Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Χαλβάς μελένιος !!!

Κερνώ μελένιο χαλβά σπυρωτό και πεντανόστιμο !!!Υλικά

½ κούπα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

2 κούπες χοντρό σιμιγδάλι

1 κούπα μέλι και ½ κούπα μαύρη ζάχαρη

4 κούπες νερό

Φλούδα από ένα λεμόνι

1 κουταλάκι κανέλα

½ κουταλάκι γαρύφαλλο

150 γραμμάρια καρύδια

150 γραμμάρια αμύγδαλα ωμά Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τη φλούδα του λεμονιού και αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά, όχι παραπάνω. Αποσύρουμε από τη φωτιά και λιώνουμε μέσα το μέλι, αφού αφαιρέσουμε τη φλούδα του λεμονιού.

Σπάμε τους ξηρούς καρπούς στο μούλτι σε μεγάλα κομμάτια. Εγώ τους κάνω σκόνη γιατί δεν τους τρώνε τα παιδιά και με αυτόν τον τρόπο τους ξεγελώ μια και δεν τους βλέπουν.


Σε μια άλλη κατσαρόλα ή σε τηγάνι και σε δυνατή φωτιά βάζουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καεί. Παραδοσιακά πρώτα καίμε το λάδι και μετά προσθέτουμε το σιμιγδάλι, έτσι όμως γίνεται ο χαλβάς πολύ βαρύς. Εμείς λοιπόν ουσιαστικά καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι για περίπου πέντε λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Προς το τέλος ρίχνουμε και τους ξηρούς καρπούς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το οποίο έτσι θα ζεσταθεί από το σιμιγδάλι, δεν θα καεί όμως. Φέρνουμε μερικές βόλτες (πόσο μου αρέσει αυτή η έκφραση).

Με μια ξύλινη κουτάλα ρίχνουμε προσεκτικά το σιμιγδάλι μέσα στο σιρόπι και όχι το σιρόπι μέσα στο σιμιγδάλι. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε το πιτσίλισμα. Στο σημείο αυτό να τονίσω πως έπαθα κι έμαθα. Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι, δηλαδή για ένα λεπτό.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα για 5 λεπτά.

Vasiliki Saltaoura-"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ