Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Καλιτσούνια με ανεβατή ζύμη Κρητικά τυριά & σπανάκι!


Υλικά για την ζύμη.

1500 γρ.αλεύρι σκληρό η για τσουρέκια
1 κύβος νωπή μαγιά η δυο φακελάκια ξηρή μαγιά
1και1,5 κούπες νερό ζεστό το οποίο έχετε βράσει μαζί με ενα φακελάκι μαχλέπι ολόκληρο η κοπανισμένα
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο κι ενα κουταλάκι του γλυκού κόλιαντρο.αφου βράσουν τα σουρώνετε και κρατάτε το ζεστό νερό
λίγα σπυριά μαστίχας κοπανισμένα με ενα κουταλάκι γλυκού ζάχαρη.2-4 σπυριά όχι παραπάνω
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι το οποίο θα ρίξετε μέσα στο αλεύρι
2 αυγά χτυπημένα
ενα ποτήρι γάλα χλιαρό
2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο



Εκτέλεση ζύμης.
Ρίχνετε σε μια λεκάνη τα υγρά με την μαγιά ανακατεύεται να διαλυθεί.ρίχνετε και τα αυγά ελαφρά χτυπημένα.ρίχνετε το αλεύρι μέσα στο οποίο έχετε ρίξει το αλάτι και ανακατεύετε με τα χέρια η τον γάντζο του μίξερ μέχρι να έχετε μια σφιχτή υγρή ζύμη. παιρνετε μπαλάκια απο την ζύμη και την πλάθεται στα χέρια σας προσθέτοντας έξτρα αλεύρι/φτιάχνετε πολλά μπαλάκια και αφήνετε σε λεκάνη να ξεκουραστούν.όσο μένουν θα ανεβαίνουν.δεν μας ενδιαφέρει σε αυτό το στάδιο να φουσκωσουν τελείως.έτσι κι αλλιώς θα δουλέψουμε την ζύμη στην μηχανή. αφήστε τα στην άκρη.
γέμιση
η γέμιση που σας δίνω καλύτερα να την κάνετε απο την προηγούμενη ημέρα.πρέπει να στεγνώσουν τα τυριά και τα σπανάκι.



Γέμιση
Χρειαζόμαστε 2 κιλά σπανάκι πολύ καλα πλυμένο και κομμένο με το μαχαιρι όχι με το πολυμίξερ.σε πολύ λεπτα κομμάτια.το αλατίζομαι και το στύβομαι  με τα χέρια μας μέσα σε ενα μεγάλο σουρωτήρι για τα μακαρόνια να βγάλουν τα υγρά τους.βάζουμε το σουρωτήρι μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη και βάζουμε ψυγειο.αφήνομε να βγάλουν όσα υγρά εχουν. ρίχνομαι κι ανακατεύομαι μέσα μισό ματσάκι δυόσμος μονό τα φύλλα πολύ ψιλοκομμένα
τυριά
θα χρειαστείτε μισό ανθότυρο φρέσκο ανάλατο
1.5 κιλό τυρομάλαμα το οποίο κοβετε στο μούλτι σε ψίχουλα
1 κιλό μυζήθρα φρέσκια
2 αυγά χτυπημένα 3 κουταλιές σούπας αλεύρι
μισό ματσάκι δυόσμος πολύ ψιλοκομμένο
δυο κουταλιές στάκα
Ολα αυτά τα τυριά τα ανακατεύετε μαζί προσθέτετε και τα αυγά αλατίζετε προσθέτετε και το αλεύρι και τα βάζετε σε μια λεκάνη βάζετε στο ψυγείο μέχρι την άλλη μέρα  να τραβήξουν και να στεγνώσουν.


Την επόμενη ημέρα ανακατεύετε τα σπανάκι με τα τυριά κι αρχιζετε να φτιάχνετε φύλλο λεπτό στην μηχανή καλύτερα διότι δουλεύετε καλύτερα εκει .φτιάχνετε πολύ λεπτο φυλλο και βαζετε μια πολύ γεμάτη κουταλιαά γέμιση.κλείνετε και τοποθετειτε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδωμένο καλα αντικολλητικό χαρτί.αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκωσουν .
χτυπάτε 3-4 αυγά με λίγο νεράκι και τα περνάτε με αυγό  και πασπαλιζετε με μπόλικο σουσάμι.
Φουρνίζετε μια μια λαμαρινα στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν καλα. βαζετε σε σχάρα να κρυωσουν και φυλάτε σε στεγανό δοχείο.όταν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε τα ζεσταινετε λίγο στον φουρνο και είναι πάλι φρέσκα.
μπορειτε να τα βαλετε και στην κατάψυξη μέσα σε μεμβράνες.βγάζετε λίγα λίγα και τα ζεσταινετε στον φουρνο.Καλή επιτυχία!!
Συνταγή από Roula's sweet corner