Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Σάμαλι !!!


Σάμαλι: 

Μια ανάμνηση γεμάτη γλύκα που αναδύεται στο μυαλό από τα παλιά χρόνια,όταν ήμουν στο Νηπιο. Εκεί,την ώρα του διαλείμματος,ερχόταν ο αγαπημένος μας κουλουράς,με την τάβλα φορτωμένη σάμαλι κ μυρωδάτα κουλουρια,κ με ένα διαπλατο χαμόγελο. Μαζευόμασταν γύρω του φωνάζοντας όλο χαρά,κι αδειαζαμε την πεντανόστιμη πραμάτεια. Τι γλύκα,τι άρωμα,τι υπέροχη αυτή η γεμάτη γεύση που σου γέμιζε το στόμα σιρόπι κ μαστίχα...
Όσες φορές κι αν έχω φάει σάμαλι από τότε, ποτέ δεν ένιωσα αυτή την μοναδική γεύση που ένιωθα τότε. Όμως η προσπάθεια πάντα ανταμείβει. Έφτιαξα λοιπόν κι εγώ ένα σάμαλι,κι επέστρεψα για λίγο σε αυτές τις παλιές, ανέμελες,κ γλυκές στιγμές... ❤️ 

Το ωραιότερο γλυκό Σάμαλι !!! 

Συνταγή:

Ξεκίνησα πρώτα με το σιρόπι:

Έβρασα 2,5 ποτήρια νερό με 2,5 ποτήρια ζάχαρη μισό λεμόνι για 10 λεπτά και το άφησα να κρυώσει! Στην συνέχεια έριξα στο μπολ 3 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό με 1 ποτήρι ζάχαρη,μαστίχα σε σκόνη μισο κ γλ.και τα ανακατεψα!

Έβαλα σε ένα κουταλάκι γλυκού σόδα σκόνη και κρατώντας το πάνω στο σιμιγδάλι την διέλυσα με μια κουταλιά χυμό λεμονιού!

Την έριξα στο σιμιγδάλι και τα ανακατεψα!

Τελείωσα ρίχνοντας 1 ποτήρι γιαούρτι και μισό ποτήρι ζεστό νερό και τα ανακατεψα όλα μαζί πολύ καλά!

Πήρα το πυρέξ μου (27χ27) και με το πινέλο βουτώντας στο σιρόπι πέρασα τον πάτο του!

Έριξα το μείγμα και το ισιωσα καλά!

Το χάραξα ελαφρώς σε 24 κομμάτια και στην συνέχεια το σκέπασα πολύ καλά με διάφανη μεμβράνη και το έβαλα στο ψυγείο για όλη νύχτα! 

Την επόμενη το έβγαλα από το ψυγείο,έβγαλα την μεμβράνη και με το πινέλο βουτώντας στο σιρόπι πέρασα όλη την επιφάνεια του και έβαλα τα αμύγδαλα Το έβαλα να ψηθεί στους 180 β προθ.αντιστασεις μέχρι να κοκκινισει καλά!

Το έβγαλα και το χάραξα καλά!

Το άφησα 10 λεπτά θερμοκρασία δωματίου και το σιροπιασα με το κρύο σιρόπι!

Το ποτήρι υλικών 200 ml!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Tzeni Tsanaktsidou ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!! ΑΓΑ[ΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!