαστη σαν πλαστελίνη .
Την βγάζουμε την κάνουμε μπαλίτσα την πατάμε λίγο την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο.






Υλικά γέμισης

8  φετούλες μπέικον ψιλοκομμένο
1/2 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1/2 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κουταλιά βιτάμ 
1 κουταλιά σούπας θυμάρι
250 γραμ φρέσκα μανιτάρια κομμένες σε λεπτές φετούλες
8 ντοματίνια κομμένα στην μέση
200 γραμ ανθότυρο
250 γραμ τυρί τριμμένη κεφαλογραβιέρα 
500 γραμ κρέμα γάλακτος 
4 αυγά
αλάτι πιπέρι 


Τι κάνουμε
Βάζουμε σε αντικολητικό τηγάνι το μπέικον το σοτάρουμε 3 λεπτά και προσθέτουμε το κρεμμύδι 
Προσθέτουμε και το βούτυρο σοτάρουμε 3 λεπτά.
Προσθέτουμε και το κρεμμύδι με το σκόρδο ανακατεύουμε σοτάροντας .
Προσθέτουμε και τις πιπεριές μαζί με τα ντοματίνια και τα μανιτάρια και σοτάρουμε περίπου ξανά άλλα 5 λεπτά.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και προσθέτουμε και το θυμάρι.. 







Αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
Βουτυρώνουμε 2 ταρτιέρες 20 εκ. ή ένα ταψί μεγάλο 35 επί 30 και με πλάστη ανοίγουμε λιγο τη ζύμη  το τοποθετούμε στο ταψί και  με το χέρι την παλάμη το πατάμε να είναι ισόπαχο και ομοιόμορφο και σηκώνουμε αρκετά τα τοιχώματα γύρω γύρω για να μπεί μέσα η γέμιση -προσοχή μην σας τρυπήσει κι αν σας συμβεί με το χέρι τραβήξετε από την ζύμη και καλύψετε την τρύπα.
Θα δείτε πόσο εύκολα την πλάθεται την ζύμη σαν πλαστελίνη.
Ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια το τριμμένο τυρί κρατώντας λίγο .
Από πάνω ρίχνουμε όλη την γέμιση .
Από πάνω από την γέμιση με το χέρι τρίβουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού το ανθότυρο  μαζί με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.







 Σε ένα μπολ βάζουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τα αυγά και τα ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη καλά.
Ρίχνουμε το μείγμα με προσοχή επάνω από την τάρτα να πάει παντού χωρίς να βγει καθόλου έξω από την ζύμη μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμούς αέρα επάνω γραμμή για 30 με 40 λεπτά -θα το δείτε αν έχει ψηθεί όταν  θα ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού η τάρτα.

 Η δόση είναι ή για 2 ταρτιέρες των 20 εκ ή ένα μεγάλο ταψί .



Αφήνουμε να κρυώσει κόβουμε και σερβίρουμε .Καλή όρεξη !!!

Την συνταγή την είδα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και την έφτιαξα -έγινε πραγματικά απίθανη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ