Υλικά
1 χταπόδι 1 κιλό
10 κρεμμυδάκια
1/2 φλιτζ. μπαλσάμικο
1/2 φλιτζ. κονιάκ
1,2 φλιτζ. γλυκό λευκό κρασί
1 δαφνόφυλλο
1 κουτ.σούπας μέλι θυμαρίσιο
1 κουτ.σούπας ζάχαρη
5 κόκκους μπαχάρι
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 ντομάτα
Πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά
Βάζουμε τα κρεμμύδια που τα έχουμε χαράξει με ένα μαχαίρι σταυρωτά
Το αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ανοίξει το κρεμμύδι
το ανακατεύουμε μέχρι να γίνει διάφανο
Πλένουμε το χταπόδι καλά και το κόβουμε σε κομμάτια
Ρίχνουμε στη κατσαρόλα τη ζάχαρη και ανακατεύουμε
Προσθέτουμε το χταπόδι και το μπαχάρι, τη δάφνη, το κονιάκ, κρασί και μπαλσάμικο
Προσθέτουμε και τη ντομάτα χαραγμένη σε 4 κομμάτια
Αφήνουμε με σκεπασμένο καπάκι για μισή ώρα
Βγάζουμε το καπάκι και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά
Τέλος ρίχνουμε το μέλι και αποσύρουμε από τη φωτιά
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Η φωτογραφία είναι ενδεικτική από χταπόδι που έχω κάνει σκέτο στην κατσαρόλα.
Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου και την φτιάχνω συχνά.