Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Καλιτσουνάκια παραδοσιακά !!!


 Καφεδάκι και καλιτσουνάκι...👍 Κοπιάστε 😋

Λυχναράκια φρέσκα και μυρωδάτα Γιατί μία φορά ποτέ δεν είναι αρκετή... Σε λίγο καιρό δεν θα βρίσκουμε μυζήθρες!!

Η συνταγή είναι από τη φίλη κυρία Αννα Καλλεργη... Σε ευχαριστώ πολύ Αννούλα μου να σαι καλά είναι πάρα πολύ νόστιμα😋😋👌

Υλικά για το ζυμάρι
3 πακέτα του μισού κιλού φαρινάπ
250 γραμμάρια μισό μισό βούτυρο με ελαιόλαδο
2 ποτήρια νερού ζάχαρη
250ml γάλα
4 αυγά
5 βανίλιες

Εκτέλεση
Χωρίζουμε τα αυγά από τους κρόκους και χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα... Χτυπάμε τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν..
Σε μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο και την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε πολύ καλά.
Στη συνέχεια ενώνουμε τη μαρέγκα με τους κρόκους τις βανίλιες και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ να ενωθούν... Ρίχνουμε όλο το μείγμα στη λεκάνη με το βούτυρο και αρχίζουμε να προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς... τέλος ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι που έχουμε κοσκινίσει και ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει από τα χέρια... Ίσως να μην το πάρει όλο εμένα έμειναν γύρω στα 100 γραμμάρια...
Αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί σκεπασμένο καλά με μεμβράνη..✓✓

Γέμιση

2 κιλά μυζήθρα ή να νοπό ανθότυρο
2 αυγά το ένα ολόκληρο και το άλλο μόνο το κρόκο
3 βανίλιες
2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
Μιάμιση φλυτζάνα ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
Δυόσμο ψιλοκομμένο προαιρετικά

Κόβουμε τη μυζήθρα σε μικρά κομμάτια προσθέτουμε όλα τα παραπάνω υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά να λιώσει και να γίνει σαν μους η μυζήθρα μας...✓✓

Στη συνέχεια παίρνουμε ένα κομμάτι ζυμάρι σαν μικρό πορτοκάλι πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο αλεύρι και ανοίγουμε φυλλαράκια μικρά ώστε να κόβουμε δύο έως τρία κομμάτια... Γύρω στα 10 με 11 εκατοστά το καθένα...
Παίρνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση τη βάζουμε στο κέντρο τη στρώνουμε και παίρνουμε στο χέρι μας το φύλλο το οποίο το έχουμε τοποθετήσει πάνω σε μικρά κομμάτια λαδόκολλας για να το πιάνουμε όμορφα να μη χαλάει το σχήμα του... Τσιμπάμε γύρω-γύρω με τα δάχτυλα, και τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα.. αραιώνουμε ένα κρόκο με μία κουταλιά νερό και αυγόνουμε την επιφάνεια πασπαλίζουμε με κανέλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά ανάλογα το φούρνο.. ✓✓
Είναι ένα υπέροχο κέρασμα πολύ νόστιμο που πάει όλες τις ώρες!!

Εκτέλεση φωτό από κυρία  Marina Hatzidaki ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ -ΗΔΕΣ