Καλό είναι τον άρτο να τον ζυμώνουμε μόνοι μας στο σπίτι για να έχουμε ευλογία και να γίνονται με προσευχή. Αν μπορούμε να ζυμώνουμε θα είναι το καλύτερο απο το να αγοράζουμε έτοιμα.
Υλικά
4 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7 φακελάκια μαγιά
2 βανίλιες
1 σακουλάκι γλυκάνισο
2 φακελάκια μαχλέπι κομμένο
1 φακελάκι μαστίχα κομμένη
1 σακουλάκι κανέλα άκοπη
10 γαρίφαλα άκοπα
800 γραμμάρια ζάχαρη
1 ποτήρι νερού λαδι
1 ποτήρι νερού χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα πορτοκάλι
Τι κάνουμε
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη την κανέλα τα γαρύφαλλα το γλυκάνισο με 2 ποτήρια νερό
Βράζουμε 3 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει,καλά είναι να τα αφήσουμε 4-5 ώρες εκεί μέσα όλα τα μυρωδικά.
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο τη μαγιά την βανίλια ανακατεύουμε και ρίχνουμε το ξύσμα το χυμό το λάδι και σουρώνουμε και το ζαχαρόνερο ανάλογα αν θέλει ρίχνουμε παραπάνω νερό ή κρατάμε....ζύμη μαλακιά αφράτη όχι σκληρή όπως του ψωμιού.
Το σκεπάζουμε μέχρι να φουσκώσει και ξαναζυμώνουμε μοιράζουμε σε 5 άρτους και αφήνουμε να ξαναφουσκώσει .
Ψήνουμε στους 180. αν κάνουμε 4 μικρότερα αρτάκια και ένα μεγάλο τα μικρά 45 λεπτά ψήσιμο το μεγάλο 1 ώρα και κάτι ανάλογα το φούρνο.
Ψήνουμε στους 180. αν κάνουμε 4 μικρότερα αρτάκια και ένα μεγάλο τα μικρά 45 λεπτά ψήσιμο το μεγάλο 1 ώρα και κάτι ανάλογα το φούρνο.
Στο δεύτερο φούσκωμα πατάμε την σφραγίδα και μετά το φούσκωμα τρυπάμε με ένα καλαμάκι πρίν το ψήσιμο..
Αν θέλουμε πρίν το πάμε στην εκκλησία ρίχνουμε ζάχαρη άχνη με κανέλα αφού έχουμε ελαφριά αλοίψει με ζαχαρόνερο την επιφάνεια.
Καλή επιτυχία βοήθειά μας !!!
Σημείωση
Το καλοκαίρι μπορούμε να τα φτιάξουμε και με 1 μαγιά λιγότερη .
Από την φίλη Μαρία Βερούχη - Βαγγέλης Δριμαρόπουλος
Σημείωση
Το καλοκαίρι μπορούμε να τα φτιάξουμε και με 1 μαγιά λιγότερη .
Από την φίλη Μαρία Βερούχη - Βαγγέλης Δριμαρόπουλος