Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Σμυρνέικα σουτζουκάκια !!!


Δοκιμάστε την τέλεια συνταγή και γευτείτε απίστευτα αφράτα και πεντανόστιμα σουτζουκάκια, με Πολίτικο άρωμα!

    Για τα Σουτζουκάκια
    500 gr. κιμά μοσχαρίσιο
    5-6 σκελίδες σκόρδο
    4 φέτες μπαγιάτικο ψωμιού
    150 ml. κόκκινο κρασί
    ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
    ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
    Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    Αλάτι

    Για την Σάλτσα
    500 gr. ώριμες ντομάτες
    1 κρεμμύδι ξερό
    2 σκελίδες σκόρδο
    250 ml. κόκκινο κρασί
    1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
    1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
    1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
    1 ξυλάκι κανέλα
    3-4 κόκκους μπαχάρι
    2-3 μοσχοκάρφια
    Ελαιόλαδο
    Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    Αλάτι
    Αλεύρι για το τηγάνισμα

    Για το πιλάφι
    2 ποτήρια του νερού ρύζι της αρεσκείας σας π.χ κίτρινο-εδώ έβαλα Καρολίνα
    6 ποτήρια νερού νερό
    λίγο αλάτι ή 1 κύβο
    4 κουταλιές σούπας λάδι

    Ετοιμασία πιλάφι
    Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το ρύζι το ανακατεύουμε για λίγα λεπτά     κι αμέσως μετά προσθέτουμε το νερό το πιπέρι και τον κύβο ή αλάτι .
Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκτ=ρασία μέχρι να σωθεί το νερό .
Αλλος τρόπος είναι σουρωτό -βάζουμε νερό να βράσει στην κατσαρόλα με λίγο αλάτι προσθέτουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε περίπου για 20 λεπτά ..σουρώνουμε και βάζουμε λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο στην κατσαρόλα να κάψει το ρίχνουμε μέσα το ανακατεύουμε κι έτοιμο.

    Σουτζουκάκια
    Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα.
    Αφαιρούμε την κόρα και μουλιάζουμε το ψωμί σε κόκκινο κρασί, αφού μαλακώσει το          στραγγίζουμε.
    Σε ένα μεγάλο μπώλ βάζουμε τον κιμά, προσθέτουμε το πολτοποιημένο κρεμμύδι και ζυμώνουμε 1 λεπτό.
    Προσθέτουμε υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια ζυμώνουμε τον κιμά για τουλάχιστον 10 λεπτα!
    Σκεπάζουμε με σελοφάν και τον αφήνουμε στο ψυγείο περίπου 30 λεπτά.
    Ζυμώνουμε και πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια, τα απλώνουμε σε ένα ταψί και τα πασπαλίζουμε ελαφρά με το κόρν φλάουρ ή το αλεύρι.

    Σάλτσα
    Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε.
    Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
    Σε πλάτια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, που θα χωρέσουν κατόπιν τα σουτζουκάκια, σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, με το βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα.
    Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το κρασί, την ζάχαρη, τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο και λιγότερο από 1 φλυτζάνι νερό, ανάλογα τα υγρά που έχουν βγάλει οι ντομάτες.
    Βάζουμε την σάλτσα να σιγοβράζει.
    Τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια σε ελαιόλαδο, ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές.
    Ρίχνουμε τα σουτζουκάκια μέσα στην σάλτσα, που θα έχει πάρει βράση και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
    Σερβίρουμε με πιλάφι ή πουρέ ή πατάτες τηγανιτές .

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ