Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Γίγαντες λουκούμι σκέτο !!!

Γίγαντες σήμερα παάααρα πολύ νόστιμοι μελωμένοι κ γευστικοί !!!!

Υλικά

Γίγαντες -έβαλα 500 γραμ.

1/2 κούπα λάδι

2 με 3 κρεμμύδια κομμένα όπως σας αρέσει

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 ντομάτα ψιλοκομμένη μεγάλη ώριμη

1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας

1 καρότο μεγάλο κομμένο σε μικρά καρεδάκια

Εγώ έβαλα 1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο και είχα κ ρίζα αυτό σαν παντζάρι που είναι σέλινο κ ψιλοέκοψα σε καρεδάκια μικρά για γεύση

Αλάτι -πιπέρι -λίγο κουρκουμά -λίγη πάπρικα γλυκιά -βάλτε ότι έχετε κ ότι σας αρέσει

λίγη ζάχαρη για την ξυνίλα της ντομάτας

1 κύβο βιολογικό ή απλό λαχανικών -προαιρετικά-εγώ βάζω .

Βάζουμε από το βράδυ τους γίγαντες αφού τους ξεπλύνουμε σε νερό να τους σκεπάζει αρκετά γιατί φουσκώνουν  .

Το πρωί τους στραγγίζουμε σε σουρωτήρι τους βάζουμε στην κατσαρόλα και τους βράζουμε τόσο όσο όταν  δοκιμάσουμε έναν να τρώγετε να μην είναι σκληρό το φασόλι .

Συγχρόνως ετοιμάζω την σάλτσα .

Βάζω σε βαθύ τηγάνι το λάδι το κρεμμύδι το σκόρδο το καρότο και σοτάρω αρκετά ανακατεύοντας που κ που .

Προσθέτω την φρέσκια ντομάτα τον πελτέ και ανακατεύω.

Προσθέτω τον μαϊντανό κ την σελινόριζα.

Ρίχνω μέσα 2 ποτήρια του νερού νερό και ρίχνω τον κύβο το αλάτι το πιπέρι την ζάχαρη τον κουρκουμά την πάπρικα .

Αφήνω να σιγοβράσουν μέχρι να μελώσει η σάλτσα.

Αφού βράσουν οι γίγαντες τους αδειάζω στο ταψί ρίχνω την σάλτσα προσθέτω κ νερό ..εγώ έβαλα 2 ποτήρια κ ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχει να μελώσουν κ να μείνει μιά δεμένη σάλτσα .

Αν σωθεί γρήγορα το νερό και θέλω να ψηθούν κι άλλο προδθέτω λίγο ακόμα νεράκι κ ψήνω αλλά συνήθως δεν χρειάζεται.

Γίνονται λουκουμάκι πολύ νόστιμοι !!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ !!