Μια γρήγορη, νηστίσιμη και άκρως παραδοσιακή συνταγή κατσαρόλας που αναδεικνύει την ευκολία των κλασικών τοπικών μεζέδων. Η αλλιώτικη τεχνική του ελαφρού σοταρίσματος των κρεμμυδιών και της πράσινης πιπεριάς, σε συνδυασμό με το σβήσιμο των σαλιγκαριών με κόκκινο κρασί και το 30λεπτο σιγοβράσιμο με τριμμένη ντομάτα, πελτέ, μπαχάρι και δάφνη, εξασφαλίζει μια απίστευτα δεμένη, πλούσια σάλτσα γιαχνί.
Υλικά
- 1 κιλό σαλιγκάρια καθαρισμένα, 2 κρεμμύδια, 1 πράσινη πιπεριά, ½ κούπα ελαιόλαδο, ½ κούπα κόκκινο κρασί, 1 ντομάτα, 1 κ.σ. πελτές, 2 δαφνόφυλλα, 1 ποτήρι νερό, μπαχάρι, ρίγανη, αλάτι & πιπέρι.
Εκτέλεση
Βήμα 1: Πλένουμε πάρα πολύ καλά τα καθαρισμένα σαλιγκάρια σε αρκετά νερά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν στο σουρωτήρι.
Βήμα 2: Σοτάρουμε ελαφρώς στην κατσαρόλα με το ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και την πράσινη πιπεριά σε φετούλες.
Βήμα 3: Ρίχνουμε τα σαλιγκάρια, ανακατεύουμε, σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και, μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε την ντομάτα από το μούλτι και τον πελτέ.
Βήμα 4: Συμπληρώνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λίγο μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης, 1 ποτήρι νερό και βράζουμε σκεπασμένα για 30 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μείνει με το λάδι του.
Η συνταγή και η εκτέλεση είναι της κ. Μεταξίας Κοκκίνου.
