Δευτέρα 21 Απριλίου 2025

Θρακιώτικοι Τζιγεροσαρμάδες !!!

Τζιγεροσαρμάδες Θρακιώτικοι!!!❤️Και φέτος φίλοι μου όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα...δεύτερη μέρα του Πάσχα, έχουμε μάθει επάνω στη Θράκη να τρώμε αυτό το φαγητό!!! Έτσι λοιπόν δε θα μπορούσε και τώρα να λείπει από το σημερινό μας τραπέζι!!!❣️

Μια αρνίσια συκωταριά τη ζεμάτισα 5 λεπτά (ξαφρίζοντας),σε νερό που βράζει κι έχω προσθέσει 1 ποτήρι ξύδι.

Αφαιρώ τη συκωταριά,σουρώνω και κρατάω 1 νεροπότηρο ζωμό.

Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι σοτάρω σε άφθονο ελαιόλαδο 1 μεγάλο κρεμμύδι,3 ματσάκια φρ.κρεμμυδάκια  και μισό ματσάκι άνηθο  ψιλοκομμένα.

Σκεπάζω κι αφήνω να μαραθούν .

Προσθέτω τη συκωταριά ψιλοκομμένη,αλάτι,πιπέρι και πάπρικα.

.


Ανακατεύω καλά , προσθέτώ το ποτήρι ζωμό που κράτησα κι ένα ποτήρι νερό.Αφήνω να πάρει 1-2 βράσεις .

Σβήνω τη φωτιά, προσθέτω 3 κ.σ. ρύζι καρολίνα ανά 1/2 kg.συκωταριάς και το υπόλοιπο ματσάκι άνηθο.

Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω να κρυώσει λίγο.Θα χρειαστούμε 2-3 μπόλιες αρνίσιες(λεπτές)...τις οποίες έχουμε βάλει 2-3 ώρες σε παγωμένο νερό με ξύδι.

Τις στραγγίζουμε και φτιάχνουμε τους σαρμάδες( εγώ χρησιμοποίησα ένα μπολ για να δώσω το σχήμα).

Σε ταψί με πατάτες που έχω προτηγανίσει και αλατοπιπερώσει πρόσθεσα τους σαρμάδες .

Τους άλειψα με κρόκο αυγού  χτυπημένο με λίγο κέτσαπ,πρόσθεσα 1 ποτηράκι  νερό και πασπάλισα λίγο ελαιόλαδο στις πατάτες.

Έψησα στους 160β.για 35-40 λεπτά να πάρουν χρώμα. Λίγα λεπτά πριν το βγάλω πρόσθεσα και το ασπράδι του αυγού χτυπημένο με λίγο νεράκι και το έριξα.🥰❤️

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Ελινα Σκλαβου-ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!!ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!