Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Λυχναράκια Κρήτης σκέτη απόλαυση !!

Φιάξτε τα είναι  τόσο εύκολα και απολαύστε τα !!

    Για τη ζύμη:
    1 ποτήρι βούτυρο
    1 ποτήρι ζάχαρη
    1 ποτήρι γάλα εβαπορέ
    2 αυγά
    2 Μπέικιν Πάουντερ
    1 κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις

    Για τη γέμιση:
    1κιλό μυζήθρα ανάλατη Κρήτης
    ½ κιλό ζάχαρη
    1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
    1 κουταλάκι κανέλα
    4 βανίλιες αρωματικές
    2 αυγά
    1 Άνθος Αραβοσίτου Βανίλια
    λίγη κανέλα για να βάλουμε πάνω στα καλιτσούνια
    1-2 αυγά χτυπημένα με λίγο νερό
    1 κουταλιά μέλι
   

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το γάλα και τα αυγά καλά, μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά.

Περνάμε τη μυζήθρα από τη μηχανή του πουρέ, προσθέτουμε τα αυγά, το μέλι, τις βανίλιες, τη ζάχαρη, το βούτυρο, την κανέλα και το άνθος αραβοσίτου και τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά.

 Παίρνουμε λίγη ζύμη, όσο ένα μικρό καρύδι, την ανοίγουμε με μικρό πλάστη όσο ένα πιατάκι του καφέ πεερίπου βάζουμε στο κέντρο της θήκης 1 κουταλιά γέμιση  και με το χέρι η με μία οδοντογλυφύδα  κάνουμε το σχεδιάκι σαν πιετάκι γύρω γυρω αλείφουμε με λίγο από τα χτυπημένα αυγά με νερό (για χρώμα) και ρίχνουμε και λίγη κανέλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με όλη την ζύμη . Όταν τελειώσουμε, βάζουμε  ταψί.στο φούρνο  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 20΄-30΄, μέχρι να πάρουν χρώμα. Όταν βγάλουμε τα καλιτσούνια από το φούρνο, τα βγάζουμε από τις θήκες και ρίχνουμε από πάνω ακόμα λίγη φρέσκια κανέλα η τα αφήνουμε σκέτα Φανταστικά και εύκολα !!
Η συνταγή είναι λίγη από Αργυρώ και περισσότερη από φίλη μου από Κρήτη 
Περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ