Υλικά
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ φλ. ζάχαρη
¾ φλ. άγλυκο κακάο
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
¾ φλ. ζεστό νερό
¾ φλ. γάλα
½ φλ. σπορέλαιο
3 μεγάλα αβγά
1δόση βανιλίνη
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ φλ. ζάχαρη
¾ φλ. άγλυκο κακάο
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
¾ φλ. ζεστό νερό
¾ φλ. γάλα
½ φλ. σπορέλαιο
3 μεγάλα αβγά
1δόση βανιλίνη
Για το γκλάσο σοκολάτας -μέντας
450 γρ. ημίγλυκη σοκολάτα κουβερτούρα
1½ φλ. κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά
3 κ.σ. λικέρ crème de menthe
1 κ.σ. σιρόπι καλαμποκιού
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε το κέικ: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 20 εκ. Κοσκινίζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και την μπέικινγκ πάουντερ. Χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα το νερό, το γάλα, το σπορέλαιο, τα αβγά και τη βανιλίνη. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα, να ενωθούν όλα τα υλικά. Ρίχνουμε το μείγμα στο αλεύρι και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε τον χυλό στη φόρμα και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι ένα μυτερό μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο κέντρο να βγει καθαρό. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρουμε, το μεταφέρουμε σε σχάρα και περιμένουμε να κρυώσει τελείως. Το κόβουμε στα δύο οριζοντίως.
Φτιάχνουμε την κρέμα μέντας: κόβουμε τη σοκολάτα σε κομματάκια, την βάζουμε σε κατσαρολάκι και το τοποθετούμε επάνω σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό, που να φθάνει μέχρι τη μέση του κατσαρολιού. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Σε άλλο κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος –να μην βράσει. Την προσθέτουμε στη σοκολάτα προσεκτικά γιατί πιτσιλάει και την ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε το λικέρ και το σιρόπι και ξανά ανακατεύουμε. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, μέχρι να μπορούμε να την αλείψουμε. Περιχύνουμε το ένα κομμάτι του κέικ με τα 2/3 του γκλάσου σοκολάτα –μέντα και βάζουμε από πάνω το άλλο κομμάτι. Αλείφουμε την επιφάνειά του με την υπόλοιπη κρέμα. Στολίζουμε, αν θέλουμε, με σπασμένα κομμάτια σοκολάτας με μέντα !