Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Πρασοτυρόπιτα παραδοσακή κι επιτυχημένη !!!


Παραδοσιακή συνταγή Ηπείρου !!! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗΝ !!

Για το φύλλο
μισό κιλό αλεύρι
2 κουταλιές λάδι
μια κουταλιά ξύδι
λίγο αλάτι
νερό όσο πάρει για να γίνει μια μαλακιά ζύμη


Για την γέμιση:

1 κιλό πράσα
1 κούπα τυρί φέτα
2/3  κούπα λάδι
1 ποτήρι του κρασιού ρύζι ή τραχανά
άνηθο
μάραθο
δυόσμος
2 αυγά προαιρετικά αν δεν θέλετε μην βάζετε
αλάτι
πιπέρι
σουσάμι -μαυροκούκι





Εκτέλεση :
Κόβετε τα πράσα σε κομμάτια και αφού τα ζεματίσετε τα στραγγίζετε. Σε μια λεκάνη ανακατεύετε τα πράσα την φέτα, τον άνηθο, το μάραθο ,τον δυόσμος και τον τραχανά ή το ρύζι (τον τραχανά ή το ρύζι τα έχετε βάλει σε νερό για ένα τέταρτο περίπου προηγουμένως να μουλιάσουν και μετά τα στραγγίζετε ). Προσθέτετε το αλάτι και το πιπέρι και μισό λάδι (το υπόλοιπο το αφήνετε για να αλείψετε τα φύλλα).


Λαδώνετε το ταψί το μεγάλο του φούρνου μέγεθος και στρώνετε τρία φύλλα αφού ενδιάμεσα τα έχετε αλείψει με λάδι. Βάζετε το 1/3 της γέμισης και το καλύπτετε με ένα φύλλο το οποίο λαδώνετε. Το επαναλαμβάνετε άλλες δυο φορές και την τελευταία βάζετε τα τρία φύλλα τα οποία έχετε λαδώσει. Χαράζεται την πίτα σε βαθιά κομμάτια και την ψήνετε στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
Καλή σας όρεξη!!!
* Επειδή μου αρέσει στην μισή πίτα όταν την ετοιμάσω στο ταψί την πασπαλίζω την μισή με σκέτο σουσαμι και την άλλη μισή με σουσάμι ανακατεμένο με μαυροκούκι μπορείτε να παραλείψετε και τα δύο αν δεν σας αρέσουν !
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ