Κόβω το λάχανο γύρω γύρω από το κοτσάνι κορμό του οσο πιο βαθιά μπορώ για να βγαίνουν τα φύλλα .
Βάζω νερό στην μεγάλη κατσαρόλα κ μόλις αρχίζει να βράζει βάζω με προσοχή το λάχανο ολο .
Αφήνω για λίγα λεπτά κ αρχίζω με 2 πιρούνια ξεκολλάω κ βγάζω τα φύλλα κ τα ακουμπώ σε σουρωτήρι .
Μόλις τα βγάλω ολα οσα ειναι μεγάλα τα αφήνω να κρυώσουν κ ετοιμάζω την γέμιση .
Εβαλα 1 κιλο κιμά διότι έφτιαξα 8 λαχανοντολμάδες για να δοκιμάσω τι γεύση έχουν κ το υπόλοιπο τύλιξα λαχανοντολμάδες κανονικούς στην κατσαρόλα... 2 τριμμένα κρεμμύδια 1 τριμμένο καρότο 1 ματσάκι μικρό φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο αρκετό ψιλοκομμένο μαιντανό λόιγα κλωναράκια ψιλοκομμένο άνηθο αλάτι πιπέρι λίγο κουρκουμά 1 αυγό λίγο ελαιόλαδο κ 1 φλυτζακάκι του καφέ νερό
.
.
Τα ζυμώνω καλά .
Παίρνω ενα φλυτζάνι του τσαγιού βάζω μέσα το φύλλο από το λάχανο -αν είναι μεγάλα τα φύλλα κόψτε τα στην μέση - με τον τρόπο που σας δείχνω να περισσεύει γύρω γύρω ,
Βάζω μέσα μείγμα από το κιμά και το κλείνω .
Αναποδογυρίζω κ βγαίνει οπως το βέπετε ωραίος κ στρογγυλός
.
.
Τους τοποθετώ στην σειρά κ κάνω μίασάλτσα βάζοντας σε μπολ 2 τριμμένες ντομάτες 1 κοφτί κουταλιά πελτέ αλάτι πιπέρι λάδι κ λίγο νερό .
Ανακατεύω κ το ρίχνω επάνω από τους λαχανοντολμάδες
.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο περίπου 3 τέταρτα ανάλογα τον φούρνο κ να δώ να δέσει η σάλτσα του.
,
Αν χρειαστεί κατά το ψήσιμο προσθέτω λίγο νεράκι .Εψησα 200 βαθμούς αλλά οταν το ξανακάνω θα ψήσω 180 βαθμούς για 1 ώρα για να δέσει πιο πολύ η σαλτσούλα του !!! Πολύ νοστιμιά πάντως να τα φτιάξετε !!!
Εκτέλεση φωτό από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
.