Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Λουκουμάδες παραδοσιακοί !!

Χανιώτικη συνταγή ..για πραγματικά καταπληκτικούς λουκουμάδες που τρώγονται και την αλλη μέρα !!!

Υλικά (για 10 μερίδες):

    1/2 κιλό αλεύρι
    25γρ φρέσκια μαγιά ή 1φακελάκι ξερή, διαλυμένη σε λίγο ζεστό νερό
    Μια πρέζα αλάτι
    1 κουταλιά μέλι
    1/4 κούπας ρύζι
    2 ποτήρια νερό
    Λάδι για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι

    2 ποτήρια ζάχαρη
    1 ποτήρι νερό
    1 φέτα λεμόνι
    1 κουταλιά σούπας μέλι

Για το πασπάλισμα

    2 κουταλιές σούπας καβουρντισμένο σουσάμι
    κανέλα

Εκτέλεση:

Βράζουμε καλά το ρύζι με το νερό και το αλέθομαι. Μόλις γίνει χλιαρό προσθέτουμε το μέλι, τη μαγιά, το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε με το χέρι, να γίνει ομοιογενής χυλός και ελαστικός, σαν τσίχλα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε θερμό μέρος να φουσκώσει η μαγιά.
Βάζουμε σε κατσαρόλα πολύ λάδι να κάψει. Βουτάμε το ένα χέρι στη ζύμη και την πιέζουμε στην γροθιά μας. Κόβουμε με ένα βρεγμένο κουταλάκι κομμάτια από τη ζύμη που ξεχειλίζει ανάμεσα στο δείκτη και τον αντίχειρα και τα τηγανίζουμε. Μικρά κομμάτια, μισό κουταλάκι τσαγιού.
Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί, μόλις πάρουν χρώμα. Αφού τελειώσουμε όλη τη ζύμη τότε ξανατηγανίζουμε τους λουκουμάδες, μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι ενώνοντας τα υλικά στην κατσαρόλα και αφήνοντας να βράσει για 2-3 λεπτά. Βουτάμε, σε δόσεις, τους ζεστούς λουκουμάδες στο κρύο σιρόπι. Κοιτάμε να  έχουν ρουφήξει και τους βγάζουμε σε πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με το κοπανισμένο καβουρντισμένο σουσάμι και κανέλα.
olasimera