Υλικά
. 1,1 κιλό κολοκύθα
. 200 ml χυμό πορτοκάλι
. 900 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
. 100 γρ. νερό
. 2 κ.γ εκχύλισμα βανίλια
. 1 λεμόνι χυμό
. 2 λεμόνια ξύσμα
. 2 πορτοκάλια ξύσμα
Εκτέλεση
• Χωρίζουμε την κολοκύθα στη μέση και μετά σε 8 κομμάτια.
• Αφαιρούμε τα σπόρια, ξεφλουδίζουμε τα κομμάτια και τα κόβουμε σε πολύ μικρές λωρίδες στον τρίφτη.
• Σε ένα κεραμικό μπολ βάζουμε τις λωρίδες κολοκύθας, τη ζάχαρη, το χυμό λεμόνι, το χυμό πορτοκάλι, το νερό, τη βανίλια, το ξύσμα από τα λεμόνια και τα πορτοκάλια και ανακατεύουμε.
• Καλύπτουμε το μπολ με μία λαδόκολλα και το αφήνουμε για μία ολόκληρη βραδυά.
• Την επόμενη μέρα βάζουμε το μείγμα σε μία ανοιξείδωτη κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράζει για 5 λεπτά.
• Μετά το βάζουμε και πάλι σε ένα μπολ, το καλύπτουμε με λαδόκολλα και το αφήνουμε στο ψυγείο για ένα ακόμη ολόκληρο βράδυ.
• Την επόμενη μέρα ξαναβράζουμε το μείγμα, το ανακατεύουμε με προσοχή και ξαφρίζουμε όταν χρειαστεί.
• Συνεχίζουμε το βράσιμο σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας ,για 10 με 15 λεπτά, και ξαφρίζουμε όταν χρειάζεται, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
• Μόλις είναι έτοιμη η μαρμελάδα τη βάζουμε κατευθείαν σε βάζα και σφραγίζουμε καλά
Συνταγή από τον Ακη Πετρετζίκη
. 1,1 κιλό κολοκύθα
. 200 ml χυμό πορτοκάλι
. 900 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
. 100 γρ. νερό
. 2 κ.γ εκχύλισμα βανίλια
. 1 λεμόνι χυμό
. 2 λεμόνια ξύσμα
. 2 πορτοκάλια ξύσμα
Εκτέλεση
• Χωρίζουμε την κολοκύθα στη μέση και μετά σε 8 κομμάτια.
• Αφαιρούμε τα σπόρια, ξεφλουδίζουμε τα κομμάτια και τα κόβουμε σε πολύ μικρές λωρίδες στον τρίφτη.
• Σε ένα κεραμικό μπολ βάζουμε τις λωρίδες κολοκύθας, τη ζάχαρη, το χυμό λεμόνι, το χυμό πορτοκάλι, το νερό, τη βανίλια, το ξύσμα από τα λεμόνια και τα πορτοκάλια και ανακατεύουμε.
• Καλύπτουμε το μπολ με μία λαδόκολλα και το αφήνουμε για μία ολόκληρη βραδυά.
• Την επόμενη μέρα βάζουμε το μείγμα σε μία ανοιξείδωτη κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράζει για 5 λεπτά.
• Μετά το βάζουμε και πάλι σε ένα μπολ, το καλύπτουμε με λαδόκολλα και το αφήνουμε στο ψυγείο για ένα ακόμη ολόκληρο βράδυ.
• Την επόμενη μέρα ξαναβράζουμε το μείγμα, το ανακατεύουμε με προσοχή και ξαφρίζουμε όταν χρειαστεί.
• Συνεχίζουμε το βράσιμο σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας ,για 10 με 15 λεπτά, και ξαφρίζουμε όταν χρειάζεται, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
• Μόλις είναι έτοιμη η μαρμελάδα τη βάζουμε κατευθείαν σε βάζα και σφραγίζουμε καλά
Συνταγή από τον Ακη Πετρετζίκη