Για την κρέμα:
8 ποτήρια γάλα
10 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ ( πολύ γεμάτες)
8 κ.σ. ζάχαρη
2 βανίλιες
2 αυγά
1 κ.σ. βούτυρο
ξύσμα πορτοκαλιού
4 κ.σ. ροδόνερο
Για το σιρόπι:
2 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
3 γαρύφαλλα
1 ξυλάκι κανέλας
1 πορτοκάλι
5 κ.σ. ροδόνερο
1 πακέτο φύλλο κρούστας (για μπακλαβά)
1 πακέτο βούτυρο (250γρ) λιωμένο
Για την κρέμα:
8 ποτήρια γάλα
10 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ ( πολύ γεμάτες)
8 κ.σ. ζάχαρη
2 βανίλιες
2 αυγά
1 κ.σ. βούτυρο
ξύσμα πορτοκαλιού
4 κ.σ. ροδόνερο
Για το σιρόπι:
2 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
3 γαρύφαλλα
1 ξυλάκι κανέλας
1 πορτοκάλι
5 κ.σ. ροδόνερο
1 πακέτο φύλλο κρούστας (για μπακλαβά)
1 πακέτο βούτυρο (250γρ) λιωμένο
Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι βάζοντας σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά και το πορτοκάλι κομμένο στη μέση. Βράζουμε για 15 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Ζεσταίνουμε 7 ποτήρια γάλα με την ζάχαρη ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κορν φλάουρ διαλυμένο στο υπόλοιπο γάλα μαζί με τη βανίλια. Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στην κρέμα. Προσθέτουμε το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το ροδόνερο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε την κρέμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Όταν αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάζουμε την κρέμα από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει για να την χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Ετοιμάζουμε το γαλακτομπούρεκο ως εξής: απλώνουμε βουτυρώνοντας κάθε φορά τα μισά φύλλα σε ορθογώνιο ταψί. Γεμίζουμε με την κρέμα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν, βουτυρώνουμε πολύ καλά το πάνω φύλλο και χαράζουμε. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 1,5 περίπου ώρα, μέχρι να ροδίσει αρκετά. Όπως είναι ζεστό το γαλακτομπούρεκο μας ρίχνουμε το κρύο σιρόπι σε όλη του την επιφάνεια. Το αφήνουμε απορροφήσει όλο το σιρόπι και να σταθεί.
Συνταγή από Akis Petretzikis
Eκτέλεση από την φίλη μου Georgia Koutrouli