Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Γάβρος σκέτος ή μαριναρισμένος !!!

 Ένας υπέροχος μεζές για ουζάκι ή κρασάκι !!! Αλλά και σκέτα με σαλάτα πολύ ωραίο γεύμα !! Ο γαύρος είναι από τα πιο νόστιμα και  ωφέλιμα μικρά ψάρια.Πηγή ασβεστίου φωσφόρου, βιταμίνης D, ω-3 λιπαρών οξέων, σεληνίου και ιωδίου.

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό γαύρος
λάδι για το τηγάνισμα
1 φλ.μηλόξιδο
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 κλωνάρι δενδρολίβανο
αλάτι
1 φύλλο δάφνη
 αλεύρι


Τα χόρτα όταν τα βράζετε να μην τα σκεπάζετε ποτέ -έτσι κρατούν ένα καταπράσινο χρώμα και να μην τα αφήνετε ποτέ μέσα στο νερό -μόλις βράσουν τα βγάζουμε σε πιατέλα αμέσως αλλιώς χάνουν το ζωηρό τους χρώμα .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα ψάρια, κόβουμε τα κεφάλια τα πλένουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι.
Τους ρίχνουμε από πάνω το 1/2 φλιτζάνι ξύδι και το αλάτι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί.
Αλευρώνουμε τα ψάρια και τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι.
Τα τηγανίζουμε να κάνουν ωραία κρούστα και από τις δυο μεριές και τα βγάζουμε σε πιατέλα.
Αν θέλουμε σταματάμε εδώ κι έχουμε απλό γαύρο στο τηγάνι.

Για την μαρινάτα αν δεν τον θέλουμε σκέτο τηγανιτό...
Αφήνουμε να κρυώσει το λάδι και το σουρώνουμε και το ξαναρίχνομαι στο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε τις σκελίδες του σκόρδου,κομμένες σε ροδέλες  το φύλλο της δάφνης
και το δενδρολίβανο.Τα σοτάρουμε όλα μαζί ελαφρώς.Τα  σβήνουμε με το ξύδι,αφαιρούμε το δενδρολίβανο και τη δάφνη,και μαγειρεύουμε μέχρι  να εξατμιστεί  το ξύδι.
Έχουμε τοποθετήσει τα τηγανισμένα  ψάρια σε πιατέλα .
Ρίχνουμε το αρωματισμένο λαδόξιδο πάνω από τα  ψάρια.
Αφήνουμε λίγη ώρα, να τραβήξουν οι μυρωδιές και τα σερβίρουμε !!

Συνοδεύουμε με σαλάτα ή με χόρτα βλίτα κ.τ.λ .Καλή όρεξη !!!