Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο σφολιάτας της marianna's




Σκεφτόμουν πώς να προλογίσω αυτή την τυρόπιτα… Τι να πω; Τι είναι η τυρόπιτα; Είναι «η μάνα των πιτών» της Ελληνικής κουζίνας. Και ποιος δεν την γνωρίζει ; Μαζί με τη χορτόπιτα είναι οι δυο πίτες που έθρεφαν και συνεχίζουν να θρέφουν την Ελληνική οικογένεια. Αγαπημένες πίτες και οι δυο…. και το κάθε σπίτι έχει και τη δική του συνταγή.

Η δική μου σημερινή συνταγή μιλάει για μια τυρόπιτα με σπιτικό τραγανό φύλλο σφολιάτας και ανάμειξη λευκών τυριών… Μια παραδοσιακή αφράτη τυρόπιτα με βαρελίσια φέτα, κατσικίσιο τυρί και ανθότυρο . Θα πρωτοτυπήσω λίγο στο στήσιμο της τυρόπιτας αφού θα την φτιάξω σε ενωμένα μπαστούνια.. Έτσι θα μπορεί να σταθεί και σε ένα μπουφέ ή σε κάποιο γιορτινό τραπέζι Ας αρχίσουμε

Υλικά για την σπιτική σφολιάτα 


150 με 200 γραμ Μαργαρίνη « Άριστον»

 650 γρ. περίπου αλεύρι σκληρό (κίτρινο από τον φούρνο), 
280 ml νερό, 
1 σφηνάκι ελαιόλαδο,
 1 σφηνάκι τσίπουρο, αλάτι




Για την γέμιση

200 γρ. βαρελίσια φέτα,

300 γρ κατσικίσιο τυρί,
200 -300 γρ ανθότυρο, 
 3-4 αυγά,
 λίγο γάλα ,
 μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Την ποσότητα των τυριών την καθορίζεται ανάλογα με το πόσο αλμυρή ή όχι είναι η φέτα η βαρελίσια.





Πως φτιάχνουμε την σφολιάτα.

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ εκτός από το αλεύρι.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι για να κάνουμε μια ζύμη πολύ μαλακή, ελαστική και εύπλαστη να μην κολλάει στα χέρια μας . Τη χωρίζουμε σε 2 μπάλες
Θα χρειαστούμε περίπου 150- 200 γρ μαργαρίνη «Άριστον»
Τη λιώνουμε ελάχιστα στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα τηγάνι.
Ανοίγουμε ένα – ένα τα φύλλα με τον πλάστη. Αλείφουμε με τη λιωμένη μαργαρίνη την επιφάνεια του κάθε ένα φύλλου.. Διπλώνουμε μετά το φύλλο σαν μαντιλάκι και αλείφουμε πάλι με λιωμένη μαργαρίνη.. Διπλώνουμε και πάλι και αλείφουμε με λιωμένη μαργαρίνη μέχρι να φτάσουμε σε ένα μικρό τετράγωνο μαντιλάκι. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε ένα μπολ, τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 3- 4 ώρες
Η διαδικασία αυτή είναι η διαδικασία της εύκολης σπιτικής σφολιάτας
Καλό είναι να γίνει από την προηγούμενη μέρα





Ετοιμάζουμε την γέμιση
Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε τα τυριά, προσθέτουμε τα αυγά , ρίχνουμε το γάλα, τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και ανακατεύουμε. 


Ανοίγουμε ένα- ένα τα φύλλα μας. Βάζουμε το ¼ από τη γέμιση κατά μήκος στο πάνω μέρος του φύλλου , διπλώνουμε προς τα μέσα τα πλαϊνά να μην χυθεί η γέμιση και τυλίγουμε το φύλλο μας ρολό μέχρι τη μέση του φύλλου. που ανοίξαμε. Βάζουμε το άλλο ¼ από τη γέμιση κατά μήκος στο κάτω μέρος του φύλλου διπλώνουμε προς τα μέσα τα πλαϊνά να μην χυθεί η γέμιση και τυλίγουμε το φύλλο μας ρολό μέχρι τη μέση να συναντήσει το πρώτο ρολό.
Τα τοποθετούμε με προσοχή σε λαδωμένο ταψί. 




Συνεχίζουμε με την ίδια διαδικασία για το επόμενο φύλλο μας. Έχουμε έτσι 4 ρολά τυρόπιτας. Τα τοποθετήσουμε στο ταψί λαδώνουμε την επιφάνεια τους, τα ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στις αντιστάσεις για μια ώρα στους 200βαθ ,Καλή επιτυχία!!!!