Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Mηλόπιτα κλασική !!!

Μηλόπιτα κλασική- Τι πιο νόστιμο από ένα λαχταριστό κομμάτι μηλόπιτας που μπορεί να συνοδεύεται από παγωτό !!! Δοκιμάστε την !!!

Υλικά

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
5 κ.σ ζάχαρη
1 αυγό
1 κ.γ μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση
1 1/2 κιλό μήλα
1/2 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)
10 κ.σ ζάχαρη
2 κ.σ νερό
2 φακελάκια βανίλια
1 κ.γ κανέλα σκόνη ή και γαρύφαλλο σκόνη

1 αυγό για την επάλειψη της μηλόπιτας

Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε φέτες. Τοποθετούμε όλα τα υλικά της γέμισης εκτός από τη βανίλια σε μία κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα. Ο χρόνος εξαρτάται από το πάχος που έχουν οι φέτες του μήλου. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και προσθέτουμε τα καρύδια (προαιρετικά), τη βανίλια και τη κανέλα ή και το γαρύφαλλο.

Για τη ζύμη

Στο κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε με το γάντζο για τις ζύμες, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αυγό και το αλεύρι με το μπέικιν. Η ζύμη πρέπει να είναι σφικτή. Αφαιρούμε από το κάδο και χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια. Βάζουμε στο ψυγείο για δέκα λεπτά. Σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε δύο φύλλα. Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα μέτριο στρογγυλό ταψί και απλώνουμε το ένα φύλλο. Τοποθετούμε τη γέμιση και από πάνω βάζουμε το άλλο φύλλο. Γυρίζουμε τα άκρα σε στεφάνι. Χτυπάμε το αυγό με ελάχιστο νερό και αλείφουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στη χαμηλή σχάρα για περίπου 30 λεπτά και μετά στη μεσαία σχάρα για άλλα 15-20 ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.

Σερβίρεται και με καϊμάκι ή παγωτό.

Από Στο καιρό του μνημονίου, η πενία συνταγές μαγειρικής κατεργάζεται


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ