Τραχανάς ...Οπως τον φτιάχνανε οι γιαγιάδες μας !!!
ΥΛΙΚΑ
3 κιλά προβειο γάλα
1 κεσεδακι γιαουρτι με πέτσα
Ένα κεσεδακι (του γιαουρτου) προζυμι
Αλάτι μια δυο φουσκωτες κουταλιες
και αλευρι χωριάτικο περιπου 5 κιλα και 1 κιλο σιμιγδαλι βαζουμε και ψιλο και χονδρο ..οτι εχουμε
Τα βαζουμε όλα εκτός από το αλευρι και το σιμιγδαλι σε κατσαρόλα για τρεις ημέρες σκεπασμενο και ανακάτευουμε συχνά μέχρι να ξυνισει.. Ξεκιναμε πρωι πρόσθετουμε το αλευρι και το σιμιγδαλι σιγά σιγά γυρω στα 5 +1 κιλά χρειάστηκα …
το ζυμωνουμε ξανα το μεσημερι και ξανα το βραδυ …το επομενο πρωι το κοβουμε σε μπουκιες και ολο μικρότερο …
Πολλές νοικοκυρές το κάνουν σε σίτα εγώ προτιμω το χέρι όλη μέρα σιγά σιγά το λεπταινω…
θέλει καλό στέγνωμα …
Η Συνταγή από Αναστασια Γραμμελη ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ