Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Φάβα παραδοσιακή Σαντορίνης !!!

Η Φάβα είναι από τα πιο νόστιμα όσπρια και μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους. Εδώ θα δείτε τον παραδοσιακό απλό τρόπο από το νησί !!!

Υλικά

    1/2 κιλό φάβα (Σαντορίνης η καλύτερη )
    2 μέτρια ξερά  κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    Αλάτι, πιπέρι
    ελαιόλαδο
    1 λεμόνι

Εκτέλεση συνταγής

Βάζετε αφού πρώτα ξεπλύνετε την φάβα πολύ καλά μέσα σε κατσαρόλα ρίχνετε νερό 4 δάχτυλα πάνω από την φάβα.
Την βράζετε σε σιγανή φωτιά  και μόλις αρχίσει και αφρίζει μαζεύεται τον αφρό και τον πετάτε με την βοήθεια μιας κουτάλας.
Έχετε ψιλοκόψει  τα κρεμμύδια και τα προσθέτετε μέσα στην φάβα .
Χαμηλώνετε την φωτιά και την αφήνετε να σιγοβράζει μέχρι να δοκιμάσετε να έχει μαγειρευτεί.
Νερό θέλει λίγο όπως σας είπα στην αρχή .
Μόλις βράσει και λίγο πριν την κατεβάσετε από το μάτι της κουζίνας  ρίχνετε αλάτι και πιπέρι .
Την φάβα δεν την ανακατεύουμε ποτέ μόνο στην αρχή --έτσι έλεγε η νησιώτισσα γιαγιά μου.
Σερβίρουμε στο πιάτο και ρίχνουμε από πάνω απαραίτητα λαδάκι και ότι μας αρέσει π.χ κάπαρη .η ψιλοκομμένο ωμό κρεμμύδι λεμόνι ή μαϊντανό ντομάτα .
Δεν χρειάζεται να την πολτοποιήσετε με το βράσιμο λιώνει όταν είναι καλής ποιότητας.
Αν δεν λιώσει καλά περάστε την από το μούλτι .Καλή όρεξη !!!

                         Εδώ περασμένη στο μίξερ με όλα τα καλά γαρνιρισμένη .

Εμείς στο νησί φουρνίζουμε και φέτες ψωμάκι - κόβουμε το ψωμάκι ακόμα και μπαγιάτικο να είναι σε φέτες το ραντίζουμε με ελαιόλαδο ρίγανη και ελάχιστο αλάτι και ψήνουμε για λίγο στο γκριλ και είναι υπέροχο !!!




Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ